Нова предница - окомплектовка?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Нова предница - окомплектовка?

Мнениеот zombayo » Нед Фев 03, 2013 6:37 pm

Здравейте!
Реших да си сменям вилката на колелото. Apolon с купешка вилка Suntour XCT V3. Покрай вилката, обаче ще се наложи да подменя и спирачките и командите. Гледах и се рових по сайтовете и избора ми се спря на следните части:
- вилка - http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisi ... -r-26.html
- спирачки (лостчета и апарати, задната и предната са еднакви) - http://screambikes.eu/bg/spirachki/8591 ... -2011.html
- ротори - http://screambikes.eu/bg/diskovi-spirac ... -2013.html
- команди - http://screambikes.eu/bg/komandi-mtb/27 ... -m590.html
Имам няколко въпроса,на които се надявам да ми дадете отговор и да ме посъветвате.
1. Raidon или Epicon? Каква е разликата между вилката, която съм избрал и Епикон-а от същия сайт за 350 лв. освен теглото им и очевадната разлика в цената им?
2. Роторите, които съм избрал са 180 мм. В характеристиката на вилката пише: "Спирачки: дискови (тип Post Mount: за директен монтаж на диск ротор 160мм. Максимален диаметър на ротора - 185 мм." Какво ще рече това? Какъв размер трябва да е ротора, който ще си купя?
3. Добра ли е окомплектовката, която съм избрал? Приемам препоръки и всякакви мнения. Карам извънградко - черни пътища, каманаци, из гори, катеря, спускам по-леки наклони... всякакви терени, но не и градско и асфалт. От сега благодаря на всички, които ще си дадат мнението по въпросите :)
zombayo

Рейтинг: 1216

Re: Нова предница - окомплектовка?

Мнениеот bb_king » Нед Фев 03, 2013 7:08 pm

zombayo написа:Покрай вилката, обаче ще се наложи да подменя и спирачките и командите.

Не си споменал за главините?Ако са оригиналните на аполон те не са пригодени за дискови спирачки.
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот Ozzie » Нед Фев 03, 2013 7:15 pm

zombayo написа:2. Роторите, които съм избрал са 180 мм. В характеристиката на вилката пише: "Спирачки: дискови (тип Post Mount: за директен монтаж на диск ротор 160мм. Максимален диаметър на ротора - 185 мм." Какво ще рече това? Какъв размер трябва да е ротора, който ще си купя?

Първо да се уточним, че не е ротор, а е диск.
Както е видно, максималния диск който препоръчва производителя е 185 мм., така че тези които си харесал са тъкмо в допустимия размер.
Единствено ти трябва този адаптор (евентуално може да се експериментира с такъв от друга марка) и разбира се, главината да е за Center Lock дискове.

А
Спирачки: дискови (тип Post Mount: за директен монтаж на диск 160мм.
ще рече, че ако караш със 160 мм. диск и избраната спирачка, адаптора който посочих няма да е нужен.

P.S. Не виждам причина за подмяна на командите, освен, ако сегашните не са "блок" със спирачните лостчета.
Ако е така, командите които си посочил са за 9 скорости. Вкарваш се в един филм, който не се знае колко ще струва. :D Та ако в момента не си с 9-ка, насочи се към команди, съобразени с броя на предавките ти.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kobso1245 » Нед Фев 03, 2013 7:54 pm

Разликата е в покритието на стеншъните. 2011 година Райдон(http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisi ... ir-26.html) е със същото покритие като Епикон, като друга разлика няма. Вече за 2012година(райдона, който си посочил) освен покритието явно има и нещо различно във вътрешностите(все пак 300гр разлика).От това, което съм чел, 2011 година е по-добра от 2012, защото покритието е по-добро. Лично аз съм карал вилката 2011г и е доста добра.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот zombayo » Нед Фев 03, 2013 11:36 pm

Командите ми са "блок". Скоростите са 3х8, т.е. тези команди, които съм посочил не стават май. Ще трябва да търся други. Нещо да ми препоръчате? :)
zombayo

Рейтинг: 1216

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 04, 2013 12:09 am

Нещо от SHIMANO или съвместимите от SRAM за 8 скорости.
Което си харесаш на външен вид и цена.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти