Как се развива овализиран болт?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как се развива овализиран болт?

Мнениеот X_NRG » Сря Апр 03, 2013 3:52 pm

Опа.

Пускам си въпроса във Веломеханик, а не в "Кратки въпроси", защото може би ще предизвика по-голяма дискусия.

Как се развива АБСОЛЮТНО овализиран болт на курбел, който при това е доста здраво завит?
Докато все още не беше напълно овализиран пробвах да запълня фугите, предизвикани от овализирането, между болта и шестограна с поксипол за по-добър контакт, но лепилото просто се пръсна (да, бях изчакал 24 часа за максимална здравина). Пробвах и да разпробивам болта, но стоманата на болта е доста сериозна и с много дупчене се отнема почти нищожно количество материал, а боргията се скапва.
Въртят ми се още 2 идеи, но не знам дали съм на прав път. Едната е да заваря някакъв лост за болта - ако заварката стане хубава, уж трябва да издържи на завъртането, но пък рискувам да прееба курбела. Другата идея е да купя още по яко лепило (Бизон за метал например) и да пробвам да направя студена заварка с него, но след опитите за разпробиване, дупката на болта вече си е кръгла и преди да пробвам с лепилото ще трябва да си поиграя да ѝ придам някаква по-различна форма, за да има малко по-голяма издръжливост връзката на осукване.

Предполагам все някой е извършвал подобни операции, та моля да споделите някакъв опит. Благодаря. :beer:
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Re: Как се развива овализиран болт?

Мнениеот idaivan » Сря Апр 03, 2013 4:14 pm

Ако дадеш актуална снимка, някой може и да сподели идея, но така да се стреля на посоки, няма смисъл...
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот X_NRG » Сря Апр 03, 2013 4:15 pm

Като се прибера от работа значи. :)
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот bikeboy » Сря Апр 03, 2013 4:42 pm

Имах същия проблем , с телоподаващо заварих болта за желязо и се отви ! :beer:
SHAMBHALA BIKE PARK Slow Bike's - Fast Rider's !
Specialized rider !!
Аватар
bikeboy

Рейтинг: 1195

Мнениеот evilzet » Сря Апр 03, 2013 5:30 pm

С какво централно движение си, върти ми се една радикална идея.
evilzet

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Апр 03, 2013 5:51 pm

Заварката въши работа - преди време имах подобен проблем, но със скъсана глава на доста по-голям болт - свърши работа със заварка + лост, но много вероятно да заминат лагерите на самото средно.
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот X_NRG » Сря Апр 03, 2013 6:37 pm

Снимка. Извинявам се, че е снимана с картоф, но това имам.
Изображение

Курбелите са Truvativ Hussefelt, движението е Howitzer XR. Ще ми се варианта да е колкото се може по-нерадикален, защото са като нови, но все пак ако се стигне до там имам 2ро чисто ново средно. :D
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот ABSOLUT » Сря Апр 03, 2013 6:42 pm

Колко е дълбока дупката за шестограма, може би да се ползва екстрактор?

Изображение
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот agnostic » Сря Апр 03, 2013 8:49 pm

като гледам, болта който искаш да развиеш е вътрешен шестограм
и понеже аз съм професионален автомеханик мога да ти го развия
ако си от село София заповядай в сервиза и си носи пари за бира
0884050179
agnostic

Рейтинг: 1248

Мнениеот autosvet » Чет Апр 04, 2013 10:30 am

Ходи в някой автосервиз. Слага се един болт чиято глава се заварява с телоподаващо в превъртелия шестостен навиват се две гайки на болта и се развива. Другия вариант е набиване на по-голям торкс бит (еврейските звезди), ама така се прецаква и бита. Като гледам колко място има трябва заварчика да е добър за да не нацвъка и курбела за това може и с торкс бита да е по-добре. Другия път такива неща като не излизат е по-добре да ги заведеш при някой гумаджия или сервиз и с ударния гайковерт да ги оправят преди да са се омазали съвсем.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Fox_ » Съб Апр 06, 2013 9:13 am

Имах абсолютно същия проблем. Пробвах собственоръчно и с екстрактор за болтове, който успях и него да счупя забит в болта. Накрая го занесох на веломеханик (в Младост 2) и той го е отвъртял чрез заварка. Така че намери читав вело/авто механик и го носи при него :)
Fox_

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик