Рамка 29er от 4130 Cr-Mo

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Рамка 29er от 4130 Cr-Mo

Мнениеот tbk515 » Пет Юни 07, 2013 3:31 am

Здравейте!
Възможно ли е да се намери рамка размер 29" от Хром-Молибденова стомана в границите на Евро съюза?
Търсих с помощта на бай Гошо, но или не съм търсил както трябва, или наистина няма такова животно. Намерих само някакъв америко-щатски майстор, който прави рамки по поръчка от Cr-Mo.
Идеята ми е да си сглобя един общ байк за изправяне на горски пътеки и трошене на улични павета.
Карал съм МТВ известно време, а сега измъчвам един Drag Blade в градо, следователно вече знам какво ми е нужно. Ще кажете, че няма такова животно, но нашите градски пътища са като немските пътеки за ХС.
Смятам, че ако има такава рамка, то тя не би струвала повече от 300-400 еуро.
Има ли такава рамка?
Благодаря, предварително!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Re: Рамка 29er от 4130 Cr-Mo

Мнениеот kaliopo » Пет Юни 07, 2013 5:55 am

Предполагам не е това което търсиш, но поне отговаря на част от изискванията. Цена, размер, материал са каквито искаш. Ще те затрудни монтажа на спирачки, скорости и мека вилка, но не си обяснил как точно стоят нещата с тях, а ако си склонен на компромиси, може да измислиш нещо. Имам предвид Commencal VIP Uptown Cromo Frameset 2013
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот pascoff » Пет Юни 07, 2013 9:14 am

Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Рейтинг: 2000

Мнениеот Fujitzo » Пет Юни 07, 2013 12:06 pm

Аз съм виждал хора с он-оне рамки , мисля че по-добрия ако не единствен вариант за неалуминиева рамка. Но пък вече има такова огромно разнообразие на алуминиеви рамки с всякакви размери , тегла и здравина... Има ли нещо друго освен здравина, което играе в случая ?
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот grebo » Пет Юни 07, 2013 10:05 pm

миии... живот, возия.. естетика.. ;) То реално друга причина няма, да предпочетеш cro-mo пред алу, щото ако има една функционална зависимост м/у тегло, здравина (и цена), то алу-то я печели по всички параграфи. По принцип, стоманата, като материал, се уморява значително по-бавно от по-твърдите алу-сплави /най-вече легираните с магнезии/, но тук роля играе и дизайна, и технологията - разбирай разпределение на натоварванията през сглобките/заварките/ т.е. зоните с нехомогенен материал, степен на нехомогенност /топлинна обработка/, щото една рамка като тръгне да се пука, обикновено е там. Но при съвременните/по-хубавите/ рамки, тоя проблем е доста по-изчистен от преди и не е особен фактор. Друг проблем (по-малък), са дропаутите, при алу-то ако не са сменяеми, или поне пипнати, то след време се подбиват и почват да правят ядове. Самите ездачи сменят рамките доста преди да са дали дефект, къде за да пробват нещо различно, къде щото е излязъл по-добър продукт.. ми тенда е да се сменят на д/г 3-4 години /примерно/ а алу-то трае около 5-6, cro-mo - ~10тина години(road/CC/XC/AM). И в 2-та случая като я продаваш е на под 1/2 от цената. К'во означават всичките тия глупости - пазара за cr-mo спортните рамки е доста свит напоследък, сериите са по-малки, съотв. цената е доста висока, спрямо характеристиките - да речем че за една XC 26ца на цената на 2.1-2.3 кг cro-mo, ще вземеш прекрасна 1.3-1.5 кг алу рамка. В тоя ред на мисли, Cro-mo-то си е малко "out of the line", има си пазар, но си е насочен към тоя тип ездачи, които вече са си утвърдили стила и си знаят какво ще карат следващите 10 години/примерно/ и са съгласни да си платят цената за което. ;)

Това е д/г, което знам по въпроса. :beer:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот PtD » Пет Юни 07, 2013 10:29 pm

Има поне още един немаловажен фактор - стоманата поема значително повече. Може да си представите рамката в ролята на (доста твърда) пружина. Един и същи терен, преминат със стоманена и алуминиева рамка, се усеща съвсем различно.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот grebo » Съб Юни 08, 2013 6:42 am

PtD написа:Има поне още един немаловажен фактор - стоманата поема значително повече. Може да си представите рамката в ролята на (доста твърда) пружина. Един и същи терен, преминат със стоманена и алуминиева рамка, се усеща съвсем различно.

:agree:
Точно. Причината, малко/много е свързана и с естетиката - при стоманата са необходими по-малки инерционни моменти за постигане на същата конструкционна здравина, част от здравината на стоманата се дължи и на това - по-еластична/жилава/ е като материал алу-тата са по-скоро крехки, и е необходим по-"грубия" вид на продукта за. (Ае ся, кой не ще байка му да прилича на направен от солети?) Та И малките инерционни моменти на профилите правят конструкцията по-гъвкава.
В тоя ред на мисли, може да споменем и сравнението с Ti-рамките, според материала, който четох, - в общи линии: 1 конкретна фирма прави Ти-версия на кро-мо модел рамка, там вече използват по-големи инерционни моменти, защото марката титан-сплав, която ползват, има бая по-висока еластичност от стоманата, и ако ползват същите инерционни моменти като кро-мо модела, то в титаниевата версия еластичните деформации биха били прекалено големи, и рамката би се държала "неадекватно". Ся, не твърдя нищо, щото според други отзиви Ти-рамките пък били по-скоро крехки и трошливи, но може би така комбинирани факторите се получава... нещо като "Кона" - уж леко, здраво ама... попрекалили с хидроформинга.. ;)... + че потребителите там пак бяха разделени на 2 лагера - всеки си предпочита неговата си марка Ти~. (?)
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот tbk515 » Съб Юни 08, 2013 7:21 am

Благодаря ви за мненията.
Мисля, че предложението на pascoff е най-добро. Лошото е, че в момента няма наличност на размери.
Явно ще продължаваме да се оглеждаме за рамка.
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Мнениеот MacLeod » Нед Юни 16, 2013 9:15 pm

http://www.cotic.co.uk/product/solaris
Поръчваш и ти я карат. :beer:
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Назад към Продукти за крос-кънтри