AL EVO1 и EVO2 ?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

AL EVO1 и EVO2 ?

Мнениеот КапитанПланета » Пон Яну 05, 2004 6:01 pm

По повод статията за новите скотове, се сетих да питам нещо. Рамките на МС10 и МС50 като геометрия са идентични. Различават се само по материала. Първата е AL 6061 EVO1, а втората - AL 6061 EVO2. То е ясно че по-кофтито е EVO2 щом са го сложили на по-евтиния модел, но някой би ли ми обяснил в какво точно се състои тази разлика и съществена ли е? Дали това е метод на обработка на алуминия или показва разлика в сплавта ? Не можах да намеря такова инфо на страницата на Скот...

Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот TOYAGA » Пон Яну 05, 2004 11:10 pm

[quote="КапитанПланета"]

някой би ли ми обяснил в какво точно се състои тази разлика и съществена ли е? Дали това е метод на обработка на алуминия или показва разлика в сплавта ? Не можах да намеря такова инфо на страницата на Скот...

[/quote]

Хм, НЕ ЗНАМ! Eбаси...
Още по-лошото е, че няма от къде да науча... Обаче това не ми пречи да ПРЕДПОЛОЖА, че става въпрос не за вида на сплавта, а за обработката на тръбите – тъй като при RC-моделите също има EVO1 и EVO2 версии, но на тръби с материал 7005, то би било твърде възможно в случая да става въпрос за степента на конифициране (butting). Т.е. EVO1 е двойно конифициран, а EVO2 – единично...

Don't forget to remember
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот КапитанПланета » Вто Яну 06, 2004 9:47 am

Toyaga,

Ясно. И аз забелязах че при RC ползват същия термин, та може би наистина става въпрос за butting-а. Аз им се чудя защо въобще го пишат, като не обясняват разликите... Това, което ме накара да се замисля по въпроса е че само рамката на MC-10 в един магазин e 2000 EUR, а цял MC-50 в същия магазин е само 2200 EUR... (ето тук [url]http://www.bikerstreff.de/Bikes/Scott/Genius/ScottGenius.htm[/url] - разбира се за БГ цените ще са много по-ниски, но съотношението предполагам ще си бъде същото). Затова реших че има съществена разлика м/у EVO1 и EVO2. Не е изключено обаче това да си е просто фирмена политика - да продават рамките на надути цени за да стимулират купуването на цели байкове... знам ли...

КапитанПланета

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 06, 2004 10:49 am

[quote="КапитанПланета"]

Toyaga,

Ясно. И аз забелязах че при RC ползват същия термин, та може би наистина става въпрос за butting-а. Аз им се чудя защо въобще го пишат, като не обясняват разликите... Това, което ме накара да се замисля по въпроса е че само рамката на MC-10 в един магазин e 2000 EUR, а цял MC-50 в същия магазин е само 2200 EUR... (ето тук [url]http://www.bikerstreff.de/Bikes/Scott/Genius/ScottGenius.htm[/url] - разбира се за БГ цените ще са много по-ниски, но съотношението предполагам ще си бъде същото). Затова реших че има съществена разлика м/у EVO1 и EVO2. Не е изключено обаче това да си е просто фирмена политика - да продават рамките на надути цени за да стимулират купуването на цели байкове... знам ли...

[/quote]

Eстествено, че става въпрос за фирмена политика. При големите производители Frameset-овете винаги са МНОГО по-скъпи отколкото цената на (същата като качество) рамка на определен модел, която би се формирала след изваждането на цената на компонентите от цената на модела.

По принцип е най-изгодно да извиеш ръцете на търговеца и да го принудиш да ти "транжира" готов велосипед, за да вземеш каквото ти трябва от него... само че на Запад това много рядко се случва (страх ги е да не им отнемат оторизацията). В България обаче е напълно възможно (личен опит):D:D:D Мизерията си има и хубавите страни.

Don't forget to remember
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот КапитанПланета » Вто Яну 06, 2004 11:21 am

[quote="TOYAGA"]
...
По принцип е най-изгодно да извиеш ръцете на търговеца и да го принудиш да ти "транжира" готов велосипед, за да вземеш каквото ти трябва от него... само че на Запад това много рядко се случва (страх ги е да не им отнемат оторизацията). В България обаче е напълно възможно (личен опит):D:D:D Мизерията си има и хубавите страни.
[/quote]

Ми ше го пробвам тоя вариант, белким мине ;).

КапитанПланета

Мнениеот Windstream » Вто Яну 06, 2004 2:07 pm

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

Вярно е, аз през септември тук обиколих всичките магазини (5 на брой) в радиус от 10км и навсякъде все едно и също - каквото виждаш това вземаш, въпреки че изрично им казах че гаранции не искам и даже им предлагах да го напиша в договора за продажбата. Ама те не... Ми те губят, viva la eBay [:p]

[b][color=red]Live to ride... and ride to feel alive![/color][/b] :8D:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Назад към Архив