Хидравлични спирачки, размяна на местата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Хидравлични спирачки, размяна на местата

Мнениеот Pakroid » Вто Апр 02, 2013 6:10 pm

Здравейте, купих си колело с хидравлични спирачки Shimano BR-M445, при сглобяването установих, че лявата и дясната са разменени, с лявата ръка трябва да спирам отзад, а с дясната отпред и понеже съм свикнал по обратния начин в момента ми е доста дискомфортно. За първи път карам колело с такъв вид спирачки. Има ли начин сам да се спрява с обръщането им?
Pakroid

Рейтинг: 1220

Re: Хидравлични спирачки, размяна на местата

Мнениеот spirov92 » Вто Апр 02, 2013 6:21 pm

Може да пробваш това. Но е доста вероятно все пак да потрябва обезвъздушаване. Аз нямам опит с шимански спирачки, ама съм чувал че лесно се обезвъздушават. Тук е показано как става: http://www.pinkbike.com/news/technical- ... -2010.html
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот Totem » Вто Апр 02, 2013 7:56 pm

Напълно елементарно е (стига частта с обезвъздушаването да не ти е проблем)
1. Разделяш лостчетата и маркучите
2. Напасваш ги наново
3. Сглобяваш ги
4. Пълниш с масло и обезвъздушаваш
А много ми е чудно кой и защо по дяволите ги е обърнал ? :crazy:
Аватар
Totem

Рейтинг: 1234

Мнениеот mariovel » Вто Апр 02, 2013 10:28 pm

И аз съм виждал обърнати но на колела които не са закупени от България. Твоето е къде е.
Варианта даден ти горе е най удачен според мен. :agree:
Вело 2009
Аватар
mariovel

Рейтинг: 1168

Мнениеот Pakroid » Вто Апр 02, 2013 10:47 pm

Благодаря за отговорите, сега поне имам представа какво ме чака :). Колелото е закупено от UK, незнам дали е от значение, попринцип нали при тях движението е обратно от нашето, но чак пак и на колелетата да обръщат спирачките, шантав народ :D.
Pakroid

Мнениеот damadzhana » Вто Апр 02, 2013 11:58 pm

Колелото може да го е карал някой моторист. То нали на моторите дясното лостче е за предната спирачка...
Аватар
damadzhana

Рейтинг: 1296

Мнениеот exiteyes » Сря Апр 03, 2013 12:12 am

damadzhana написа:Колелото може да го е карал някой моторист. То нали на моторите дясното лостче е за предната спирачка...

Сега помисли и за Англия. :agree:

По принцип е мода или може би усет, доста екземпляри дори от България карат така, не защото са мотористи, а просто са или леваци или придобит навик.

Не мисля, че би се разминал без въздух в системата. Ако нямаш кит за обезвъздушаване на системите, по-добре не се захващай сам, търси сервиза. И защото знам какво е да нямаш читав сервиз на близо, ако имаш голям мерак да се справиш с този проблем по-тънко, започвай да четеш темите за направата на 'хоум мейд' такъв.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот Pakroid » Сря Апр 03, 2013 8:16 am

Ами целта не ми е толкова да мина тънко, колкото горе долу да придобиех представа какво ме очаква. Мисълта да си го направя сам е, че наоколо няма сервиз, но засега сигурно ще покарам така, а в последствие мога да скоча до някой сервиз. Прекалено съм зелен в това, а и да развалям готова работа сега за една спирачка, май ще почака :).
Pakroid

Мнениеот Ozzie » Сря Апр 03, 2013 3:43 pm

Totem написа:Напълно елементарно е (стига частта с обезвъздушаването да не ти е проблем)
2. Напасваш ги наново
3. Сглобяваш ги

Пропуснал си да кажеш, че ще трябват и нови уплътнения, онези който са като буренца и се сплескват при монтирането на маркуча към лостчето, 'щото веднъж вече сплексани, после не са годни за употреба.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот sailman » Сря Апр 03, 2013 5:40 pm

Ozzie написа:
Totem написа:Напълно елементарно е (стига частта с обезвъздушаването да не ти е проблем)
2. Напасваш ги наново
3. Сглобяваш ги

Пропуснал си да кажеш, че ще трябват и нови уплътнения, онези който са като буренца и се сплескват при монтирането на маркуча към лостчето, 'щото веднъж вече сплексани, после не са годни за употреба.

Трябват нови ако маркучите са скъсявани. Или ако по някаква причина е нарушена целостта на комбинацията
"маркуч - пин - буренце". Ако просто се разменят местата на ръкохватките, то не би следвало да има нужда от нови "буренца".
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот fastera2 » Сря Апр 03, 2013 9:28 pm

Според мен това е излишна работа.От 4-5 години карам с обърнати спирачки.Свиква се.Почти всички колела,да не кажа всички от/в Англия са с обърнати спирачки.Така и не научих за какво.Само предупреждавай твоите приятели като се качват да няма мазало :D .Иначе по-горе са ти казали-смяна на местата на маркучите и обезвъздушаване,за уплътненията не смея да твърдя,там не съм сигурен :).
fastera2

Рейтинг: 1485

Мнениеот EKSAAAA » Сря Апр 03, 2013 10:16 pm

Не съм много запознат с този модел спирачки, но не може ли просто да се разменят местата на лостчетата- лявото да иде отдясно и обратно?
Аватар
EKSAAAA

Рейтинг: 1200

Мнениеот ABSOLUT » Чет Апр 04, 2013 7:50 am

Не може, поради спецификата на конструкцията и работа на спирачката. Има капаче от едната страна, което трябва да е нагоре.
Ако просто лостчето се премести в дясната част на кормилото, капачето ще дойде от долната страна.
Това е снимка на предна спирачка, лостчето отляво, капачето нагоре:

Изображение

п.п.
exiteyes написа:...не защото са мотористи, а просто са или леваци или придобит навик

ама не всички левичари са леваци :roll2:
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот magnumz » Чет Апр 04, 2013 10:49 am

fastera2 написа:Според мен това е излишна работа.От 4-5 години карам с обърнати спирачки.Свиква се.Почти всички колела,да не кажа всички от/в Англия са с обърнати спирачки.Така и не научих за какво.Само предупреждавай твоите приятели като се качват да няма мазало :D .Иначе по-горе са ти казали-смяна на местата на маркучите и обезвъздушаване,за уплътненията не смея да твърдя,там не съм сигурен :).

Аз четох по форуми защо е така и един пич от UK обясни, че понеже правят повече леви завой трябва да сигнализират за завиването си с лявата ръка и за това предната спирачка остава за дясната ръка, за да могат да предприемат по-бързо действие ако нещо стане докато лявата им ръка не е на кормилото :) А на мен лично така ми е много по удобно. Повече сменям скорости с дясната и си и спирам с нея. Чувствам повече контрол :)
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот Capoeira » Чет Апр 04, 2013 3:36 pm

За можене може, на Шимано спирачките даже може да стане без да се наложи обезвъздушаване.(Правил съм го повече от веднъж, трабва да се вднимава отворения крайна маркуча и лостчето да са най-високата точка в системата)
Буренцата могат да се ползват даже повече от веднъж ако се махне малко по-внимателно след това се възстанови формата и се сложи внимателно. (Пак е пробвано по принуда, родните вносители нямат навика да подържат такива части)
Най-донрия вариянт ако никога не си махал рукохватка досега и не знаеш какво да очакваш е да отидеш до някой велосревиз, ако ти е за първи път можеш доста да страдаш.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Назад към Веломеханик