Благодаря ти за чудесната статия - описва супер готино защо мисля това, което мисля и защо мисля, че всичко е насочено към следене на хората, а не против тероризма.
Между другото, относно анализа на говор - съвсем не е ужасно сложна задача и съвсем не е сложно да се отсеят различните тонове, тоналности и индивидуални особености на говорещия. Точно в момента чета статия за самоорганизиращи се невронни мрежи на Кохонен и то точно приложението им за разпознаване на образи. Смея да твърдя, че такава мрежа ако е достатъчно добре обучена (елементарна задача) би се справила лесно и то в реално време с анализа на говор. Друг е въпроса с ресурсите за следене на един милион разговора едновременно.
Фирмата, в която работя е световен лидер в производството на анти-спам софтуер и едното от решенията е именно на база изкуствен интелект (повече подробности и да искам не мога да дам). Така че варианта със маскирането като спам не върви.
Ти и velco много ясно го казахте в началото на темата - тия които искат да се крият, ще се крият и то ефективно. Според мен спасението е всички да се научим да се крием - да видим дали може всички едновременно да сме престъпници и терористи.
@PtD:
Ама нали сме научени по лесния път и да консумираме без да се замисляме...
Edit2: the shroud of the Dark Side has fallen...