Подбита капла или крива гума ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Подбита капла или крива гума ?

Мнениеот Pencho93 » Пет Апр 05, 2013 12:52 pm

Здравейте, вчера като се прибирах по булевард Евлогий и Христо Георгиеви, не видях по средата на булеварда железен кол, който излиза от улицата... Закачих го с предната гума, а със задната направо си стъпих и се чу удър на желязо, казах си размина ми се, и 1-2 км по-късно усетих вибрации и изведнъж гумата рязко спадна, както и да е добутах го до вкъщи, огледах каплата и на външен вид освен обикновения луфт който имаше, други нередности не видях. На сутринта смених гумата, и на път към работа по гладък път ми направи впечатление, че се клатушка задницата. Спрях завъртях и видях, че на определено място гумата влиза на вътре и от това се получава, но самата шина не променя треакторията си, и си помислих дали от вътре не е изкривена нещо, или от престоялата гума през ноща се е деформирала което ще е по-добрия вариант. Някой ако може да помогне как да разбера от кое е проблема ще съм много благодарен !
Pencho93

Рейтинг: 1428

Re: Подбита капла или крива гума ?

Мнениеот marsa » Пет Апр 05, 2013 1:24 pm

Вероятно като си монтирал гумата не си я напаснал добре и на някое място е по-навътре. Огледай мястото, където контактуваа с шината и трябва да го откриеш. За да я напаснеш я спадни, вкарай въздух колкото да се изпъне, но да може да я манипулираш ръчно и я напасни, след което допомпай, като следиш да не се размества. Помага ако сложиш талк между външната и вътрешната гума.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот shotik » Пет Апр 05, 2013 1:28 pm

Хвани по двойки спици и ги усети дали всички са с еднакво обтягане,ако има хлабави ,то са изпуснали нипли и каплата се люлее.
Разбира се ,че може и от гумата ,което е малко вероятно,щом не се е сцепила или излезнал балон.Като се върти каплата ,шарките на гумата изкривяват ли се или са прави като гледаш отгоре ?
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот novice » Пет Апр 05, 2013 2:16 pm

Ако каплата е наред, няма хлабави или пренатегнати спици неравномерно, провери гумата. Или е монтирана зле, или от смяната има скъсан бандаж на външната гума и на това място балонът на гумата е насъръзмерно голям спрямо останалата и част. В последния случай спасението е смяна на външната гума. Каквото и да е, го оправи скоро, щото ти разбива главината това биене.
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот Pencho93 » Пет Апр 05, 2013 6:07 pm

Гумата ми я сложи майстор, като провери внимателно гумата и ужким каплата, тя не бие на страни ами леко подскача, то почти не се усеща, но на гладък път се усеща и е неприятно предвид, че до вчера не си имал проблем.
Pencho93

Мнениеот novice » Пет Апр 05, 2013 7:33 pm

Това, че тия е сложил майстор по никакъв начин не гарантира, че бандажът и не е скъсан някъде. На мен така един "майстор" ми смени вътрешната гума във Веломания при МА и даже не провери външната за забития в нея трън. Познай какъв беше резултатът!
Да не си помислиш нещо, че си давам гумите да ми ги сменя някой друг, просто отивайки към манията за смяна на задни венци спуках гумата и им дадох да сменят и нея.
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот Pencho93 » Пет Апр 05, 2013 10:44 pm

Спаднах и завъртях гумата, самата гума явно се е поизкривила, намачках я малко и понамали клатушкането, то и преди не беше кой знае какво но дразнещо беше, утре ще го закарам от където го купих, да го погледнат също.
Pencho93

Мнениеот Pencho93 » Съб Апр 06, 2013 9:42 pm

Всичко е точно изправиха ми гумата, каплите също и сега всичко е точно, благодаря на всички за помоща !
Pencho93

Назад към Веломеханик