Избор на лапа и кормило

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на лапа и кормило

Мнениеот Petrow™ » Пет Окт 26, 2012 6:42 pm

Искам да си взема ново кормило и нова лапа. Харесал съм си тази лапа - http://www.sportdelivery.com/bg/product ... SNWHT/12-- . Искам да си кажете мнението за нея и ако може да кажете коя е по-добра - 40mm или 60 mm ? И ако може дайте предложение за кормило. Да не е много скъпо.
Аватар
Petrow™

Рейтинг: 1203

Re: Избор на лапа и кормило

Мнениеот Preslav.Jordanov » Сря Ное 14, 2012 3:52 pm

Здрасти, тази лапа е хубава, карал съм с такава ии аз лично предпочитам по - късичка (40мм)
А относно кормилото, зависи с какви пари разполагаш и за какъв стил на каране ти трябва .. :) :beer:
Preslav.Jordanov

Рейтинг: 1180

Мнениеот THEZOGGO » Сря Ное 14, 2012 4:24 pm

Petrow™ написа:Искам да си взема ново кормило и нова лапа. Харесал съм си тази лапа - http://www.sportdelivery.com/bg/product ... SNWHT/12-- . Искам да си кажете мнението за нея и ако може да кажете коя е по-добра - 40mm или 60 mm ? И ако може дайте предложение за кормило. Да не е много скъпо.

Понеже бързам за лекции само ще нахвърлям няколко неща над които да мислиш и да пуснеш информация:

Какъв стил искаш да караш?
Колко си широк в раменете това е важно за дължината на кормилото.?
Удобна ли ти е рамката която караш съответно колко е висока и колко е ЕТТ-то--> дължина на ефективната горна тръба.
Какъв ти е бюджета в лева, само за лапа и само за кормило?

40 мм лапа-клони повече за спускане
60 мм лапа се води от повече карачи за ендуро лапа - караш нагоре и надолу с кеф и колкото можеш.

повечето карачи карат с лапа 60 мм + кормило от 680 до 720 мм

Аз карам на твърдака с 60 мм лапа + 740 мм кормило/ на мекото колело е 30 мм лапа + 760 мм кормило, но не ми е удобно.

За кормилото освен дължината са важни издигането в мм/инчове и ъглите на изтеляне назад и нагоре. Сложна работа е това да си намериш точното кормило.

За справка най-добре може да направиш като си купиш дълго кормило да речем 780 мм и постепенно да го режеш да речем на 760 - 740 - 720 и т.н. докато усетиш коя дължина ти е най-добра.

Помисли точно какво си решил за да може някой по знаещ да си каже мнението.

Малееее закъснявам, изфърчам. Успех!

Aaa и щях да забравя има изгодни оферти в чуждите он-лайн магазини, за кормила специално. : )
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот trivium98 » Нед Дек 09, 2012 3:00 pm

Petrow™ написа:Искам да си взема ново кормило и нова лапа. Харесал съм си тази лапа - http://www.sportdelivery.com/bg/product ... SNWHT/12-- . Искам да си кажете мнението за нея и ако може да кажете коя е по-добра - 40mm или 60 mm ? И ако може дайте предложение за кормило. Да не е много скъпо.

Честно да ти кажа аз съм със същата лапа много е удобна особено ако си вземеш едно кормило Truvativ Hussefelt ама доколкото разбрах искаш нещо по-евтино за кормило. Аз съм със кормило и лапа на Truvativ Hussefelt и съм много доволен.
trivium98

Рейтинг: 1180

Мнениеот TurboDoctor » Сря Дек 12, 2012 11:16 pm

Лапата не е лоша и е къса което + . Може да си вземеш и по-добра но зависи с какви пари разполагаш. Относно кормилото не съм голям специалист но може би някой Kore, примерно kore torsion 710 mm 31.8, или с по голямо издигане. И от тук може да намериш някое много добро за към 60-70 лева, Разгледай, да при 2-рата употреба цветът ще е малко олющен или надраскан, но може да се намерят и запазени . Потърси, разгледай . :beer:
Аватар
TurboDoctor

Рейтинг: 1040

Мнениеот mtb123 » Пет Дек 14, 2012 9:05 pm

Лапата за мен е много добра къса и е хубава на външен вид :agree: :beer:
Аватар
mtb123

Рейтинг: 1135

Мнениеот diabo » Съб Дек 15, 2012 1:38 pm

Лапата е хубава ,но за кормило зависи с колко пари разполагаш. :beer:
diabo

Рейтинг: 1173

Мнениеот boroborovski » Съб Дек 29, 2012 11:44 am

Лапата е худава а за кормило ти преполъчвам cox rise baar :beer:
Карам ц1 и пак съм по бърз :P
boroborovski

Рейтинг: 897

Мнениеот Petrow™ » Съб Дек 29, 2012 1:44 pm

boroborovski написа:Лапата е худава а за кормило ти преполъчвам cox rise baar :beer:

Ако може дай линк от български сайт, че нещо не го намирам.
Аватар
Petrow™

Мнениеот boroborovski » Съб Дек 29, 2012 5:42 pm

ето го на мен ми е много удобно но не знам ти къв стил ще караш

http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... e-bar.html
boroborovski

Мнениеот penmark » Съб Дек 29, 2012 8:15 pm

Аз от както взех тая 710-ка се родих.
http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... e-xcd.html
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Petrow™ » Съб Дек 29, 2012 10:29 pm

boroborovski написа:ето го на мен ми е много удобно но не знам ти къв стил ще караш

http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... e-bar.html

И аз го гледах в този сайт. Ти от там ли си го поръча ? Ако от там, за колко време ти пристигна ?
Аватар
Petrow™

Мнениеот boroborovski » Съб Дек 29, 2012 10:54 pm

На мен ми беше с колелото :D но е много удобно
boroborovski

Мнениеот diabo » Нед Дек 30, 2012 12:17 am

Кормило можеш да си вземеш fireye blaze 733 хубаво е и ниско бюджетно :D
Поздрави :wavey:
diabo

Рейтинг: 1173

Мнениеот zoltek » Нед Юли 14, 2013 11:20 am

Здравейте.
Понеже и аз съм в търсене на ново кормило реших да не отварям нова тема,а да използвам тази вече съществуваща понеже и двата модела които съм си харесал са споменати тук.Ако колегата който е пуснал темата се е сдобил с ново кормило да драсне ако може 1-2 реда за това какво си е купил и какви са му впечатленията.
Имам Крос Грип 924 (29" - за всеки случай да се има в предвид) и кормилото с което дойде ми е късичко и съм се ориентирал към нещо по-широко (около 680мм).Честно казано искам да е право,а не с издигане.Гледам да е в ценовия диапазон до към 50лв.Карам предимно XC като напоследък не малка част от излизанията ми с байка са само по шосе поради не достатъчното време за по-сериозен преход в гората.Бих искал малко по-агресивно да променя колелото така,че тези 3 шайби (spacers ако не се лъжа се наричат) ако се махнат или поне някоя от тях какви биха била + и - откъм промяна на позицията и удобство от карането.
Фаворита ми засега е - Kore Torsion BFD 710мм като другите 2 вариянта са вече споменатия Cox Rise Bar и Easton EA30 Monkey Bar.
zoltek

Рейтинг: 1298

Мнениеот magnumz » Нед Юли 14, 2013 9:09 pm

zoltek написа:Здравейте.
Понеже и аз съм в търсене на ново кормило реших да не отварям нова тема,а да използвам тази вече съществуваща понеже и двата модела които съм си харесал са споменати тук.Ако колегата който е пуснал темата се е сдобил с ново кормило да драсне ако може 1-2 реда за това какво си е купил и какви са му впечатленията.
Имам Крос Грип 924 (29" - за всеки случай да се има в предвид) и кормилото с което дойде ми е късичко и съм се ориентирал към нещо по-широко (около 680мм).Честно казано искам да е право,а не с издигане.Гледам да е в ценовия диапазон до към 50лв.Карам предимно XC като напоследък не малка част от излизанията ми с байка са само по шосе поради не достатъчното време за по-сериозен преход в гората.Бих искал малко по-агресивно да променя колелото така,че тези 3 шайби (spacers ако не се лъжа се наричат) ако се махнат или поне някоя от тях какви биха била + и - откъм промяна на позицията и удобство от карането.
Фаворита ми засега е - Kore Torsion BFD 710мм като другите 2 вариянта са вече споменатия Cox Rise Bar и Easton EA30 Monkey Bar.

Започва се:
Колко си висок?
Размер на рамката или направо дай ЕГТ или ЕТТ. Говорим са Ефективната горна тръба или Efective top tube!

ПО спомени кроковете са със 100мм лапи! До оня ден карах funn fatboy 720мм и лапа 100мм. Мога да кажа, че откакто я смених с 60мм truvativ hussefelt се родих. Може даже и 50мм. Ядосвам се, че като ми пристигна рамката с нея поръчах лапа на zoom 100мм, а имах в наличност от най-новите трувативи и беше 40мм, но така и не я сложих. Тъп аз :V: , но пък 60 сега ми е добре. Карам Лка кросс grx и ЕТТто мисля беше 567.9мм ако не се лъжа. С една идея може да вземеш нещо от рода на 700-720 и да пробваш с лапа 60, но зависи от предпочитанията.
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот zoltek » Нед Юли 14, 2013 11:42 pm

Опитах се да бъда максималко изчерпателен откъм информация за нуждите и предпочитанията,но изглежда съм забравил да спомена това с размерите.Висок съм 176-177см и размера на рамката ми е L (480mm).Ако не се лъжа за размера който питаш би трябвало да е 589.5 .
Честно казано не знам по какъв начин точно влияе на управлението и удобството тази лапа както и височината на самото кормило затова и търся помощ от Вас.
magnumz понеже нямам измервателен уред под ръка ще потвърдя,че моята е около 10см.Ако имате някакви предложения в такъв случай и за лапа (по възможност от същия он-лайн магазин) да пращате.
zoltek

Рейтинг: 1298

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти