С маунтин байк по шосето.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: С маунтин байк по шосето.

Мнениеот zImage » Съб Апр 06, 2013 11:39 pm

http://bikecalculator.com/ — ако се гонят разстояния (за време), то и гумите и стойката имат голямо значение. Според този калкулатор, при еднакви други условия (тегло на велисопеда, равнище, без вятър, 100W вложени усилия) МТБ с типични гуми би поддържало 19 км/ч, шосейка с типични гуми и ръкохватки съответно 26 км/ч. С aerobars (тия дето ги ползват триатлонистите) даже 28 км/ч. Съществена разлика от 19 до 28 км/ч.

Яваш-яваш всякак ще стигнеш :)
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот xcII » Нед Апр 07, 2013 12:25 am

DanailKoev написа:Правил ли е някой подобна гимнастика?

аз веднъж направих подобна "гимнастика". бях поканен на един маршрут, около 350км. беше, 95% асфалт, ама понеже не знаех, си отидох с Cross-а, около 17.5кг. и гуми около 2.1". Оттогава, когато ме поканят на маршрут, винаги питам какъв е точно маршрута де.. Иначе онзи бе прекрасен, но тоя асфалт.. и най-вече тоя байк, не беше перфектна комбинация :nono: :liplick:

та, добре си го замислил, но смени (ако имаш възможност де) байка. Гумите както @marsa е споменал е задължително. :P Успех :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот puleto » Нед Апр 07, 2013 8:01 am

rock написа:
Тръгвам с всякакво колело навсякъде, но за колко ще стигна не знам. Най- важно е да не скърца.

Просто всеки има различни приоритети и оттам и изискванията, които поставя съм отделните компоненти на велосипеда. За мен конкретно само да не скърца не ми стига.

Колега, това за "всякакво колело" беше в рамките на шегата, най- малкото заради седалката. Не всяка седалка е удобна за всяко дупе и това го разбираш на двайстия километър когато е късно да се откажеш. Ясно е че по- тънките гуми са по- бързи и по хлъзгави особено в завой на асфалт с пясък, който го има в изобилие след зимата. Също по трева, камъни и т. н., но не бива да те притеснява относно спукване. Все пак малко или много нали гледаш къде караш. Дебелата гума вози по- меко и е по- стабилна за сметка на тежестта и съпротивлението, но можеш да минеш навсякъде и да я блъскаш колкото искаш. Като цяло за мен е има много по- важни неща. Първото е датата на производство, защото ако една гума е стара, тя вече е пластмасова и на дъжд ще се утрепеш независимо какъв грайфер има. За сняг и лен въобще не коментирам. Също така ще се пука и криви много по- лесно от една нова гума. Ако ще минаваш на по- тънки гуми си купи и три вътрешни тънки защото старите вътрешни няма да влязат. Също внимавай с какъв вентил са новите вътрешни гуми, хубаво е да е като на старите и не на последно място дали каплите ти въобще стават за тях. Като екстра за безопастност можеш и да видиш за такива със светлоотразителна лента. Успех с новите гуми и като натрупаш опит с тях, пиши.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот Mortis » Съб Апр 13, 2013 10:51 am

Рядко карам по пътя, ама я много яко, особено с мекица :D и предна гума big betty 2.4 и задна nevegal 2.35, като почна да въртя и се потапям като в тия надуваемите на панаира... :D ама като напомпя гумите повече, помпя вилката и завъртам гейта и компресията и помпя шока до горе и колелото върви повече :agree:
Аватар
Mortis

Рейтинг: 1010

Мнениеот TiratroN » Пон Апр 15, 2013 10:07 pm

Като гледам сте ми надминали рекорда :)
С МТБ съм изминавал за един ден общо 100 км. 40 наведнъж отиване. 15 шматкане и след няколко часа още 40 на обратно по "родните места" :) . Първите километри от обратния път са кошмарни . През тези няколко часа почивка, организмът преминава във фаза възстановяване и изведнъж - айде пак натоварване. Още на първия километър усещането е все едно нямаш грам сили в мускулите... ама няма как :) По нататък всичко си идва на мястото.
Гуми - за кал :) Навремето нямаше пари за глупости .
TiratroN

Рейтинг: 1225

Предишна

Назад към Общ форум