Първи планински велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Първи планински велосипед

Мнениеот slartibartfast29 » Пет Апр 19, 2013 12:53 pm

Здравейте! Надявам се да не досадя с поредната тема за новак в планинското колоездене, който си търси евтино колело, но определено имам нужда от помощ, защото след като няколко седмици четох темите тук и разглеждах най-различни марки и модели, все още не съм се ориентирал. Смятам да карам крос-кънтри, нищо екстремно - черни пътища и не особено стръмни горски пътеки, а в града по изключение, само по парковете за да свикна с колелото и когато нямам време след работа. Висок съм около 1,82 м. и тежа 87 кг. и това е причината да реша да почна да се занимавам с колоездене. Бюджетът ми е ограничен - до 400 лв., може и да го увелича малко, ако някое много ми хареса. Иска ми се да има преден амортисьор (първоначално се бях ориентирал към драг хакер или драг zx-1, но липсата на предно окачване ме отказа). Предполагам, че като големина на рамката ми трябва 19 инча. Ето някои варианти:

Vivelo Sky 2.0 - главният минус е, че е втора употреба, а и май вилката не е много хубава. Мога да си го взема и ново, но по повечето сайтове е с изчерпани количества.

Cross Gravito - не знам дали си струва, а и не чувам много добри думи за кросовете

Drag ZX-2 - тези зуум вилки май не ги тачите особено, но май не изглежда лошо като съотношение цена-качество

Bachini Apolon - вилката не е ясно каква марка е

Ferrini R1 - надвишава ми бюджета, но ако си струва бих се прежалил.
slartibartfast29

Рейтинг: 1200

Re: Първи планински велосипед

Мнениеот pepcho_tdm » Нед Апр 21, 2013 6:04 pm

Cross-а е добър, но ако искаш събери пари и купи Ferrini- то още по добре!
Карам RAM :D
pepcho_tdm

Рейтинг: 1059

Мнениеот slartibartfast29 » Пон Апр 22, 2013 2:44 pm

pepcho_tdm написа:Cross-а е добър, но ако искаш събери пари и купи Ferrini- то още по добре!

Meрси за отговора.

А какво ще кажете за това - http://prodavalnik.com/velosiped-i22282357 . Изглежда запазен, но продавача твърди че 19 инчовата рамка е за човек висок 155-175 см., което не знам дали е вярно.
slartibartfast29

Мнениеот bb_king » Пон Апр 22, 2013 4:16 pm

Всеки човек е с различни пропорции при еднакъв ръст.Няма как някой да ти каже какъв размер ще ти е удобен.Колкото до размера на рамката,то определено височината на седалковата тръба(което е мерилото всъщност) не е най-важният критерии за големината.Истината е,че трябва да се вземе в предвид дължината на ефективната горна тръба.Там идва разликата при различни рамки с еднаква дължина на седалкова тръба.При 19 инча геометрията на рамката може да варира в различни граници в зависимост от дължината на ефективната горна тръба.
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот Velislav Donov » Вто Апр 23, 2013 9:46 am

Отнсно CROSS- в продължение на... 4 години карах един CROSS Maverick (доста старичък модел), леко тунингован откъм предницата, но като цяло заводски. Тогава, в хлапешките ми години, се мислех за много велик и съм го мъчил по всевъзможни начини, и сега като му се кача, въпреки че се кара веднъж годишно, върви страхотно. Ти си решаваш, но не смятам, че кросовете са слаби ;) Иначе съм напълно съгласен за Ferrini-то- ако събереш тая сумя няма какво да му мислиш.
Velislav Donov

Рейтинг: 1220

Мнениеот slartibartfast29 » Вто Апр 23, 2013 5:53 pm

bb_king написа:...

Благодаря за уточнението, ще го имам предвид. Това не го казват в различните сайтове и нямаше как да го знам.

Velislav Donov написа:Отнсно CROSS.

Да, аз просто споделях някои впечатления от прочетеното във форума. Гравитото дори май има по-добра вилка от Феринито или глупости говоря? Видях че и Спринт Аполон е намален на 500 лв., но там вече отивам доста над бюджета.
slartibartfast29

Мнениеот slartibartfast29 » Пет Апр 26, 2013 10:40 am

В крайна сметка си поръчах това - http://bikesport.bg/bg/products/2056-#p ... _2056_2591 . В момента е на промоция.
slartibartfast29

Мнениеот kir40 » Пет Апр 26, 2013 11:38 am

определено си направил правилния избор според мен
kir40

Рейтинг: 1115

Мнениеот irgnet » Пет Апр 26, 2013 1:36 pm

Да ти е честито. На тази цена си направил много добър избор.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот slartibartfast29 » Пон Апр 29, 2013 3:45 pm

Mерси, и аз съм доволен от колелото. Останах приятно изненадан, че ми бяха пратили и аксесоари които не бях поръчвал - поставка за вода, бутилка и светлини. Вилката е SR Suntour XCT МLO, a не посочената в описанието Gila ML, което е още по-добре. Единственият проблем е, че велосипедиста е леко некадърен :roll2: , не е карал колело от двуцифрено число години, а и никога не е ползвал такова със скорости, но предполагам, че с времето ще свикна. Още първият ден успях да го накалям, така че съм го "покръстил" така да се каже. :)
slartibartfast29

Мнениеот svrakata » Вто Апр 30, 2013 9:16 am

Хехе, честито и със здраве да си го караш :eyebrow:
Аватар
svrakata

Рейтинг: 1220

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти