Помогнете ми да си избера "all round" колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помогнете ми да си избера "all round" колело

Мнениеот Meki_Kry6i » Сря Мар 13, 2013 12:33 am

Здравейте,

Реших се най-накрая да си взема колело и имам нужда от вашата компетентна помощ. Първо малко физ. данни - висок съм 179см, тежа 72кг. Колелото ще се ползва за ходене до работа(доста бордюри и малко парк) и през свободното време за лек AM и XC. Идеята ми е, ако има такова "колело" което да става за всякакво каране с твърда рамка да си го сглобя или купя готово. За съжаление обаче спецификациите са ми малко чужди :)
Бюджета ми е някъде около 800-900лв.

Вариант 1: Cross GRX 8
http://www.crosscycle.com/bg/catalog/mtb-5/grx-8-13.html
- има го за 670лв - остава малко бюджет за ъпргрейди.

Вариант 2: Drag C1
http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=264 - пак остава малко бюджет за ъпгрейди, или досъбирам за С1 ТЕ
- притесненията са ми дали тази рамка 16,5" е подходаща за ръста ми.

Вариант 3 - рамка NS Surge или Dartmoor Hornet 12
http://www.bikescenter-bg.com/index.php/step.module_action/modname.pricelist/modaction.details/product.6943/product_cat.1077/lang.2
http://www.industrial-bg.com/bg/products.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1438&category_id=67
...всичко останло по колелото като окомплектовка ще е сбирщайн, основно с ваша помощ и предложения. Не знам дали ще ми стигне бюджета.

Вариант 4- Specialized P. Street 2
http://www.bikescenter-bg.com/index.php/step.module_action/modname.pricelist/modaction.details/product.7005/product_cat.352/lang.2/
При този вариант ще трябва да изчакам още няколко месеца, за да събера пари :D

Разбира се отворен съм към всякакви други предложения.

Благодаря ви за отговорите предварително.
Meki_Kry6i

Рейтинг: 1200

Re: Помогнете ми да си избера "all round" колело

Мнениеот Yavkata » Сря Мар 13, 2013 5:33 am

От един бегъл поглед прави впечатление, че си се ориентирал към рамки и велосипеди за съвсем различно приложение. Тръгвайки от описаните от теб виждания за карането ти и бюджета, най-удачен е вариант 1- кросчето. С времето така или иначе ще се наложи да сменяш компоненти (подозирам , че първа ще е вилката :evil: ). Почнеш ли да сглобяваш от гола рамка, смятай, че далеч ще надхвърлиш бюджета си, ако ще взимаш частите нови. Другия вариант ти е да се ослушаш за добри оферти в Пазара на Форума.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот jorko98 » Сря Мар 13, 2013 9:48 am

А защо не погледнеш Sprint Carrera или Apolon http://bikesport.bg/bg/products/1657-%D ... %B4%D0%B8_
Аватар
jorko98

Рейтинг: 1196

Мнениеот irgnet » Сря Мар 13, 2013 6:23 pm

Моя съвет е да изчакаш другата седмица да видим кои модели на Cross ще се пуснат на промоция,
може да излезе нещо по-добро в рамките на твоя бюджет.
А иначе ако чакаш да събереш 1250 лв .. тогава вместо тоя Спешълайзд взимаш един Крос Грип 130 или Крос Тракшън Г30.
Може да огледаш и моделите на Драг и РАМ , но те мисля нямат промо оферти като на Крос.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот Meki_Kry6i » Сря Мар 13, 2013 8:58 pm

Хей , благодаря ви много за отговорите :) Ще огледам и новите предложения, интересно ми е и какви модели ще пуснат Cross на промоция.
Относно вижданията за карането ми, не мога да формулирам точно какъв стил е това тъй като нямам достатъчно познания, просто обичам да карам всякакви терени и да скачам малки препятстия.
Тези варианти който сте изброили като препоръчителени, биха ли ми издържали килограмите при скоци от бордюри, бабуни, коренища, камънаци и всякакви други не много високи препятствия. Не мисля да карам сериозен DJ, просто ми харсва да скачам/прескачам. 17" рамка подходяща ли ще е за мен?
Meki_Kry6i

Мнениеот bork » Чет Мар 14, 2013 12:05 am

Аз съм 176 L-ка на Grip 124 ми беше добре, но ако имаш по-дълги крайници :) давай по-голяма
Аватар
bork

Мнениеот ludanik » Съб Мар 16, 2013 9:23 am

НС-а ти е най-готиното според мен! Много удобно колело за доста дисциплини. И става да си го ъпгрейдваш в последствие... успех :beer:
ludanik

Рейтинг: 1100

Мнениеот Meki_Kry6i » Съб Мар 16, 2013 1:50 pm

Благодаря ти. NS Surge и къстом сглобка ли имаш впредвид?
Чакам в момента да ми дойде офертата за сглобено и с Dartmoore Hornet рамка, и трябва вече да избера варианта :)
При тези рамки кий е по подходящия размер - 16" или 18" ?
Meki_Kry6i

Мнениеот kobso1245 » Съб Мар 16, 2013 6:36 pm

Cross Grip 130???
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот andycu » Съб Мар 16, 2013 7:30 pm

Meki_Kry6i написа:Благодаря ти. NS Surge и къстом сглобка ли имаш впредвид?
Чакам в момента да ми дойде офертата за сглобено и с Dartmoore Hornet рамка, и трябва вече да избера варианта :)
При тези рамки кий е по подходящия размер - 16" или 18" ?

За твоя ръст 18-ката при Хорнета и 16(Л) при Нс-а, пишат, че бил като 17.5. Но според мен за за ХС и АМ има далеч по-добри варианти. Кросовете наистина са едни от тях. Спаси се от ходене на работа със колело за агресивно каране.
Също така Хорнет или НС трудно ще се сглоби за под 1000 лв, затова правилно си се ориентирал към вече готово колело.
Помисли добре над какво ще правиш с колелото(конкретни неща) и тогава вече се ориентирай към модел. Например, придвижване из града и ХС се връзват добре. АМ, бордюри и скоци също, но всичко заедно-не толкова.
Успех с избора и поздрави! :beer:
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот XaCkBuTukC » Съб Мар 16, 2013 9:07 pm

Вариантита с наличния бюджет е
GRX8 на примоция като го пуснат :) и слагаш вилка RAIDON
ако ще вдигаш бюджета до 1200 вариантите са 3
Cross Grip 130 или Cross G30 без да слагаш нищо.. макар че едни нови гуми са адски добра инвестиция
тази година не знам как им е монтажа на крос :D ама ако го вземаш помоли хората от магазина да му направят цялостен преглед главини,средно,чашки,спирачки
или Drag ZX-5
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот Meki_Kry6i » Пон Мар 18, 2013 12:21 am

Днеска успях да разгледам/меря - GRX8, Drag C1 и ZX-5 (S размер)...мамка му и трите ми харесаха, въпреки че ZX5 ми беше малка.
C1 имаше най директното управление сякаш.
Утре ще пробвам другите модели препоръчани от Cross :)

Благодаря ви.
Meki_Kry6i

Мнениеот Stoks1 » Пон Мар 18, 2013 5:00 pm

Намери си нещо в форума 2-ра ръка :)
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот Meki_Kry6i » Съб Мар 23, 2013 11:55 am

Видях и Dartmoor -a, с окомплектовкаta на RAM HT1.1 идва около 1100 лв, май това ще е :)
Meki_Kry6i

Мнениеот ludanik » Вто Мар 26, 2013 12:26 am

Градското ми колело е Рам хт1 със 140 ход заключваща се вилка и с 42 зъба отпред, 2,1 почти гладки гуми :eyebrow: Когато ме охапи кучето просто си отключвам вилката и откачам... независимо дали ще е докато минавам по някоя пътека между блоковете или съм решил да излязал за крос кънтри с него.... Такаче ти си вземи нещичко по-екстремно, пък си го карай "градско". Но щом има и бордюрчета в менюто ти, ми се струва че няма да е градско за много дълго :D успех :beer:
ludanik

Рейтинг: 1100

Мнениеот MacLeod » Вто Мар 26, 2013 9:46 pm

Всякакви бордюри в града минавам и с тази вилка: http://www.on-one.co.uk/i/q/FOOOCAR/on_one_carbon_fork така че те не са критерий.
Според мен за описаните начини на каране най - добре е твърдо колело от формата на кроса. Дали ще е крос, рам или нещо с по - добри компоненти зависи от парите.
Ако почнеш да взимаш големи вилки, задни окачвания това почва да прави колелото трудно подвижно, което за градско и хц е минус.
Освен това ако караш много в града само хабиш окачването, което там не ти върши никаква или почти никаква работа.
Затова си мисля, че най - добре е човек да има 2 колелета. Аз лично в града карам изцяло твърдо колело и откакто се качих на такова никакви вилки повече няма да разхождам по бордюрите и улиците.
За планината е друго нещо разбира се ( въпреки че не съм пробвал още твърдата вилка там. Може и да става за леко планинско ).

Но ако колелото ще е само едно, най добре нещо от формата на кроса с не много скъпа предна вилка. Защото ако я търкаляш здраво в града при всякакви условия тя така и така си заминава дори при добра профилактика.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Meki_Kry6i » Вто Мар 26, 2013 10:39 pm

Благодаря ви за съветите момчета. Накрая взех Dartmoor-а, чакам си само вилката и колелото ще е готово скоро.
Ще покарам, ще понатрупам впечатления и в крайна сметка може да се окаже, че избора ми е бил грешен ... или пък не, времето ще покаже :)
Благодаря ви отново за отделеното време.
Meki_Kry6i

Назад към All Mountain/Ендуро продукти