Каква раница ?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Каква раница ?

Мнениеот frantishek » Вто Май 04, 2010 1:35 pm

Написал съм че пия от такива чешми но в краен случай.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 04, 2010 1:45 pm

Всеки си преценява :beer: Стига сме бълвали офтопик в темата. ;)
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот sensation_blue » Вто Май 18, 2010 5:22 pm

Здравейте трябва ми нещо за по сериозни карания - проблема е че адски се потя особено по гърба, в момента карам с една проста раничка с дишащи презрамки купена от Лидл в Англия (сега съм си в БГ) за някъде 10 паунда... и за 20 мин става мокра отзад, но пък не пропуска вода вътре и за леки излети е екстра.
Карал съм и с една дето е с някаква мрежо/дунапренена конструкция на гърба и раменете, но е за лаптоп и е някак доста неудобна и с нея се потя не по-малко, въпреки уж дишащите гръб и презрамки.
Гледам и умувам и реших че ми трябва нещо което хем да не е прекалено голямо, хем да мога да събера яке, 2-3 блузки, 1 панталон, частите за колелото + мех за вода, защото много потене значи и много пиене :) + ядене достатъчно за 1 ден - абе да става за 1-2 дневни преходи в Балкана... да диша но да не е адски скъпо (за мен 170 лева са много - все пак съм от Габрово :D) ... и открих ей това чудо:
Раница PINGUIN Air 30
Има някаква конструкция (две стъклопластови шини) - въпроса ми е дали ще ми е по скоро неудобно или обратното? Дали 30 литра са достатъчни за нуждите ми и дали е достатъчно проветрива и здрава... е това няма как да се каже, но някой дали няма такава?
Също се чудя и на тази
Раница HI-TEC Dakota
и тази
Раница HI-TEC Lima но 25 литра май ще ми е малко? Идея си нямам колко са моите в литри :dontknow:
ако стига може и тази
Раница PINGUIN Biker 25
Ще съм благодарен за съвет и дали изобщо си струват ама така на първо гледане доста добре ми се струват......

иначе по офтопика съм пил вода и от поточе и то имах вода, но знаех че поточето е по чисто от водата в шишето :)
Последна промяна sensation_blue на Вто Май 18, 2010 6:04 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот eMcKu » Вто Май 18, 2010 5:59 pm

Някой да ползва Camelbak MULE 2010 ?
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот DarKFate » Вто Май 18, 2010 7:45 pm

Между другото ползвам една раница за 50 лв., даже май сега е в намаление не съм много сигурен. http://www.argos.co.uk/static/Product/p ... 182375.htm
На пръв поглед е супер малка, но върши страхотна работа и е евтина. Отзад можеш спокойно да си закачиш каската и наколенките също се събират, та даже може да наблъскаш още много други работи - вода, храна, инструменти и т.н.
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот hrissim » Вто Май 18, 2010 9:34 pm

DarKFate написа:Между другото ползвам една раница за 50 лв., даже май сега е в намаление не съм много сигурен. http://www.argos.co.uk/static/Product/p ... 182375.htm
На пръв поглед е супер малка, но върши страхотна работа и е евтина. Отзад можеш спокойно да си закачиш каската и наколенките също се събират, та даже може да наблъскаш още много други работи - вода, храна, инструменти и т.н.

Тая от линка хич не е малка - 35л.
Имам подобна Регата за 30лв. от СЛС-а я купих преди 3-4 години - е това чудо гръб "няма" - за 15 минути подгизваме с нея от пот.
Последна промяна hrissim на Вто Май 18, 2010 9:37 pm, променена общо 1 път
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот DarKFate » Вто Май 18, 2010 9:35 pm

hrissim написа:
DarKFate написа:Между другото ползвам една раница за 50 лв., даже май сега е в намаление не съм много сигурен. http://www.argos.co.uk/static/Product/p ... 182375.htm

Тая от линка хич не е малка - 35л.
Имам подобна Регата - е това чудо гръб "няма" - за 15 минути подгизваме с нея от пот.

Водят се предимно продукти за зимата, но като цяло е доста функционална. :agree:
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 20, 2010 9:45 pm

Здравейте трябва ми нещо за по сериозни карания - проблема е че адски се потя особено по гърба, в момента карам с една проста раничка с дишащи презрамки купена от Лидл в Англия (сега съм си в БГ) за някъде 10 паунда... и за 20 мин става мокра отзад, но пък не пропуска вода вътре и за леки излети е екстра.

http://www.yakobg.com/%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8/%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-35l./%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-HI-TEC-Dakota-7210/Detailed-product-flyer.html
Днес,ги гледах,много са удобни,имат дишашт гръб,извити алуминиеви планки(ленти),така че да не ти залепва раницата.....това за мен е правилния избор... :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот kojota » Пет Май 21, 2010 8:35 am

kapitanblood написа: ...

Ползвам раница с подобна конструкция - наистина добър избор :agree:
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот sensation_blue » Пет Май 21, 2010 2:18 pm

мерси :) хм жалко само че не мога да я видя на живо... 28 литра малка ли е обаче се чудя? само не ми е ясно може ли да се сложи каската като на другата (lima) в която сякаш си има място за каска.
a другите по лоши ли са? - http://www.yakobg.com/%D0%A0%D0%B0%D0%B ... flyer.html
Аватар
sensation_blue

Мнениеот kapitanblood » Пон Май 24, 2010 10:43 am

sensation_blue написа:мерси :) хм жалко само че не мога да я видя на живо... 28 литра малка ли е обаче се чудя? само не ми е ясно може ли да се сложи каската като на другата (lima) в която сякаш си има място за каска.
a другите по лоши ли са? - http://www.yakobg.com/%D0%A0%D0%B0%D0%B ... flyer.html

Не са лоши,каската можеш да си я закачиш отвън,за мен DAKOTA ,е правилния избор за раница от HI-TEAC,иначе класиката при раниците,всеки я знае,но цената е към 200 лв.......за 66лв толкова... :D :agree:
28 литра не е малка зависи какво ще носиш,олекотените дрехи за колоездене се смачкват до максимум и не заемат много място.Но най-добре е да си видиш на място и да прецениш от какво ще имаш нужда. :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот hikervelo » Вто Май 25, 2010 1:00 pm

Ако карате повечко из града може да разберете в магазините втора употреба кои дни зареждат стока и в колко часа отварят в същите дни. Проверявате и понякога изпадат хубави маркови нови неща почти без пари, вкл. за колоездене. Аз така си купих.
hikervelo

Рейтинг: 1140

Мнениеот sensation_blue » Чет Май 27, 2010 8:26 am

Аз след дълго двоумене си взех Дакота на Hi Tec, от горните линкове и честно казано не съм очарован от изработката, гърба наистина е супер измислен, но презрамките са толкова дебели и макар дишащи си мисля, че ще ми спарват на врата и от там загуба на смисъла от такава раница, отделно не са и зашити симетрично... все пак ще изкажа по-конкретно мнение като я пробвам, мисля, че по-добрия избор ще е pinguin bike поради регулирането на извивката, която остава за дишане, и въпреки, че са без дишащи презрамки, може това да се окаже по-удобно, но като не съм ги виждал на живо не мога да преценя... другото, което не ми харесва, е че е прекалено висока и освен за преходи с преспиване, или пешеходни, надали ще я използвам толкова, колкото ми се искаше.
Така че остава пак да си търся нещо по-малко за по-леките преходи, някой ако може да даде съвет за нещо до 18-20л. макс. до 50 лв.... с опция за h20? Гледам на ванго едни хубави, но пък нямат снимка на гърба... а и се отказах да си купувам вече от нет-а, без да съм пробвал ;)
Аватар
sensation_blue

Мнениеот Bolverk » Чет Май 27, 2010 7:56 pm

http://activerest.com.ua/upload/iblock/ ... 20copy.jpg - Ето снимка на Пингвина в гръб. Като цяло и за мен това е по-добрата раница ако ще се търси бюджетен вариант.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот coby » Пет Май 28, 2010 11:10 pm

Здравейте. И аз съм се насочил точно към тези раници pinguin bike и Дакота на Hi Tec. Проблема е че не мога да ги видя на живо а ще си ги поръчам от някои саит. Ще съм благодарен ако някои сподели мнение за някоя раница. Да кажа също че съм малко високичък около 2-та метра. Бях се насочил към Дакотата но след като прочетох мнението на колегата Sensation_blue( за което изказвам благодарности) започнах да се позамислям.
coby

Рейтинг: 1200

Мнениеот hrissim » Съб Май 29, 2010 11:40 am

coby написа:...високичък около 2-та метра....

Човек - ти си висок - глупост е според мен да си купиш раница без да я мериш. Извън стандартите си. Вероятността да не ти стане е огромна. Помоли някой от форума, дето има дадена раница дето си си харесал да ти я даде да я премериш, преди да я поръчаш.
Иначе обиколи нашите магазини.
Тази ми се види арна за колоездене.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот sensation_blue » Съб Май 29, 2010 3:04 pm

Coby, в интерес на истината след правилно регулиране на раменните презрамки на Дакота-та установих, че раницата не е неудобна както твърдях по-горе, а напълнена до дупка и с h20 отзад наистина остава много празно място зад гърба за дишане, но все пак не е и кой-знае какво като качество (сравнено с Ташев например), но пък за цената си предлага доста екстри ;) Това което ти ляга на гърба е мрежа от гума и не знам колко е удачно и здраво...
Мястото вътре обаче не е много голямо, именно заради извивките на гърба на алуминиевите ленти, което я прави тесничка и дълбока като пространство, особено ако сложиш и camel back-а, но достатъчно, за примерно 1 панталон, 1 уиндстопер, 1 ветровка, 1 полар или нещо по-обемисто като не много дебело якенце, бельо, тениска и резервна гума + инструменти + 1,5 литра camel back напълнен с вода. Зависи разбира се най-вече от вида на екипировката.
Това което ме смущава е ръстът ти, понеже аз съм 175 см и 75кг и като си пусна презрамките да ми е удобна раницата (да не стърчи нагоре много, а да ляга на кръста) остават около 10-15 см резерв, което значи че на теб може да се окажат къси или на ръба или просто да не ти ляга добре.
Затова наистина е добре да се пробва, аз мога да ти кажа размерите, които според господата от yako са:
Размери на BIKER 25 - В50 / Ш30 / Д 18-20 (в зависимост колко са пълни джобовете).
Размери на AIR 30 - В 56 / Ш 45 / Д 20 (в зависимост колко са пълни джобовете).

Аir ми се стори прекалено широка (45) и се чудя дали не са я мерили с кръстните презрамки или е грешка, предполагам е Ш35
Дакотаза сравнение е:
Размери - В50 / Ш35 / Д18-20 (в зависимост колко са пълни джобовете).
т.е. biker е по-висока от дакотата, но пък няма дишащи презрамки, от друга страна мисля че е чешка, докато Дакотата е made in china. Между другото се наложи да разширя отвора за h20, да го имаш предвид. От друга страна това регулиране на Пингвините мисля, че би дало повече място вътре при нужда, но не знам колко е здраво.
Пак казвам Дакотата не е малка, но не е и кой знае колко голяма като вътрешно пространство и не е толкова лоша като цяло, мисля че за парите си е добра, даже има възможност и за окачване на палатка под нея, което е хубаво, но не знам колко ще издържи защото моята е 3кг, а горе има катарами за шалте или спален чувал също... т.е. има си всичко освен странични долни компресионни ленти, а и страничните джобове не са кой знае колко големи...
Е остава ако няма възможност лично да пробваш да я поръчаш и ако не ти хареса, да я върнеш, но така се набутваш с куриери ;)
И да - аз лично не бих я ползвал за ежедневна Дакотата (примерно за работа или кратко каране), защото ми е големичка външно, може би тази, която ти предлага колегата горе е по-удобна за всеки ден (по-малка е сякаш), но не знам за какво я търсиш.
Извинявам се за многословието си, надявам се да съм бил полезен.
Аватар
sensation_blue

Мнениеот coby » Съб Май 29, 2010 4:02 pm

Много благодаря за изчерпателното инфо. Тези Хъскита ме заинтригуваха. Един приятел има такава марка и изглежда доста добра. Купувана е преди 2-3 години за около 130 лв. Мисля че беше 35л. А от този магазин незнам дали може да си поръчаш. В понеделник ще звънна един телефон в http://www.makalusport.com/index.php. Като гледам цените са им доста приемливи. Още веднъж Благодарности за инфото :beer:
coby

Мнениеот sensation_blue » Съб Май 29, 2010 8:11 pm

и мен ме заинтригуваха и ме е яд че не ги видях по рано... много добре изглеждат
http://www.huskyeu.eu/cyklo---inline-ba ... 1_dba.html
Аватар
sensation_blue

Мнениеот coby » Чет Юни 03, 2010 4:44 pm

Звъннах в магазина но ми казаха че от тези раници щели да имат след месец. Ако някой знае друг магазин където се продават Хъски-раници. Тук попаднах на едно намаление което ме заинтригува http://www.tashev.bg/bul/namalenie.htm става въпрос за 35-литровата раница на Ванго.
coby

Мнениеот sensation_blue » Пон Юни 07, 2010 7:20 pm

Определено извитият гръб какъвто е на ДАКОТА е мноооого добро нещо и наистина върши работа. Вчера го пробвах - вярно в не много горещо време, но в крайна сметка успях да разбера преимуществата на това да не ти е мокър гърба, и като си сложиш раницата да не ти става ледено студено от мокрота :) На моменти само като ме духнеше вятър и усещах хлад в гърба понеже минава въздуха директно покрай гърба ти и ако се потиш така или иначе като мен може да е малко неприятно ако е по-студено, но това предполагам е само ако не си с добро облекло. Така че препоръчвам този тип раници.
Аватар
sensation_blue

Мнениеот codename47 » Вто Юни 08, 2010 2:01 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот pacy4 » Пон Яну 16, 2012 10:23 am

Не си купувайте Pinguin biker 25 . Моята е отДими байк. Като дойде и ших мрежестия джоб,асега и кръстен колан се разши. Циповете не са YKK, въпреки, че има картонен етикет YKK.
Аватар
pacy4

Рейтинг: 1273

Мнениеот sensation_blue » Пон Яну 16, 2012 10:34 am

pacy4 написа:Не си купувайте Pinguin biker 25 . Моята е отДими байк. Като дойде и ших мрежестия джоб,асега и кръстен колан се разши. Циповете не са YKK, vypreki che ima karonen etiket ykk.

Същото важи и за Hi Tech Dakota доста скапани материали са ползвани, иначе е удобна, но не чак толкова.
Аватар
sensation_blue

Мнениеот fiderota » Чет Дек 27, 2012 5:10 pm

Някой знае ли място в София, където да се видят тези раници на Vango http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=979
Днес гледах на Ташев http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=412 . Материала уж е по хубав на ташевката, но да видя и другата като функционалност как е.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот Yavkata » Пет Дек 28, 2012 6:15 am

Продуктите на Ванго при съотношение цена/тегло са едни от най -тежките на пазара. Разликата в теглото я виждаш-300гр. Аз търсих преди време раница и в крайна сметка взех Айгера, след като обиколих 5 магазина, карах продавачите да ми пълнят различните набелязани модели раници и да ги пробвам. Всяка раница пасва по различен начин. В общи линии това е и съвета ми при купуване на раница-проби му е майката. Като функционалност Айгерчето има каквото ти хрумне като "екстри", обаче тотално са се оакали с джоба за хидратиращата система. Разположили са го странично на раницата(от вътре е поне). Та получава се следо- оправил си си багажа, подреден ,спретнат, балансиран и докато си караш или ходиш и пиеш вода от едната страна раницата ти постепенно олеква с едни 1-1.5-2 килограма и целия баланс отива по дяволите. Като здравина раниците на Ташев са общо взето легендарни- ползвам вече 12-13 години големите експедиционни 85 литровки без никакво жалене. На Айгерчето му се появи дупка на страничния мрежест джоб, но пък при храсто -трънясването никоя мрежа не издържа. Като удобство е изключително комфортна за носене (за моя гръб). Вангото може би ще е пък по-проветриво. На живо може би ще я има в Екстрем спорт или Ред-рок.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот wheels » Пет Дек 28, 2012 12:50 pm

Някой да има опит с Dakine Amp 18l. Хвърлил съм им око, а и в немския им официален сайт са намалени няколко модела.
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот Stanev » Пет Дек 28, 2012 7:46 pm

Наскоро взех това

Изображение
High Colorado Eiger 40l (Води се немска, мисля че е марка на веригата Sport 2000 (Спорт депо), шие се във Виетнам...като Дойтерите между впрочем)

Цена в промоция: 87.50лв. (от 125лв.)

http://sportdepot.bg/bg/product/high_colorado_ranica_eiger_pro_40l_-29732-search.html?state=dGFiPTEmcGhyYXNlPWhpZ2grY29sb3JhZG8mcGFnZT0y

Като допълнение на другите ми раници тази идва перфектно между 10 литровата лятна XC/FR за еднодневни лятни карания и 50+10 Дойтерка за сериозно ходене по баирите. Всъщност този модел малко се различава от този на снимката, но не същественно. За момента съм изключително доволен от раницата както от изработката, така и от комфорта при носене. Подобен модел е Ванго транс алпин 40л но на цена 135лв. По долу ще изброя "+" и "-" на модела:

+ Цената в промоция е най-добрата на пазара към момента;
+ Излючително добре направена, YKK ципове;
+ Мрежест гръб - съответно малко или никакво потене. Много добре направен, подобен на Deuter Zugspitze, Futura Vario, Jack Wolfskin Barny 30 и подобни;
+ Сравнително ниско тегло;
+ Вграден дъждобран;
+ Обособено място за хидрататор;

- Кръстните колани са малко по къси отколкото на снимката и нямат страничен джоб. Въпреки това захващат доста добре и са много удобни. С тегло до около 7-10кг. е много удобна и теглото се разпределя добре;
- Няма куки на капака за захващане на шалте, но винаги може да се импровизира;

С две думи раницата на тази цена няма аналог и напълно си заслужава парите. :agree:
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот sasho* » Пет Дек 28, 2012 9:03 pm

Здравейте :wavey:
В скоро време ще трябва и аз да си купя нова раница, така че за да не създавам нова тема, ще ползвам тази.
Насочил съм се към HI-TEC Satish . Нещото което ме блазни в тази раница е ниската цена и системата за каската. Някой има ли впечатления от този модел и като цяло от марката HI-TEC ? Имат ли някъде физически магазин в София, където ще мога да разгледам и пробвам раниците им ?
Бъдещата ми разница ще се използва за еднодневни карания, като багажа ми ще е суичер, шише с вода 1,5 литра, тулче, помпа, сандвичи, вътрешна гума и разни други дреболийки. Хубаво ще е да има система на която да се закача каската. Готов съм да отделя до 60-70 лева.
sasho*

Рейтинг: 1263

Мнениеот Stanev » Пет Дек 28, 2012 9:16 pm

Лично аз нямам опит с тази марка, но съм чел деоста негативни коментари за някои от продуктите им.

По добре нещо от тук: http://extremepack-bg.com/

Произведено в България, Бургас, човека е от малкото хора занимаващи се с производството на раници в България при това от качественни материали.
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри