Подходящ велосипед при дископатия

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Подходящ велосипед при дископатия

Мнениеот petar2202 » Пет Мар 22, 2013 9:54 am

Здравейте, отдавна чета из форума, но за първи път пиша, така че съм, горе долу, запознат с нещата. Та на въпроса, аз съм 186см 97кг 90см-крак, писах в един калкулатор и ми изкара 20,5" за планински и 24" за градски велосипед. Велосипеда ще го карам всеки ден, по около 20км, половината през паркове половината по тротоарите. Лошото е, че не обичам просто да се возя, а като ще се кара да е като за последно. Ходил съм и няколко пъти на Витоша, тъкмо се запалих и ми се прецака кръста. Сегашното ми колело е Drag one 18инча рамка, но ми е малко и повече не мисля да го карам. Не знам дали е не е по-добре да си взема мекица сега и един ортопедичен колан и така. Четох, че дископатията и колелото били несъвместими, затова ми е необходима малко помощ при избора на подходящ велосипед, защото няма да спра да карам. Някой ако може да даде съвет ще съм благодарен.
Харесал съм си един RAM HT1 20", дали ще го бива за мен или някоя мекица да търся?
petar2202

Рейтинг: 1180

Re: Подходящ велосипед при дископатия

Мнениеот taurus13 » Пет Мар 22, 2013 10:10 am

Ще спреш повярвай...само въпрос на време. Иначе тук много хора си имаме дертове с кръста и всеки го кара някак - къде с мазила, къде с физиотерапии, упражнение за укрепване на мускулатурата и т.н. Обаче си е въпрос на време, защото тия неща с възрастта никога не се подобряват. Така или иначе хората рядко го закъсват с кръста от раз, освен ако не е травма. Кризата преминава, започваш пак да караш, после следва нова и така с времето все по-често. Идва момент в който вече не помниш кога не те е болял кръста. :) Иначе за велосипеда помага да е по-мярка и да не се напъваш много да катериш баирите. Спускането надолу обаче е непредвидимо, пък и винаги има рикса от внезапни подръпвания и разтягания - къде пристъпиш, къде залитнеш. Мекицата казват че помага...аз не зная, щото карам твърдак. Някой ден ще пробвам. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот unsigner » Пет Мар 22, 2013 10:30 am

:weepn:
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот petar2202 » Пет Мар 22, 2013 10:43 am

Ехее няма да плачем сега :roll2: , не е толкова зле работата, всеки трети го има това, пък и моето е някакъв начален стадий. Просто малко по-внимателно вече, с подходящ велосипед и няма да спускам ... и така.
petar2202

Мнениеот petar2202 » Пет Мар 22, 2013 10:45 am

Просто тука хората са мноооого по запознати от мен за това питам тук. Ако тук не може да ми отговори някой, едва ли ще намеря къде.
petar2202

Мнениеот unsigner » Пет Мар 22, 2013 10:49 am

Кое е по-подходящо тогава, по-голяма или по-малка рамка?
При по-малката интуитивно бих очаквал да съм по-сгънат, обаче на по-голямата горната тръба е по-дълга, което значи по-наведена поза, което е по-зле?
unsigner

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пет Мар 22, 2013 10:59 am

Имам проблеми с кръста от няколко години, друсането върху твърдака определено се отразява негативно, освен ако не ползваш техниките от планинското, но пак си е мъчение...
Кача ли се на мекицата, прераждам се ! Доброто окачване, правилната геометрия и усилие са от ключово значение, поне за мен :beer:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот petar2202 » Пет Мар 22, 2013 11:19 am

Ами и аз си мислех за друсането, че може би това е най-негативното. Значи започвам да си търся 20" мекица. :) И без това искам мекица отдавна :) Карал съм мекица известно време, но беше гадна и пак, като че ли, натоварването в кръста е далеч по-малко.
petar2202

Мнениеот Suicidal » Пет Мар 22, 2013 11:34 am

Аз също имам дискова херния, откриха ми я преди около година и половина. До тогава не се бях качвал на колело от малък....и точно лекарката (доцент, доказал се професионалист в тази област) ме посъветва да плувам или да започна да карам колело :) Защото при правилно каране укрепва гръбната мускулатура и симптомите се проявяват по-трудно. Разбира се тя нямаше предвид планинско каране, но пък реших, че съм още млад, че да карам само като някакъв пенсионер. Така и аз стигнах до дилемата, твърдак или не. Никога не бях карал колело с каквото и да е окачване. Реших да си взема RAM XC2 и считам, че избора ми беше най-добрия за момента. Много съм доволен, много по-малко е напрежението в гърба като имаш заден шок.
Suicidal

Рейтинг: 1220

Мнениеот natalito » Пет Мар 22, 2013 12:30 pm

@Suicidal, ако може съвсем накратко, какви бяха симптомите, вследствие на които ти поставиха диагноза дискова херния.
Благодаря. :)
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Yavkata » Пет Мар 22, 2013 12:30 pm

Подкрепям, за мекицата! Повече обичам да карам твърдака, обаче като ми предстои по-дълго каране или по -насечен терен ползвам мекото. Та, от полза си е и окачването и по-ниското налягане на гумата. Също съм с ХС-2 в момента.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот subritual » Пет Мар 22, 2013 2:13 pm

Смятам, че е доста несериозно да се дават така съвети. Определящо е не колелото. а вида на дископатията/хернията. На кои прешлени е и т.н. Вярно е, че укрепването на мускулатурата,доброто кръвоснабдяване и свалянето на килограми е най-успешното "народно" лечение. Най-неуспешното е да легнеш под ножа, но уви, понякога се налага. Някои прибягват до озонови инжекции-много вредно.Но стига с гадостите. :beer:
Смятам, че за всеки случай трябва индивидуален съвет от лекаря, трябва снимка и тн, включително и добър специалист.Той трябва да знае какво е натоварването при каране на колело,най-добре от собствен опит. Аз още нямам проблеми, но почти всеки ден гледам хора с такива. Мекиците помагат за резките сътресения, но не и за усукванията,както и за позата. Много хора се разболяват само, защото седят пред компютъра. Така, че рамка, с по-къса горна тръба и повдигнато кормило също е препоръчително.Така човек е по-изправен.
Но пак всичко зависи от мястото и степента на увреждане!
Аватар
subritual

Мнениеот dob111 » Пет Мар 22, 2013 2:21 pm

petar2202,
размерът на рамката в инчове е само ориентировъчен за размерите на велосипеда като цяло.

Най-важният размер на рамката е т.нар. "хоризонтална горна тръба" или разстоянието от средата на челната до средата на седалковата тръба, измерено по хоризонтала(това не е универсална величина - при един и същ реазмер на рамката това разстояние е различно при различните производители и модели). Това разстояние, заедно с положението на седалката, дължината на лапата и височината на кормилото определя най-силно положението ни върху велосипеда. Казваш, че караш 18'' Drag One? Може би ти идва къс велосипеда, а кормилото ти идва ниско?

И мен ме е болял кръстът. След смяната на лапата с по къса(от 90мм на 70мм) се почувствах доста облекчен.

Ти за себе си трябва да помислиш как ще се чувстваш по добре - с по дълга рамка(евентуално) и/или с по високо положение на кормило(в частност кормило с извивка, ако караш с право)?
Защо не публикуваш една снимка седнал на велосипеда и сниман в профил, така ще се види каква е стойката ти върху велосипеда.
Последна промяна dob111 на Пет Мар 22, 2013 2:51 pm, променена общо 5 пъти
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот petar2202 » Пет Мар 22, 2013 2:27 pm

Ходил съм на лекар и снимка ми правиха, и всичко. Не е някакво сериозно увреждане, малко е, но все пак не искам да стане повече.
Тъй като вече си търся мекица, осъзнавам, колко съм бос, та да попитам какво ще рече Рамка - 26”x485mm . Това 26" гуми и рамка 485мм( разстояние от централното движение до тръбата за седалката) ли е? И ако е, подходяща ли е за моя ръст?
petar2202

Мнениеот taurus13 » Пет Мар 22, 2013 7:18 pm

485 mm, e разстоянието от центъра на средното движение до горния край на седалковата тръба. Обикновено по този размер определят големината на рамката и отговаря в случая на 19 инча. Дали ще ти е добре? - възможно е да ти е добре като за планинско колело, но всичко става с пробване.
Иначе от опит мога да кажа, че най-големите беди ми идат при носене на колело и също така при разни дръпвания и усуквания - понякога става дори на място - седиш си на седалката, подпираш се с крака към склона и си лафиш, обръщаш се залиташ, понечваш да се хванеш за некоя клонче на дърво и хоп.....усука го пак. Те така някак. Забрави за скокчета, олита и прочие, че много стръскват. И дето викат - много беди идват и от седенето пред комютъра и на седалката на автомобила. Също и тежките раници. С малко късмет и внимание, може да си караш години наред.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот pascoff » Съб Мар 23, 2013 7:10 am

petar2202 написа:Здравейте, отдавна чета из форума, но за първи път пиша, така че съм, горе долу, запознат с нещата. Та на въпроса, аз съм 186см 97кг 90см-крак, писах в един калкулатор и ми изкара 20,5" за планински и 24" за градски велосипед.

Само за референция, аз съм също 186см висок и 90см крак (но с 30кг по-малко). След години каране (минах през 2 рамки 18" и една 19,5"), за мен установих, че най-удобен размер при планинско колоездене тип крос кънтри е 20" а за градско 23" (в момента крам с 60см размер седалкова тръба на рамката, но 58 мисля, че ще е най-добре).
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот GF » Съб Мар 23, 2013 7:32 pm

Аз също съм с твоя ръст и проблем. Преди бях и с твоите килограми :look: Тоба е и първото нещо - да отслабнеш малко, за да олекне на гръбнака. Лекарите, които препоръчват колоездене не знаят за какво иде реч :roll2: , а тези, които го забраняват също не са наясно :dontknow: . Аз карам РАМ Nduro 20.5" с лапа 100 мм. и мога да кажа, че съм много доволен. Съветвам те всеки път преди каране да правиш добра загрявка на мускулатурата. Така с добро колело и повечко внимание се надявам да караме още много години. :)
GF

Рейтинг: 1375

Мнениеот xargs » Съб Мар 23, 2013 8:36 pm

Заради работата ми на компютър и аз редовно имам проблеми с кръста.

Твърдо колело за дълъг път за мен е мисия невъзможна.

Имам проблеми с кръста от няколко години, друсането върху твърдака определено се отразява негативно, освен ако не ползваш техниките от планинското, но пак си е мъчение...
Кача ли се на мекицата, прераждам се ! Доброто окачване, правилната геометрия и усилие са от ключово значение, поне за мен

+1
Аватар
xargs

Мнениеот unsigner » Съб Мар 23, 2013 8:57 pm

Аз от доста време работя прав - две масички от Икеа по десет лева на бюрото, мониторите и клавиатурата отгоре. Това драстично намали проблемите с кръста. Другото е сваляне на килограми и качване на мускули...
unsigner

Мнениеот PtD » Съб Мар 23, 2013 10:34 pm

unsigner написа:Аз от доста време работя прав

A разширени вени на краката, ала-бала?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот unsigner » Нед Мар 24, 2013 10:21 am

PtD написа:
unsigner написа:Аз от доста време работя прав

A разширени вени на краката, ала-бала?

Вероятно не е много полезно в това отношение, да.
Ама разширените вени са потенциален бъдещ проблем, а болките в кръста бяха много реален проблем в сегашно време... та все още си мисля, че е правилно.
unsigner

Мнениеот dob111 » Нед Мар 24, 2013 10:39 am

unsigner написа:Аз от доста време работя прав - две масички от Икеа по десет лева на бюрото, мониторите и клавиатурата отгоре. Това драстично намали проблемите с кръста. Другото е сваляне на килограми и качване на мускули...

Зависи по какъв начин работиш прав. Ако си на едно място е вредно и предизвиква разширени вени. Ако си прав, но се движиш - това гони разширените вени.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот PtD » Нед Мар 24, 2013 11:08 am

dob111 написа: Ако си прав, но се движиш - това гони разширените вени.

Пак зависи, сервитьорките се движат доста, и въпреки това разширените вени са им професионална болест.

Относно седенето пред компютър - напоследък гледам една мания да се седи върху фитнес топка. :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот unsigner » Нед Мар 24, 2013 11:19 am

Аз седях преди това върху фитнес топка, по-добре е от стол, но пак си е седене.

За стоенето прав - не стоиш мирно като гвардеец, непрекъснато мърдаш, пренасяш тежестта и т.н.
unsigner

Мнениеот taurus13 » Нед Мар 24, 2013 11:23 am

Така става, защото не градското ходене не напряга особено мускула на краката, само гърч за стави, кръст и ходила. Лично аз от 1 час градско маане на краци, съм в пъти по-скапан от 7 часа из планина. Понеже си имам и някой начални форми на разширени вени на единия крак, та съм забелязал, че откак карам колело почти не се появява тоя проблем. Ако пък човек има проблеми със стъпалата(спаднали сводове), стоенето прав е много противопоказно. Всъщност те сервитьорки, фризьорки и прочие, си се сдобиват с такива проблеми и да са ги нямали преди.
Хората които прекарват много време седнали, трябва да имат удобен стол и по възможност да сменят позициията и да се раздвижват от време на време, пък извън работно време да ходят нещо да спортуват, щото опита е показал, че се сдобиват с повече болежки от такива като мен дето бачкат физ. труд. Освен кръста, вените и хемороидите, седенето води и до невралгии, плексити, главоболие и пр. Това да си IT спец. е тежка физическа професия да знаете. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот gasUNDbremse » Нед Мар 24, 2013 2:32 pm

taurus13 написа:Хората които прекарват много време седнали, трябва да имат удобен стол и по възможност да сменят позициията и да се раздвижват от време на време, пък извън работно време да ходят нещо да спортуват, щото опита е показал, че се сдобиват с повече болежки от такива като мен дето бачкат физ. труд. Освен кръста, вените и хемороидите, седенето води и до невралгии, плексити, главоболие и пр. Това да си IT спец. е тежка физическа професия да знаете.

Захващам се за думите за удобния стол и позицията и се сетих за две картинки,които искам да пусна ей така почти по темата.
Ако модераторите сметнат,че мнението ми е офтопик нека то бъде премахнато.
Ето ги и картинките,за които се сетих :
От тук взех тази:Изображение.

Иначе нещо по-достъпно,което ползвам е ето това. Изображение
Аз съм още млад и зелен,но го ползвам с превантивна мярка,защото съм музикант и ежедневието ми когато се упражнява и се свири минава също в седнало положение.
(Дори доста криво седнало положение с китара в ръцете и повдигнат ляв крак. Да живее класическата музика и постановка!)

Поздрави и :thumb:
цитат от Тема за Любими байк фрази :
" неправилно посадено дърво ... "
:D :D :D :D :D
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=31428#p341465
Аватар
gasUNDbremse

Рейтинг: 1375

Мнениеот unsigner » Нед Мар 24, 2013 4:43 pm

taurus13 написа:Понеже си имам и някой начални форми на разширени вени на единия крак

Как изглеждат началните форми на разширени вени? Болят ли, или само се открояват?

Виждал/чувал съм само доста напредналите форми при по-възрастни роднини. Та като добър хипохондрик почнах да се чудя, дали и аз нямам :dontknow:
unsigner

Мнениеот petar2202 » Нед Мар 24, 2013 5:38 pm

Благодаря на всички, определено ми помогнахте в избора. Ще си взема една удобна мекица и ще загрявам преди да карам. Колкото до килограмите, вече съм почнал да свалям. До преди 7-8месеца ходех редовно на фитнес и бях физически доста здрав, проблема ми се появи няколко месеца след като спрях. Така че спорт му е майката :peace:
petar2202

Мнениеот taurus13 » Нед Мар 24, 2013 7:12 pm

unsigner написа:
taurus13 написа:Понеже си имам и някой начални форми на разширени вени на единия крак

Как изглеждат началните форми на разширени вени? Болят ли, или само се открояват?

Виждал/чувал съм само доста напредналите форми при по-възрастни роднини. Та като добър хипохондрик почнах да се чудя, дали и аз нямам :dontknow:

Виждат се надуват се понякога, сърбят и болят.
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Общ форум