въпрос за спици

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

въпрос за спици

Мнениеот danko_1984 » Чет Апр 11, 2013 8:21 pm

Здравеите,днес си взех каплата от сервиза на драг и след като излишно им казах да ми сложат хубави спици,те са ми сложили от едната страна по дебели,а от другата по тънки,но аз това го установих като я монтирах.Въпроса ми е дали има проблем и ако има дали да ходя да се расправям утре (все пак оставих кум 100 лв за главина и монтажа и някак е несериозно това което са направили)
danko_1984

Рейтинг: 1198

Re: въпрос за спици

Мнениеот marsa » Чет Апр 11, 2013 8:31 pm

Не е принципна предпоставка за проблем. Вероятно от едната страна са double-butted, т.е. с изтъняване, а от другата - прави. Ти защо не се поинтересува какви са вариантите и заедно да прецените и изберете най-подходящите спици? "Хубави" е малко относително определение и стават неразбирателства.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот danko_1984 » Чет Апр 11, 2013 8:36 pm

ами колега аз не разбирам много,казаха ми онзи ден че моите спици няма да станат,днес като ходих ми казаха че спиците дет ги имат са им стигнали за половината капла и чакат да доидат другите и ще я довършат,и явно са им дошли такива,направо ми писна от маистори( при положение че главината дет я махам е на 15дни но в веломания на красна поляна човека ми сложил главина за 36 спици на каплата ми за 32 :) и заметаше яко,та аз пари не жаля и не се пазаря но това е за скандал и мисля утре да го направя
danko_1984

Мнениеот marsa » Чет Апр 11, 2013 9:01 pm

За съжаление когато се остави всичко в ръцете на сервиза, понякога стават фалове. Не те обвинявам, просто най-лесно се върши работа когато и клиентът знае точно какво иска и механикът е точен човек.

Спиците се произвеждат в различна дължина с малки разлики (през 2мм при повечето модели) и необходимата дължина се пресмята според размери на главината и шината, както и плетката. Възможни са съвсем малки компромиси с дължината и обикновено като се сменя главина или шина не могат да се ползват старите спици. Не знам защо в последствие са ползвали част от твоите спици и защо са довършили с различен модел (аз не бих го направил, въпреки че не е критично), още повече не знам защо не са те информирали и попитали как да процедират (предварително).

Колкото до главината и шината (не разбрах какъв е казусът), по принцип може да се наплете такава комбинация и калата да е изправна и напълно годна за каране. Явно човекът, който я е плел не се е справил. Не знам по какъв начин си купувал главината, но освен ако изрично не си поискал да е 36 дупки, също мисля че е редно да те питат и информират, че комбинацията не е идеална (особено ако главината ти е предложена от центровчика).

За спиците да ти кажа отново - не е проблем, разликите са нищожна такава в теглото, известно технологично предимство за изтънените, което спомага за здравината им, както и евентуална умора на материала на използваните спици.
Аватар
marsa

Мнениеот danko_1984 » Чет Апр 11, 2013 9:14 pm

явно вината си е в мен,може би трябва да нашамаря някои маистор и нещата да си доидат на място,за 36 спицовата главина няма да коментирам защото е излишно(но деиствително съм я купил от човека които я плете и не ми каза до последно че проблема с игрането на задната капла е от главината) ,но сега ми стоя каплата 3 дни в драг и накрая са я събрали с каквото имат под ръка,е последното ходене в драг ще ми е утре да ги напсувам,аман от нещастници които исползват клиентите,но маи се отклонихме от първоначалния въпрос и все пак според теб лично проблемно ли ще е това с спиците след като аз съм 95 кила и едните са много тънки и несериозни?
danko_1984

Мнениеот shotik » Чет Апр 11, 2013 9:24 pm

Цитат :
"Колкото до главината и шината (не разбрах какъв е казусът), по принцип може да се наплете такава комбинация и калата да е изправна и напълно годна за каране. Явно човекът, който я е плел не се е справил. Не знам по какъв начин си купувал главината, но освен ако изрично не си поискал да е 36 дупки, също мисля че е редно да те питат и информират, че комбинацията не е идеална (особено ако главината ти е предложена от центровчика)."

Когато липсваха различни главини преди 30-40 г ,се наплитаха спици на главини с 36 отвора,които тогава бяха най - разпространени, на шини с 24,28 или 32 отвора.Това не е критично ,защото каплата се центрова и няма празни отвори и по-големи разстояния през тях,разликата е на главината ,където остават празни отвори.Тук вече се появява една малка разлика в дължината на спиците.
По-лошо е когато има малко спици-да кажем 24 броя,но велосипедистът е над 60 кг,тогава тънките спици може да не издържат и да се късат.На мен ми се е случвало това и за да мога да си карам сгъваемия велосипед с 20 " гуми ,се наложи да сменя спиците с такива от мотопед Симсон.От 1976 г до тази година нямах проблем,но след толкова години при центровка се скъсаха две спици и като нямам такива дебели ,ги замених с тънки/до два месеца ще ви покажа обновените ми велосипеди и ще видите и този велосипед/.
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот danko_1984 » Чет Апр 11, 2013 9:35 pm

@shotik
Колега благодаря че исказваш мнение но все пак сме 2013 и има всичко по магазините а и мисля че е несериозно да се направи такава цигания на хубав XC баик
danko_1984

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Апр 12, 2013 6:33 am

danko_1984 написа:Здравеите,днес си взех каплата от сервиза на драг и след като излишно им казах да ми сложат хубави спици,те са ми сложили от едната страна по дебели,а от другата по тънки,но аз това го установих като я монтирах.Въпроса ми е дали има проблем и ако има дали да ходя да се расправям утре (все пак оставих кум 100 лв за главина и монтажа и някак е несериозно това което са направили)

В случай, че си без дискова спирачка,остави вълненията на страна и карай спокойно. Натоварването на спиците от страната на венците е осезаемо по-голямо, но ако имаш дискова спирачка , тогава историята е малко по-неприятна. Само че - спиците се късат винаги в краищата /най -често при главината/ и ,ако там са удебелени/както е споменал колегата по-горе/ ,можеш да оставиш грижите си и да караш радостно и щастливо. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот danko_1984 » Пет Апр 12, 2013 6:43 am

колега благодаря за точния отговор,лошото е че съм с хидравлични дискови и тънките спици са исцяло тънки и са сложени от към венците :dontknow:
danko_1984

Мнениеот shotik » Пет Апр 12, 2013 7:28 am

Колега danko_1984,не си само ти ,вече и други изказвате неприязън към мен,само затова ,че съм написал какво се е случвало през годините ,през които съм живял и употребявал велосипед.
Нима мислите ,че историята почва от вас?
Нали за да се стигне до техниката днес ,е трябвало да се мине през старите диаманти,мифи,балканите и др велосипеди ,за да се стигне до сегашните.
Същото е с колите,телевизорите и всичко ,направено преди.
Аз споделих за вас ,какво е било и че са възможни някои компромиси,може би не всички във форума ги знаят тези неща,нима не е интересно да се знаят ?
shotik

Мнениеот PtD » Пет Апр 12, 2013 11:55 am

danko_1984 написа:колега благодаря за точния отговор,лошото е че съм с хидравлични дискови и тънките спици са исцяло тънки и са сложени от към венците :dontknow:

Tова, че са тънки, не значи задължително, че са по-слаби.

shotik написа:Аз споделих за вас ,какво е било и че са възможни някои компромиси,може би не всички във форума ги знаят тези неща,нима не е интересно да се знаят ?

Човекът има конкретен въпрос, ти му обясняваш как си си бил сложил спици от мотор. Несериозно е.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот shotik » Пет Апр 12, 2013 1:08 pm

Обяснил съм ,защо съм слагал спици от мотор ,ако някой не е разбрал ,то е че при повече от 60 кг велосипедист ,24 спици са малко и се късат от по-голямото тегло,в никакъв случай не съм писал сега да се слагат такива дебели спици.
shotik

Мнениеот PtD » Пет Апр 12, 2013 1:53 pm

shotik написа:то е че при повече от 60 кг велосипедист ,24 спици са малко и се късат от по-голямото тегло

Интересно. Но на него са му наплели 32, а не 24.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот marsa » Пет Апр 12, 2013 6:41 pm

Да изясним някои неща, част от които се намекнаха вече. Първо прави спици по-тънки от 1.8мм са екзотика и вероятността да са ти сложили такива е нищожна. Второ изтънените спици имат преимуществото да поемат стресовите натоварвания с правата изтънена част и да ги разсейват с еластична деформация, вместо като пластична в слабото място - извивката при правите спици. Изтънените издържат по-големи натоварвания. Твоите или са такива, или са прави 1,8-2мм и се лъжеш по разлика в цвета спрямо старите. Ако скъсаш спица на тази капла ще е от старите. Ако си ги мерил приемам корекция и се извинявам, но едва ли.

В сервиза трябва да питаш що не са ти сменили и старите спици и какви са новите, а отговора който ще полуиш е че са искали да ти спестят пари.
Аватар
marsa

Мнениеот danko_1984 » Пет Апр 12, 2013 7:40 pm

грешката е моя,спиците от едната трана са дебели само в краищата,а аз излишно им казах че не пестя пари и искам качество :dontknow:
danko_1984

Назад към Веломеханик