Разлика във височината на кормилото и седалката

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Разлика във височината на кормилото и седалката

Мнениеот MacLeod » Пон Апр 15, 2013 3:09 pm

Здравейте,
в последно време ми прави впечатление, че имам разлика във височините на седалката и кормилото. Седалката е по - нависоко от кормилото, за да ми се изправя добре крака при въртене. Интересува ме в какви граници трябва да варира тази разлика, за да е минимално натоварването върху тялото ? Търсих в нета, но не можах да намеря ясен отговор.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Разлика във височината на кормилото и седалката

Мнениеот autosvet » Пон Апр 15, 2013 3:41 pm

Първо какво общо има това с "веломеханик"?
Второ какво е колелото с какви размери, какъв стил караш, какви са твоите мерки?
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот MacLeod » Пон Апр 15, 2013 3:59 pm

Да, и аз се чудих дали е за веломеханик. Чудих се доста, но тъй като е свързано с настройки, реших да го пусна тук.
Колелото е:
рамка: On one scandal 26-er 20 инчова - http://www.on-one.co.uk/i/q/FROO26SCVD/on_one_scandal_26er_vertical_dropout_frame

вилка On one carbon fork 26-er : http://www.on-one.co.uk/i/q/FOOOCAR/on_one_carbon_fork
a2c 44 см

Моят ръст е 189 см.

Рамката я дават, че е за моя ръст. Но като вдигна седалката, така че да ми е удобно за въртене, тя застава над кормилото.
За инфо кормилото е вдигнато с 5 спейсъра също. Затова ми е интересно какви са нормите за тези разлики. Не съм пробвал още колелото на по - дълъг път и имам притеснения да не ми се натовари гърба повече, ако ми е твърде ниско кормилото.
Аватар
MacLeod

Мнениеот subritual » Пон Апр 15, 2013 10:08 pm

MacLeod написа:Не съм пробвал още колелото на по - дълъг път и имам притеснения

Ами пробвай! И аз карам из града такова колело и не се оплаквам от болежки, иначе можеше и по-блага геометрия, но свикнах ;)
Все пак, зависи колко са ти дълги и горните израстъци :D
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Пон Апр 15, 2013 10:25 pm

Имам чувството, че няма как да е иначе за моя ръст. Забелязал съм, че най - добре се чувствам на рамка с ефективна горна тръба 61,5 см. Такива са или 20 или 21 инчови. За да си разпъна краката при въртене, винаги седалката отива с около 6 - 7 см над кормилото ( при вдигнато високо кормило с лапа и спейсъри ).
Аватар
MacLeod

Мнениеот pascoff » Вто Апр 16, 2013 1:14 pm

Имам подобен на твоя проблем/въпрос. От както смених градския си велосипед, имам болежки в ръцете и китките. Измерих височината на кормилото спрямо седалката и разликата се оказа към 8 см. (седалката е по-високо). Мислех, че болките са от разликата, но след като смених лапата с такава, която има 5см. издигане, нещата не се оправиха съществено. В моя случай най-вероятно е защото за първи път карам с твърда вилка и не съм свикнал. А конкретно на твоя въпрос дали ще ти се натовари тялото (било гръб, ръце и тн.) няма как да разбереш докато не пробваш. Аз дори имам известни съмнения, че с по-високата лапа се чувствам по-зле в поясната област ... иначе казано ме боли кръста но не мога да кажа еднозначно, защото тепърва започвам да карам след 3-4 месеца зимна пауза а и наскоро смених лапата.

Иначе казано, ако нямаш проблеми, не се чуди излишно :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик