Проблем със седалка Tioga Spyder

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със седалка Tioga Spyder

Мнениеот dob111 » Сря Яну 09, 2013 1:48 pm

Здравейте, колеги!
Имам допитване до форумния разум.

Тиогата има следния проблем. Една скъсана и една закъсана в тънката си част свръзка от специфичната оплетка на тази седалка. Другото е здраво. На втората и третата снимка добре се виждат проблемните места!

Имам следната идея за евентуално решение.
Изрязва се парче дебела кожа(да кажем от колан) или пък парче дебела гума(да кажем вътрешна гума от камион) или специфична пластмаса(тук нямам идея каква). След това парчето се оформя и се шкури, за да му се придаде нужната форма. Парчето няма да се изрязва във формите на свръзките, а ще е цяло. Няколко квадратни сантиметра. Ще се залепи от долната страна на седалката в областта на скъсванията. Лепилото трябва да е такъв тип, че да запазва пластичността на свръзката. Така целта е да укрепи цялата отхлабена зона от специфичната оплетка на Тиогата, като се запази пластичността на седалката.
Може би добър обущар би могъл да помогне в случая?

Ще съм ви благодарен за всяка разумна идея с която да мога да удължа живота на тая страхотна седалка!

Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Re: Проблем със седалка Tioga Spyder

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Яну 09, 2013 2:12 pm

Аз бих търсил еластична епоксидна смола или някой от продуктите на Loktite за запълване на 4те клетки около спуканото.

Друга опция ти е лепенето на пластмаса - отиваш в първия сервиз за лепене на брони за коли, молиш за някое останало парченце електрод(пластмасов, не за електрожен!), взимаш пистолет за горещ въздух с подходящ редуциращ накрайник (макс 5мм) и действаш. Задължително е да пробиеш по една микро дупка в двата края на пукнатината, за да спреш разпространението (дупчи с бургия 1-2мм).
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот dob111 » Сря Яну 09, 2013 3:18 pm

EccentricMOTION, благодаря за идеите.

Първата - бих могъл и аз да опитам да я свърша.
Втората опция - в сервиз за лепене на брони на коли - аз не съм авто майстор, не съм пипал тия работи, ако ще се върши тая манипулация, то тя ще се върши от човека в сервиза, а на него колко ще му пука за тая седалка е друг въпрос. :)
Аватар
dob111

Мнениеот uBaH » Сря Яну 09, 2013 3:47 pm

dob111, а на колко месеца е седалката? Питам чисто от любопитство, защото видях че производителя препоръчва тя да се сменя след една година експлоатация.

... Tioga therefore advise riders to replace the SPYDER and SPYDER TWIN-TAIL saddles after one full year for safe and effective operation.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот dob111 » Сря Яну 09, 2013 9:19 pm

uBaH, седалката е карана някъде около година на шосеен велосипед - не от мен.
Да, така препоръчва производителят, но работата на производителите е да печелят максимално, а на нас да успеем да скалъпим добър велосипед с БГ бюджет...най-общо казано.
Аватар
dob111

Мнениеот MAN6 » Сря Яну 09, 2013 10:35 pm

Цената на седалката на старо плюс евентуалното ѝ сервизиране като сбор от мъки, главоблъсканици, разправии, загуба на време и пари дали си заслужават в крайна сметка?
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот dob111 » Сря Яну 09, 2013 10:41 pm

Седалката е подарък от скъп приятел.... :) :beer:
Така че при всички случаи си заслужава оправянето и!
Аватар
dob111

Мнениеот Capoeira » Чет Яну 10, 2013 1:54 am

Без да звучи грубо, ти вече си и "е**л майката" като си се пробвал вече да я лепиш, най-вероятно с Каноконлит. Каквото и да правиш от тук нататаък трябва да свалиш цялата мацаница, включително и Каноконлита който е попаднал в цепката между двете парчета.
Мисли за вариянт с който не да възтановиш вече пукнатите части ами да преразпредели усилието от тях така че да не продължат да се пукат още. То е ясно че няма как да го залепиш така че да стане по-здраво от колкото е било, най-верочтно просто матеряла вече е започнал да старее и става доста крехък, от тук нататък ще става и още по чуплив, производителя е казал за тази едно година защото си връзва гащите при евентуални рекламаций.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот PtD » Чет Яну 10, 2013 3:53 am

Има вариант да могат да я заварят. Eто тук: http://www.bgmaps.com/link/75B5EBF84FC8 ... 67FF437552 (Институт по заваряване). На първия етаж, не се сещам името на фирмата. Заварявали са ми спойлери на мотора и си разбират от работата.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот dob111 » Чет Яну 10, 2013 8:54 am

Capoeira, благодаря за мнението. Така и аз смятам, както и ти, че може би, най-добре е да се укрепи цялата зона където са скъсаните свръзки. В първвия пост на темата съм написал идея как това би могло евентуално да се направи.

PtD, благодаря ти за съвета за този "институт по заваряване".
Аватар
dob111

Мнениеот Боян Бановски » Чет Яну 10, 2013 9:08 am

Карах с такава около година. Същите проблеми.На същото място! Явно не случайно препоръчват смяна след година! От тук нататък ще се скъса МНОГО БЪРЗО! И ще ти скъса и клина, най-вероятно! Моя съвет е да не си губиш времето. Ако ти е подарък от скъп приятел, сложи я на витрината и си взимай нова за каране. Много добра седалка , обира много добре вибрациите, но за съжаление с много малък срок на годност. След няколко карания, като се отпечатат шарките на задника, я усещаш дори като удобна! :D
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот dob111 » Чет Яну 10, 2013 9:21 am

Боян Бановски, тая седалка я глася да я карам на шосейка пролетта, живот и здраве... :D
Аватар
dob111

Назад към Веломеханик