Hubdock: как да свалим задното колело за 10 секунди

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Hubdock: как да свалим задното колело за 10 секунди

Мнениеот zImage » Сря Мар 27, 2013 10:21 am

Страшно ме впечатли този продукт. Ще се разреши дългогодишната ми дилема, как да си сменям бързо гумите в зависимост от условията за каране. Особено при положение, че у нас е тясно и не мога да държа различни велосипеди за различните цели.

http://www.kickstarter.com/projects/486 ... rear-wheel

Искаааам :-)
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Re: Hubdock: как да свалим задното колело за 10 секунди

Мнениеот Rayko » Сря Мар 27, 2013 12:09 pm

При класическите главини не се налага да се върти лостчето на автомата, когато става дума за задната капла. Просто се отваря - и хоп - колелото е извадено. Какви 10 секунди, какви пет лева, всичко става за миг, особено ако веригата е върху най-малкото венче в момента преди демонтаж на колелото.

П.П. Като догледах клипчето, видях че човека допуска грешка, която може би допускаш и ти и за това си черните ръцете от веригата и теглите каплата, а тя не излиза, защото я подпира ролката на задния дерайльор.
За това ще си позволя да дам акъл, ако някой не знае:
Стъпка 1. Ако си имаме работа с МТБ - отваряме рамената на спирачката. Ако сме с шосейка, прескачаме това упражнение.
Стъпка 2. Отваряме автомата. Само това! Не го развиваме, щото после трябва да го завиваме и така губим няколко секунди.
Стъпка 3. Велосипеда е стъпил с двете колела на земята, ние сме зад него и с лявата ръка го държим за лявата тръба, свързваща задната ос със седалковата тръба. С дясната ръка хващаме задния дерайльор за място, където е най-чист и го извиваме назад, докато горната ролка дойде зад венците (това става с по-малко извиване, ако преди това сме превключили на малък венец отзад). Едновременно с това повдигаме велосипеда и се получава така, че каплата остава на земята, защото никой не я държи. Можем да я подпрем с лявото колянце, за да остане вертикална и да не се мърля КюАръ в пясъка.
Това е.
Последна промяна Rayko на Сря Мар 27, 2013 12:39 pm, променена общо 1 път
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 27, 2013 12:23 pm

Остава и цената да е маааалко по- достъпна... :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Insight » Сря Мар 27, 2013 12:26 pm

Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот THEZOGGO » Сря Мар 27, 2013 12:27 pm

@Райко
A kакво ще кажеш след това за слагането на каплата обратно на рамката? Идва момента когато трябва да опънеш дерейльора напред така, че да закачиш отново най-малкия оборот на задната касета на веригата. Съответно, с Hudlock-a е по-бързо и степента да се омажеш с масло е много по-малка отколкото при стандартна главина.

Ozzie написа:Има и ръкавици за еднократна (може и многократна) употреба, найлонови, не тежат 100 кила и могат да бъдат натъпкани във всяко едно свободно местенце.
Дали ще са 10 или 20 секунди, все тая. Не гоним време, нали?

Ти може и да не гониш, но някой друг може и да гони.
Последна промяна THEZOGGO на Сря Мар 27, 2013 12:33 pm, променена общо 1 път
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 27, 2013 12:31 pm

Има и ръкавици за еднократна (може и многократна) употреба, найлонови, не тежат 100 кила и могат да бъдат натъпкани във всяко едно свободно местенце.
Дали ще са 10 или 20 секунди, все тая. Не гоним време, нали?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Rayko » Сря Мар 27, 2013 12:52 pm

Каплата се поставя обратно, също толкова бързо (три секунди са много), без да се пипа веригата!
Ако ме подсетите, на карането с практически съвети ще ви демонстрирам.
Ако не се сещате как, но нямате търпение да узнаете гледайте някое клипче от шосейно състезание как механиците сменят капли на състезателите, без последните да слизат от велосипеда.
Разбира се, такава бърза смяна е възможна само ако ушите на рамката не са посукани и КюАр-ъ не е крив.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот unsigner » Сря Мар 27, 2013 1:02 pm

Направете филмче, моля ви! Моите спомени от такива операции са точно като това което описват в тоя Kickstarter. Ама не ми е и хрумвало, че може и да стане лесно :-)
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот exiteyes » Сря Мар 27, 2013 1:05 pm

Това със синята главина не го долюбвам. Дали е здрав начина по който се закрепя главината към свободното движение? Все пак това е шосейка и там говорим за сериозен напън при бързо ускоряване на участъци с наклон. Да не говорим, че точно в средата се разделя ос-та на 2?

За свалянето проблеми нямам, не се и цапам дори, когато колелото е с 2 гуми на земята но при слагането имам сериозен проблем. Рамката ми е някак си по-свита и по-трудно вкарвам оста в drop out-ите, най-лесно ми е, когато е на обратно и 'разгъна' задния триъгълник. Това е така от много време и до сега не се е отпуснала(алуминиева е)
Такава бърза смяна както е показано в по-горния линк и да искам не мога да направя. :D

В отговор на долния пост - твърдо ДА, карам главина на болтове, плътна ос с вътрешни резби в двата края.
Последна промяна exiteyes на Сря Мар 27, 2013 1:30 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот moz » Сря Мар 27, 2013 1:26 pm

Всякакви КюАри трябваше отдавна да бъдат забранени в планинското колоездене. Отвиването на един или два болта е нищожно усилие за сигурността и коравината, която ти дават.
moz

Мнениеот bio » Сря Мар 27, 2013 1:28 pm

това чудо няма цяла задна ос ... и не ми е много ясно как се свързват двете части. дивотийка ... !!!
и нищо няма да се забранява :Р
edit: всъщност го видях по-добре. завива оста на главината към оста на freewheel-а и после стяга QR-a. малко афиф ми се вижда таз работа ...
Последна промяна bio на Сря Мар 27, 2013 1:38 pm, променена общо 1 път
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот wheels » Сря Мар 27, 2013 1:29 pm

Харесва ми, че става доста безболезнено смяната на задното колело с цел смяна на офроуд гума и такава за асвалт, а си оставаш със същатата касета.
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот marsa » Сря Мар 27, 2013 1:37 pm

Какви главини, какви ръкавици?! Очевидно е, че на този с шосейката в началото са му казали: "Пич, прави се на олигофрен". Най-малкото кой ще си сваля каплата в такова идиотско положение на велосипеда?! Да не говорим, че диктора трябва да си издуха носа и да пие едно кафе.

http://youtu.be/p-jAm5nj3N4
Последна промяна marsa на Сря Мар 27, 2013 1:43 pm, променена общо 2 пъти
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Bace_kz » Сря Мар 27, 2013 1:39 pm

Това е несериозно ... Поредната маркетингова измишльотина ! Защо трябва да се дават пари за две нови колела ? Съмнявам се някой да тръгне да върти 50 км асфалт и на гърба си да мъкне рошавата капла и като стигне планинския участък да я смени и да сложи колелото със слика на гърба :evil: Или пък мокрите кърпички станаха дефицит и няма с какво да се избършат пръстите.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот si-fi*LISKO » Сря Мар 27, 2013 2:52 pm

М'да... поредната глезотия. За немските шосета сигурно става, ама за МТБ-БГ форум никак.

moz, при ХС няма никакъв проблем с качествен QR. Изглежда ми, че извода ти е основан на конкретна дефектна бройка, а не на общото положение. Още повече алуминиевите рамки получават доста увреждания от честото завиване на стоманени гайки. Или трябва да забранят и алуминия в планината? Голямо удобство по време на каране е нещата да стават по-бързо, по-лесно и без никакви обемни и тежки инструменти.

Bace_kz, ако си сменял сликови и планински гуми на един велосипед, щеше да се сетиш, че това ства най-лесно с два чифта капли. Те точно като гумите може да се съобразят с това, къде ще се карат. Смяната става не някъде по пътя а у вас, предвид какво ще караш през деня. И понеже да местиш една касета от капла на капла не е сериозно, се ползват две касети и поне две вериги, а тяхната подмяна отнема минутки и цапа. В това отношение тая дивотия има бъдеще, но нека "поне рекламата да си направят с планински велосипед", пък тогава ще го мислим.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот Bace_kz » Сря Мар 27, 2013 2:58 pm

Аз исках да кажа, че е икономически не е оправдано да се инвестира в още 2 колела само, за да се избегне смяната на верига и касета. Мога да поспоря за това колко време отнема смяната на външна гума, ако не говорим за tubless.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот si-fi*LISKO » Сря Мар 27, 2013 3:07 pm

Може да е лесно и да отнеме 2 - 3 минути. Зависи от шините и от гумата. При някои по-малки сликове с телен борд може да отнеме много повече и да налага ползването на разни щангички. И точно като ти се случи да бързаш за каране, може да се окажеш горд собственик на наранена, че и подбита шина от едното нищо. Даже без да си излизал от вкъщи.
Иначе си прав, инвестираш в два велосипеда и забравяш за подобни глупости, които са просто временно решение.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот unsigner » Сря Мар 27, 2013 4:08 pm

si-fi*LISKO написа:Иначе си прав, инвестираш в два велосипеда и забравяш за подобни глупости, които са просто временно решение.

Е, има го и междинният вариант - два комплекта колела, wheelsets, главина + спици + шина.
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот Andy3 » Сря Мар 27, 2013 7:51 pm

Аз си сменям гумите поне 2 пъти седмично (сликове/рошави) и ръцете не си ги цапам от веригата по никакъв начин. Байка на горе с гумите, отварям кюара, отвивам ако има нужда. Опъвам дерайльора с дясната ръка, а с лявата вдигам колелото и накланям леко в ляво (това ако седиш от страната на дерайльора) и излиза без да се хваща, докосва... веригата. Аааа и става бързо, е не като времето на този нов хъбдок, но все пак не сме тръгнали да участваме в Ф1.
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Мнениеот zImage » Съб Мар 30, 2013 11:41 pm

Еха, явно трябва да потренирам доста сваляне и слагане на задно колело - като гледам какви сръчни люде има по филмчетата в предните постове... впечатлен съм... :bowdown:

Аз нямам никакъв шанс да си нацеля дисковата, веригата, ушите и т.н. за по-малко от 30 секунди и да не се изцапам при това.

И все пак, като изключим високата цена на мен ми изглежда като доста готино изобретение. Бих казал, че е все едно да спорим има ли смисъл изобщо от парктроник или автоматична скоростна кутия. Ми има смисъл. Да, някои хора могат да паркират в дупка с по 10 см пред и зад колата, със завързани очи и поднасяйки с ръчна; в определени състезателни категории пък е по-добре/бързо да се ползва ръчна скоростна кутия, но това не означава, че удобствата нямат смисъл. Сигурно и на QR са му се мръщили в началото :-)
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Мнениеот hitar_potter » Нед Мар 31, 2013 11:16 am

zImage написа:Бих казал, че е все едно да спорим има ли смисъл изобщо от парктроник или автоматична скоростна кутия. Ми има смисъл.

Ми няма. Особено от автоматичната скоростна кутия :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот marsa » Нед Мар 31, 2013 12:03 pm

hitar_potter написа:
zImage написа:Бих казал, че е все едно да спорим има ли смисъл изобщо от парктроник или автоматична скоростна кутия. Ми има смисъл.

Ми няма. Особено от автоматичната скоростна кутия :D
Добре, Кими, ама тази не е чувала за друго:
http://fakti.bg/avto/57822-220-km-na-parva

Да използвам офтопика да питам, тази иновативна главина явно зацепва между двете части с някакъв шлиц, какво правим ако колелото е завъртяно с няколко градуда и трябва да се донапасне? На мен секундите са ми ценни.

П-с: А и поне на теория трябва да се разтяга рамката (било то и с 3-4мм) за да се извади главината, т.е. при качествени рамки няма да стане с хоп-троп.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот zImage » Нед Мар 31, 2013 2:51 pm

marsa написа:тази иновативна главина явно зацепва между двете части с някакъв шлиц, какво правим ако колелото е завъртяно с няколко градуда и трябва да се донапасне? На мен секундите са ми ценни.

Трудно е да се прецени от наличните филмчета и снимки, но може да са с някакъв минимален наклон, така че да се плъзгат докато съвпаднат от натиска при монтаж. А може и да си е реален проблем, no idea... http://www.gizmag.com/hubdock-bicycle-r ... pictures#5
П-с: А и поне на теория трябва да се разтяга рамката (било то и с 3-4мм) за да се извади главината, т.е. при качествени рамки няма да стане с хоп-троп.

Разчита на развиване на QR (5-6 оборота), за да се освободи достатъчно място.
zImage

Назад към Общ форум