Всички сигурно вече я видяхме. Лъскава, новичка, червеничка, жълти ограничителни ленти от пешеходците, знакчета с колелца....
НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ В ЕДИН ОТ НАЙ-НАТОВАРЕНИТЕ УЧАСТЪЦИ ВЪВ ВЕЛОМАРШРУТИТЕ В СОФИЯ.....
Новата велоалея по бул. България (от Велоеволюция)
Тия хора ще бъдат абсолютно невменяеми, ако оставят въпроса така. Става дума за края на клипчето, когато алеята слиза на платното. Вижте го цялото. Това е един от най-притесняващите ме участъци като велосипедист, защото редовно дясно завиващите засичат велосипедите, които са в посока напред; има наспирали автомобили; кара се с превишена скорост, особено нощем; видимостта е сравнително ограничена... Гаден участък! И слагат алеята точно там в НАСРЕЩНОТО!
Притеснява ме и друго.
ЗДВП
Раздел 3
15 (4): Когато има път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначени за движение на определени пътни превозни средства, водачите на тези превозни средства са длъжни да се движат по тях.
Преведено: ако идваш от Южния парк и стигнеш до кръстовището с трамваите, които поемат по България, то ти вече си ДЛЪЖЕН да пресечеш и да поемеш по велоалеята! При положение, че пред теб има трилентов път, в чиято дясна лента е на 90% празно!
Ето тази локация: https://maps.google.com/?ll=42.681544%2C23.313407&spn=0.00115%2C0.002642&t=h&z=19&layer=c&cbll=42.681422%2C23.313276&panoid=rT035dynRzs3X9iOr85zSQ&cbp=12%2C30.93%2C%2C0%2C14.25
Отново недоправена работа, но е някакво начало. Ако пуснат алея която да идва от Южния парк, който е велодестинация за четвърт София, и там има велосветофар, ще бъде чудесно....
Предложението ми е да се организираме и да се подаде молба в парламента да се преразгледа законът или да се създаде план за алея и вдясно, която да си е в правилната посока на движението и да се избегне тази глупости в момента.