смяна на вилка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

смяна на вилка

Мнениеот Amidala » Чет Апр 18, 2013 7:04 pm

Здравейте,

Преди известно време си взех Scott Scale 50. Сега обмислям вариант, да му сменя вилката. Без да разбирам особено, настоящата не съвсем лоша - Rock Shox Recon Gold TK Solo Air 100 мм, но сега уикендът ходих да карам из планината и ме посъветваха, да си сложа вилка 120-150 мм - Rock Shox или FOX. В този ред на мисли, струва ли си изобщо тази смяна? Какво повече би ми дала вилка 120 мм, да речем?

Сега, обикновено, ако някой пита въпросите по-горе, значи вероятно не му трябва по-скъпа вилка, но аз съм любопитна и задавам въпроси. Нали в крайна сметка за това са форумите :)
Amidala

Рейтинг: 1185

Re: смяна на вилка

Мнениеот Neth » Чет Апр 18, 2013 9:45 pm

Ами ако имаш неограничени средства, си струва, що да не си струва :D Разликата между вилките може да е в тегло, настройки, ход и т.н. Ако ще караш сериозно по планините, малко повече ход няма да са излишни според мен. Прецени обаче как ще ти се промени геометрията на велосипеда ако сложиш 150 мм и дали рамката е създадена за подобен ход. Също така помисли и за средства за подръжка на вилката ако е Фокс примерно( до колкото знам, там е скъпичко, може да греша)
Learn as if you will live forever,Live as if you will die tommorow.
Аватар
Neth

Рейтинг: 1440

Мнениеот mentalhead » Чет Апр 18, 2013 10:18 pm

Кой за бога те е посъветвал да сложиш вилка 150мм на Scott Scale рамка? Това е абсурд. Първо с такава вилка сериозно рискуваш здравината на рамката и второ - тотално разваляш геометрията на байка. Scale е рамка предназначена за 100мм вилки и точно с такива е най-логично да се кара. Иначе предполагам няма да е фатално да сложиш и 120мм вилка на тази рамка, но определено не си заслужава да си купуваш нова вилка заради подобна промяна. Вилка от подобен клас e не по-малко от 600лв. Обаче може и изобщо да не ти се наложи да купуваш. Не зная как е при твоята вилка, но моята е почти същата (с Motion Control вместо TurnKey и модела е от 2010 година) и ход от 120мм може да се постигне просто с махането на един спейсър, вътре. Почти съм убеден, че и при твоята е така. В такъв случай нищо не пречи да опиташ (освен предполагаемата разправия със сервизи) и ако не ти хареса да върнеш спейсъра обратно.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот djogobg » Чет Апр 25, 2013 3:43 pm

Neth го е казал това за спейсърите - на моя Рикон по някаква причина са 2, 2, 3 сантиметра спейсърите(съответно 80, 100, 130мм ход и каквито си реша комбинации между тях), та съм със 130 ход в момента. За рамката също са го казали - тя си има спецификации. Ако караш много агресивно може и да ти потрябва по-голяма вилка, но за крос кънтри, че и за не-агресивно АМ според мен няма смисъл - дай време на Рикона и ще се влюбиш :)
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот SviStyle » Нед Апр 28, 2013 9:34 pm

Когато исках на ХС да сложа вилка с по-голям ход от 100мм, в магазина ме посъветваха да не слагам повече от 120мм ход, защото може да повреди рамката (която не е направена за по голям ход, все пак е ХС). И втория и по-важен за мен съвет беше: "Ти първо разбий тази, пък тогава мисли за смяна!".
Аватар
SviStyle

Рейтинг: 1202

Назад към Продукти за крос-кънтри