Проблем със спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със спирачка

Мнениеот FaKe » Вто Май 14, 2013 10:00 am

Здравейте скъпи съфорумници, преди около година си взех колело. Спирачките са Avid Elixir 1. Когато ги натисна се усеща нещо като щракване (охх не знам как да ви го обясня) и спирачката си спира нормално. Един квартален разбирач ми обясни, че това си получава, защото в тях имало въздух. Съответно той ми повдигна задната гума и започна да натиска бързо лостчето. Когато той свърши спирачката вече беше като нова (не се усещаше онова щракване), но след няколко натискания пак същото усещане. Та от какво може да е това- има ли въздух в тях, няма ли, незнам какво да правя.
Другото нещо, което постоянно ме мъчи е това, че бях паднал и лостчето на предната ми спирачка хем се изкриви хем има зверски луфт. А когато този инцидент се случи спирачката след това си спираше като нова. Има ли шанс това лостче да се оправи или да купувам нови спирачки, защото в момента в магазина на Cross в Плевен продават чифт спирачки Avid Elixir 3 за 160 лв. (пълен комплект даже мисля, че включва и ротори).
Всичко е в тоя дето върти
Аватар
FaKe

Рейтинг: 1155

Re: Проблем със спирачка

Мнениеот dudelgrincen » Сря Май 15, 2013 9:57 pm

Най-вероятно трябва да се обезвъздуши спирачката.
Отиди на сервиз и ще ти кажат всичко.
Предполагам, че няма да е лесно да намериш ново лостче у нас. За Шиманските се намират повече резервни части.
За 1 повредено лостче няма нужда да купуваш две нови спирачки.
Освен това цена от 160 лв за две нови Avid Elixir 3 е доста ниска и най-вероятно става въпрос за една спирачка (може би дори без ротор).
В сервиза ще те посъветват по-добре и за лостчето (може и да не е нужна смяна), така че насочи се на там ;).
От производителя или магазина също могат да ти съдействат...питай.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот galin_krastev » Сря Май 15, 2013 10:24 pm

Проблемите са предимно с въздуха;Всяка спирачка в системата има въздух в горната точка на казанчето;Или някакво минимално количество въздух в системата;Когато тръгне по системата вече идва момента когато тя не спира или почват различни видове симптоми;Системата е толкова проста че няма много варианти;Помпа механична казанче с течност маркуч ,бутална система за накладките или казано супорт;помпата бута течноста и оттам буталата;Ако се върнем назад течността играе роля на жило;Когато жилото се закъса се губи сила и тука в съпоставка с въздуха;Или това е равносилно на скъсано жило и вътре са парченцата;Така;
Този въздух просто трябва да изчезне; методите са прости;дотам как е реализирано пълненето на казанчето и отзад супорта дали има цицка за обезвъздушаване;Ако помпата е изправна никакъв проблем за да се премахне въздуха;Ниските класове може и да са ограничени за такива маневри и да са направени така че това да не го позволява;Поради намаленият резервоар на спирачката за да се постигне компактност всичко се свежда до минитюризиране а оттам и до неусъвършенстването на спирачката;Със сигурност като се обърне колелото обратно което често го правим или се падне и се превърти каквото и да е положение извън стандартното при управление трябва да се има предвид следното;Течност в казанчето отива в противоположна посока независимо колко дълго е стояло колелото обратно грешката идва като се натисне спирачката много бързо след обръщането му;течността неуспява да покрие буталото на помпата и помпата бута въздух и се почва с проблемите;Така че внимавайте със тия маневри на колелото когато се обръща;Това е принципно обяснение;Може и да не се случи,но на 90% това е факт;Има спирачки с доста големи казанчета предимно орентиране за DH стил там се използва повече сила и системата е подсилена отвсякъде;Казан помпа охлаждане на течността;Така че с евтините спирачки има такива особенности и трябва да се съобразяваме с това;
SIngle Speed 8кг
whell: 26"
gear: 32x18
tyres: Geax AKA Pluma 1.8
Аватар
galin_krastev

Рейтинг: 1538

Мнениеот kobso1245 » Сря Май 15, 2013 11:02 pm

dudelgrincen написа:Най-вероятно трябва да се обезвъздуши спирачката.
Отиди на сервиз и ще ти кажат всичко.
Предполагам, че няма да е лесно да намериш ново лостче у нас. За Шиманските се намират повече резервни части.
За 1 повредено лостче няма нужда да купуваш две нови спирачки.
Освен това цена от 160 лв за две нови Avid Elixir 3 е доста ниска и най-вероятно става въпрос за една спирачка (може би дори без ротор).
В сервиза ще те посъветват по-добре и за лостчето (може и да не е нужна смяна), така че насочи се на там ;).
От производителя или магазина също могат да ти съдействат...питай.

Не, 90лв/ парче се продават във Крос(по спомен едно приятелче си взе същата за толкова от Джестър), това им е цената.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот WhiteBoy » Чет Май 16, 2013 9:16 am

Така и не се научихте, че лостчетата на еликсир 1 и 3 не са измислени като хората и постоянно гълтат въздух :dontknow: Сменяй спирачките, защото нямат оправия!
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот FaKe » Чет Май 16, 2013 10:10 am

Добре, благодаря на всички. Желая ви лек ден. :liplick:
Всичко е в тоя дето върти
Аватар
FaKe

Рейтинг: 1155

Назад към Веломеханик