Max Speed - Колко сте вдигали най-много

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Max Speed - Колко сте вдигали най-много

Мнениеот Slade » Пет Мар 15, 2013 2:51 pm

Само внимавай като пресичаш Околовръстното кой камион ще те отпечата на асвалта...
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот krach » Пет Мар 15, 2013 3:55 pm

Slade написа:Само внимавай като пресичаш Околовръстното кой камион ще те отпечата на асвалта...

Има светофар, ако не спазваш правилника е друга хава. :beer:
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Slade » Пет Мар 15, 2013 4:48 pm

Със 70 светофарът не важи - затваряш очите и каквото стане.. Иначе Пушкинът наистина е добро място за ускорение надолу :agree: :D
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот hakama » Пет Мар 15, 2013 6:19 pm

Slade написа:Със 70 светофарът не важи - затваряш очите и каквото стане.. Иначе Пушкинът наистина е добро място за ускорение надолу :agree: :D

Близо ми е, но няма да съм със сликове, а нещо средно.

Ако става дума за правилник - то 50км/ч е ограничението за превозните средства, ако ще и син да е светофара :roll2:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот Use.Less » Пет Мар 15, 2013 10:49 pm

62-63 км/ч с колело от най-смотаните и евтини МТБ-та, по шосето от Германския манастир надолу към селото. :D Беше жестоко :praying:
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Рейтинг: 1823

Мнениеот vlekov » Съб Мар 16, 2013 7:47 pm

Ба-си, как ги постигате тия скорости бре? Аз досега (не, че съм се и опитвал де, пък и по асфалт съзнателно избягвам да карам продължително време) по-висока скорост от 53-54км/ч не съм регистрирал, при това със залягане и въртене на най-тежката предавка, която имам (44-11, сега е 36-11 :dontknow: ). Това ми се е случвало по автомобилния път от Железница към Бистрица, но не бих казал, че е приятно изживяване - гумите с голям грайфер се усещат доста нестабилно, особено в завой по асфалта. Може пък и тази нестабилност да е предизвикана от собственото ми ниско тегло. Предполагам, че с гладки гуми ще е по-добре, по-стабилно, но някак си не ме привлича тази идея :D Карането по черен път ми е далеч по-приятно, отколкото да се бутам между автомобилите.
Иначе към колегите, които се чудят как да си премерят обиколката на гумата най-точно - по-горе беше даден най-лесния "хардуерен" метод, а аз да допълня едно улеснение - помага, ако имате под ръка настилка с плочки - поставяте вентила на гумата най-близо до земята при някой ъгъл на плочка и избутвате колелото, тъй че гумата да направи един пълен оборот, демек вентила пак да се озове най-близо до земята, пък ръба между плочките помага да запазите права линия без криволичене. Аз лично мерих обиколката на гумата си на площадката на етажа, пред асансьорите в блока - сложих си едно хартиено тиксо, нарисувах с маркер черта, избутах колелото, залепих още едно тиксо и отбелязах върху него втората точка, и след това с рулетката премерих. Да отбележа, че всъщност не е необходима ЧАК толкова голяма "прецизност" в измерването - пресметнах, че с 10 или дори 20см. да е сбъркана въведената обиколка, разликата в отчетената от компютъра скорост е минимална.
Вярно е обаче и че повечето велокомпютри, независимо жични или безжични, много се влияят от електромагнитни смущения, и това беше написано по-горе - случвало ми се е много уморен да се прибирам с метрото и да засичам как компютъра ми отчита скорости от сорта на 98-99км/ч, което подозирам, че е предизвикано от спирачните съпротивления на влака, защото отчетената скорост се влияе силно от мястото, на което се намирам във вагона и режима (ускорение-движение-спиране), в който се намира влака :lol: Въпреки това е редно да се отбележи, че при липса на електромагнитни или други смущения, измерването на скорост с тези велокомпютърчета всъщност е доста точно и надеждно, поне метода им на работа подсказва това. Измерването на скорост с GPS е по-малко точно заради закъснението в отчитането на данните, тоест GPS е система, даваща надеждна информация за скорост, когато обекта се придвижва с равномерна такава и я поддържа за относително дълго време, което при едно летящо по рошав планински склон МТВ е трудно постижимо. Тук по-скоро значение има моментната скорост, а тя с GPS както казах се отчита трудно, заради нуждата обекта да се е движил с постоянна скорост известно време. Малките и чести промени в скоростта не се засичат надеждно от GPS, поне моят опит с телефонски такъв показва това, затова според мен сравняването на велокомпютър с GPS е безплодно. Аз повече вярвам на точно настроения си велокомпютър :peace:
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Мнениеот krach » Нед Мар 17, 2013 9:38 am

vlekov написа:...

Това за отчитането на невярна информация според мен се дължи не толкова на електромагнитното излъчване, колкото на факта че гумата се движи напред - назад и пред детекторчето минава магнитчето. Да поясня - детектора отчита всяко преминаване на магнита пред него, тоест всеки оборот. Километража не ти отчита посоката на движението (поне тези до 50 лева, по - скъпи не съм тествал) и за тях всяко доближаване до магнитчето е оборот, и съответно от зададения размер на гумата смята някакви формули и ти дава скоростта. Ако искаш може да го тестваш, слагаш детектора и магнита на една равнина и буташ колелото напред назад и ще видиш. А ако го хванеш с ръка магнита и бързо го движиш пред детекора може да докараш и повече. По описания метод съм "дигал" 130 км :D

Относно ГПСа си прав, когато си в силно пресечена местност и имаш дървета на около. Но по пътя нямаш грижи. Особено ако не е в тесни градски улички - само трябва да гледаш колко метра ти е отклонението.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Ozzie » Нед Мар 17, 2013 11:37 am

krach написа:Километража не ти отчита посоката на движението (поне тези до 50 лева, по - скъпи не съм тествал)

Вероятно и скъпите не отчитат посока, понеже датчика за всички е един и същ - рид ампула с нормално отворен контакт.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот microlab » Вто Мар 19, 2013 11:28 pm

Не знам, ама веднъж от много гледане на километража се забих в едно дърво и така и не разбрах с колко карам :hbang2:
Bike riding is not only about riding, it has principles, its about everything we live for.
Аватар
microlab

Рейтинг: 1144

Мнениеот uCkPeH » Сря Мар 20, 2013 11:04 am

Около 60км/ч. Но високите скорости не ме блазнят, дори се замислям да си махна голямата плоча отпред.
Аватар
uCkPeH

Рейтинг: 1240

Мнениеот veskoz » Чет Мар 21, 2013 2:30 pm

Ozzie написа:
krach написа:Километража не ти отчита посоката на движението (поне тези до 50 лева, по - скъпи не съм тествал)

Вероятно и скъпите не отчитат посока, понеже датчика за всички е един и същ - рид ампула с нормално отворен контакт.

E, да ама на тоя от Лидл до колкото разбрах мери и двете 'щот го дават и за АТВ, ама се чудя как става без втори осезател. :dontknow:
Да са боцнАли 2 ампули долу... ба ли го.
Има km+ и km-.
Джиджан е, има подсветка, мери температура (макар и тромаво). Малко е нетактичен, 'щот' ме пита за килограмите, ама.... :D
За парите си е направо страхотен! Окачването му също е измислено интелигентно. ;)

Инак съм вдигал най-много 72 km/h на "Mонцата" със някаква Сигма и 2073 обиколка (с механични BRM 475). :D
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот pesho00 » Чет Мар 21, 2013 2:38 pm

С МТБ най-много съм стигал 56-7 км/ч естествено по стръмен и асфалтиран път, въртях педалите като вентилатор и съм убеден, че с тогавашното ми колело повече не може (поне не аз;)). Как ги правите тези 70-80 км/ч. не знам? Или поне ми е трудно да си го представя с планинско колело, виж ако говорим за "бегачи" - друга бира, винаги съм се смял с глас като слушам средната скорост на колоната да надминава или поне доближава моята максимална;).
pesho00

Рейтинг: 1220

Мнениеот TiratroN » Вто Апр 16, 2013 8:21 pm

vlekov написа:Ба-си, как ги постигате тия скорости бре? Аз досега (не, че съм се и опитвал де, пък и по асфалт съзнателно избягвам да карам продължително време) по-висока скорост от 53-54км/ч не съм регистрирал, при това със залягане и въртене на най-тежката предавка, която имам (44-11, сега е 36-11 :dontknow: ).

Моите 58 км/ч съм ги правил навремето със предавка 54-11. Тогава имах 4 предни венеца и 54 беше най-големия (ако не ме лъже паметта и да е бил 56) Принципно може да се върти още , но въздуха толкова яко спира , а и гумите ми бяха с едри грайфери.И като се сетя един как щеше да ме засече от една пресечка идиота... пък аз като се изнервих и пуснах едната ръка да му показвам среден и се обърнах да го псувам . Мале мале чак не искам да се сещам :)
vlekov написа: Иначе към колегите, които се чудят как да си премерят обиколката на гумата най-точно - по-горе беше даден най-лесния "хардуерен" метод, а аз да допълня едно улеснение...

Някои километражи имат настройка на оборота с точност до милиметър.Общо взето това е точност прехвърляща границите на разумната грешка при различно напомпване на гумата и способността да се измери точно. С две думи - безмислено.
Бях смятал и аз на времето че ако сбъркам 1 см. от обиколката на гумата се получава грешка от 5 метра на всеки километър. Нещо такова...
Ето ви един добър баир за развиване на максимални скорости 43.215223° 26.392925°
Успех. Аз не бих се пробвал ;)
TiratroN

Рейтинг: 1225

Предишна

Назад към Общ форум