Родно срещу чуждо производство

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Родно срещу чуждо производство

Мнениеот Plamen_EM » Съб Мар 16, 2013 7:26 pm

Harka написа:@Plamen_EM:

Тръгнах да ти отговарям, но видях, че PtD вече го е направил. Този тон си го вземи под мишничка и някъде другаде с него. Спри се, за да не получиш бан за една седмица.

Така като ми гледаш тона, дали ще напиша и един ред тук ако не изтриеш останалото? Щял да ме банне! За една седмица! Ти къде живееш? На пясъчника пред блока? На детска градина пуснаха ли те вече? Щял да ме банне!
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Harka » Съб Мар 16, 2013 7:42 pm

Plamen_EM написа:Така като ми гледаш тона, дали ще напиша и един ред тук ако не изтриеш останалото?

О, ужас. Веднага се залавям за работа, че ако спреш да пишеш тук, форумът се сгромолясва.

А след като прочетохме последното мнение на Plamen_EM в темата, да се върнем на въпроса.

@outfaced:

:agree:

Admin спомена по-рано, че се дразни как в момента не е "модерно" да караш българска марка велосипед. Ами да го направят модерно! Да обърнат палачинката. Но за това наистина е нужна малко повече агресивност + достатъчно добър продукт, разбира се. Аз съм сигурен, че и за двете има достатъчно голям потенциал у нас.
Аватар
Harka

Рейтинг: 2000

Мнениеот radeviq » Съб Мар 16, 2013 8:01 pm

По мои наблюдения не бих казал, че не е модерно. Тук пишещите сме доста малко, в сравнение с всички каращи наши сънародници. От хората около мен ми прави впечатление, че предпочитат българските или просто, защото не са достатъчно запознати предпочитат да си купят ново от магазина, вместо да се занимават с втора ръка или още по-страшния за тях вариант - поръчка от чужбина на употребяван велосипед. Вчера в един вестник прочетох, че Макском щели да разширяват производството си и миналата година били произвели 400 000 (по спомен) велосипеда, та явно българските производители не са чак толкова заспали и изоставащи.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот Insight » Съб Мар 16, 2013 8:37 pm

Ивайло написа:
Insight написа:Ето едно интересно и актулано упражнение:
Дайте да видим така като гледате това предложение на спринт - http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... era-deluxe, как го оценявате като цена, какви алтернативи има в западните магазини и съответно - те на каква цена са. Тамън като бъде обявена реалната цена на Спринта ще видим в каква посока е изненадата ;-).

Аз пък мисля да обиколя тези дни към МаксБайк с един гайгер-мюлеров брояч, да проверя дали нещо не е зареден с отрицателна енергия от подтиснатите и обезверени работници в цеха. :D

:agree: Добро предложение! Ето две алтернативи с почти същата окомплектовка:

Canyon

Radon

Относно цената, залагам на нещо около 1400 лв. - 1500 лв., за да бъда опроверган, че в този клас няма по-изгодни български предложения.

П.П. Все пак, Radon-а е с по-висок клас вилка.
П.П.П. Дано се сетим да се върнем към тази тема като обяват цената.

Адаш, и на двете алтернативи им липсва онова изрязано триъгълниче на подсилката на челото, което прави (поне за мен) Спринта по-добрия избор.
Изображение

Иначе ми харесва началото на дискусията с теб!!!
Последна промяна Insight на Съб Мар 16, 2013 8:42 pm, променена общо 1 път
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот penmark » Съб Мар 16, 2013 8:40 pm

Изрязаното триъгълниче по-добре ли е от плътното?
Аватар
penmark

Мнениеот Insight » Съб Мар 16, 2013 8:48 pm

penmark написа:Изрязаното триъгълниче по-добре ли е от плътното?

По-леко е, по секси е, а върши същата работа като плътното!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот edinmilion » Съб Мар 16, 2013 10:50 pm

Ето част от мненията (само това е в кеша), които са затрити при отделянето на темата.
Така става по ясно от къде произлезе дискусията.
Иначе при така развилата се тема, нормално Пламен_ЕМ да се пали...

Admin: И аз благодаря за възстановените мнения, но за да се запази максимално логиката на темата, както беше в рамките на предишната, преместих цитираните постове в първото мнение, за да не се получава четене отзад напред. :agree:
edinmilion

Мнениеот Harka » Нед Мар 17, 2013 2:57 pm

Така. Темата е разчистена от офтопика. Благодаря на edinmilion за възстановяването на повечето мнения. :agree:

Оттук нататък всеки пост не по темата ще бъде трит. Свободни сте да си създадете нова тема и там да си обсъждате на воля патриотизма, мирогледа, международното положение, долу модераторите и т.н. Тук не.
Аватар
Harka

Мнениеот Insight » Нед Апр 07, 2013 9:16 pm

Ивайло написа:
Дайте да видим така като гледате това предложение на спринт - http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... era-deluxe, как го оценявате като цена, какви алтернативи има в западните магазини и съответно - те на каква цена са. Тамън като бъде обявена реалната цена на Спринта ще видим в каква посока е изненадата ;-).

Аз пък мисля да обиколя тези дни към МаксБайк с един гайгер-мюлеров брояч, да проверя дали нещо не е зареден с отрицателна енергия от подтиснатите и обезверени работници в цеха. :D

:agree: Добро предложение! Ето две алтернативи с почти същата окомплектовка:

Canyon

Radon

Относно цената, залагам на нещо около 1400 лв. - 1500 лв., за да бъда опроверган, че в този клас няма по-изгодни български предложения.

П.П. Все пак, Radon-а е с по-висок клас вилка.
П.П.П. Дано се сетим да се върнем към тази тема като обяват цената.

Цената я няма и няма ... "Цената все още не е обявена, но като се има предвид, че байкът ще се появи в магазините през месец април, няма да чакаме твърде дълго, преди да я узнаем.", така е написал Админ в статията, обаче Спринт мълчат.... не ми харесва!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Ивайло » Пон Апр 08, 2013 11:09 am

Insight написа:Цената я няма и няма ... "Цената все още не е обявена, но като се има предвид, че байкът ще се появи в магазините през месец април, няма да чакаме твърде дълго, преди да я узнаем.", така е написал Админ в статията, обаче Спринт мълчат.... не ми харесва!

:D И аз снощи отново проверявах. Ами няма я... :) Всъщност това е един от големите абсурди при нашите производители. Няма начин човек предварително да разгледа (и сравни) новите модели за следващия сезон (и това да се случи примерно октомври-ноември на предходната година), да си избере нещо и да отиде до магазина да си го купи. Липсва адекватно предлагане, на практика няма дори елементарен маркетинг. Мога да коментирам за всеки един от големите български производители но не ми се влиза в детайли. Нямам друго обяснение, освен това, че този сегмент им е много далече от приоритетите. Което е нормално, като се има предвид, че в т. нар. ритейлъри е пълно с тяхна продукция за по 100 - 200 лв.,от което явно реализират основния си оборот.

П.П. А относно този Спринт, променям си предвиждането за цената, смятам, че ще е над 1600 лв. :eyebrow:
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот xcII » Пон Апр 08, 2013 11:28 pm

Е да де.. Мониполи, Кво Ли..

Аз се чудя, колко от БГ производителите ще са над водата, ако US беха в EU..

и преди некой да рипне зя цени "на ново" ще го попитам дали кара нова Датчия или запазено, на старо макар Волво ( са, образно говоим).

Според мен, има накъде да се желае в среден-висок клас като ценообразуване/услуги..
Но и тва време иде.. thanks 2 Web :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот xcII » Вто Апр 09, 2013 1:35 am

ed.: (това не трябваше да е отделен пост, а редакция към горния пост, но така се получи)

Stancho написа:...Само не разбрах ДДС-то и митата какво общо имат тук. То ако не е едното ще бъде начислено другото върху всеки продукт без значение дали е чужд или български...

Малко закъснял отговор, но все пак:

В моя пост, който циитираш, съм имал предвид US пазара на колела и още по-точно на колела 2-ра употреба.
По-долу следва пояснение за разходите, над цената, която можеш да имаш в да речем ebay.com, т.е. oскъпяването, в сравнение с родното наше мило Произдводство, при презумцията, че си:

1) купуваш цял байк на старо/втора ръка и го внасяш го в БГСтан
2)честен Гражданин

1) 15% мито за това, че внасяната стока е велосипед;
2) 20% ДДС (нема значение, че продукта е нов или стар!)

Нека да добавим и транспортните разходи -> около 250$ са за байк до около 16кг.
Ако приемем, че става дума за байк (втора ръка) около 2500$ т.е. средн/към висок клас), това идва в % на:

3) 10%

и така, Тоталът като Надбавка над цената в ebay.com, идва на 45%, при направените допускания по-горе.
Е, надявам се сега да има повече Яснота защо си мисля, че има кво да се желае и защо некой култови наши производители още плуват над водата на тея цени... за да не давам примери с цени на родни производители в сравнение с онлайн оферти от ebay.COM :8D:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот Insight » Вто Апр 09, 2013 8:38 am

martin54 написа:Само да спомена, че Canyon има такова триъгълниче на рамката, на другото не виждам поне по снимките, а за първото го твърдя от личен опит, защото имам такова.
Това дали е изрязано или не е друга работа, относно здравината ако се замерва по някакъв начин , ще се докаже, че плътното е по-здрав /въпрос на чиста физика и изчисления/

Плътно триъгълниче, като подсилващото челото на Каньон-а, имат много от байковете последните години.

Изрязаната подсилка на Спринта със сигурност изглежда (и вероятно е) по-интелигентна от инженерна гледна точка - здравина/тегло. ...

ПС: Коментара ми за подсилката имаше елемент на закачка, щото ако вкараме и такива детайли в сравнението родно/чуждо, до никъде няма да го докараме.... макар че аз лично наистина съм готов да дам повече пари за този детайл при равни други условия.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот russian » Вто Апр 09, 2013 9:24 am

... колега приятна изненада :) http://bikesport.bg/bg/products/1896-%D ... %B4%D0%B8_

хич не е зле :) :nuts:
Аватар
russian

Рейтинг: 1120

Мнениеот martin54 » Вто Апр 09, 2013 9:47 am

Точно толкова, - 40 тина лева, ми излезна и моето миналата година, дойде и с хубава помпа за вилката, предпазител за рамката по дължината на веригата, динометричен ключ и разни чарколяци.
М/у другото гледам, че гумите от снимката се различават с тези от описанието.
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Рейтинг: 1225

Мнениеот Ивайло » Вто Апр 09, 2013 9:49 am

russian написа: ... колега приятна изненада :) http://bikesport.bg/bg/products/1896-%D ... %B4%D0%B8_

хич не е зле :) :nuts:

Доста добро предложение. Може би само Cross Traction G30 тази година може да бъде по-добро предложение при почти същата окомплектовка.

П.П. За прогнозата за цената съм почти в десетката ;)
Аватар
Ивайло

Мнениеот Insight » Вто Апр 09, 2013 10:38 am

Ивайло написа:П.П. За прогнозата за цената съм почти в десетката ;)

Що "почти", в десятката си... само не знам при това положение (практически равни цени) резултата 0:0 ли да го пишем?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Ивайло » Вто Апр 09, 2013 12:39 pm

Insight написа:
Ивайло написа:П.П. За прогнозата за цената съм почти в десетката ;)

Що "почти", в десятката си... само не знам при това положение (практически равни цени) резултата 0:0 ли да го пишем?

С известна условност и с всичките +/- при покупките он/офф- лайн, резултатът е равен. Обаче не смятам, че основното при избора на велосипед трябва да бъде аргументът родно срещу чуждо производство. Поне аз подхождам прагматично и при еднакво ниво на окомплектовка бих избрал финансово по-изгодното предложение. Ето затова смятам, че подобна тема е ценна за да покаже, че добрите оферти могат да се намерят както навън, така и в България. Например, миналата година почти се бях спрял на Traction G30, но нито имаше наличности, нито размери на рамката, което тежко обезмисляше иначе супер-офертата.
Аватар
Ивайло

Мнениеот Slade » Вто Апр 09, 2013 2:30 pm

Интересен ми е моментът с рамките. Каньон се хвалят, че рамките им са продукт на дългогодишни разработки, лабораторни тестове, рентгенови анализи на заварките и каквото още са се сетили. За рамките на Спринт има ли някаква информация? Кой ги прави, къде, тестват ли се, изпитват ли се и т.н.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот did » Вто Апр 09, 2013 2:33 pm

Slade написа:Интересен ми е моментът с рамките. Каньон се хвалят, че рамките им са продукт на дългогодишни разработки, лабораторни тестове, рентгенови анализи на заварките и каквото още са се сетили. За рамките на Спринт има ли някаква информация? Кой ги прави, къде, тестват ли се, изпитват ли се и т.н.

Всичко се прави в Азия, в едни и същи заводи. Другото е маркетинг.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Slade » Вто Апр 09, 2013 2:37 pm

И аз имам такова усещане, остава да поживем - увидим. Иначе много ми хареса идеята за пряк конкурент на Yellowstone 5.0 в магазина под нас с гаранция и сервиз на място :D
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот unsigner » Вто Апр 09, 2013 3:05 pm

Slade написа:Интересен ми е моментът с рамките. Каньон се хвалят, че рамките им са продукт на дългогодишни разработки, лабораторни тестове, рентгенови анализи на заварките и каквото още са се сетили. За рамките на Спринт има ли някаква информация? Кой ги прави, къде, тестват ли се, изпитват ли се и т.н.

Ако се произвеждат на едно и също място, заварките и материалите са еднакви, остава само геометрията. Но геометрия се краде лесно - защо някой изобщо би произвеждал грешна геометрия, като може буквално от снимка да види големите производители какво са правили предната година?

А за Дачиите - всъщност доста Дачии има по улиците, явно доста хора намират причина да ги предпочетат пред старото Волво. Може да е данъчна/счетоводна причината, не знам.
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот martin54 » Вто Апр 09, 2013 3:23 pm

Възможно е и в сички да са китайски, от каньон казват, че ги правят в завод в Германия, но може и само да ги сглобяват там , знам ли...
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Рейтинг: 1225

Мнениеот did » Вто Апр 09, 2013 4:22 pm

martin54 написа:каньон казват, че ги правят в завод в Германия

аха. даже познавам работниците - едни мармоти, които...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот KrK » Вто Апр 09, 2013 4:50 pm

martin54 написа:Възможно е и в сички да са китайски, от каньон казват, че ги правят в завод в Германия, но може и само да ги сглобяват там , знам ли...

Ако ги правят в Германия цените ще бъдат космически. По-скоро само си сглобяват велосипедите там.
Има клипове как си тестват рамките.
KrK

Рейтинг: 1300

Мнениеот autosvet » Вто Апр 09, 2013 5:33 pm

Доколкото ми е известно митото върху вноса на сглобен велосипед в ЕС е доста сериозно и за това е неизгодно да се внасят сглобени велосипеди от Китай, Тайван и други тигри. То за това и у нас има 5-6 производителя. Набавяме евтините китайски части, които сглобяваме с най-евтината работна ръка в ЕС.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот xcII » Вто Апр 09, 2013 8:12 pm

Ако всичко се произвеждаше на едно и също място,
Ако геометрията беше една и съща,
Ако материалите беха едни и същи.. и тн.

WTF ще купува тъпите байкове на тъпите американци за 5к$ +? :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:

Предполагам само тъпите американци, щото те са много тъпи и не знаят къде, какво и от кой се произвежда.. Елементарно Уотсън, високите цени идаът само от вездесъщия маркетинг и високите заплати на администрацията :smash:

P.S. къде пък ги скива тея Дачии.. ;)
Аватар
xcII

Мнениеот PtD » Вто Апр 09, 2013 8:37 pm

xcII написа:Ако всичко се произвеждаше на едно и също място,

Дори и да се произвежда на едно и също място, качеството може да е различно, подготовката може да е различна, обработката може да е различна... Съответно всичко това рефлектира върху цената.

Иначе Planet X преди време бяха писали, че в Тайван има технологии за производство на рамки, каквито няма другаде, затова просто нямат избор да си произвеждат рамките на друго място.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот xcII » Вто Апр 09, 2013 9:25 pm

PtD написа:
xcII написа:Ако всичко се произвеждаше на едно и също място,

Дори и да се произвежда на едно и също място, качеството може да е различно, подготовката може да е различна, обработката може да е различна...

а то не всичко се произвежда на едно и също място, не всичко има едно и също качество, но изненада:

ако може некой да ти го домъкне от US (обичкам си ги тея кретени), то можеш да получиш байк, който е леко по-добър от един чисто нов, лъскав и готин наш такъв.. за около 3500лв. (ed.: което таргетира високия клас БГ байкове, със сходна окомплектовка, малко или повече. Само че, рамката не е точно същата, а това е единствения неконсуматив, if any..)
ed^2: то пък така се случи, че рамката е чисто нова всъщност, просто миналия сезон модел. Ами така де, на тва му викам разпродажба, а не 20% офф

Това, обаче за повечето хора е почти невъзможно, уви, (щото нема кой да им го домъкне "на ръка" и некои др. особености), но ако имаше.. некои premium наши модели щеха да бъдат ревизирани в цената.. без масови протести, при това.. ей така, лекинко кат лека нощ деца..
Аватар
xcII

Мнениеот PtD » Сря Апр 10, 2013 12:22 am

xcII написа:Това, обаче за повечето хора е почти невъзможно, уви, (щото нема кой да им го домъкне "на ръка" и некои др. особености), но ако имаше.. некои premium наши модели щеха да бъдат ревизирани в цената.. без масови протести, при това.. ей така, лекинко кат лека нощ деца..

Не знам дали не ти убягва една малка подробност: в САЩ има данък продажба 8-9%. У нас има ДДС 20%. Освен това производителите продават на едни цени в САЩ и на други в Европа. Така че сметките са ти малко без кръчмар. Ако пък си толкова отворен - пазарът те чака. Докарай цени като американските и всички ще се избият да купуват от теб. Пък и ти ще захлебиш една добра пара. Дерзай!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум