Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот PtD » Нед Май 26, 2013 1:02 am

Stefan_trekkie написа:Имам 4 броя, за всички видове терени и случай ..

Aма не са всички с по 4 броя. Някои имат само по 1. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот zImage » Нед Май 26, 2013 9:32 am

PtD написа:
Stefan_trekkie написа:Имам 4 броя, за всички видове терени и случай ..

Aма не са всички с по 4 броя. Някои имат само по 1. :magnify:

У нас има 2 бр. MTB: моето и на жена ми. Жилището е малко и абсолютно няма къде да слагам повече колела. Иначе бих си взел някой хибрид за града :(
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Stefan_trekkie » Пон Май 27, 2013 11:10 pm

Всеки се справя както може... И аз трудно намирам място.. Но ето как става при мен:

Изображение
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот PtD » Вто Май 28, 2013 12:41 am

Освен пространство, съществува и паричен въпрос. ;) Затова да спрем да гледаме от собствената си камбанария и да се върнем на велоалеите.

Ето и конкретен въпрос: Синът ми е на 6 години. По улицата ли да кара? (Тротоарите са заети от коли, така че там не може.)
Аватар
PtD

Мнениеот Stefan_trekkie » Вто Май 28, 2013 5:40 am

Когато аз и ти сме били на по 6.. Трафика беше друг ... Сега е немислимо.. Нито за улицата, нито тротоара.. Алеите и парковете, но само подходящите..
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот zImage » Вто Май 28, 2013 9:15 am

Еееее, много вдигнахте летвата! Велоалеите са точно за да може и 12 годишно момиче да отиде на училище с колелото и в не един и два големи градове в други държави това работи. Тук някои хора се опитват да ми обяснят, че трябва да имаш поне 1 година стаж като шофьор в София, 2 велосипеда и въобще да си г-н тур дьо франс, за да можеш да се придвижаш в града!? :bigeyes: Айде нема нужда...
Да, в момента (особено ако бързаш) наистина е по-добре да имаш опит като шофьор и да се движиш с колите, но велоалеите ако са изпълнени правилно могат да променят това - виждали сме го с очите си на други места.
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Мнениеот PtD » Вто Май 28, 2013 12:00 pm

zImage, +1 :agree:

А освен невръстни, има и възрастни, и неумели, и всякакви други...
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Май 28, 2013 12:38 pm

zImage написа:някои хора се опитват да ми обяснят, че трябва да имаш поне 1 година стаж като шофьор в София

Предвид пълните права на ППС, които са дадени на велосипедистите от ЗДП си е точно така. Иначе задълженията за безопасността на околните се прехвърлят върху останалите водачи, което е скрита дискриминация.

Затова и
zImage написа:велоалеите ако са изпълнени правилно могат да променят това - виждали сме го с очите си на други места.

Ако са изпълнени, виждали сме го на други места... да, така е, никой не спори. Но тук не го виждаме, а говорим за тукашните велоалеи.. Виждаме само успешно усвояване на данъци. Което е още по-зле от вариант без никакви велоалеи, но ще трябва да се смени поне още едно поколение велосипедисти, за да се осъзнае масово като факт. Не мисля, че е дори бегло коректно да оспорваме тукашните реалности на база какво сме видяли по нормалните страни. В България е по-добре да имам стаж и да си отстоявам правата, доколкото зависи от мен.

Има едно интересно явление, което наблюдавам от известно време - хора на под 20 години с ърбан колела карат в града, сякаш са родени в трафика - ръце, сигнали... изобщо културна работа. Силно се съмнявам да се дължи на велоалеите - по-скоро се дължи на приемане на реалностите такива, каквито са. Споменавам го заради това, че и те в някакъв момент са били неумели, и неопитни... но не са останали по велоалеите. Все още сме много далеч от комфортно и удобно бързо придвижване по велоалейната инфраструктура и в този й вид неопитните и неумелите по-добре да не разчитат много-много на някаква защита, особено в "интегрираните" участъци.

Изобщо с две думи - акъл как би могло да бъде се дава лесно. Акъл как да промени реалността към по-добро е съвсем друго.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот moridinbg » Вто Май 28, 2013 1:57 pm

Сутринта кацнах в София. Днес завъртях един кръг от СУ, през НДК, до входа на южния и обратно. На светофара на Витошка, над България, чичка в баничарка направи остър ляв, засече жена с колело, която пресичаше на зелено и я напсува, докато тя шокирана му задаваше въпроса какво подяволите прави?! По канала едно такси супер целенасочено ме изтика в бордюра на почти празно платно, след като на предния светофар, докато чакаше на червено се наредих пред него и изчаках зелено. Джигита, който излетя на червено на светофара на Нансен и Евлоги Георгиев не ме засегна пряко като велосипедист, но еп оказателен за пътната обстановка.

Като цяло - почувствах се у дома.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Alpina » Вто Май 28, 2013 4:54 pm

И ти какво направи?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот taurus13 » Вто Май 28, 2013 5:11 pm

Човека ти е отговорил - " Като цяло, почуствах се у дома" :eyebrow:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Stefan_trekkie » Вто Май 28, 2013 6:24 pm

Радвайте се, че може и да е по-зле.
Приятел замина за Перу - командировка.. Разправя, че не спазват нищо.. Пълна анархия на пътя, подобно на Индия..
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот zImage » Вто Май 28, 2013 6:48 pm

Stefan_trekkie написа:Радвайте се, че може и да е по-зле.

Ами не, отказвам да се радвам, само защото има и по-зле по света. Ще недоволствам и ще си отстоявам правата. Както в момента в който някой ми ги накърни, така и по принцип, доколкото мога чрез максимално стриктно спазване на законите от моя страна (в ролята си и на пешеходец и велосипедист и шофьор), участие в (масови) мероприятия насочващи вниманието към проблемите, подкрепа на организации лобиращи според интересите и разбиранията ми (напр. Велоеволюция), популяризиране на велосипедния транспорт сред близки, приятели, колеги и т.н. и т.н.
zImage

Мнениеот moridinbg » Сря Май 29, 2013 11:57 pm

Убеден бях, че по-зле от България в Европа няма, но лондонска изненада:
Изображение

Е, снимката е от Е2, където има повишена концентрация на българи, сигурно ни правят като у дома :D
Аватар
moridinbg

Мнениеот araX » Чет Май 30, 2013 6:54 am

вело алея на снимката не виждам ;)
виждам само женицата с велосипеда на пътното платно :)
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот Insight » Чет Май 30, 2013 9:07 am

moridinbg написа:Убеден бях, че по-зле от България в Европа няма, но лондонска изненада:
...

Е, снимката е от Е2, където има повишена концентрация на българи, сигурно ни правят като у дома :D

Да обаче англичанина вероятно ходи на "Завиване с непрактически съвети... (или там както беше)" и тази алея не му е проблем, в същото време българина, прави всичко, каквото може, това в което е силен, това което го прави българин .... МРЪНКА ПО ФОРУМИТЕ. ;-)
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот zImage » Чет Май 30, 2013 9:35 am

Insight написа:Да обаче англичанина вероятно ходи на "Завиване с непрактически съвети... (или там както беше)" и тази алея не му е проблем, в същото време българина, прави всичко, каквото може, това в което е силен, това което го прави българин .... МРЪНКА ПО ФОРУМИТЕ. ;-)

Ти щото ходи по лондонските форуми и знаеш, че никой не мрънка там? Както и никой не кара успоредно на българските недомислени велоалеи по шосето? Разликата в поведението и толерантността на лондонските vs софийските шофьори да я оставим настрана.
zImage

Мнениеот moridinbg » Чет Май 30, 2013 10:22 pm

araX написа:вело алея на снимката не виждам ;)
виждам само женицата с велосипеда на пътното платно :)

Тъмно-сивата алея е точно вело-алея (:
Аватар
moridinbg

Мнениеот Alpina » Чет Май 30, 2013 11:35 pm

moridinbg, малко по-нагоре те запитах:
Alpina написа:И ти какво направи?

:popcorn: :popcorn: :popcorn:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот parapiteka » Пет Май 31, 2013 7:32 am

Alpina написа:moridinbg, малко по-нагоре те запитах:

Ако действието се развиваше по прашните улици на Дивия Запад,нещата са ясни и двамата щяха да извадят револвери и след дълго ,мъчително взиране един във друг щяха да решат въпроса на Предимството.
Движейки се в градска среда,независимо от това дали сам на колело ,като пешеходец или автомобилист, се опитвам да разгадая неправилното мислене на хората в трафика около мен т.е опитвам се да разгадая как някой ще наруши правилата и така определям собственото си движение.Това е за съжаление действителността ни.
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот moridinbg » Пет Май 31, 2013 9:09 am

Alpina написа:moridinbg, малко по-нагоре те запитах:

Размахах пръст и погледнах гневно!
Какво се очаква да направя? Да си извадя ключовете, да настигна бакшиша, да му надера квото видя по колата и да се шмугна по трафика и тротоарите? Да запиша номера на чичака с баничарката и да се обадя на 112, че е пресякъл пешеходен трафик грубиански? Да се метна и аз на червено, като третия? Не разбирам въпроса ти.
Това, което правя всъщност е, че споря и се опитвам да разубедя познатите си на колелета, които газят по тротоарите и пресичат на червено с довода, че всички така правят и че трафикът ни те принуждавал да не спазваш законите :crazy: Ми то за това ни е на това дередже положението.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Gastly » Пон Юни 03, 2013 11:06 pm

Велоалеята по бул. "България" (74 снимки)

http://www.methink.net/2013/06/blog-post_2.html
Gastly

Рейтинг: 1180

Мнениеот subritual » Вто Юни 04, 2013 12:02 am

Gastly написа:....

Ако алеята е добра,трафика ще е повече.Бил се увеличил 5,6 пъти. Ами автора, ако има набито око или е стоял да брои добре. :D
Неприятно ми е само, че винаги се намират такива публикации в полза на извършителите. Видял съм го вече в действие със синята зона.
Не искам да съм хранител, просто аз преди това съм имал друг маршрут и сега ще си остане същият -през медицинска академия, после има градинка, има си тротоар, всичко си го имаше и преди.
Виж, по Раковска, по Дондуков, по Ботев, по Опълченска, и много други, където няма ПРАЗЕН от пешеходци тротоар или градинка бих се зарадвал повече на велоалея.
Та дотук със суперлативите за нещо, дето не ми е било толкова необходимо, а са дали парите ми за него. Мога да извадя още 10 примера за разточителство от страна на общината на фона на мизерии.
Аватар
subritual

Мнениеот APD » Вто Юни 04, 2013 9:42 am

Това ако е велоалея ... Направо да бяха забили табелка за 10км/ч макс. скорост, иначе рискуваме забиване в будките и хората, особено на тесните места :rofl:
Важното е, че сме усвоили още пари :popcorn:
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Jaboka » Вто Юни 04, 2013 10:46 pm

subritual написа: друг маршрут и сега ще си остане същият -през медицинска академия, после има градинка, има си тротоар, всичко си го имаше и преди.

Много съм съгласен.Точно това е маршрута, само че после през арката и по Софийски, новичък хубав асфалт чак до Мадара.Зависи каква е крайната дестинация де.
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот Alpina » Пет Юни 07, 2013 9:22 pm

moridinbg написа:Какво се очаква да направя?Ми то за това ни е на това дередже положението.

Прочети тук какво се прави: viewtopic.php?p=933479#p933479
moridinbg написа:Ми то за това ни е на това дередже положението.

Да - ето за това ни е такова положението, защото си си заврял главата в... и си влезнал във форума да се оплачеш, на вместо да реагираш на случая.
Но то това си е стандартно де - само знаем да се оплакваме колко е криво всичко, но не и да правим нещо, за да се промени.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Admin » Сря Юни 12, 2013 3:04 pm

Ето ви я темата за ограничението от 30 км/ч. :) Тук темата е за други неща.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот puleto » Чет Юни 13, 2013 6:02 pm

zImage написа:Еееее, много вдигнахте летвата! Велоалеите са точно за да може и 12 годишно момиче да отиде на училище с колелото и в не един и два големи градове в други държави това работи. Тук някои хора се опитват да ми обяснят, че трябва да имаш поне 1 година стаж като шофьор в София, 2 велосипеда и въобще да си г-н тур дьо франс, за да можеш да се придвижаш в града!? :bigeyes: Айде нема нужда...
Да, в момента (особено ако бързаш) наистина е по-добре да имаш опит като шофьор и да се движиш с колите, но велоалеите ако са изпълнени правилно могат да променят това - виждали сме го с очите си на други места.

Колега, не че се заяждам, ама ти сам казваш, че си го виждал другаде. Тук да пуснеш 12 год. момиченце да иде с колело на у- ще не става. Ще му го откраднат на велоалеята на 300м от вас. Велоалеите си стават като примамки за крадците. И на мен да ми скочат трима, ще ми вземат колелото, така че предпочитам собствената преценка за маршрута. По- важно е да притискаме шофьорите да ни имат предвид като участници в движението. Те имат повече респект от каруца с кон отколкото от нас, което е един вид обидно все пак. За ЗДП въобще не ми се говори. Той си е пълен абсурд. Не мога да повярвам, че с категория "B" автоматично взимаш и "M". Карането на мотопед със скорости е много по- сложно от всякакви велосипеди и автомобили, така че това е началото на глупостта, но не и края.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот moridinbg » Чет Юни 20, 2013 1:06 pm

Една такава кампания на Общината няма да е никак зле да се направи и у нас!

Изображение
Аватар
moridinbg

Мнениеот Stefan_trekkie » Пет Юни 21, 2013 5:34 pm

Аватар
Stefan_trekkie

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум