Избор на телефон с GPS за запис на маршрут

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Избор на телефон с GPS за запис на маршрут

Мнениеот wizard_m » Пон Фев 04, 2013 1:16 pm

Бюджета ми е до 400 лева. Харесал съм си Sony Xperia sola Обаче ми казаха, че батерията на смартфоните при пуснат GPS се изтощавала за 3 часа. Това вярно ли е? Ако някой има такъв телефон или друг до 400 лева нека сподели. И ми препоръчаха някоя от старите нокии с симбиен. Мисля да ползвам http://www.sports-tracker.com/ за маршрути.
wizard-m.hit.bg - Web каталог на всички филми, сериали и анимета които съм гледал
Изображение
Изображение
Аватар
wizard_m

Рейтинг: 1220

Re: Избор на телефон с GPS за запис на маршрут

Мнениеот Antares » Пон Фев 04, 2013 1:28 pm

Употребата на телефон за тази цел не е добра идея.

Само ще ти дам пример - половинката ми си взе Xperia T. И докато разцъквахме менютата и опциите, правехме различни настройки - за петнайсетина минути разглеждане батерията се прости с 20-на процента заряд. Доколкото знам GPS приемника си е лаком за батерия. Не знам дали ще може да ти издържи едно малко по-продължително каране...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Пон Фев 04, 2013 1:55 pm

wizard_m написа:Бюджета ми е до 400 лева. Харесал съм си Sony Xperia sola Обаче ми казаха, че батерията на смартфоните при пуснат GPS се изтощавала за 3 часа. Това вярно ли е? Ако някой има такъв телефон или друг до 400 лева нека сподели. И ми препоръчаха някоя от старите нокии с симбиен. Мисля да ползвам http://www.sports-tracker.com/ за маршрути.

Разгледай Motorola Defy+. Проблемът с батерията се решава с резервна китайска, китайска с двоен капацитет или с външна батерия, с която да си „зареждаш“ телефона. jawsbg има такъв телефон и е пускал тракинг цял ден по време на ски, телефонът е издържал. Разбира се, за да издържи цял ден с включен дисплей ще ти трябва друга батерия / външна батерия. Можеш да хвърлиш и едно око на Xperia Active и Xperia Go. Всички тези телефони се водят ударо- и водоустойчиви.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот todor_todorov » Пон Фев 04, 2013 2:20 pm

Аз си мисля, че ако само записва даден трак без да си играе с телефона ще му стигне батерията. Поне мойта вярна Е52 изкарва, че и за още пита.
Обичаш ли гората, боклука в торбата!
Аватар
todor_todorov

Рейтинг: 1610

Мнениеот xcII » Пон Фев 04, 2013 2:30 pm

htc explorer :)

под 250лв. със сигурност, може да сядаш с него в джоба ти бет да те убива. корпусът му е като от гума, т.е. не ти се пързаля в ръцете.

основен недостатък - малко вградена памет. това не е проблем, обаче, след като си root- еш телефона. за съжаление, не мога да кажа колко му държи батерията в режим GPS, но понеже процесора му е на "само" 600 Htz, предполагам доволно дълго.

накрая, ако чуеш symbian бягай надалеч :) успех :agree:
Последна промяна xcII на Пон Фев 04, 2013 2:41 pm, променена общо 1 път
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот halcor » Пон Фев 04, 2013 2:32 pm

Аз имам Motorola Defy+, който ти се вписва в бюджета и ти остават пари за бира. При нормално използване (само малко брауз, малко разговори) батерията му издържа 2 дни и отгоре. Оня ден го изтървах в движение от колелото и го прегазих с 2те гуми - има съвсем малко козметичен damage. Сертифициран е и да издържи половин час под 1 метър вода.

Не съм пробвал да траквам по-дълги маршрути, все още. Колко ти яде GPSa - силно зависи как точно се използва чипа от софтуера, който ползваш - казват, че OruxMaps може да траква през няколко минути и това изтощава минимално батерията. Още не съм опрял да го разуча подробно.

Съществуват също външни батерии, от които можеш да си заредиш телефона. Туба с ток за из път, така да се каже :) Аз имам една с капацитет 8400MaH и е най-смисления измислян аксесоар за умен телефон - колко па да е умен като му падне батерията...
Аватар
halcor

Мнениеот edinmilion » Пон Фев 04, 2013 3:01 pm

Всички как говорите за тези телефони, кой за настъпване, кой за прегазване - кой от кой по добър на бой :D
Ако караме по въпроса, аз ползвах над 2 години LG optimus GT540 с батерия по спецификации 1500mAh и издържаше на тракване между 6 и 8 часа (с изключен дисплей ест.). Накрая взех и една банка с енергия, за които говори halcor и проблема с батерито се реши.
Та всеки телефон с по голям капацитет ще върши работа за тракване :agree:
edinmilion

Мнениеот PtD » Пон Фев 04, 2013 3:39 pm

Antares написа:Само ще ти дам пример - половинката ми си взе Xperia T. И докато разцъквахме менютата и опциите, правехме различни настройки - за петнайсетина минути разглеждане батерията се прости с 20-на процента заряд.

Зависи от адски много неща ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Пон Фев 04, 2013 3:52 pm

edinmilion написа:Всички как говорите за тези телефони, кой за настъпване, кой за прегазване - кой от кой по добър на бой :D

За мен това е по-важно от всичко. :smash:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Antares » Пон Фев 04, 2013 4:41 pm

todor_todorov написа:мойта вярна Е52 изкарва, че и за още пита.
e52 не я намесвай заедно с останалите смартфони :) Emergency support телефона в нашата фирма е такъв и знам, че едно дежурство (седмица) си го изкарва и с говорене и с наредби и т.н. ... Nokia може да правят най-куците смартфони, но като батерия поне са стабилни.
PtD написа:Зависи от адски много неща ;)
Е, така е. Т'ва си е с оригиналния ROM и с всичките лайна на Sony :)
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот PtD » Пон Фев 04, 2013 10:22 pm

Antares написа:Т'ва си е с оригиналния ROM и с всичките лайна на Sony :)

;)

Жена ми си купи Samsung S3 Mini. За една нощ батерията падаше с по 60-80%. След малко баене с гьостерицата вече се държи съвсем прилично. :nuts:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот antonpc » Вто Фев 05, 2013 12:16 am

При всяко по-дълго каране в планината ползвам Nokia 5800 XpressMusic само за Sports-tracker. Сега си прегледах My worcouts и най продължителния запис е бил с duration 11:21:45. Много съм доволен от батерията на Nokia-та. :D Учудващо за мен беше това, че като подкарах Sports-tracker-а на другия ми телефон Samsung Google Nexus S картите не бяха така подробни както при Nokia 5800. :eek3:
:popcorn:
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот hitar_potter » Вто Фев 05, 2013 12:50 am

Полезното нещо при смартфоните /особено андроидите/ е, че не си ограничен само до вграденото приложение - за каквото се сетиш, има по няколко приложения, които активно се разработват. Та при правилното приложение, можеш да имаш каквато поискаш карта ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот XaCkBuTukC » Чет Фев 07, 2013 6:50 pm

Xperia Arc S :) с включен 3G е изкарвал 9:40 часа на запис на трак но това е без да пускам дисплея мисля че имаше само 4-5 снимки щракнати с телефона , дисплея и висенето в 3G + търсенето на обхват направо смазват батерията гледал съм как батерията е стояла 1 час на 100% със спряно 3G И как за един час без да го бутан с пуснато 3G пада с 3 процента (включени са синхронизации на 3 email-a + FB + Gtalk + Viber )
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот bluskanie » Пет Фев 08, 2013 1:58 am

Всички смартфони със стоковия софтуеър са гола вода откъм батерия. Единственото изключение е Моторола Рейзър Макс, който не знам в България дали го има. С оптимални настройки може да се постигне лек ефект, но трябва според мен телефона да се рутне и флашне с къстъм ром, за да работи по-бързо и ефективно. Хубав източник на информация е форума на XDA-DEVELOPERS, където има подробна информация, как да се рутне/флашне почти весеки популярен модел телефон (говорим за андроиди, нали така?).

При кустомизиране на софта, гаранцията отпада!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот pascoff » Пет Фев 08, 2013 10:24 am

Айде стига с тия обобщения и митове. С риск да прозвуча като "моето е най-добро" ще спомена за последните 2 телефона, които използвах - Nokia E52 и E72. В момента съм с втория, но за тези цели са почти еднакви. Батерията ми обикновено държи минимум 1 седмица, което включва малко говорене (да речем по 5-10 мин. на ден) и по час-два слушане на музика. Изключил съм ненужните неща като bluetooth, 3G, wifi и тн. Не съм тествал колко време ще издържи при запис на трак но съм убеден, че при пълна батерия ще записва поне 12 часа, което е достатъчно според мен. Ползвал съм многократно sports tracker, но за не-повече от 2 часа на ден. С 2 думи, тези модели на нокиа са може би най-издръжливите от към батерия. Цената на по-скъпия не надвишава много 400лв, ако е на старо може и за по-малко. Препоръчвам ти Е72, защото е с по-голям екран, но ако не искаш пълна клавиатура си вземи Е52 (като функции са почти еднакви).
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот hrissim » Пет Фев 08, 2013 4:51 pm

pascoff написа:Айде стига с тия обобщения и митове. С риск да прозвуча като "моето е най-добро" ще спомена за последните 2 телефона, които използвах - Nokia E52 и E72. В момента съм с втория, но за тези цели са почти еднакви. Батерията ми обикновено държи минимум 1 седмица, което включва малко говорене (да речем по 5-10 мин. на ден) и по час-два слушане на музика. Изключил съм ненужните неща като bluetooth, 3G, wifi и тн. Не съм тествал колко време ще издържи при запис на трак но съм убеден, че при пълна батерия ще записва поне 12 часа, което е достатъчно според мен. Ползвал съм многократно sports tracker, но за не-повече от 2 часа на ден. С 2 думи, тези модели на нокиа са може би най-издръжливите от към батерия. Цената на по-скъпия не надвишава много 400лв, ако е на старо може и за по-малко. Препоръчвам ти Е72, защото е с по-голям екран, но ако не искаш пълна клавиатура си вземи Е52 (като функции са почти еднакви).

Така е - Пасков е прав. Аз имам опит и с Нокия Е71 и последното бижу с хардуерна клавиатура - Нокия Е6. Но ги ползвам горе в режим Offlinе, понеже в планината често се губи обхват и батерията допълнително се хаби от постоянното търсене на мрежа Издържали са ми до 10 часа със записване на трак. За всеки случай си вкарах от вън и оригинална допълнителна батерия и си я носех с мене. Не се подлъгвайте по НЕоригинални батерии с уж по-голям капацитет - боклуци са! :nono: Сега телефона ми е резервния вариант. В планината разчитам основно на Garmin 60CSx, на оригиналната стойка, хваната за кормилото.
:beer:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот taurus13 » Съб Фев 09, 2013 12:48 am

Те затова един тип от хардуер.БГ като беше тествал батерии китайчета беше въвел коефициент на наглост. Тоя коефициент се определя като отношение на написания на батерията капацитет, към реално измерения. Демек: имате на батерията написано 1800mAh, обаче реално батерията дава максимум 980mAh. Тогава коефициента на наглост на прозиводителя се определя по формулата Kn = Cref/Cn = 1800/980 = 1,83. Коефициента е безразмерен, поже от една страна е коефициент(демек отношение на еднакви величини), от друга никой досега не е изнамерил дименсията за наглостта.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот hitar_potter » Съб Фев 09, 2013 1:09 am

Аз имам китайска батерия за нетбука - действително издържа двойно повече. Купувал съм я преди 3 години някъде, не мисля, че си е загубила повече от 25-30% от капацитета (за справка, оригиналната батерия на нетбука на майка ми вече държи 40 минути, а като нова издържаше 5 часа). Телефонът на майка ми също е с китайска батерия. Отново 2 пъти по-голям капацитет, купена е преди 2 години сигурно вече, телефонът издържа по 7-8 дни О.о (HTC Wildfire, ползва го предимно за разговори, като не говори твърде много).
Та аз лично съм много доволен от китайските батерии. Вероятно просто съм попаднал на читави бройки. Мисля, че е ясно, че при китачйетата има доста по-голяма вероятност от фабричен дефект или от непостоянност в характеристиките за различните бройки. Но лично аз съм доволен от съвместимите батерии, с които разполагам и сега чакам да доставят от Dealextreme една допълнителна и за фотоапарата :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот xcII » Съб Фев 09, 2013 1:45 am

абе тази тема за GSM апсрати ли беше или за батерии за GSM апарати.. :crazy: :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот hitar_potter » Съб Фев 09, 2013 2:56 am

xcII написа:абе тази тема за GSM апсрати ли беше или за батерии за GSM апарати.. :crazy: :)

Прочети първото мнение ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bluskanie » Съб Фев 09, 2013 7:49 am

И освен това човека иска да си купува телефон през 2013-та, а не някакви древни нокии... вие полудели ли сте :) Между другото Нокиа Лумиа (високите числа) се справят доста добре с батериите...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот hitar_potter » Съб Фев 09, 2013 3:58 pm

Високите числа не са ли и с високо число на цената? :D Отделно, не знам колко по-добре е Windows от Symbian...

А между другото, проблемът с опасността от липса на комуникация се решава елементарно - една нокия за 50 лева и си свиркаш. Даже и фенерче имаш. И не ти пука да я държиш в джоба.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Назад към Други