Ъпгрейд на вилка zoom 650

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ъпгрейд на вилка zoom 650

Мнениеот slavianko » Чет Дек 27, 2012 4:54 pm

Имам въпросната вилка която си взех преди време с ясното намерение да се изратя върху нея. Сега през зимният сезон имам достатъчно свободно време и реших да се заема. Започнах с подмяна на всички пружини с по качественни с цел да омекотя фабричният ход. Не това обаче е проблема. Имам няколко идеи и едната от тях е да и присадя някакъв маслен патрон. За сега само търся информация какво ще се побере вътре в трабите и като намеря нещо подходящо ще действам.
В тоя ред на мисли имам въпросче отностно тоя патрон на линка.

http://screambikes.eu/bg/vilki-rezervni ... cr-lo.html

Интересува ме някой има ли идея какъв е диаметара на дебелата част на патрона и колко ход вади от пълно свито до пълно разтегнат стержин ? В сайта са отбелязали 100мм и ако е това то не е достатъчно и се търси друго решение но искам да знам дали е така със сигурност.
Аватар
slavianko

Рейтинг: 1234

Re: Ъпгрейд на вилка zoom 650

Мнениеот Admin » Чет Дек 27, 2012 5:00 pm

Моля те, старай се да пишеш малко по-грамотно, че иначе мненията ти може да бъдат изтривани. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот slavianko » Чет Дек 27, 2012 6:40 pm

Admin написа:Моля те, старай се да пишеш малко по-грамотно, че иначе мненията ти може да бъдат изтривани. :agree:
Не съм се старал да слагам всички препинателни знаци и може да съм изял някоя буква ок. Това значи ли че е написано нечетливо? Всъщност кое толкова не се разбира от написаното ? Пиша във БМВ форум от 10г имам там едни от най интересните теми с мои тунинг проекти. Имам проекти и във офроуд форумите понеже правя джиповете на таз годишният шампион по офроуд. Никога не съм обръщал чак такова внимание и не са ми правили забележки. Все пак не съм хлапе и съм зает през повечето време от деня. Влизам тук пиша набързо и излизам и не отдавам чак такова внимание на тия нещата защото нямам времето за това. Мисля че мога да бъда полезен тук много но явно виждам че имате някакви предубеждеиня. Трийте ми мнението тогава и няма какво да го обсъждаме
Аватар
slavianko

Мнениеот ATX » Чет Дек 27, 2012 6:45 pm

:offtopic: Админе найстина малко прекаляваш :) Ontopic: Някой ми беше казал че като махнеш едната пружина от който и да е край ще стане 160мм ход.
Разпитай може да е вярно несъм сигорен
Аватар
ATX

Рейтинг: 1181

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Дек 27, 2012 7:08 pm

Посочения от теб маслен патрон се използва за заключване на въпросната вилка. Трансплантации се правят, но имаш нужда от струг и известни познания по велосипедни окачвания.
Проблема на липсата на плавна работа не се определя само от пружините - страдаш от нискокачествени втулки, покрития на горните тръби, липса на добро смазване (catrage или open bath). С две думи - все едно да извадиш от 1.4 моноинжекция 350 коня за дрифт.

Хидравликите за истинските вилки струват колкото 2 от тези вилки като твоята (въздушен патрон за Marzocchi ATA 2008г струва 250лв). Патрон може да си намериш, но ще ти трябват капачките - горна и долна. Това означава струг, външни и вътрешни диаметри, резба (често различна от стандартната, при моята вилка беше цолова, 24ка), фреза тъй като често има елементи които нямат възможност да се обработват на струг...Заслужава си, когато вилката си струва парите, за вилки от този клас - отвори, почисти, сложи нова грес и карай.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Niksancho96 » Чет Дек 27, 2012 7:30 pm

С други думи казано, ще ти излезе по-евтино да намериш някоя вилка за същите пари от колкото да влагаш средства в тази.
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот slavianko » Чет Дек 27, 2012 8:41 pm

EccentricMOTION написа:Посочения от теб маслен патрон се използва за заключване на въпросната вилка. Трансплантации се правят, но имаш нужда от струг и известни познания по велосипедни окачвания.
Проблема на липсата на плавна работа не се определя само от пружините - страдаш от нискокачествени втулки, покрития на горните тръби, липса на добро смазване (catrage или open bath). С две думи - все едно да извадиш от 1.4 моноинжекция 350 коня за дрифт.

Хидравликите за истинските вилки струват колкото 2 от тези вилки като твоята (въздушен патрон за Marzocchi ATA 2008г струва 250лв). Патрон може да си намериш, но ще ти трябват капачките - горна и долна. Това означава струг, външни и вътрешни диаметри, резба (често различна от стандартната, при моята вилка беше цолова, 24ка), фреза тъй като често има елементи които нямат възможност да се обработват на струг...Заслужава си, когато вилката си струва парите, за вилки от този клас - отвори, почисти, сложи нова грес и карай.
Не е проблем да извадя 350кс и от 1.4 но си е доста работа и средства. Друг е въпроса дали си заслужава защото има далеч по добри платформи от които да се почне. Също като това дали има смисъл да тунинговам точно тая вилка. Но тук нещата отиват в друга насока :D Първо не съм и мислил че ще постигна нещо кой знае какво. Отностно пригаждането на такъв патрон препядствията са ми ясни. Не му е тук мястото да ти покажа колко по сложни окачвания съм правил по колите и джиповете. Въпроса тук е че всичко е в доста по миниатюрни размери. В случая трябва нещо което да се побере в ф 30мм вътрешен размер. Днес ми дойде и нещо друго на ум и утре ще пробвам да взаимствам нещо от автомобилите. Междувременно ако някой има идея какъв друг патрон може да се вкара в тоя диаметър и да има 15-сетина см ход ще съм благодарен. Намеря ли това което би паснало то присаждането е моя грижа и не се притеснявам. Пък снимки ще има със сигурност стига да успея да сътворя нещо.
Аватар
slavianko

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Дек 27, 2012 8:56 pm

Основният проблем, е че твоята вилка е 'суха', не използва системата Open bath (отворена маслена баня, при която долните тръби са ти пълни с масло), за open bath се намират по-лесно хидравлики.
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=19018
Другата опция е catrage - затворен патрон, в който циркулира масло и смекчава работата на окачването, спомага за плавното разгъване(подобно на автомобилните амортисьори), като по този начин не те 'рита' в ръцете и вилката остава по-дълго време на земята => повече сцепление.
Търси във веломагазините резервен маслен патрон за Suntour Epicon или Durolux, те са с повечко ход и може да ти свършат работа (цена около 100лв)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот xcrider » Чет Дек 27, 2012 9:23 pm

Eccentricmotion, само една поправка, понеже виждам, че и в 2та поста си го объркал, пише се cartridge, а не catrage.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Дек 27, 2012 10:22 pm

xcrider - благодаря за поправката, взимам си поука, така и не се научих как се пише това :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Admin » Пет Дек 28, 2012 11:30 am

@slavianko
Нито има как да знам на колко години си и какви са постиженията ти в една или друга област, нито пък е редно това да оказва влияние на критериите ми. Просто направих стандартно предупреждение за лош правопис, което не е само заради препинателни знаци, а най-вече заради грешки от типа на диаметАр и трАби.
За мен е лесно да не обръщам внимание на това, особено като видя, че мненията ти са полезни. За теб обаче, като човек, който явно е техничар и обича такива неща, не изглежда добре да допускаш точно такъв тип грешки. В крайна сметка ти си решавай колко да се стараеш в писането, но аз пък се старая от време на време на време да насочвам хората към по-добро такова, защото е нормално във форум първо по писането да те посрещат. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот PtD » Пет Дек 28, 2012 11:36 am

slavianko написа:Имам въпросната вилка която си взех преди време с ясното намерение да се изратя върху нея. Сега през зимният сезон имам достатъчно свободно време и реших да се заема. Започнах с подмяна на всички пружини с по качественни с цел да омекотя фабричният ход. Не това обаче е проблема. Имам няколко идеи и едната от тях е да и присадя някакъв маслен патрон. За сега само търся информация какво ще се побере вътре в трабите и като намеря нещо подходящо ще действам.

Интересува ме някой има ли идея какъв е диаметара на дебелата част на патрона и колко ход вади от пълно свито до пълно разтегнат стержин ? В сайта са отбелязали 100мм и ако е това то не е достатъчно и се търси друго решение но искам да знам дали е така със сигурност.

Отделно, че стерженът на вилката (според тукашната терминология) не може да се разтяга. Най-вероятно авторът е имал предвид подпорите (т.е. stanchions).

Конкретно по темата, това е една от най-неработещите вилки, всякакъв тунинг по нея е напълно безсмислен.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот slavianko » Пет Дек 28, 2012 12:22 pm

PtD написа:
slavianko написа:Имам въпросната вилка която си взех преди време с ясното намерение да се изратя върху нея. Сега през зимният сезон имам достатъчно свободно време и реших да се заема. Започнах с подмяна на всички пружини с по качественни с цел да омекотя фабричният ход. Не това обаче е проблема. Имам няколко идеи и едната от тях е да и присадя някакъв маслен патрон. За сега само търся информация какво ще се побере вътре в трабите и като намеря нещо подходящо ще действам.

Отделно, че стерженът на вилката (според тукашната терминология) не може да се разтяга. Най-вероятно авторът е имал предвид подпорите (т.е. stanchions).

Конкретно по темата, това е една от най-неработещите вилки, всякакъв тунинг по нея е напълно безсмислен.
Това че е не работеща в оригиналният си вид не значи че това не може да се промени. А дали е безсмислено е въпрос на гледна точка. Пак ще кажа че съм наринал над 5000 лв. за окачването на моята кола и не ми е проблем да дам 1000лв за работеща вилка но не това ми е целта. Относно забележката ти. Имах в предвид за стержина на въпросния патрон от линка който съм посочил не за вилка. Въпроса ми беше колко ход има а не колко се разтяга. Конкретно тоя патрон си е буквално миниатюрен амортисьор с маслено смекчаване и заключване според каквато и да е терминология. И пак казвам ако толкова голям проблем са няколко изпуснати букви и препинателни знаци то ми затривай темата и да спирам да пиша изобщо. Доста често пиша и от телефона на латиница и поради тая причина понякога пренасям грешките и тук което не е редно да. Но мисля че не е нужно да се отдава чак такова значение. Ако се загледаме то почти всички постове тук са с грешки и по тая логика не знам как трябва да се процедира. Пак казвам обаче че не се сърдя и също съм за но не чак в такава степен ;)
Сега за моя проект на вилката. Днес имам среща с едно приятелче което се занимава с мотори. преди време той беше правил подобен тунинг на неговата вилка и ми е обещал да ми даде свежа идея.
Аватар
slavianko

Мнениеот slavianko » Пет Дек 28, 2012 4:02 pm

Admin написа:@slavianko
Нито има как да знам на колко години си и какви са постиженията ти в една или друга област, нито пък е редно това да оказва влияние на критериите ми. Просто направих стандартно предупреждение за лош правопис, което не е само заради препинателни знаци, а най-вече заради грешки от типа на диаметАр и трАби.
За мен е лесно да не обръщам внимание на това, особено като видя, че мненията ти са полезни.
на 37 съм :D И не е е трудно да напишеш ник нейма ми в гугъл и ще ти излязат хиляда мои теми, мнения, проекти, снимки и видео клипове ;) Както казваш това не трябва да оказва влияние на критериите ти но пък може да си направиш преценка че не съм пубер на 16г. За лошият правопис няма лошо. И аз съм за защото и аз имам син на 7г и в момента учим да четем пи пишем. Въпроса е че според мен малко се прекалява в случая. Но щом толкова държите ще се съобразя с вас. Пък дали могат да бъдат полезни мненията ми ще се убедиш сам ;)
Аватар
slavianko

Мнениеот slavianko » Пет Дек 28, 2012 4:10 pm

EccentricMOTION написа:Основният проблем, е че твоята вилка е 'суха', не използва системата Open bath (отворена маслена баня, при която долните тръби са ти пълни с масло), за open bath се намират по-лесно хидравлики.
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=19018
Другата опция е catrage - затворен патрон, в който циркулира масло и смекчава работата на окачването, спомага за плавното разгъване(подобно на автомобилните амортисьори), като по този начин не те 'рита' в ръцете и вилката остава по-дълго време на земята => повече сцепление.
Търси във веломагазините резервен маслен патрон за Suntour Epicon или Durolux, те са с повечко ход и може да ти свършат работа (цена около 100лв)
Благодаря ти за отговора. Много полезен линк
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=19018
Точно нещо такова искам да тикна в тръбите. Проблема е че трябва да знам точни размери за да преценя дали ще се събере в стеншъните или както се казва по тукашните термини. Влиза ли, присаждането ще го направя качествено бъдете сигурни. Ако е за автомобил то съм изчел доста литература и знам кое и от къде да взаимствам. Тук обаче съм още начинаещ и такава информация ми е много полезна за което още веднъж благодаря
ATX написа:Някой ми беше казал че като махнеш едната пружина от който и да е край ще стане 160мм ход.
Разпитай може да е вярно несъм сигорен
Не е проблема в хода. Този проблем вече съм го решил като изкарах всичката карантия навън и замених някой неща и хода си е вече 150-160мм. Въпроса е че нищо в тази вилка не работи. Все едно да оставиш една кола само с пружини и без амортисьори. Точно това искам да променя а не хода
Аватар
slavianko

Мнениеот milestone » Пет Дек 28, 2012 10:09 pm

Бе то хубаво 150-160 мм. ход, ама колко беше първоначално? Щото това не е нещо правено с идея да бъде тормозено т.е. едва ли има някакъв резерв откъм издържливост (тъпо казано) дори в оригиналния си вид. Доколкото разбирам го правиш това упражнение заради спорта, а не за да го караш като Боксер или 888, но все пак.
И аз преди бях правил разни експерименти (не чак толкова сложни) с една евтина вилка и в един момент нещо се разхлопа откъм чашките. Първоначално стегнах болта, който натиска лапата отгоре и се оправиха нещата, но после като свалих вилката от рамката се оказа, че стержена се беше изкривил спрямо короната (за еднокоронна вилка става въпрос в моя случай) и не е ясно още колко му е оставало да излезе оттам, където му е мястото.
Иначе и аз много мразя някой като почне да ми обяснява как нямало да стане нещо си, тъй че да не ти пука, ама все пак най-важното е да не стане някоя беля :agree:.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот slavianko » Съб Дек 29, 2012 10:43 pm

@milestone
Абсолютно съм съгласен с теб че най важното е да няма бели. Точно поради тая причина не държа толкова на хода. За моето каране и 150мм са ми много. Просто искам да я накарам да работи като окачване за хода който има било то и фабричният. Иначе от към фабрична здравина ако не се правят някакви яки скокове ще си държи. Аз съм 185см и 110кг и доста си я тормозя вече цяло лято и все още си работи като нова. Не мога да отрека че редовно си я смазвам и поддържам. А за присаждането ще стане със сигурност стига да намеря подходящият бюджетен патрон за да е оправдана цялата галимация
Аватар
slavianko

Мнениеот Admin » Нед Дек 30, 2012 6:20 pm

Освен патрона е добре да смениш и уплътнителите и втулките с по-добри, защото при евтините вилки точно тези елементи често са източник на насичане на хода, спичане, пропускане на мръсотия и т.н., особено при по-студено време.
Аватар
Admin

Мнениеот Yavkata » Нед Дек 30, 2012 8:13 pm

Мда, и като се е почнало едни нови ботуши и стейшъни ще дойдат съвсем на място.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот xargs » Нед Дек 30, 2012 8:49 pm

slavianko аз те знам от performance форума и вярно имаш много яки проекти.
Ако ще тунинговаш нещо, вземи все пак някаква вилка, от която да си струва да направиш нещо. По ebay има разни стари вилки, за които има и части, а и самите вилки са изработени от по-хубави материали и с по-добри технологии.
На тази и най-готиния патрон да сложиш, пак ще е с тежки ботуши, кофти покритие на стеншъните и т.н., това няма как да го оправиш :-/

Можеш и с j1v да поговориш по темата, и той е в тази партия :)
Аватар
xargs

Мнениеот slavianko » Чет Яну 03, 2013 8:20 pm

xargs написа:slavianko аз те знам от performance форума и вярно имаш много яки проекти.
Ако ще тунинговаш нещо, вземи все пак някаква вилка, от която да си струва да направиш нещо. По ebay има разни стари вилки, за които има и части, а и самите вилки са изработени от по-хубави материали и с по-добри технологии.
На тази и най-готиния патрон да сложиш, пак ще е с тежки ботуши, кофти покритие на стеншъните и т.н., това няма как да го оправиш :-/

Можеш и с j1v да поговориш по темата, и той е в тази партия :)
Вече си взех друга вилка. Зума обаче съм решил да си го оставя и да си действам по него.

Изображение

И не ме тровете за лапата,седалката и педалите. Скоро и тях ще сменя :))
Аватар
slavianko

Мнениеот Yavkata » Пет Яну 04, 2013 3:57 pm

Това е най-добрия Ъпгейд на вилка зуум 650 която може да се направи :) :agree:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот TENDER » Пет Яну 04, 2013 10:05 pm

slavianko написа:
И не ме тровете за лапата,седалката и педалите. Скоро и тях ще сменя :))
И поне предната гума.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот VeNk( )_vD » Нед Яну 06, 2013 6:12 pm

slavianko на мен ми се стори че в вело-пазар (групата в фейсвук) продаваш зуум-а и ако е така каква е цената че не се загледах много!? :popcorn: ;)
Drag Climber Rider
Аватар
VeNk( )_vD

Рейтинг: 925

Мнениеот Cecko » Нед Яну 06, 2013 6:17 pm

Зуум-а вече е продаден ! :smash:
Cecko

Рейтинг: 1180

Мнениеот VeNk( )_vD » Пон Яну 07, 2013 7:57 pm

Рамката ми издържа до 130 мм ход, ще ми се изпотроши ли челото ако направя zoom-a с ход 160 мм. и ще се удължат ли потпорите? :dontknow:
Drag Climber Rider
Аватар
VeNk( )_vD

Рейтинг: 925

Мнениеот slavianko » Чет Яну 10, 2013 9:15 pm

VeNk( )_vD написа:Рамката ми издържа до 130 мм ход, ще ми се изпотроши ли челото ако направя zoom-a с ход 160 мм. и ще се удължат ли потпорите? :dontknow:

Доста се вдига предницата и със тоя зуум ако това ти е целта ;)
Аватар
slavianko

Назад към Веломеханик