Обтегач в спиците от първи венец

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Обтегач в спиците от първи венец

Мнениеот hop » Чет Апр 25, 2013 2:27 pm

Колеги, наплетох капла с капсулована главина Formula, монтирах венец-касета 11-34 шиманска HG, уж центрирах и регулирах обтегача Shimano Acera M360 перфектно, но на най-големия венец върхът на рамото на обтегача отстои на около 0,5 см от спиците. Покатерих малко асфалт на първа, обтегачът се колебаеше и прескачаше между първа и втора, отвъртях още 1/3 оборот на ограничителния болт на обтегача за най-вътрешна позиция. Покатерих 300 метра пътека на първа, обтегачът влезна в спиците, счупих ухо, изкриви му се рамото малко и си... майката. Чудя се няколко неща:

- колко е нормалното разстояние при такива компоненти между спиците и обтегача? Става въпрос за нова, перфектна капла, за нова касета и за стар обтегач на около 2 000 км, но никога не е удрян или кривен досега, ето такъв http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=38673.

- възможно ли е да се постави нещо като ограничителна шайба на вътрешния край на свободното движение, която да дръпне касетата по-навън към рамката? Прави ли се такова нещо?

- какво друго мога да направя?
hop

Рейтинг: 1325

Re: Обтегач в спиците от първи венец

Мнениеот Rayko » Чет Апр 25, 2013 2:34 pm

Да си изправиш ухото
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Рейтинг: 2000

Мнениеот shotik » Чет Апр 25, 2013 4:17 pm

Потърси предпазен диск,който се монтира между венците и спиците и ще намалиш възможността да се случи пак,другото ще си го оправиш.

Ето на тези изображения ще видиш ,за какво ти пиша :

http://www.google.bg/search?q=%D0%B2%D0 ... 66&bih=599
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот hop » Съб Апр 27, 2013 12:12 am

Да, благодаря за отговорите. То се оказа, че пораженията са повсеместни - крива капла, изкривен бърз монтаж, обтегач с изкривено рамо и още 3-4 неща по него. Сега оправих всичко и с новото ухо действително рамото, на така или иначе вече кривения и изправен обтегач, стои по-далеч от спиците. Райко, май се оказа прав. То и ухото беше кривено още преди и го бях изправял, но никога и до последно не съм имал проблем с него. Понеже смених доста части с нови, не предположих, че скапаното ухо ми завира обтегача толкова близко и пренебрежително реших, че явно така е нормално.
hop

Рейтинг: 1325

Назад към Веломеханик