EU Bike Parks Trip 2013

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

EU Bike Parks Trip 2013

Мнениеот kvelikov » Вто Окт 02, 2012 9:04 am

Изображение

Идеята е повече от ясна - двуседмична обиколка на европейските байк паркове, влизащи в окръжността Сърбия, Босна, Хърватска, Словения, северна Италия, Франция....
... после обратно през Германия, Австрия, Унгария, Румъния.
Датата се върти около месец август.
Компанията би трябвало да е отговорна, толерантна и крайно податлива на ХС3 (хумор, сатира и забава).
Битовизмите са на заден план - винаги може да се спи на земята, в колата, на дърво или хотел, а после да се измиеш в някоя бензиностанция.
Транспортът ще се уточни съобразно заявилите се трипаджии. Нещо от типа на бус винаги е с предимство. Ако пък останем само двама-трима и кемпер под наем е оферта...
Сценарият е плаващ - пътуване, каране, едене, пиене, спане... и така по 10-14 (примерно). Някъде може да се задържим и по-дълго.
Финансирането винаги е било неприятна тема, но е неизбежно. Ако се харчат по макс. 100 Е на ден/човек (вкл. транспорта), би трябвало с около 2500-3000 лева да ни се размине.

Защо отсега?
Защото има едни големи буркани, в които ако се пускат по 7-8 лева на ден, до следващото лято сумата ще е факт.
Защото е добре темата да отлежи през зимата, напролет да напъпи и лятото да избухне в задния ви байкърски двор.
Защото нямам идея за подробностите, но пък на кой му пука - хващаш си байка, буркана със спестяванията и доброто настроение, и ...........

Приемам всякакви предложения за маршрут, паркове, престой, информация за цени и условия, както и заявки за участие, разбира се.
Ако отговаряте на горните условия, със сигурност ще се разберем...
:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Re: EU Bike Parks Trip 2013

Мнениеот X_NRG » Вто Окт 02, 2012 10:15 am

Краси, сложи още 1000лв "за всеки случай", защото не се знае кой какво ще счупи и ще е страшен резил да няма как да се подмени. :)
Аз имам голямо желание да се включа, но ще почакам да мине малко време и организацията да започне да се изяснява и тогава ще надигам вой. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Вто Окт 02, 2012 10:53 am

Парковете са с такси между 20 и 35€ на ден. Имай го предвид в разчетите. Къмпиниги има много ... по 12-15€ на човек грубо.
Но 10-14 дена са крайно недостатъчно за обикаляне на много паркове. Все пак трябва да се пътува, а трябва и да се почива. Аз вече веднъж я направих грешката да планирам всяка свободна минута ... no way ... от планирани 4 дена каране станаха 2 и малко. А и 14 дена, всеки ден спускане ще писне :dontknow: Също така ще писне и само байкпаркове. Или дори и да не писне е някак си тотална минавка да идеш в Алпите и да караш в парк, а не като бял човек да идеш да се зачукаш на някой 3000-ик. Всъщност аз бих наблегнал на карането в планината и за байкпарк бих оставил само 2-3 дена за разнообразие и за да види човек какво е това "европейски байкпарк".
А след като сте отишли на такова хубаво място със сигурност по някое време ще ви се правят и други неща, освен да карате ... ще искате да видите тва-онова ... да побичите айляк. Абе сложно е. :D
Нашата равносметка само за Словения е, че 10 дена стигат само бегло да опиташ от всичко по малко ... малко планински туризъм, малко каране, малко градски туризъм, малко ресторантски туризъм и малко зяпане на природни забележителности. Почти не остана време за айляк ... :D (да се разбира: време, което не е планирано)

Само в Словения има 5 байкпарка. Не бих казал, че са нещо много велико и че си струва да се видят и 5-те обаче. Трябва си бая ровене и проучване, за да се състави читава програма. Мааалко след Словения обаче са Доломитите. Там не съм гледал какви паркове има, ама и без паркове там имаш карания за над седмица. А има и лифтове и без да си в байкпарк. За гледките няма да споменавам. Достатъчно е да се иде до там и после да се върнеш през Австрия и мисля, че за тия 14дена ще се чудиш кое по напред ...

Инак и ние имаме желание да се занесем натам ... Каране около Любляна, после Юлийски Алпи (по по тия пътечки дето ги пуска оня словенския агент в неговата тема), после Кортина дем Пецо, па още по натам има и Лаго ди Гарда, което немското мтб общество смята за меката на колоезденето и си прекарват там по цяла ваканция.

Та искам да кажа, че програмата е прекалено мащабна. Съсредоточи се в един два региона и там каране + байкпарк + малко айляк. Инак ще се чупите от шофиране и навсякъде само ще си казвате "тука пак трябва да дойдем". Пък и колата всъщност на нас ни беше 25-30% от бюджета ... при такава програма като твоята, нищо чудно да е повече.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот kvelikov » Вто Окт 02, 2012 11:59 am

Точно затова пуснах темата отсега - да има дискусия, предложения, корекции...
Започва доста обещаващо!
Аватар
kvelikov

Мнениеот ko3er » Вто Окт 02, 2012 2:10 pm

Здравейте на всички.
Като видях темата още във фейсбук, веднага ми грабна вниманието,тъй като досега обикалях(и продължавам да обикалям)с колелото Европа и бях дооооста близо до много от споменятите от Краси места. Първо обикалях в района северно от пиринеите, където е фул с брутални места за каране, след това минах през Chamonix mont blanc,където не искам да коментирам каква красота е, после продължих към италия минах през пистата Монца, като даже завъртях една обиколка, след това прекарах нощта във Верона, което е на един хвърлей от Лаго ди гарда. След това продължих към Словения, бях за една вечер в Камник, на 25 км северно от Любляна, където също е брутално за каране. След това минах през Граз и сега съм във Виена.
През цялото това пътуване осъзнавах че съм супер близо до неверятно красиви места за каране, точно за които става дума, но за съжаление естеството на пътуването ми сега не е да се шлая по планините, колкото и да ми се иска.
Като цяло мисля че outfaced е прав. Определено е по-добре да се ориентираме(те) в по-малък кръг и мисля, че като за първи такъв трип, най-добрата дестинация според мен е Словения. Страната е доста компактна, но с адски много красиви и разнообразни места за каране. Сравнително близо е, хората са много приветливи, а и аз лично завързах доста контакти в Любляна , както и в Марибор, така че със сигурност няма да плащам(е) спане. Също така имам карта Cycling in Slovenia с отбелязани 17 точки с обяснения за добрите места за каране, като хората които ми я дадоха ми казаха че трябва просто да си избера една точка от картата, да отида и там ще ми дадат детайлна карта на дадения район. Има подземно каране в пещера ( http://www.podzemljepece.com ), байкпаркове, високи стръмни технични върхове с брутални пътеки. Абе като цяло яко каране има в Словения и според мен определено е по-добре да се концентрираме(те)в този район, пък след това винаги може да се продължи на юг, на север или на запад.

От сега заявявам, че имам огромен интерес към идеята, и ще следя как ще се развият нещата.
Поздрави от Виена.. :agree:
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот kvelikov » Вто Окт 02, 2012 2:47 pm

Яко - за няма и половин ден вече има двама 100% сигурни, и още двама почти убедени... :D
Със сигурност периметърът на действие ще се свие до Словения и северна Италия, за да имаме повече време за убавините в района.

Пак искам да уточня, че става въпрос за байк паркове, т.е. интензивно каране надолу. Разбира се, че ще има и други шукарии, но все ми се ще това да е фокусът.
Просто на такива места можеш да получиш 100% концентриран екстериор, на който да се упражняваш и забавляваш - пак, и пак, и пак....
Наличието на повече трасета няма да доведе до омръзване, а и все пак паркът няма да е един... ;)

Правя това уточнение, защото вече двама души ме попитаха за каране от типа Шамони - Зермат. Няма да е такова.
Аватар
kvelikov

Мнениеот outfaced » Вто Окт 02, 2012 7:05 pm

За Словения все пак е важно да се спомене, че карането в националния парк Триглав е забранено ... официално. Неофициално, ако те хванат, и ако се направиш на неразбиращ чужденец най много да отнесеш конско от рейнджъра ... все пак зависи и как се държиш. Това е относно бруталните пътечки по снимките - на нито една няма да откриете индикация къде се намира, защото умишлено не се казва.
Относно мтб картите - в тях са само разрешените маршрути извън парка и някои по границите на парка. Инак в туристическите карти има всичко, въпроса е някой да те открехне къде е караемо и забавно, защото в Юлийските Алпи където не може да се кара там се и ходи трудно. Надморската височина е малка, но склоновете са буквално отвесни. Друг важно е, че не просто трябва да те кефи да караш по камъни ... трябва да си влюбен в това ... иначе на втория тур ще ти иде да си хвърлиш байка в дерето :D Карането по тия чукари (а и в по ниското) е само върху камъни и то предимно малки, обли и пързалящи се в комбинация тук таме с големи. Ако трябва да сме честни, там може би бих се качил на някой от високопланинските маршрути просто за да покарам между тия отвеси и гледки, но подозирам че няма да има много мераци за повторение. Доста хора се диват като ги гледат тия хави по снимките, но хх километра само по такова ... бруталия е. Успокояващото е, че моя контакт в Любляна каза, че не навсякъде е така и че около Любляна имало чудни турчета :) Склонен съм да повярвам. Спецификата на релефа на цяла Словения е такъв, че има доволно количество камъни и в ниското и в гората до 1000 метра и там няма да е скучно, без да се прекалява.
За парковете пряко впечатление нямам. Мога да дам линкове само. Има и словенски мтб-форум и разни интересни сайтчета ... но словенския нещо куц език :)
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот TsvetanVR » Вто Окт 16, 2012 9:27 pm

Аз съм навит и съм напълно сериозен. Досега съм карал само в Марибор и резултата е, че в БГ изобщо не ми се кара повече...
Аз лично предпочитам като се посъберем някакви по-сериозни желаещи да направим една сбирка, 'щото висенето пред компа и четенето на безкрайни постове лично на мен ми се отразява доста зле... :dontknow: :crap:

Иначе идния уикенд, понеже ужасно много ми се кара, мисля да мръдна до Марибор да покарам истински. Байк парка работи. Ако има някой желаещ, да свирка на ЛС , ще го измислим. Сега ще пусна и отделна тема де.
2016 Stumpjumper FSR Comp 29 с някои жокери.
TsvetanVR

Рейтинг: 1321

Мнениеот kikon » Сря Окт 17, 2012 6:32 pm

Ние планираме догодина вместо море да покараме в някой байк парк за седмица (5 дни каране, 2 път), та темата и информацията силно ме вълнуват. Колкото повече инфо, толкова по-добре.
За Словения.. не е ли по-добре за 100-200км повече да се иде до Австрия, където парковете са по-големи и има повече избор?
Също, всяка информация за оферти за спане ще дойде добре..

И каква е тази тема във фейсбък, нещо съм изпуснала :D
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот outfaced » Сря Окт 17, 2012 9:18 pm

kikon написа:За Словения.. не е ли по-добре за 100-200км повече да се иде до Австрия, където парковете са по-големи и има повече избор?

В Австрия има много лифтове, но не чак толкова много паркове. Не са и близо до Словения ... Залцбург-Инсбрук ... още +500км
Трябва да се провери дали по наблизо има нещо заслужаващо си.
http://www.dh-rangers.com/bike-parks/oesterreich.php
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот TsvetanVR » Сря Окт 17, 2012 10:04 pm

Леоганг е най-близкия байк парк до словенския и е на 300-350км от него.
TsvetanVR

Мнениеот outfaced » Сря Окт 17, 2012 10:17 pm

Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот kvelikov » Сря Окт 17, 2012 10:54 pm

Дали ще е Словения - Италия, или Словения - Австрия, е въпрос на договорки и рисърч... :eyebrow:
Очевидно в Словения има какво да се кара, така че тя се оформя като константа. Има достатъчно време дотогава, за да се избистри концепцията. Много е вероятно да има няколко групи, които да отидат на няколко места по различно време.
Моята отпуска е обикновено от средата/края на юли, до средата/края на август и това ще е едно от определящите за мен неща...
Интерес към начинанието определено има!
Ще помоля някой, който е ходил по чуждите паркове, да сподели с какво се различават от нашите. И нека критиката да е градивна, а не градинска... :smash:
Аватар
kvelikov

Мнениеот TsvetanVR » Пет Окт 19, 2012 10:52 am

Моите впечатления са само от Словения, но ще се опитам да ги поместя в един пост. :)

На мен лично най-много ми допадна разнообразието от пътеки и възможността да се комбинират. Лично моят маршрут е следният - тръгвам от горе, минавам през няколко виража, през няколко малки дъртчета и скокчета и навлизам в един скоростен участък със слоупчета, от там или излизам на правата като там има 2 приятни, скоростни скокчета, или влизам в гората (тесничко, скоростно, с корени и дървета, малък наклон), в крайна сметка и 2-те линии се събират после на едно място с уникална гледка към цялата долина (там спирам за 1-2 минути да се нарадвам на гледката). Оттам надолу е някакво нормално спускане с няколко виража и няколко малки/средни дъртчета. После има избор - UCI DH трасето (което е адската свинщина) или предпочитания от мен маршрут - умерено спускане с виражи и чат-пат скокове, след което се влиза в гората на нортшора, който разполага с 2 линии, като и двете са доста яки. Излизайки от нортшора има един скок, чрез който прескачаш виража от трасето което си напуснал преди това и тръгваш пак по него. След няколко завоя се влиза в по-техничен участък, завършващ с приличен скок (който аз не скачам, 'щото съм все още шубе :D ), пак право и скоростно и още един техничен участък навътре в гората и за финал 1-2 скока и няколко остри скоростни завойчета. И това е. :)

Иначе има и фрирайд пътека, която изглежда доста добре от лифта, но не съм я пускал. Гореописаният маршрут ме заплени и само него си карах, с малки вариации. :) Снимчица от road gap-ченцето по фрирайд линията - http://www.dh-rangers.com/gallery/data/ ... 012_kl.jpg . :)

Стига толкова за пътеките, че се наежих. :)

Извозването нагоре е чрез бързичък кабинков лифт (доста удобен за кратка дрямка преди следващото спускане :lol2: ).
Доста е скъпо, в сравнение с това с което сме свикнали в БГ. Дневните цени на билетите в сезона са 22 Евро за възрастен (Понеделник - Сряда, когато лифта работи от 12:00) и 27 Евро в останалите дни, което на мен ми се видя доста дебело на фона на Боровец например. Там ставам в 08:00, взимам дневна карта, разбивам се от каране до около обяд, продавам я за 10лв и съм похарчил точно 10лв :D А тук 50+ :)

В непосредствена близост до горната станция на лифта има 2 хотела, като единия е доста голям комплекс с хубави и големи апартаменти, които през Booking.com излизат направо без пари ако се съберем хора да ги напълним. Апартаментите са с напълно оборудвани кухни и предоставят възмоноста да се напазарува в хипермаркета долу в града и да се готви в тях, като така излиза доста по-тънко изхранването. :)

След първото спускане (бях в апартамент на горната станция), при закупуването на билета за лифта си забравих ръкавиците долу, което го разбрах чак горе. Като се спуснах, останах приятно изненадан, че стояха и си ме чакаха, вместо някой да ги е отмъкнал. :agree:

Общо взеето това се сещам за Марибор. Иначе в Словения лично аз се чувствам невероятно добре, в която и част да съм. Просто навсякъде хората са някак позитивни и усмихнати, навсякъде е чистичко и спретнато, къщичките са като на фотошоп, ливадите в цялата планина са поддържани и окосени и направо перфектни.... :) Просто, дори да си някакъв нервак, няма за какво да се ядосаш.

Забележка: Подробно описаният от мен маршрут не е много приятен с твърдак, тъй като на дългите и скоростни прави почти навсякъде има дребни бабунки, които с мекицата са приятни, но с твърдака ти е*ават мамата...нормално де, аз като спусках с Хорнета преди да си взема Глорито, ме гледаха като извънземен. Спирам да помагам на един закъсал и по едно време няк'ъв такъв ми вика "WTF, man, you are riding hardtail here!?!? :eek3: :bigeyes: :crazy: " :rofl:

п.п. Т'ва сигурно ми е най-дългия пост в живота.. :D

Едит:
Малко допълнение :)
Байк паркът в Марибор си партнира със Specialized и има доста голям техен магазин там. Също така се предлага цялата гама от колелета Specialized под наем, като цените са следните: 4 часа - 40 Евро, цял ден - 50 евро. За повече дни има пазарлък. :eyebrow:

Иначе по въпроса Италия или Австрия, аз лично съм за Италия. Някак си повече ми допада като държава (особено хората в нея и кухнята им :) ), а и като разглеждах и 2-те опции (Леоганг, Австрия и Ливиньо, Италия) някак си повече ми допадна Ливиньо (Mottolino Bike Park). Лифтовете качват до доста висока надморска височина и има доста места за каране. За кроскънтри феновете би било рай - предлагат се разни байк трипчета из планината с наистина невероятни гледки. Аз също бих се включил.
TsvetanVR

Мнениеот outfaced » Пет Дек 28, 2012 10:41 pm

Как е, мъдрувате ли :D ...
Аз от много мъдруване стигнах до извода (то сега нали е време за планове за следващата година) че в най-добрия случай бих мръднал до Любляна и нещо наоколо за 3-4 дни (където ме заведат аверите там). Целия трип 7 дена със спане на отиване и връщане в Загреб.
За мен опциите са само 1ва или 2ра седмица на август.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот kvelikov » Съб Дек 29, 2012 3:49 pm

Словения определено е константа в бъдещия сценарий. :agree:
Мисля, че повече от два дена на парк са излишни, т.е. спокойно можем да покрием поне три парка.
Ако сложим и някое АМ каране извън "резерватите", ето ти 10 дена.
Северна Италия също е на един уй място, така че винаги може да се проверят и техните.
Време за планове и организация има мноого, а аз ще започна да изкушавам Любчо... ;)
Аватар
kvelikov

Мнениеот outfaced » Съб Дек 29, 2012 3:53 pm

тъй тъй ... тва ясно.
Аз моето го казвам по скоро като алтернатива или някой ако му се ходи за по малко.
Имам различни схеми за кола, като едната е бус с място за 5 човека с байкове. Не е задължително после всички да сме на едно място и да караме едно и също. Важното за отиването и връщането да сме на едно мнение.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот kvelikov » Пон Май 27, 2013 8:49 pm

Май започна да му идва времето... ;)
Засега фаворит номер едно се очертава SPECIALIZED BIKE PARK POHORJE - MARIBOR, SLOVENIA.
На stand by са няколко човека, а вероятния времеви интервал се фиксира около 15.07 - 15.08.
Следват малко телефонни разговори, няколко бири, както и доразвиване на програмата за фаворит номер две и евентуално номер три.
Надявам се скоро да стане ясно ще имаме ли бус или да :D , за да наместим логистиката.
Тук, или на ЛС - сигурните человеци да се заявят.
Аватар
kvelikov

Мнениеот moridinbg » Вто Май 28, 2013 3:32 am

Ако до 1-2 седмици се потвърдят дати, аз мога да участвам със сигурност.
Аватар
moridinbg

Мнениеот TsvetanVR » Вто Юни 25, 2013 8:49 pm

TsvetanVR

Мнениеот moridinbg » Вто Юни 25, 2013 11:32 pm

:dontknow:
Аватар
moridinbg

Мнениеот kvelikov » Сря Юни 26, 2013 12:42 am

При мен се появиха няколко неясноти за края на юли и началото на август. Това е причината да изчаквам и да не пиша в темата.
За да не се съобразявате с това, предлагам желаещите да си действате по план и ако се организирате, при наличие на опция да се включа.
Ако ли не - здраве. ;)
Аватар
kvelikov

Мнениеот psixopat » Сря Юли 03, 2013 2:59 pm

http://www.mtb-news.de/news/2013/06/30/ ... rumaenien/ Изглежда много приятно местенце на снимки, а и Руминя хич не ни е далече :D
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот outfaced » Сря Юли 03, 2013 4:00 pm

psixopat написа:http://www.mtb-news.de/news/2013/06/30/heli-biken-in-rumaenien/ Изглежда много приятно местенце на снимки, а и Руминя хич не ни е далече :D

Рових веднъж по темата. Почти никаква информация няма в нета. Т.е. зависиш от платени гидове. Иначе условия изглежда като да има, но не бих казал, че е нещо, което няма да видиш у нас ;) Релефа е сходен с тоя в Стара Планина.
Е малко по лъскавко е от при нас и принципно региона е интересен за посещение.
Инак 1750€ за 4 дена пък ако и да са с хеликоптер си е яка цифра дори и по немските стандарти. И офертата за 650€ за 3 дена каране пак е доста над средните за Алпите примерно.

Жалко за нас, че макар и с по скромни дадености съседите успяват да влезнат в полезрението на чуждестранни карачи.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот kvelikov » Сря Юли 03, 2013 4:38 pm

outfaced написа:...Жалко за нас, че макар и с по скромни дадености съседите успяват да влезнат в полезрението на чуждестранни карачи.

Сега ще ти наскачат сите "зелени", еколози, природни "адвокати" и откровени социопати... :D
Скоро и нас ще ни дават "по новините"!
Точно това е причината да се разколебая в по-горния си пост - август с Ману готвим една манджа, за която шапка ѝ свалям. :agree:
Ще го обявим скоро...
Аватар
kvelikov

Мнениеот yavka » Пон Юли 08, 2013 2:32 pm

Миналата седмица я прекарах в Bike Park Pohorje - Maribor. Има 3 направени трасета, като на места има различни линии. Направено е с много мисъл и карането е удоволствие. Лифта е кабинков и качва доста бързо. Хората там са много любезни и приветливи, всичко е в хармония и прекарването е изключително приятно. Ние спахме в къмпинг Kekec, който по мое мнение е в пъти по-добър от който и да било хотел. 5 дена каране, 5 нощувки, гориво (газ), пътни такси (които ми се сториха доста), храна (купена от тук), застраховки и други разходи свързани с пътуването излезнаха около 600-650лв на човек (бяхме 4-ма). Пътят до там е хубав, но досаден и мъчителен, тъй като 750км са магистрали без абсолютно нищо да се случва - караш само направо, няма завои, няма релеф.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Назад към Индивидуални карания