Знам, че заглавието изглежда налудничаво и малко в стил Overhaulin' без оригинални резервни части, но...
Става въпрос за някакво нестандартно колело, куча марка на един приятел, не е планинско, някаква градска каляска. Станал някакъв зверски удар докато прибирал колата в гаража и потрошил стержена и краката на вилката. Сега иска да си го поправи, но е решил да си прави вилка, понеже не е сигурно, че ще стане нещо от осуканите крака на старата и не знае от къде да намери друга такава вилка, понеже не намира нито производител на колелото, нито части за него онлайн. Купувал го е от... нейде из Китай.

До колкото мога да видя от снимката, която той ми прати, стерженът е набит във вилката. Това, което не може да измери е външният размер на стоманената тръба с шлиците и вътрешния на алумиевата, в короната на вилката, в която е набита стоманената тръба с шлици.
Имам вътрешния диаметър на стоманената тръба - 19.5мм и външния на алуминиевата -35мм. За вътрешния на алуминиевата се колебаем между 25.5 и 26мм, както и за външния на стоманената.
Проблемът е, че ако набием прекалено голям D стоманена тръба в прекалено малък d алуминева тръба, втората ще се счупи, а при обратния случай може да се извади, въпреки рапидката, която е завита към двете.
Може ли някъде да се намери каталог с конкретни външни/вътрешни диаметри, понеже в китайските сайтове на дилъри на тръби дават диапазон на минимален и максимален диаметри - т.е. едва ли не могат да изработят почти всичко и ще излезе, че въпросните тръби не са стандартен, а поръчков размер.
Или по какъв начин да сметна какъв D стоманена тръба няма да счупи d на алуминиевата тръба? То си е един вид съпромат това. Благодаря в аванс за съветите!