Ново колело или надграждане?!

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ново колело или надграждане?!

Мнениеот Nikeca97 » Пон Фев 25, 2013 12:16 pm

От много време се оглеждам да си купя ново колело. Drag 29er и ZX-4 Pro/ TE ми бяха грабнали окото. Всяко имаше някакви предимства и недостатъци и не ми пасваха точно. Баща ми има Giant ATX 830 и тъй като вече не кара много се замислих дали няма да е по- добре да го ъпгрейдна и така хем да спестя някой лев, хем да му сложа добри части.
Окомплектовката е:
Рамка: Giant ATX 830 6061 alloy 23,5 inch
Вилка: Suntour XCM 100мм ход
Дерайльор: Shimano Deore
Деклашор: Shimano Acera
Команди: Shimano Acera ( палцови команди)
Спирачки: Tektro V-Brake
Капли: Hoopster от 6061 алуминий
Проблемите му са:
1- на вилката десният шиш се скъса при болта за захващане към ботушите ( повечето нови вилки имат уши само за диск и затова не съм купил нова)
2- дераьлора не превключва добре ( за да кача 1 предавка нагоре трябва да превключа две нагоре, за да спусна 1 предавка надолу трябва да превключа две надолу).
Общо взето това са му проблемите. Изкажете мнението си за колелото моля :praying: и ми предложете какво да правя.
П.С. Ако някой иска мога да кача снимки.
Аватар
Nikeca97

Рейтинг: 1220

Re: Ново колело или надграждане?!

Мнениеот marsa » Пон Фев 25, 2013 2:11 pm

Зависи как и къде възнамеряваш да караш велосипеда си, но ако не го очаква сериозно блъскане, и размера на наличния те устройва бих те посъветвал да постегнеш него. Все пак вече е наличен. Вилки се намират, а може да погледнеш и нещо запазено втора употреба. Скоростите е възможно да се нуждаят само от смяна на жила и брони и хубаво почистване и смазване. Ако не можеш да прецениш сам, потърси компетентен познат или сервиз, за да определят доколко може да се възстанови колелото и от каква инвестиция е се нуждае.

Всъщност вилката е доста популярна и дори може да си намериш ползван шиш и да се смени, ако само това е проблемът.

Ако вземеш нов някой от посочените велосипеди няма да получиш нищо по-качествено, единствено ще е ново. За 700+лв може да смениш голяма част от монтажа на този велосипед с нови среден клас компоненти или да се сдобиеш със сравнително добра вилка.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Slade » Вто Фев 26, 2013 10:30 am

Все още има предостатъчно разнообразие от чисто нови бюджетни вилки съвместими с V-brake: Suntour XCT, XCM и XCR, някой друг изостанал Raidon; Rockshox XC 28; RST и т.н. Включително по магазините тук там се намират и висок клас вилки съвместими с V-brake - аз лично съм виждал FOX-ове, ако не се лъжа и Marzocchi, но те ще струват няколко пъти колкото колелцето ти.
Както каза колегата Marsa - допълнително за 700лв си вземаш един groupset Deore от 10-11 части и почваш да караш читаво колело. Как ми се иска да отвържа едни такива пари и аз да го направя :)
Успех :beer:
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Wheeler » Вто Фев 26, 2013 5:40 pm

Колелото изглежда добре, единственото което му трябва е нова вилка, хубаво почистване и реглаж, което само по себе си е голям кеф. За някой неща обаче може да са ти необходими специални инструменти.
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот Nikeca97 » Сря Фев 27, 2013 9:28 pm

Rock Shox XC28 TK наистина имала уши за V- Brake :blush: . Аз бях оглеждал XC30 и от там съм останал с погрешно впечатление :D . Предполагам XC28 е по- добра от XCR на Suntour. Така, че май ще се хвърля на нея. За дерайльора ще се правят опити за настройка и в краен случай нов :eyebrow: . Благодаря за мненията и съветите :wavey: :beer: .
Аватар
Nikeca97

Мнениеот Slade » Чет Фев 28, 2013 9:28 am

Сигурен ли си, че дерайльорът е Deore, а командите Acera и съвместими ли са при това положение? Може би една команда Deore, която е направена да работи с тоя дерайльор, ще ти реши проблема с превключването.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Ozzie » Чет Фев 28, 2013 10:26 am

Slade написа:Сигурен ли си, че дерайльорът е Deore, а командите Acera и съвместими ли са при това положение?

Разбира се, че са съвместими.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Nikeca97 » Пет Мар 01, 2013 12:25 am

Slade написа:Сигурен ли си, че дерайльорът е Deore, а командите Acera и съвместими ли са при това положение? Може би една команда Deore, която е направена да работи с тоя дерайльор, ще ти реши проблема с превключването.

Пич как няма да съм сигурен бе :crazy: ?! Ще пробвам с нови жила и едно хубаво почистване на командата и дерайльора, нова настройка и ако и тогава нестане ще се купува нов :crap: :peace: . Вилката избрах да е Rock Shox XC28 TK :agree: благодаря на колегата Slade за наскоката към нея :beer: .
Аватар
Nikeca97

Назад към Продукти за крос-кънтри