Няколко въпроса

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Няколко въпроса

Мнениеот Alien » Сря Дек 31, 2003 1:22 pm

1. Такам. На първо време искам да питам какво означава луфт във вилка или където и да може да се получи. Как може да се получи, как мога да разбера, че се е получил, оправя ли се, как, къде.

2. Относно гумите и зимното каране. Аз съм с гуми 1.95 и чувам, че било много по-добре/готино/лесно и т.н. да се кара с по-големи, примерно 2.1 или 2.35. Та да ми кажете някакви марки/модели, които знаете че са добри и стават както за зимно каране по сняг, така и през лятото, защото не искам да си сменям гумите всеки сезон нали :D Кое е по-хитро да си взема - 2.1 или 2.35? Освен това дали ще мога да си сложа толкова големи (2.35 примено) на моето колело - някои от вас го знаят, за другите - Cross Columbia? А и ще трябва ли да се сменят вътрешните гуми или ще мога да си карам със същите?

3. Тука да ви питам за поддръжката на колелото. Та въпроса ми е дали поддръжка се пише с две 'д' -та или с едно? :D не бе, бъзик. Чудя се какво трябва да му се поддържа на колелото? ТРЯБВА ли да му се смазва веригата (често)? ТРЯБВА ли да се мие от кал/боклуци? И още куп "трябва ли". Та питам какво наистина трябва да се прави, за да остане колелото максимално дълго здраво и в движение. Защото, да ви кажа, адски много ме мързи да си смазвам веригата и не знам си к'во друго. А и освен това споменете някои хубави "мазила" ако не е проблем :D. Айде стига толкоз, че ви затрупах с въпроси.

А и последно - приятно искарване на новата година - и внимателно с алкохола да не стане :xx(:. Айде със здраве!

"The very first essential for success is perpetually constant & regular employment of violence."
Adolf Hitler
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Рейтинг: 2000

Мнениеот uha_rampage » Сря Дек 31, 2003 5:09 pm

1 - 4ekai da ti otgovorqt golemite kapaziteti...
2 - Cross Columbia pobira gumi 2.5 otpred i 2.35 otzad
preporu4vam ti markata Maxxis - model - mobster(za otpred i za otzad)
hubavo e da si zemesh i vutre6ni maxxis Dh - 13lv broikata
3 - trqbva si

mersi... i na teb...;)

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
www.rampage.hit.bg
Drujba-2 County - кварталът на богатите :)
Аватар
uha_rampage

Рейтинг: 1700

Мнениеот screamBoy » Сря Дек 31, 2003 10:24 pm

1 лесно е - стискаш предната спирачка и заклащаш леко колелото напред-назад, ако има луфт се усеща леко хлопане отпред (но може и луфт в чашките да е), дори понякога може и да се види как се мърда ботуша а краката са неподвижни
2 ако сложиш 2.3 или по-големи сменяш и вътрешните или в сухото време ще пукаш много често, нищо повече
големите гуми ти трябват само ако караш по неутъпкан сняг по-дълбок от 2-3 пръста
3 като ти се втвърди веригата сам ще тръгнеш да я чистиш
и като заскърца ще тръгнеш да я смазваш
иначе ако караш повече в града по улиците не е зле просто с нещо да избършеш де що видиш сол/луга като поизсъхне

[url=http://moszimo.hit.bg/][img]http://free.techno-link.com/screamBoy/Graphics/KnockedOut.gif[/img][/url] &lt;.. [url=http://free.techno-link.com/screamBoy/]<s>Let it</s> [b][color=blue]B[/color][color=red]e[/color][/b][/url] ..&gt;
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот TheUndertaker » Чет Яну 01, 2004 10:03 am

1. Po4ti navsqkude moje da se polu4i luft na vilkite , koi bog znae ve4e otkude 6te izsko4i :)!MI uj se opravq ma nekoi po kompetenten da kaje !

2. Za zimata ako si sloji6 tiq 2,35 6te useti6 kakvo e da si na purzalka :)))!Karai si s 1,95 zimata po malka guma po se navira v snega a ne se nosi po nego , ostavi go Uhata- da si kara 2.5 na nqkoi neotupkan snqg !Vutre6nite za 1,95 stavat do 2.35 mislq zavisi kakvi sa !

3. Ami obiknovennos e 4isti tam kdueto ima dvije6ti i turka6ti se 4asti, glavini, venzi , verigi, dvijeniq , vilki i tnt ;).Az li4no si padam adski murlq4 i nikak ne si podurjam koleloto , koeto si e v moq vreda ! Bih ti preporu4al da si go podurja6 , 4e posle 6te sujalqva6 !

[url=http://mtbpld.phpbbhost.info]Форум за Планинско колоездене[/url]
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Alien » Чет Яну 01, 2004 1:41 pm

Мерси за отговорите. На първо време - честита ви нова 2004 година. Ей, доживях го. По някое време си мислех, че нямя. Ех този алкохол еййй :D:D

Значи казвате, че няма смисъл да слагам по-големи гуми? Странно, някои ми казват, че било по-добре, други че по-зле. Хора, обърквате ми и без това достатъчно объркания, не спал и изморен след нова година (болен) мозък. Казвайте си полседните решения - да тръгвам ли към Веломанията с пачка в джоба или не? :)

А за веригата, значи, тя наистина задължително трябва да се чисти. Лошо. Таман си мислех как НЯМА да си чистя колелото цял живот. Гадове. Развалихте ми кефа.:D Ма нищо де - ще требва да се цапотиме.

"The very first essential for success is perpetually constant & regular employment of violence."
Adolf Hitler
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот screamBoy » Чет Яну 01, 2004 2:15 pm

ква веломания ква пачка седи грей се до понеделника :))
тия по магазините и те къркани ше земат да ти дадат я кормило я седалка наместо гума :D
ако ще караш на сняг зимай гума, и на нея като погледнеш размера и той е 57х559 или по-малко от 57 значи е ок за задна :)

[url=http://moszimo.hit.bg/][img]http://free.techno-link.com/screamBoy/Graphics/KnockedOut.gif[/img][/url] &lt;.. [url=http://free.techno-link.com/screamBoy/]<s>Let it</s> [b][color=blue]B[/color][color=red]e[/color][/b][/url] ..&gt;
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Yasen » Чет Яну 01, 2004 3:20 pm

Wzemi w predwid towa che tazi guma ste q karash sigurno cqla prolet na suho, ta si izberi nesto koeto eventualno da ti wyrshi rabota i togawa.
Inache naj-gotinoto j(wsystnost edinstwenoto gotino) e ramkata. Moqta q bqh naprawil da gylta do 2.5 guma, a i izdyrza 17meseca predi da j *******

[b][color=red]Scream Bikes[/color][/b]
http://screambikes.hit.bg или
http://screambikes.tobulgaria.info
Yasen

Рейтинг: 1235

Мнениеот uha_rampage » Пет Яну 02, 2004 12:15 am

hahah da teq cross-4eta mn me kefqt:D trebe da se probva da se napuha 3.0 otzad :D

undertaker - BTW otpred karam s vutre6na kenda 1.95 s dve lepenki i vun6na maxxis mobster 2.5 [:p] otzade maxxis DH 2.7 pod vun6na maxxis HR 2.35 ;)

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
www.rampage.hit.bg
Аватар
uha_rampage

Мнениеот HellRaider » Пет Яну 02, 2004 1:14 am

[quote="uha_rampage"]

hahah da teq cross-4eta mn me kefqt:D trebe da se probva da se napuha 3.0 otzad :D

undertaker - BTW otpred karam s vutre6na kenda 1.95 s dve lepenki i vun6na maxxis mobster 2.5 [:p] otzade maxxis DH 2.7 pod vun6na maxxis HR 2.35 ;)

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
[/quote]

e ti si agrar da kara6 taka heheh

Dum Spiro Spero
Samo slabite se stremqt kym porqdyk. Silnite vladeqt haosa
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Мнениеот TheUndertaker » Пет Яну 02, 2004 10:53 am

[quote="uha_rampage"]

[/quote]

Mi az tiq kendi pove4e ot 2,35 ne slagam 6oto se pukat 4esto ot neumelite mi opiti da si akram koleloto!

[url=http://mtbpld.phpbbhost.info]Форум за Планинско колоездене[/url]
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот uha_rampage » Пет Яну 02, 2004 4:23 pm

hellrider - sa li razbra ue [:p]:D:8D:

undertaker - te sa samo za PRO-ta kat mene ;)

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
www.rampage.hit.bg
Аватар
uha_rampage

Мнениеот MAN6 » Съб Яну 03, 2004 8:39 pm

[quote="uha_rampage"]

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
[/quote]

4akai sega da se razberem "PRO-tata" ili "PROSTITE" imashe predwid...?!
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот HellRaider » Съб Яну 03, 2004 9:31 pm

[quote="MAN6"]

[quote="uha_rampage"]

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
[/quote]

4akai sega da se razberem "PRO-tata" ili "PROSTITE" imashe predwid...?!
[/quote]

nee pak ne si razbral ve banichok PROFESIONALNITE PROSTACI za tqh staa duma

Dum Spiro Spero
Samo slabite se stremqt kym porqdyk. Silnite vladeqt haosa
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Мнениеот bikerider » Вто Яну 06, 2004 10:59 am

[quote="Alien"]

1. Такам. На първо време искам да питам какво означава луфт във вилка или където и да може да се получи. Как може да се получи, как мога да разбера, че се е получил, оправя ли се, как, къде.

2. Относно гумите и зимното каране. Аз съм с гуми 1.95 и чувам, че било много по-добре/готино/лесно и т.н. да се кара с по-големи, примерно 2.1 или 2.35. Та да ми кажете някакви марки/модели, които знаете че са добри и стават както за зимно каране по сняг, така и през лятото, защото не искам да си сменям гумите всеки сезон нали :D Кое е по-хитро да си взема - 2.1 или 2.35? Освен това дали ще мога да си сложа толкова големи (2.35 примено) на моето колело - някои от вас го знаят, за другите - Cross Columbia? А и ще трябва ли да се сменят вътрешните гуми или ще мога да си карам със същите?

3. Тука да ви питам за поддръжката на колелото. Та въпроса ми е дали поддръжка се пише с две 'д' -та или с едно? :D не бе, бъзик. Чудя се какво трябва да му се поддържа на колелото? ТРЯБВА ли да му се смазва веригата (често)? ТРЯБВА ли да се мие от кал/боклуци? И още куп "трябва ли". Та питам какво наистина трябва да се прави, за да остане колелото максимално дълго здраво и в движение. Защото, да ви кажа, адски много ме мързи да си смазвам веригата и не знам си к'во друго. А и освен това споменете някои хубави "мазила" ако не е проблем :D. Айде стига толкоз, че ви затрупах с въпроси.

А и последно - приятно искарване на новата година - и внимателно с алкохола да не стане :xx(:. Айде със здраве!

Adolf Hitler
[/quote]

1. луфт се получава когато се износят уплътняващите втулки (bushings). можеш да го усетиш като хванеш короната и арката и се опиташ да ги разчекнеш напред-назад. Това с спирачката не е сигурен индикатор, щото лъже особено при v-brake, където често има луфт в самата спирачка.

2. винаги е по-добре да караш в мокри и кални условия с дебели гуми.
това на теория важи и за снега - колкото по-дебели гуми имаш, толкова по-малък относителен натиск имаш върху снега и толкова по-малко затъваш. което е чудесно ако имаш мотор. обаче ако трябва ти да въртиш в мек сняг с дебели тежки гуми, веднага се разбира защо дебелите гуми са лоша идея за мек сняг. за сняг ти трябват най-много 2.1 балон. дори ако въртиш повечко в снега, можеш да сложиш и 1.95 отзад

3. всяко нещо трае повече когато се поддържа. през зимата аз си чистя веригата всеки ден и смазвам през 2-3 дни. за смазката виж архивите, много сме писали по въпроса.
всяка вечер го минавам с едно парцалче и на 2-3 месеца разглобявам главините, чистя ги и ги смазвам. чат пат разглобявам и колелцата на обтегача да им смажа лагерите.

Странен лозунг имаш, дано не го прилагаш на практика ;)

[b]Do, or do not - there's no try...[/b]
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Вто Яну 06, 2004 2:59 pm

ОК за гумите - оставам си с 1.95, не ми пука - хем ще спестя някой и друг лев. bikerider, ти направо ме разби с 3 -та точка. Всеки ден чистиш веригата, смазваш я по-често от веднъж на 100 години (както правя аз) и к'во ли още не. Направо... ооо ма какво се занимавам - нищо му няма на колелото - ако нещо заскърца, ще го смажа (може и от бой ама ще реша като стане).

[quote="bikerider"]

[/quote]

Не съм чак такъв изрод - преди да почна с насилието все пак питам учтиво :D:D Просто ми хареса как го е казал :)

Adolf Hitler
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Вто Яну 06, 2004 3:10 pm

[quote="Alien"]

ОК за гумите - оставам си с 1.95, не ми пука - хем ще спестя някой и друг лев. bikerider, ти направо ме разби с 3 -та точка. Всеки ден чистиш веригата, смазваш я по-често от веднъж на 100 години (както правя аз) и к'во ли още не. Направо... ооо ма какво се занимавам - нищо му няма на колелото - ако нещо заскърца, ще го смажа (може и от бой ама ще реша като стане).

[quote="bikerider"]

[/quote]

Не съм чак такъв изрод - преди да почна с насилието все пак питам учтиво :D:D Просто ми хареса как го е казал :)

Adolf Hitler
[/quote]

говорех за зимата, естествено :D:8D:
пред лятото пак минавам веригата всяка вечер с парцалче, но смазвам всяка седмица и чистя с разтворител всеки месец да се махне гадорията отвътре.

Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Вто Яну 06, 2004 7:30 pm

Баааааси и не те мързи? Имам чувството, че даже ти и харесва. Колко пари даваш ако ти давам, от време на време, моето колело да се "грижиш" за него? :8D:

Adolf Hitler
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Вто Яну 06, 2004 7:35 pm

[quote="Alien"]

Баааааси и не те мързи? Имам чувството, че даже ти и харесва. Колко пари даваш ако ти давам, от време на време, моето колело да се "грижиш" за него? :8D:

Adolf Hitler
[/quote]

Естествено че ми харесва :D;):8D:

Ходи в магазина на Иван Каймата за профилактика - цени народни :D;):8D:

Аватар
bikerider

Назад към Архив