Проблем със задна главина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със задна главина

Мнениеот wizard7791 » Сря Апр 24, 2013 5:24 pm

От една седмица в София времето си е направо божествено, и реших най-накрая да изкарам байка. От миналия вторник (16.04) всеки ден съм на пътечките от последна спирка на 63 до Дедо Мацо. (Чакам лифта Драгалевци-Голи Връх, който днес отваря). Та по проблема - последните 3-4 дена се появи много странно тракане в задната главина при наклон на гумата в различни посоки. Свалих каплата, но не видях абсолютно нищо нередно. Та въпросите са два: Как да разглобя въпросната главина и да видя какво е нещото което се мести вътре, и ако можете направо да ме опътите за смяна или нещо подобно.

А вчера дойде и усложнение на проблема. Със средна скорост, на гладък терен, спирам да въртя, сядам на седалката (така, че тежестта да е повече на задната гума) и що да усетя, на едно и половина, едно завъртане на гумата нещо прищраква вътре в главината, все едно се натяга голяма пружина.(такова е щракването или вибрацията, какво да го нарека) :bigeyes: Подозирам, че нещото което се търкаля вътре предизвиква това щракане.

Въпросната главина :

Изображение
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Рейтинг: 1200

Re: Проблем със задна главина

Мнениеот Memphis » Сря Апр 24, 2013 5:32 pm

Колега, счупила ти се е оста на главината. При тези главини това е доста често срещано явление. Ако си от София отиди при близнаците и за 10 лв. ще ти я сменят, но имай в предвид , че вероятността пак да се счупи не е никак малка. Затова не е лошо да помислиш за нова главина, за да нямаш проблеми.
Memphis

Рейтинг: 1240

Мнениеот wizard7791 » Сря Апр 24, 2013 5:38 pm

Казваш счупена ос ... Ами първо някакви усложнения/увреждания на рамка може ли да даде ако не я закарам на ремонт в близката 1 седмица(като през тази седмица карам). Сега просто нямам възможност. Второ, някакви координати, тел. за връзка за тези "близнаци". И трето, как по-точно се разглабя тоя пърчок, ако можеш да разясниш. :D
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот Memphis » Сря Апр 24, 2013 5:48 pm

Казвам ти счупена ос , защото вече трима човека познавам , които имаха проблеми със същите главини и всеки път проблемът се оказваше един и същ. Ето тук можеш да видиш как точно се разглобява: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/248-repair003. Иначе можеш да я караш и така известно време , но не е хубаво да отлагаш много, защото може да започне да ти се търка гумата в рамката(поне на мен това ми се случи). Магазинът на близнаците се намира на бул. Васил Левски , точно срещу хотел Даунтаун. :beer:
Memphis

Рейтинг: 1240

Мнениеот marsa » Сря Апр 24, 2013 6:37 pm

Колега, ти да не си близнак на близнаците? Близнаците та близнаците. Айде малко по-кротко с гадаенето. Ако оста е счупена, когато каплата е свалена ще играят свободно и двата края. Не само близнаците ремонтират главини.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот wizard7791 » Чет Май 02, 2013 7:04 pm

Малко БЪМП на темата.

Разглобих главината (горепосочената), свалих плочата, извадих оста. Лошото е (или доброто) ,че нищо не е счупено. Лагерите са здрави, оста е здрава, НО . В "цилиндъра", в който "лежи" оста има още един елемент - цилиндър с външна резба, удебелен накрая, за да не изпада. След дълго мислене забелязах и резбата на плочата (вътрешна), стигнах до извода, че този елемент, с този си удебелен край, се захваща чрез резбата за плочата, а тя от своя страна го издърпва (при затягане на резбата) и "заклещва". Та това нещо, предполагам, захваща плочата за главината. Всъщност проблема беше тракането, което ЯВНО е причинено от този цилиндър, който се е отвил от плочата и си мърда наляво-надясно из главината. Та на въпроса: каква е функцията на този цилиндър и как да го завия в плочата като е кръгъл. Разбира се, може да греша от самото начало и да се окаже, че всъщност е счупено.

Малко снимки.

Тук е в изкарано положение, така би трябвало да излгежда, когато се завие в плочата.

Изображение

Така потъва навътре, явно така е било когато тракаше.

Изображение

Моля за помощ. :banghead:

Edit. Фотото го няма да снимам с макро, от телефона са извинявам се за лошото качество.
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот magnumz » Чет Май 02, 2013 7:42 pm

Тази главина не става за нищо! Сменяй с такава на шлиц. Аз смених моята с shimano на шлиц, но ме мързи да видя модела (велосипеда е на метър от мен). Може и цяла капла с главина на шлиц. Има ги в магазина на Cross в София, но са на joytech. Ще ти трябват и нови венци, идея е да вземеш и нова верига. Сегашната ти главина е на резба. Голяма главоболие е. Откакто съм я сменил си живея спокойно и каплата си стой на мястото (не я жаля) :)
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот magnumz » Чет Май 02, 2013 9:01 pm

пп мини си диска с обезмаслител, че може да си го мацнал с грес :)
Аватар
magnumz

Мнениеот aiako » Чет Май 02, 2013 9:05 pm

Ако ще сменяш главина да си имаш едно на ум за разходите.
Главина, касета, верига, нови спици (според главина), наплитане, разплитане.

А аз лично от тези снимки нищо не мога да видя, вкарай някаква светлина и качество на снимките ?
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Мнениеот magnumz » Чет Май 02, 2013 9:08 pm

aiako написа:Ако ще сменяш главина да си имаш едно на ум за разходите.
Главина, касета, верига, нови спици (според главина), наплитане, разплитане.

А аз лично от тези снимки нищо не мога да видя, вкарай някаква светлина и качество на снимките ?

При мене излезе солено. НАй-добре нова капла с главина на шлиц и венци отделно. Може и да не сменя веригата ако не желае, но съм чувал, че се препоръчва да се смени, защото старата може да е износена, но пък след това няма да си има ядове. Имаше един колега беше правил модификация да слага лагер там където минава оста през венците и ще чукна архива сега ;)

vld написа:Здравейте,

Отдавна не бях влизал във форума. Както и да е - да го карам по същество. Ще споделя само личен опит и нека всеки сам си прави изводи и решава за себе си.

Преди около 2 години и аз бях изправен пред дилемата за главина на шлици или на резба. Тогава ми хрумна една идея да сложа допълнителен лагер възможно най-близко до ухото на рамката. Ееее направих го. Карам без никакви проблеми - без изкривени оси, без луфтове, без профилактика през 2 седмици (всъщност главината май не съм я разглобявал, въпреки че тогава беше с напукана дясна чашка, а най-вероятно и още си е така). Ииии... това на скромната цена от около 4лв за лагер с размери 10x22mm.

Споделих идеята с един познат майстор и той ми каза, че на доста колела го е приложил. Не съм чул негативни отзиви досега.

Прилагам малко снимков материал да стане по-ясно: https://plus.google.com/u/0/photos/1171 ... 187/albums

Малко обяснения:
Тъй като лагерът изстърча е възможно да се разменят местата на гайките A и B - това зависи от касетата с венците (има различни).
Друго, което не се вижда, е направената втулка от тънка ламарина (кенче или капачка от буркан), която обира разликата между оста 9.5mm и лагера 10mm. За щастие в касетата влиза точно на 22mm - все пак си премерете преди да купувате лагер, но май това е стандарт, защото там влиза ключа за демонтиране на касетата.

Недостатъкът - недостиг на скорости. Масовите касети за резба са с 6 венеца от 14 до 28 зъба. Масовите на шлици предлагат 11 до 32(34).

П.С.
Нядявам се да помогна на някой и също така дано колегата няма нищо против, че използвам темата му :)

Наздраве!!!
:beer:
Аватар
magnumz

Мнениеот wizard7791 » Чет Май 02, 2013 9:19 pm

По-добри снимки ще кача утре. Относно главината не мисля да я сменям, защото парите ги събирам евентуално за нов байк...
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот magnumz » Чет Май 02, 2013 9:32 pm

Еми мисли за тая модификация с лагера. Друго спасение за тая главина няма :)
Аватар
magnumz

Мнениеот marsa » Чет Май 02, 2013 9:51 pm

magnumz написа:Тази главина не става за нищо! Сменяй с такава на шлиц.
Глупости. Нямаш си понятие какви ги дрънкаш.

Главината е на шлиц с такова боди (което се пристяга от лявата страна):
Изображение
Мистериозният цилиндър е пристягащият болт, който се стяга от лявата страна с имбус (шестостограм) 12 най-вероятно, може и да е 10.

Има два варианта - или болтът е счупен, или не е бил стегнат достатъчно. За щастие вероятно е второто, защото иначе би намерил края му в резбата на бодито.

Това, на което му викаш "плоча" е съвкупност от венец-касета и свободното движение, което (второто) е част от главината.
Аватар
marsa

Мнениеот wizard7791 » Чет Май 02, 2013 9:53 pm

Ами идеи как да го пристегна?
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот magnumz » Чет Май 02, 2013 10:05 pm

Викаш главината е на шлиц? Може и да не съм забелязал това. В магазина на крос уж ги водеха за по-здрави от шимано. КАто е така здраве да е!
Последна промяна magnumz на Чет Май 02, 2013 10:06 pm, променена общо 1 път
Аватар
magnumz

Мнениеот marsa » Чет Май 02, 2013 10:05 pm

wizard7791 написа:Ами идеи как да го пристегна?
Опасявам се, че следващият ти въпрос ще е "в коя посока се върти часовниковата стрелка".

@magnumz, не се излагай, разгледай картинките и си помисли къде бъркаш.
Последна промяна marsa на Чет Май 02, 2013 10:08 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
marsa

Мнениеот magnumz » Чет Май 02, 2013 10:07 pm

marsa написа:Опасявам се, че следващият ти въпрос ще е "в коя посока се върти часовниковата стрелка".

вдянах си грешката и си оправих мнението ;)

пп това не променя цялото заядливо отношение на тоя форум. Може и да съм с грешка и си признавам. Ама грешката си е моя. Тук вместо да помогнеш или да ти помогнат, по-скоро ще се заядат с тебе. Хайде със здраве, а аз спирам да ви спамя.
Аватар
magnumz

Мнениеот wizard7791 » Чет Май 02, 2013 10:28 pm

Ами не няма да задам такъв въпрос. Това, което виждам e: от едната страна на този пристягащ болт - резба, от другата удебеление, което не мисля, че може да се завие с шестограм - вътрешната страна е кръгла и външната също така(поне доколкото се вижда) . А не мога да го извадя от тялото , защото е удебелено. Ако може снимка или схема на подобен болт ? :beer:
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот marsa » Чет Май 02, 2013 10:48 pm

magnumz написа:това не променя цялото заядливо отношение на тоя форум. Може и да съм с грешка и си признавам. Ама грешката си е моя. Тук вместо да помогнеш или да ти помогнат, по-скоро ще се заядат с тебе.
Колега, не разбирам нищо от заядливи отношения, аз идвам да си почопля пръстите и ако може с нещо да помогна на някого, уви - понякога и аз пиша откровени глупости или оставам неправилно разбран като всеки нормален човек. Коментарът за посоката на резбата беше по повод мнението на автора на темата. А ти си написал прибързано първия си пост. Не ми се сърди.

@wizard7791: Болтът трябва да е нещо подобно:
Изображение

Може би главината е с машинни лагери, които са набити след като е поставен болтът и пречат той да изпадне. Това можеш да прецениш само ти на място като я разгледаш.
Аватар
marsa

Мнениеот wizard7791 » Пет Май 03, 2013 1:31 pm

@marsa. Днес при по-добрата слънчева светлина забелязах вътрешния шестограм, просто е бил малко скрит навътре. Извинявам се за небрежеството и за тъпите въпроси, и мерси за помощта ама МНОГО, защото бях тръгнал да отписвам главината направо! :agree: :beer:
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот Ogard » Пон Май 19, 2014 9:08 pm

Направих номера с лагера описан по-горе! Минах обиколката на Витоша без проблеми. 90 килограма съм и преди чупех задна ос на 100 км. Карам душмански :look:
Таа тоя човек като го набарам някъде, ще го черпя бира :beer:
Лагера да е 2RS с гумени уплътнители.
При спускане по шосе от инерция върви по-добре от колело с главина на шлици и по-тежък водач.
Преди това чашката се беше изяла с 5 мм и съчми влизаха в средата през образувалия се несиметричен отвор и задираха по оста, затяга и къса QR-a. Оставих съчмите, но натегнах още 5 мм конуса. Сега просто се джуркат там :)
От едната страна на лагера - шайба, за да притиска само долната черупка, а от другата още един конус, който опира пак само в долната черупка. Лагерът е DIN 6900 2RS - 2-4 лв. И втулка от тънка ламарина - кенче м-у лагера и оста, с набиване на сглобката.
Drag 1 + suntour xct + disc brakes
Аватар
Ogard

Назад към Веломеханик