Моите впечатления са само от Словения, но ще се опитам да ги поместя в един пост.
На мен лично най-много ми допадна разнообразието от пътеки и възможността да се комбинират. Лично моят маршрут е следният - тръгвам от горе, минавам през няколко виража, през няколко малки дъртчета и скокчета и навлизам в един скоростен участък със слоупчета, от там или излизам на правата като там има 2 приятни, скоростни скокчета, или влизам в гората (тесничко, скоростно, с корени и дървета, малък наклон), в крайна сметка и 2-те линии се събират после на едно място с уникална гледка към цялата долина (там спирам за 1-2 минути да се нарадвам на гледката). Оттам надолу е някакво нормално спускане с няколко виража и няколко малки/средни дъртчета. После има избор - UCI DH трасето (което е адската свинщина) или предпочитания от мен маршрут - умерено спускане с виражи и чат-пат скокове, след което се влиза в гората на нортшора, който разполага с 2 линии, като и двете са доста яки. Излизайки от нортшора има един скок, чрез който прескачаш виража от трасето което си напуснал преди това и тръгваш пак по него. След няколко завоя се влиза в по-техничен участък, завършващ с приличен скок (който аз не скачам, 'щото съм все още шубе

), пак право и скоростно и още един техничен участък навътре в гората и за финал 1-2 скока и няколко остри скоростни завойчета. И това е.

Иначе има и фрирайд пътека, която изглежда доста добре от лифта, но не съм я пускал. Гореописаният маршрут ме заплени и само него си карах, с малки вариации.

Снимчица от road gap-ченцето по фрирайд линията -
http://www.dh-rangers.com/gallery/data/ ... 012_kl.jpg .
Стига толкова за пътеките, че се наежих.
Извозването нагоре е чрез бързичък кабинков лифт (доста удобен за кратка дрямка преди следващото спускане

).
Доста е скъпо, в сравнение с това с което сме свикнали в БГ. Дневните цени на билетите в сезона са 22 Евро за възрастен (Понеделник - Сряда, когато лифта работи от 12:00) и 27 Евро в останалите дни, което на мен ми се видя доста дебело на фона на Боровец например. Там ставам в 08:00, взимам дневна карта, разбивам се от каране до около обяд, продавам я за 10лв и съм похарчил точно 10лв

А тук 50+
В непосредствена близост до горната станция на лифта има 2 хотела, като единия е доста голям комплекс с хубави и големи апартаменти, които през Booking.com излизат направо без пари ако се съберем хора да ги напълним. Апартаментите са с напълно оборудвани кухни и предоставят възмоноста да се напазарува в хипермаркета долу в града и да се готви в тях, като така излиза доста по-тънко изхранването.
След първото спускане (бях в апартамент на горната станция), при закупуването на билета за лифта си забравих ръкавиците долу, което го разбрах чак горе. Като се спуснах, останах приятно изненадан, че стояха и си ме чакаха, вместо някой да ги е отмъкнал.
Общо взеето това се сещам за Марибор. Иначе в Словения лично аз се чувствам невероятно добре, в която и част да съм. Просто навсякъде хората са някак позитивни и усмихнати, навсякъде е чистичко и спретнато, къщичките са като на фотошоп, ливадите в цялата планина са поддържани и окосени и направо перфектни....

Просто, дори да си някакъв нервак, няма за какво да се ядосаш.
Забележка: Подробно описаният от мен маршрут не е много приятен с твърдак, тъй като на дългите и скоростни прави почти навсякъде има дребни бабунки, които с мекицата са приятни, но с твърдака ти е*ават мамата...нормално де, аз като спусках с Хорнета преди да си взема Глорито, ме гледаха като извънземен. Спирам да помагам на един закъсал и по едно време няк'ъв такъв ми вика "WTF, man, you are riding hardtail here!?!?

"
п.п. Т'ва сигурно ми е най-дългия пост в живота..

Едит:
Малко допълнение
Байк паркът в Марибор си партнира със Specialized и има доста голям техен магазин там. Също така се предлага цялата гама от колелета Specialized под наем, като цените са следните: 4 часа - 40 Евро, цял ден - 50 евро. За повече дни има пазарлък.
Иначе по въпроса Италия или Австрия, аз лично съм за Италия. Някак си повече ми допада като държава (особено хората в нея и кухнята им

), а и като разглеждах и 2-те опции (Леоганг, Австрия и Ливиньо, Италия) някак си повече ми допадна Ливиньо (Mottolino Bike Park). Лифтовете качват до доста висока надморска височина и има доста места за каране. За кроскънтри феновете би било рай - предлагат се разни байк трипчета из планината с наистина невероятни гледки. Аз също бих се включил.
2016 Stumpjumper FSR Comp 29 с някои жокери.