Покриване на жило по системата направи си сам

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Покриване на жило по системата направи си сам

Мнениеот danieldonev » Съб Мар 16, 2013 4:20 pm

Здравейте,
Искам да си покрия цялото жило за задните скорости, но не мога да си позволя Gore Ride-On. Имате ли предложения как да си покрия поне частта на жилото от бронята под седалката до тази доло на дерейльора, че постоянно се цапа с кал и пясък.
Сложил съм нов кабел и брони - http://www.cykelpartner.dk/gearkabel-1-2mm-x1900-1000mm-sort_210023.html и намазах кабела със http://www.togoparts.com/items/images/item-1144842389.jpg
danieldonev

Re: Покриване на жило по системата направи си сам

Мнениеот marsa » Съб Мар 16, 2013 4:35 pm

Някакви импровизации с термошлаух освен да пробваш (не знам доколко ще се получи, или само ще си загубиш времето). Иначе аз капвам масълце, че в по-хладно греста се стяга и жилата не се движат толква добре, поне моите наблюдения са такива.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот kaliopo » Съб Мар 16, 2013 4:38 pm

Не знам, колко ще ти помогна, щом вече си сменил жилото и броните. Защо не сложи цяла броня (от под седалката до дерайльора), като знаеш, че имаш такъв проблем?
danieldonev написа:Защото няма как да прекарам цяла броня през "държачите" (това което държи бронята на мястото и). Оставено е точно, колкото жилото да мине.

Дано не го приемеш като заяждане, но има водачи, които се ползват точно в такива случаи. Отделно можеш да ползваш и най-обикновени свински опашки, а ако не смяташ да продаваш рамката на старо, дрелката и кръглата пиличка помагат на бронята да мине там където желаеш.
Последна промяна kaliopo на Съб Мар 16, 2013 5:28 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот danieldonev » Съб Мар 16, 2013 4:55 pm

kaliopo написа:Не знам, колко ще ти помогна, щом вече си сменил жилото и броните. Защо не сложи цяла броня (от под седалката до дерайльора), като знаеш, че имаш такъв проблем?

Защото няма как да прекарам цяла броня през "държачите" (това което държи бронята на мястото и). Оставено е точно, колкото жилото да мине.
danieldonev

Мнениеот outfaced » Съб Мар 16, 2013 5:28 pm

danieldonev написа:Защото няма как да прекарам цяла броня през "държачите" (това което държи бронята на мястото и). Оставено е точно, колкото жилото да мине.

Всеки здравомислещ човек в случая взима един дремел или нещо подобно и си разпробива държачите.
Казвам ти го лично от опит, като някой който отлага тая стъпка 2-3 години и най накрая кат го направих бях потресен колко голяма може да е разликата в shifting performace-a когато жилото ти е изцяло защитено :D
За издръжливостта няма да споменаваме.

Всъщност това което е ме убеди да направя тая гимнастика с разпробиването беше последния 24 часов маратон, където за сумарно 7-8 часа каране в прах и малко кал стигнах до там, че Х9 шифтър и дерейльор почти спряха да работят, а аз хванах мускулна треска на палеца :bawling:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот danieldonev » Съб Мар 16, 2013 5:41 pm

Ако купя цяля броня мога ли да сложа моето жило или трябва да купувам ново?
П.П. А за предния дерейльор как да подходя?
danieldonev

Мнениеот marsa » Съб Мар 16, 2013 5:57 pm

danieldonev написа:Ако купя цяля броня мога ли да сложа моето жило или трябва да купувам ново?
П.П. А за предния дерейльор как да подходя?
Можеш, стига общата дължина на бронята да е същата (няма причина да я променяш). За отпред си прецени сам. Опъна на дерайльора е по-голям, броните са по-малко и общата дължина е по-малка, едва ли ще имаш проблем. И си прецени струва ли си да прбиеш рамката, може първо да пробваш с външно хваната броня със свински опашки и чак като се убедиш, че е по-добре мисли за пробиване.

Колега outfaced, и аз карах толкова на маратона и не съм имал проблеми със жилата. Колкото до издръжливостта, не искам нищо лично да кажа, само споделям опит - евтините жила по 1-1,50лв очевидно ръждясват и щеш-не щеш се сменят редовно, особено ако се кара в мокро. Жилата по 5-6-7лв (отдавна не ми се е налагало да взимам, та не знам как са цените в момента) са буквално вечни - докато не ги разплетеш или не потрябва по-дълго.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот outfaced » Съб Мар 16, 2013 9:44 pm

marsa написа:Колега outfaced, и аз карах толкова на маратона и не съм имал проблеми със жилата.

Да, ама не само с една плоча отпред :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Съб Мар 16, 2013 11:45 pm

Преди години си правих гимнастики с парчета скъсан маркуч от хидравлична спирачка на "голите" места.
Друг вариант би бил с броня за механични спирачки имаше някакъв ефект, но най-добре става с цяла броня за скоростите!

Бих се включил в темата с друга питанка - на сегашната рамка е с долно теглене не декланшора и жилото минава голо по долната тръба на рамката и под средното движение(една от най-калните части от байка) - някой правил ли е опити да го защити?
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот outfaced » Нед Мар 17, 2013 12:04 am

Цанко слага от долу на целия BB и нагоре по долната част на тръбата една външна гума.
Това прекарване на жилата от там винаги ме е озадачавало ... има ли поне едно предимство :dontknow:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Мар 17, 2013 10:41 am

Поне да имаше опция за цяла броня до средното движение.
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот bio » Нед Мар 17, 2013 11:11 am

може да си направиш нещо подобно от стара скоба и да си прекараш жилото отгоре !!! ако си 100% сигурен може да дадеш да ти заварят направо на рамката стоперите за броня ...
Изображение
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот PtD » Нед Мар 17, 2013 1:02 pm

Или... просто да прекараш бронята до ухото и да я вържеш със свинска опашка ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bdz43r » Нед Мар 17, 2013 1:19 pm

HepBeH_XaMcTep написа:...някой правил ли е опити да го защити?
Link :idea:
Кофти е обаче ако го нацели нещо и смачка тръбичката.
Аватар
bdz43r

Назад към Веломеханик