Ежедневно сваляне на предната гума

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ежедневно сваляне на предната гума

Мнениеот DarkRow » Сря Яну 30, 2013 1:21 am

Здравейте,
не съм от София, но сега уча там и живея в общежитие. Този сезон ще си взема едно от колелетата там (сравнително евтино и високопроходимо), за да се предвижвам с него в града. Проблема ми обаче е, че в стаята физически няма къде да го сложа и единствения ми вариант е да го връзвам в коридора. Да, обаче е доказано, че това не е много надежден подход...а имам намерение да вложа много труд, за да го направя красиво (тъй като не искам да взимам колело със скъпи части при този риск от кражба, то поне да хваща окото цветово). Затова се замислих дали да не свалям предната гума (на QR) всеки път, когато се прибирам. Звучи малко налудничаво, но за по-сигурен вариант не се сещам. Според вас, дали ще му навредя много, ако всеки ден му махам и слагам предната гума?
Аватар
DarkRow

Рейтинг: 1180

Re: Ежедневно сваляне на предната гума

Мнениеот hitar_potter » Сря Яну 30, 2013 1:27 am

Въпросът е дали това би спряло някого :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот DarkRow » Сря Яну 30, 2013 1:30 am

Иначе няма да си струва да го крадат, тъй като частите поотделно не са толкова скъпи, а няма да могат да продадат цяло колело... Всеки би предпочел да открадне цяло колело :D Поне такава е моята логика, може и да греша
Аватар
DarkRow

Мнениеот hitar_potter » Сря Яну 30, 2013 2:08 am

Закачват му едно колело и става цял велосипед. Иначе не би трябвало да имаш проблеми.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот marsa » Сря Яну 30, 2013 2:43 am

Ако наистина няма никакъв начин да го прибираш при себе си (куки на тавана и т.н.), направи всичко възможно да му намериш друго място на заключено и под наблюдение. Например близък охраняем паркинг, магазинче в блока, съседи - пенсионери или нещо от сорта. Помисли креативно за място, където има постоянно хора - с някоя добра дума пък ако ще и почерпка, ще се намерят хора, на които да се довериш.

Иначе във входа ако ще и само предната капла да вържеш, пак може да потегли.

В общежитието има ли портиер?
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот DarkRow » Сря Яну 30, 2013 2:54 am

Има няколко (на смени, де), всичките са сърдити старчета. Обаче блока така е направен, че около тяхната кабинка има само две стени (буквално) и няма как да го вържа под техен надзор, мислил съм по тоя въпрос. Пенсионери няма, а съседите имат същото място, каквото и аз - никакво...паркинг също няма. Има обаче една камера на изхода, но не знам тя колко ще ми е от полза... (няма как да го завържа около нея, но поне ще видя крадеца как си тръгва с колелото ми). Абе, много кофти... Ама иначе, по 3 часа дневно в автобус, още по-кофти. А лятото, като напъна шосейката до София, тогава пък изобщо не ми се мисли къде ще я слагам...
Аватар
DarkRow

Мнениеот Yavkata » Сря Яну 30, 2013 6:11 am

DarkRow написа:... за да се предвижвам с него в града. ...
Ами то като се придвижваш с него в града , евентуално ако това означава да го връзваш и оставяш тук-там. Като познавам родната действителност ,това си е голям хазарт. Говори с домакинката на общежитието , дали няма някакво мазе или нещо подобно(килирче), което да ползваш. Просто да не е пред очите на всеки който влезе.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот TENDER » Сря Яну 30, 2013 7:18 am

Вместо да сваляш каплата, по-добре е да завъртиш кормилото на 90 градуса и под леглото. На първо време не виждам по-добър вариант. Леглата там нали са пружина с крака? И пак е добре да го заключваш защото там 2-3 стаи са с обща входна врата, нали? Веднъж откраднат ли ти го, камерата няма да ти помогне много. Едва ли ще се види нещо повече от човек със суитчер и качулка на главата. Аз чрез камери намерих крадеца, и вместо да му се оттепа се обадих на полицията защото вярвах че ще могат да ми намерят и върнат колелото. Преди това бях пуснал жалба. Нищо подобно. Прибраха го за 24 часа и го пуснаха. На камерите не се виждало че той го краде.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот sam_boha » Сря Яну 30, 2013 8:45 am

Колегата над мен даде добра идея. Така или иначе, ако свалиш предната капла, ще може да слагаш колелото да "легне" под леглото и каплата до него. Няма какво да й стане. Най-много след 2 години да се поразпляка QR-а, но дотогава ... ще си завършил.
А и относно цветовете... повечето крадци (пък и хората) избират нещата по външния вид - колкото по-лъскаво, толкова по-хубаво. То частите му са за боклука, ама има пружинки, дискове...шукарии. А ако е невзрачно, все едно от %€$ вадено е по-малка вероятността да го дърпат. Разбира се, говорим за "обикновени" крадци. Ако са си веломафия - те знаят какво търсят... Но това е друга тема.
На две и под леглото засега, по-натам, ако излезе по-добро място - там.
sam_boha

Рейтинг: 1220

Мнениеот galio » Сря Яну 30, 2013 9:51 am

DarkRow написа:Иначе няма да си струва да го крадат ...

То не е като да "струва" нещо краденето :) краде се, защото има възможност. В София вече има и клошари с алуминиеви рамки ;)
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот DarkRow » Сря Яну 30, 2013 4:21 pm

Хубави идеи давате, благодаря за което, ама съм ги премислил всичките... Под леглото няма как, там вече има една сгъваема маса, дъмбели, сакове, раници и подобни глупости. Питах домакинката, нямало складова база, за която могат да ми дадат ключ. Иначе, за карането из града, където и да ходя, не мисля да го оставам без надзор. Само като ходя на училище няма как да го гледам постоянно, но по стечение на обстоятелствата училището ми е правителствена болница, така че поне там ще мога да говоря с охраната да го наблюдава, пък и през служебния вход (където ще го завръзвам), се влиза и излиза с пропуск и има хиляди камери, за там не се притеснявам много. :D

Иначе тва с гумата го гледах в един сериал - Психо. Там главния герой (един психиатър) ходеше до работа с шосейка и като я оставаше пред болницата си взимаше предната гума :D
Аватар
DarkRow

Мнениеот halcor » Сря Яну 30, 2013 5:51 pm

Може пък да не е толкова лоша идея да вързваш неатрактивно за крадене колело със сериозен u-lock (примерно) в коридора. Усилията, които биха отишли за преодоляването на тази защита не биха си стрували при евтино колело. Не е задължително да носиш със себе си заключалката, което означава, че не ти пука за теглото й. При заключване сваляш предната гума и вързваш 2те колела и рамката за нещо. Седалката да не е с qr, който улеснява отмъкването й.

Все пак не си застрахован от кражба на чаркове. Помисли дали няма да се намери място за 1 кука на тавана или на стената. Сгъваемо колело е отличен вариант, ама май няма бюджетен интересен избор засега.
Аватар
halcor

Мнениеот boriss13 » Сря Яну 30, 2013 6:54 pm

Темата е за ТУК.
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот DarkRow » Сря Яну 30, 2013 7:45 pm

boriss13 написа:Темата е за ТУК.

Донякъде да, но не напълно, тъй като въпроса реално беше дали ще има проблем, ако си свалям и слагам гумата всеки ден, не как да го предпазя от кражба :D Плюс това тая тема за предпазването от кражба отдавна е изгубила нишката на предназначението си...
Аватар
DarkRow

Мнениеот xcII » Сря Яну 30, 2013 9:30 pm

..Затова се замислих дали да не свалям предната гума (на QR) всеки път, когато се прибирам. Звучи малко налудничаво, но за по-сигурен вариант не се сещам. Според вас, дали ще му навредя много, ако всеки ден му махам и слагам предната гума?..

не няма да му навреди :smash:

Предлагам тематата да се направи ВАЖНА, щото има много хора които си задават същия въпрос! :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот did » Сря Яну 30, 2013 9:45 pm

xcII написа:Предлагам тематата да се направи ВАЖНА, щото има много хора които си задават същия въпрос! :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Няма как темата да стане важна, понеже е фундаментално неграмотна. Няма гуми на QR, сваляне на гума е различно от сваляне на предно колело... :V:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот xcII » Сря Яну 30, 2013 10:19 pm

може би тогава секция "Концептуални"? решението е интересно, приложението, с бъдеще :8D:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот DarkRow » Сря Яну 30, 2013 11:52 pm

did написа:
xcII написа:Предлагам тематата да се направи ВАЖНА, щото има много хора които си задават същия въпрос! :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Няма как темата да стане важна, понеже е фундаментално неграмотна. Няма гуми на QR, сваляне на гума е различно от сваляне на предно колело... :V:

Ся, шсе заяждаме ли?
Аватар
DarkRow

Мнениеот did » Чет Яну 31, 2013 12:06 am

Да, ще се заяждам.

Мълчането пред неграмотността води до още повече неграмотност. Появява се тема, в която нищо не е наречено правилно, пък някой иска важна да я правим.

Така утрешните потребители на форума, като я видят ще си кажат: ми то така си говорехте и преди.

Нещата си имат имена и тая тема не е за "важни теми", а за триене, понеже си има тема по въпроса:

boriss13 написа:Темата е за ТУК.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Назад към Общ форум