Избор м/у два модела Canyon

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор м/у два модела Canyon

Мнениеот martin54 » Пет Фев 22, 2013 9:58 am

Здравейте колеги,
пускам темата, защото се двоумя и искам с ваша помощ да преценя кое колело си заслужава повече като цена качество, ниво на компонентите.

Като предистория искам да ви кажа, че миналата година си купих велосипед Canyon Yellowstone 5.0 и като цяло останах много доволен, велосипеда е много стилен и изчистен, не съм имал проблеми с него за цялата година.

Причината да търся ново е това, че моята приятелка няма колело и мисля да и дам стария Canyon , а за мен да взема нов като се чудя между HARDTAIL и FULLSUSPENSION, а конкретните модели са тези:

http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... ab-reiter2
и
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... ab-reiter2

Има разлика от 300Е м/у двата велосипеда, не е малка и много се чудя дали си заслужава, принципно карам предимно XC по по-леки пътеки тип обиколката на Витоша (тя ми е любима).

Ще съм благодарен на всеки, който сподели професионално мнение, а ако някой се сети за нещо с тази окомплектовка или по-добра на тези пари от БГ нека сподели :)

Поздрави на всички !
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Рейтинг: 1225

Re: Избор м/у два модела Canyon

Мнениеот rarekin » Пет Фев 22, 2013 10:08 am

martin54 написа:Има разлика от 300Е м/у двата велосипеда, не е малка и много се чудя дали си заслужава .....

Заслужава си.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Slade » Пет Фев 22, 2013 10:52 am

Няма да е професионално мнението ми, а по-скоро потребителско. Аз не виждам разлика в качеството на компонентите, а по-скоро в рамката и предназначението й - тук само ти можеш да си отговориш на въпроса как и къде искаш да караш.
Лично аз бих взел Nerv-a, но това зависи изцяло от личните ми предпочитания към терените с лек елемент на аграрни изпълнения.
Ако си падаш по малко по-динамични и технични терени, може да помислиш за Nerve.
Ако обаче предпочиташ да караш предимно по не толкова рошави пътеки, доста асвалт и т.н., според мен Grand Canyon-a с 10,9-те си кила е по-добрият избор.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Plamen_EM » Пет Фев 22, 2013 12:06 pm

Разликата в цените си заслужава. Въпросът по-скоро е дали искаш да си имате два подобни велосипеда с приятелката ти или да си имаш твърд и мек. Аз бих дал по-високата цена за твърдак.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот martin54 » Пет Фев 22, 2013 1:04 pm

Колега не разбрах много добре това което каза, защото първо говориш за мекия, а накрая казваш, че би дал по-високата цена за твърд, който всъщност е по-евтин.
Принципно има логика да взема мекия, защото ще мога да карам и старото когато тя не го кара.
От друга страна се чудя дали е необходимо, ако не ходя по стръмни и много неравни терени, а само по такива тип обиколката на Витоша
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Мнениеот Plamen_EM » Пет Фев 22, 2013 1:13 pm

Предполагам вече си разбрал, но ще го повторя: На твое място бих дал 1600 евро и повече за твърд велосипед.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Slade » Пет Фев 22, 2013 1:27 pm

martin54 написа:От друга страна се чудя дали е необходимо, ако не ходя по стръмни и много неравни терени, а само по такива тип обиколката на Витоша

Мисля си, че за Обиколката (и подобни терени) твърдакът ще е по-удачен. Не мога да кажа как ще ти повлияе разликата в геометрията, но със сигурност разликата в теглото от близо 2 кила ще я усетиш. Иначе и двете колела (от мойта камбанария) са с много прилични компоненти.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2013 1:31 pm

За Обиколката твърдак е повече от достатъчен.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот xargs » Пет Фев 22, 2013 2:51 pm

При положение, че вече имаш твърдак и парите не са ти проблем, взимай мекицата. След това въобще няма и да си помислиш да подкарваш твърдото :)
Аватар
xargs

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2013 4:44 pm

xargs написа:След това въобще няма и да си помислиш да подкарваш твърдото :)

Зависи ;)
Аватар
PtD

Мнениеот martin54 » Пет Фев 22, 2013 5:47 pm

Ще помисля още малко дали наистина има нужда от мекица, иначе от към компоненти няма голяма разлика, само дерайльорите са различни.
Не съм карал до сега с двойно окачване, може би ако някой ми предостави такава възможност избора ще е по-лесен.
А за вилката нещо да кажете, добър избор ли е ?
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Мнениеот martin54 » Пон Фев 25, 2013 11:00 pm

Да ви питам още, ако сравняваме Canyon за 1299Е и този Radon

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR ... usstattung

От към окомплектовка кое повече си заслужава според вас ?
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Мнениеот nick7120 » Вто Фев 26, 2013 2:23 pm

Според мен вземи мекицата доста по комфортно ще ти е докато караш.Няма да се налага да ставаш на всяко слизане от бордюр или минаване през неравности.Аз бих избрал мекицата :beer: :agree:
Аватар
nick7120

Рейтинг: 1238

Мнениеот pe60t0 » Вто Мар 05, 2013 3:50 pm

martin54 написа:Да ви питам още, ако сравняваме Canyon за 1299Е и този Radon

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR ... usstattung

От към окомплектовка кое повече си заслужава според вас ?

Няма особена разлика между двата модела. Въпроса е коя рамка ще ти бъде по-удобна за твоите размери. Ако може да намериш някой, който кара тези велосипеди да пробваш ще е супер.
Що се отнася до избора между Nerve AL 7.0 и Grand Canyon AL 7.0, зависи за какво каране искаш да бъде предназначен велосипеда. Nerve-a определено си заслужава малко по-скъпата цена и ако искаш меко колело гласувам с 2 ръце за него. Ако обаче, смяташ да караш по-леко, и на по-дълги разстояния без голяма техническа сложност на терена, то тогава избери твърдака, защото така няма да използваш функционалноста на мекицата, и само ще ти пречи. Fox Float 32 CTD е повече от перфектна вилка, за велосипед с тази с цена, и с нужната профилактика и грижа, ще и се кефиш дълго време. :beer:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот smog » Вто Мар 05, 2013 8:20 pm

Според мен си вземи мекицата. Реално взимаш 2ро колело, за да караш с приятелката си, което предполгам изключва високо и много високо темпо на каране. Ако е така, то тогава аз бих си взел Nerve-a, за да ми е по-комфортно, а и за да ми даде опцията да карам евентуално и по по-разчупен терен. Аз съм с Nerve XC и съм страшно доволен.
smog

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Сря Мар 06, 2013 12:00 am

nick7120 написа:Няма да се налага да ставаш на всяко слизане от бордюр или минаване през неравности.

Aй, не думай. Ти седнал ли спускаш? :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот nick7120 » Сря Мар 06, 2013 2:02 pm

PtD написа:
nick7120 написа:Няма да се налага да ставаш на всяко слизане от бордюр или минаване през неравности.

Aй, не думай. Ти седнал ли спускаш? :smokin:

Никъде не съм споменал спускане,имах предвид като минаваш през някоя неравност.Ти при всяка неравност ли се изправяш? :peace:
Аватар
nick7120

Мнениеот PtD » Сря Мар 06, 2013 2:09 pm

nick7120 написа:Никъде не съм споменал спускане,имах предвид като минаваш през някоя неравност.Ти при всяка неравност ли се изправяш? :peace:

Да. И не само при неравност, но и при остри завои. Ако исках да си седя, щях да карам кола. Да се кара мекица понеже в градски условия било по-комфортно е пълно малоумие.
Аватар
PtD

Мнениеот nick7120 » Сря Мар 06, 2013 2:22 pm

Може би комфортно не е точната дума но като се има предвид че темата е пусната в раздела крос-кънтри едва ли човека ще тръгне да се спуска или да скача с колелото.Не можеш да отречеш че да караш мекица е къде къде по комфортно от колкото да караш хардтейл.Също никъде не съм казвал да си купи мекица понеже ще му е по удобно,това просто е един от плюсовете който според мен е доста голям.Това е лично мое мнение.
П.С не мога да разбера защо се заяждаш. :beer:
Аватар
nick7120

Мнениеот PtD » Сря Мар 06, 2013 6:48 pm

nick7120 написа:П.С не мога да разбера защо се заяждаш. :beer:

Защото като видя мнения като това:

nick7120 написа:Според мен вземи мекицата доста по комфортно ще ти е докато караш.Няма да се налага да ставаш на всяко слизане от бордюр или минаване през неравности

и ме втриса. Сега разбра ли? Дори и с мекица пак трябва да се изправяш на всяко слизане от бордюр и минаване през неравности (имам и FR колело със 180/170 мм ход, та мога да изкажа мнение). Ако ще търсиш комфорт, чий го дириш из гората? ХС не е каране по равни черни пътища, както може би си го представяш.

По темата, за единствено колело винаги препоръчвам hardtail:
  • много по-универсално е - може да се ползва в планина или в града, с подходящи гуми може да се кара и шосейно
  • изисква по-малко поддръжка
  • има по-малко неща за повреждане
  • развива техника на каране
  • по-леко е (е, тук е според зависи)
  • на всичко отгоре е и по-евтино.

П.П. @nick7120, aко не си разбрал досега, окачването не е измислено, за да носи комфорт. Целта му е да подобри сцеплението.
Аватар
PtD

Мнениеот bb_king » Сря Мар 06, 2013 7:52 pm

:clap: :bowdown: :clap:
Много ми хареса поста на PtD.Без излишни полемики,а само с ясни доводи разби на пух и прах митовете и легендите,че едва ли не велосипедите с мека рамка са панацея за колоездача и направени с цел да ни е меко на дупето,докато газим дънери.Вярно е и това,че задното окачване е измислено за по-добро сцепление и преодоляване на препятствия на тежък терен,а не за луксозен круиз в стил-пътешествие с кораба Куин Мери.Споделям 100% тезата,че hardtail като единствен велосипед е много по-универсален и удачен избор.Няма да навлизам в подробности,защото PtD се е обосновал достатъчно добре,но според мен неговият пост трябва да е стикнат като важен в раздела. :deal:
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот unsigner » Сря Мар 06, 2013 8:46 pm

Ако купиш мекица, приятелката ти само ще вземе да я пробва и после като кавалер пак твърдото ще караш :-)
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот MacLeod » Сря Мар 06, 2013 9:10 pm

А защо не се насочиш към моделите с 29 инчови колела на canyon ? Навсякъде пише че 29 цоловото хц колело е истината. Аз нямам личен опит, но така съм чел.

http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/series/grand-canyon-al-29.html

Разбирам хората като мен, където им се свидят хубавите 26 инчови чарколяци, да не искат да минават на 29 инчово колело, но щом ще взимаш ново взимай направо 29 инчово.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот nick7120 » Сря Мар 06, 2013 10:00 pm

Извинявам се че изказах моето неподготвено мнение можеше просто да ми обясниш без да се заяждаш никой не се е родил научен.Извинявам се също и за :offtopic: :beer: :agree:
Аватар
nick7120

Мнениеот martin54 » Чет Мар 07, 2013 10:29 am

Благодаря за съветите колеги, общо взето си изясних нещата и определено няма да е мекица, най-малкото, защото вече съм на 30г. и едвали ще се хвърля по някакви супер тежки терени, дупки и каманяци.
Единственото над което мисля сега е дали наистина да не е 29" , ако някой е карал такова да каже кое му е по-доброто, аз не съм карал и нямам виждане по въпроса.
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Мнениеот PtD » Чет Мар 07, 2013 10:42 am

martin54 написа:Единственото над което мисля сега е дали наистина да не е 29"

Сложен въпрос :look: Засега няма еднозначно мнение в полза на 26" или 29". Освен ако не си много висок, или пък обратно.
Аватар
PtD

Мнениеот martin54 » Чет Мар 07, 2013 10:43 am

точно 170см с обувките :D
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Мнениеот autosvet » Чет Мар 07, 2013 5:41 pm

Ами пробвай в някой магазин поне малко. Аз съм 168 без обувките и 29-так си ми е добре, то и 26-цата пак си ми беше добре. 29-така върви малко по-различно и мен лично повече ме радва. Единствения по-сериозен минус за мен е по-бавното ускорение - големите колела докато се развъртят им трябва повече енергия. За ХС каране това не е такъв проблем, за често спиране по светофари е. Маневреността е по-малка, но пък като цяло е по-устойчив. По-добре поема неравностите от аналогичен 26-так. За частите - по-рядко се срещат и са по-скъпи, но надали ще седнеш през месец да сменяш вилки, капли и гуми. С едни по-гладки гуми 28" става чудесен градски велосипед с всички предимства от по-големите колела. Стойката върху него е малко по-изправена или поне при мен, което ми допада защото разтоварва ръцете и раменния пояс (или поне аз така го усещам).

Седни и пробвай, надали от едно кръгче ще усетиш нещата, но поне ще се ориентираш. Разликите не са от небето до земята както някой се опитват да ги изкарат просто динамиката и геометрията са леко различни. Нито резултатите на обикновен карач за кеф ще са много по-различни. Ще имаш по-висока максимална скорост при аналогични предавки (все пак за масовите велосипеди предавателните системи са си еднакви за 26 и 29 инчовите), съответно и ниските предавки ще са ти малко "по-дълги". Вероятно на дълъг равен път представянето ще е малко по-добро. При спускане така или иначе повече зависи от твоите умения, а при катерене от твоите сили.

И да ХС по-добре твърдак, защото като дойде момента за бутане/носене в общия случай по-ниската му маса е голямо предимство.
А окачването е измъдрено за подобряване на управлението, а не на комфорта. Поне при велосипедите за планинско колоездене никой конструктор не мисли, че човек е тръгнал по пътеките в търсене на комфорта.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот pe60t0 » Чет Мар 07, 2013 6:49 pm

Ей това е много интересна информация за 29'' vs 26'' .
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот MacLeod » Чет Мар 07, 2013 9:13 pm

Нямам опит на 29-ка, обаче гледам че всички големи производители като specialized, scott, rocky mountain, cube и други почват масово да правят 29 цолови колелета за xc. Даже почти нямат 26 инчови колела за xc в новите си серии за 2013. Трябва да има нещо, едва ли всичко е маркетинг. Това означава, че части за 29 цолово xc колело ще си намираш лесно през 2013 и за бъдеще. Даже може да стане така, че трудно да се намират части ( примерно вилка 100, 120 мм или леки xc капли ) за 26 цолово xc колело. Така че си помисли добре. Аз бих взел 29-ката, но съм 1.89 също така.

pe60t0 написа:Ей това е много интересна информация за 29'' vs 26'' .

Хм интересно. Излиза че 29-ката бие на даунхил. Ами защо dh колелетата не ги правят 29 инчови, а само хц ?
Не пише дали са пробвани при един и същ ход на вилката.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри