Съвет за нова вилка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за нова вилка

Мнениеот zombayo » Съб Дек 01, 2012 1:33 pm

Здравейте! Трябва ми съвет относно коя вилка би била по-удачен избор за мен. В момента карам Спринт Аполон с вилка SR Suntour XCT V3. Спрял съм се на два варианта. Това е единият модел - http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisi ... lc-26.html Това е другият - http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... r20qlc.htm
Карам по горски пътеки, камъни, черни пътища... навсякъде и по всякакъв вид терени без асфалт. Повече катеря, но и спускането ме увлича. Благодаря на всеки, който ми окаже помощ със съветите си. Приятен ден!
zombayo

Рейтинг: 1216

Re: Съвет за нова вилка

Мнениеот To63to » Съб Дек 01, 2012 3:29 pm

Не претендирам да имам кой знае какви знания по въпроса, но 150мм ход на вилката ми се струват много за тази рамка.
To63to

Рейтинг: 1200

Мнениеот antonpc » Нед Дек 02, 2012 11:36 pm

Вземи си Epicon-а, намали му хода на 120мм/130мм и ако някога решиш да минеш на мекица ще си го върнеш на 150мм.
Освен това Epicon-а е с въздушна пружина. :peace:
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот zombayo » Пон Дек 03, 2012 6:26 pm

Това, че съм се спрял на горните два модела не значи, че не може и вие да ми предложите някоя добра вилка. Търсил съм да е с ход от поне 120 мм. и не по-скъпа от горепосочените. Всъщност, като се замисля - какво трябва да променя по сегашната предница на колелото, за да работи ефективно с нова вилка? Мога ли да използвам сегашните лостче на спирачките и команди? Ако не, какви е удачно да си взема? Със сигурност ще се наложи да мина от V-brake от пред на диск. Какъв да е? Харесват ми по-големите като диаметър дискове, но ще се радвам, ако ми помогнете с цялостната окомплектовка. Не търся скъпи компоненти, по-скоро с добро съотношение цена-качество. Командите в момента са ми първоначалните за Sprint Apolon - http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... 51anew.htm Благодаря отново.
zombayo

Рейтинг: 1216

Мнениеот Slade » Пет Дек 07, 2012 1:45 pm

Ще трябва да смениш командите, предната капла или само главината с такава за диск (не съм сигурен кое от двете е по-рентабилно), да купиш дискова спирачка + диск, която както е обсъждано в ей тая тема, хич няма да спира по-добре ако е някоя евтина механика. Според мен за да има смисъл в цялото упражнение ще ти трябват прилични компоненти и съответно пари колкото за още два Аполона. Може да се окаже по-изгодно да си продадеш Аполона и да вземеш по-висок клас колело с въздушна вилка.
В твоя случай аз реших просто да си взема прилична вилка втора ръка, съвместима с V-brake.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот the dirty harry » Съб Дек 22, 2012 11:37 pm

Според мен която и от вилките да избереш няма да е удачен вариянт защото има опастност да се спука челото защото хода на вилката е по голям аз ти препоръчвам да се ориентираш към нещо с ход до макс 130мм ...
Аз карам с xct на едното колело а на другото съм със xcm за сега но определено xcr се осеща по добре от другите които съм изброил..Късмет с избора :beer:
the dirty harry

Рейтинг: 900

Мнениеот boroborovski » Нед Дек 30, 2012 2:53 pm

xcr най добре :beer:
Карам ц1 и пак съм по бърз :P
boroborovski

Рейтинг: 897

Мнениеот ALLMountainGoat » Пон Дек 31, 2012 12:28 am

zombayo написа:Здравейте! Трябва ми съвет относно коя вилка би била по-удачен избор за мен. В момента карам Спринт Аполон с вилка SR Suntour XCT V3. Спрял съм се на два варианта. Това е единият модел - http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisi ... lc-26.html Това е другият - http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... r20qlc.htm
Карам по горски пътеки, камъни, черни пътища... навсякъде и по всякакъв вид терени без асфалт. Повече катеря, но и спускането ме увлича. Благодаря на всеки, който ми окаже помощ със съветите си. Приятен ден!

Нито една за тези рамки. Ако съм на твое място бих се ориентирал към нещо, което ще тежи по-малко от сегашната вилка.
В твоят случай всичко до 120мм ще ти свърши работата и не мисля, че има по-удачен вариант от един Recon 100mm за твоята цел няма. Ех тези Аполони... кога ще пуснат от Спринт и един Посейдон :lol:
ALLMountainGoat

Рейтинг: 1160

Мнениеот XaCkBuTukC » Вто Яну 01, 2013 11:32 pm

Вземи си raidon 250/260 лв фабрично идва с 120 мм ход , същата е като епикона с изключение на едни гъбички. Цена/качество няма по добро , можеш и с вибрейк да я караш. Няма нищо общо с хст хсм хсr работи много по добре от тях :) няма да си познаеш колелото :))
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот ALLMountainGoat » Чет Яну 03, 2013 2:17 pm

XaCkBuTukC написа:Вземи си raidon 250/260 лв фабрично идва с 120 мм ход , същата е като епикона с изключение на едни гъбички. Цена/качество няма по добро , можеш и с вибрейк да я караш. Няма нищо общо с хст хсм хсr работи много по добре от тях :) няма да си познаеш колелото :))

Аз лично съм раздвоен между Recon и Fox Float (на старо ест), но тази вилка, която си пуснал определено ми привлече доста вниманието. Та почвам да се чудя дали да не грабна един нов raidon. Но за това май е по-добре да отворя отделна тема.
ALLMountainGoat

Рейтинг: 1160

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти