Проблем (?) с В-брейкове

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем (?) с В-брейкове

Мнениеот totomoto » Чет Май 02, 2013 10:52 am

Здравейте, скоро смених В.брейковете ( В.б) с нови и се получи леко несъответствие. Старите са тектро а новите даоре ЛХ. Никога не съм мислел, че има разлика в различните модели В.Б. Всичко е ОК, но се оказа, че "стъпалцето" на пивотите (не знам дали се казва така) е малко по-дълго и новите спирачки не влизат до долу. Пинчето на пружината влиза в отвора, но остава луфт ололо 3-4мм - не е малко. Понеже пивотите за навити в гнездата си и реших да пробвам просто да ги навия по-дълбоко, но не стана - страх ме е да ги насилвам повече. Та това е. Дано е останал някой, който знае какво е В-брейк :D . Ако се наложи ще покажа и със снимки. Поздрави!!
totomoto

Рейтинг: 1200

Re: Проблем (?) с В-брейкове

Мнениеот Ozzie » Чет Май 02, 2013 6:28 pm

Не е лошо да сложиш по една снимка "преди" и "след", че на някои хора ни е бедна фантазията. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот mishooo » Чет Май 02, 2013 9:21 pm

Пробвай да подложиш някоя шаиба и дано да се оправи.... и няма да е лошо и една снимчица както пише в по горния коментар ;) УСПЕХ :) :) :) :beer:
mishooo

Рейтинг: 1048

Мнениеот totomoto » Чет Май 02, 2013 9:59 pm

Ясно е, че и двамата не сте със такъв тип спирачки :crap: . Утре ще пусна снимки, въпреки, че човека, който би ми свършил работа ще разбере за какво говоря и така.
totomoto

Мнениеот marsa » Чет Май 02, 2013 10:26 pm

Разгледай картинката:
Изображение
Кое от местата те притеснява:
a) Разстоянието "1" ти се струва прекалено голямо, защото разстояние "2" е прекалено голямо.
б) Спирачката може да се движи свободно напред назад по пивотите, след като е стегната (разстояние "3" е прекалено голямо).

С други думи - след като спирачата е монтирана и стегната има луфт, или просто има константно изместване напред, което ти се струва непривично? Ако е първото се нуждаеш от подходящи шайби / други пивоти / модификация на настоящите. Ако е втрото - няма проблем.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот totomoto » Пет Май 03, 2013 7:34 am

marsa, свършил си всичката работа вместо мен :beer: . Притеснява ме разстояние "2". Точно това е "стъпалото", за което говоря!!!! Заради него се получава и по-голямо разстояние "1".
totomoto

Мнениеот totomoto » Пон Май 06, 2013 10:19 am

Айде бе, хора!! Кажете нещо!! Пивотите ли трябва да сменя?
totomoto

Мнениеот marsa » Пон Май 06, 2013 7:41 pm

Аз (вероятно и другите съфорумци) изтълкувах горния ти пост като потвърждение, че спирачката не се движи свободно, което е показател че проблем няма. Виж пак последното изречение от предния ми пост. Ако само визуалното разстояние те притеснява, всичко е ОК.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот totomoto » Пон Май 06, 2013 8:25 pm

Извинявам се ако съм бил неясен. Та да обобщим - спирачката е монтирана и си работи без забележки. Просто разстояние "1" се получи непривично за мен голямо, като виновник е разстояние "2". Продават ли се някъде пивоти с различен размер? Също така някой знае ли как се свалят? Пробвах доста здраво, но не мърдат. Имал съм вилка, на която се сваляха и всичко ставаше супер лесно. Благодаря предварително!!!
totomoto

Мнениеот Ozzie » Вто Май 07, 2013 6:14 pm

totomoto написа:Ясно е, че и двамата не сте със такъв тип спирачки...

Грешиш. Единият ми велосипед е с V-образни спирачки.
"Разстояние 2" което те притеснява е всъщност мястото за ключа с който пивота се завива / развива към рамката. Пивоти с по- малко такова място едва ли ще намериш.
Според мен, щом пружините влизат в леглата на рамката и раменете са стегнати към пивотите, няма какво да те притеснява "разстояние 1". Сам казваш, че спирачката работи без забележки. Аз повече не бих търсил под вола теле.
Пивотите се свалят с ключ 9 (по- спомен). Понякога са стегнати много здраво, поради което за свалянето им може да се наложи да се ползва раздвижен ключ с по- дълго рамо. Лично аз съм чупил обикновен ключ 9 при опит да свалям пивоти от една вилка.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик