Смяна на плоча Truvativ с Shimano

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на плоча Truvativ с Shimano

Мнениеот vy4kov » Нед Мар 31, 2013 3:23 pm

Здравейте,
Колелото ми е сглобяван сингъл спийд. В момент курбелите са Truvativ firex с плоча с 42 зъбa Trushift, с нитове.
Бих искал да сложа такава с 32 зъба - да кажем някоя на Шимано за 20-30 кинта.
Дали ще е възможно един път като се махнат нитовете после пак да се събере по някакъв начин?
А тези плочи правят ли се по стандарт - ще стане ли Шиманото на курбел Truvativ?
vy4kov

Рейтинг: 1200

Re: Смяна на плоча Truvativ с Shimano

Мнениеот Brave » Пон Апр 01, 2013 7:33 am

Може ли да снимаш въпросните нитове, защото ми е много съмнително подобен клас курбели да са на нитове. Да не се бъркаш от сравнително странните крепежи - виж ги например тук как изглеждат -http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=35544
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот vy4kov » Пон Апр 01, 2013 1:56 pm

Честно казано техническата част не ми е много силна, меко казано. :dontknow: Ето снимки:
Изображение Изображение
vy4kov

Мнениеот uBaH » Пон Апр 01, 2013 2:05 pm

vy4kov, колегата Brave е прав :agree:

Това не са нитове, а специфичните болт и гайка, с които плочите се закрепват към "паяка" на курбелите. Като гледам снимките, при теб има и по една допълнителна шайба, явно поставена там, за да компенсира липсата на средната плоча. Има различни дължини на този тип болтове и гайки, съответно за 1 или 2 плочи и твоите ще да са от втория тип. Накратко - няма да се наложи каквото и да било разпробиване.

Относно въпроса ти, дали шиманска плоча ще бъде съвместима със трувативските курбели - това зависи от BCD-то или т.нар. Bolt Circle Diameter. Малко повече информация тук. Предполагам, че е обяснено достатъчно нагледно за какво иде реч.
Мериш (или някой мери - щом не си сигурен във възможностите си по техническата част) тия възлови размери и действаш :)
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот vy4kov » Пон Апр 01, 2013 2:24 pm

Е, с това поне ще мога да се справя. :D :agree: Мерси за отговорите.
vy4kov

Назад към Веломеханик