Аз благодаря на ZK за разясненията и се извинявам за недобрата си терминология - физиката и математиката не са ми сила.

И понеже съм полузаспал в момента, а може и да съм си просто несхватлив, ще се радвам някой да ми обясни защо при по-голямото колело с еднаква на широчина и налягане гума ще се получи по-дълга, но
по-тясна "контактна повърхност". От какво ще се стесни при 29-цолова гума спрямо 26-цолова?
Идва му наум, че причината може би е в по-големия обем? Ще ме простите отново, ако ползвам грешните понятия, но никой не се е родил научен. Та ще го обясня с най-простичък за мен пример - ако имам на 26-цолов велосипед една гума с широчина 1.9 и малък балон и една с широчина 2.5 и голям балон, то ако напомпам двете до 2 атмосфери, по-малката ще ми се струва по-мека при натискане с ръка,отколкото по-голямата. Това вярно ли е, защото съм го наблюдавал на практика много пъти, или просто си въобразявам? Ако не си въобразявам, то в този пример двете сигурно пак ще имат еднаква площ, но по-малката ще стои "по-мека", а голямата по-твърда. Което обаче означава, че или малката мога да я прещипя, или пък голямата мога да я спадна още повече, без да я прещипя (което пак мога да потвърдя от практически наблюдения). А като я спадна още повече, това би трябвало да увеличи контактната площ и оттам сцеплението. Грешни ли са всички тези разсъждения или само някои от тях?
Ако пък случайно са верни, тогава означава ли, че заради по-големия обем 29-цоловата може да се кара с малко по-ниско налягане от 26-цоловата (от гл.т. на еднаква вероятност за прещипване например) и това води ли до по-голяма площ и повече сцепление?