Нова спирачка опира в диска.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Нова спирачка опира в диска.

Мнениеот cokich » Чет Юни 06, 2013 8:16 pm

Днес си взех shimano Shimano BR 445 предна и един приятел ми даде преходник,но след монтажа колелото не може да се завърти свободно.
Не мога да кача снимката тук защото е твърде голяма.

http://i.imgur.com/cTZdYLc.jpg?1
cokich

Рейтинг: 1180

Re: Нова спирачка опира в диска.

Мнениеот IDM » Чет Юни 06, 2013 8:26 pm

Доколкото виждам, от вътрешната страна на преходника има една шайбичка, която е излишна. Махни я и виж как ще е тогава. След това трябва и накладките на нагласиш. Дано съм помогнал :)
IDM

Рейтинг: 1198

Мнениеот hijacked08 » Чет Юни 06, 2013 8:31 pm

Разхлаби болтовете и я премести на дясно(съдейки по снимката) .Преходника не го попиай,и като гледам между апарата и преходника има излишна шайба,махни я ,разхлаби болтовете с,които се закрепя апарата към преходника,стисни лостчето до край,затегни болтовете и си готов.Ако не стане си играй да я наместиш като гледаш да наместиш диска между накладките :) :beer:
Аватар
hijacked08

Рейтинг: 1045

Мнениеот spirov92 » Чет Юни 06, 2013 8:37 pm

На тия шайби между преходника и вилката, не им е там мястото! Махни ги, след това настрой спирачката. Отворите на апаратчето са продълговати и може да се мести настрани.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот cokich » Чет Юни 06, 2013 9:08 pm

Шайби между преходника и вилката няма,просто така е излезнало на снимката.Утре ще ида до магазинът на спринт където уж има и сервиз.
cokich

Мнениеот mentalhead » Пет Юни 07, 2013 9:40 am

Разхлаби болтовете, които държат апарата към преходника, така че апарата спокойно да може да се мърда наляво-нядясно. Стисни силно лостчето 5-6 пъти за да се намести апарата хубаво спрямо диска и докато стискаш лостчето започни постепенно да затягаш болтовете на апарата равномерно, така че да не прилагаш твърде голям натиск върху единия болт, докато другия е още съвсем хлабав. Аз действам така за да съм сигурен, че апарата няма да мръдне при затягането.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Brave » Пет Юни 07, 2013 9:51 am

Дали правилно виждам на снимката, но мисля, че проблема не е в преходника, а в главината, защото болтчетата крепящи диска са заорали в ботуша на вилката, следователно диска е изнесен навън и каквито и магии да правиш с преходника, все ще ти опира. Виж на снимката ти червената стрелка къде сочи.
Прикачени файлове
cTZdYLc.jpg
(91.15 KiB) 205 пъти
Brave

Мнениеот cokich » Пет Юни 07, 2013 10:12 am

Ами вилката я взех 2ра ръка и си беше така още от начало.И мен това ме съмнява,че диска е изнесен твърде навън.Пробвах с номера да разхлабя апаратчето,да стисна лостчето и да го затегна,но нямаше ефект.И май решението е нова главина..?
cokich

Мнениеот Brave » Пет Юни 07, 2013 10:39 am

Свали предното колело от вилката и снимай оста на главината от двете страни. Няма никакъв смисъл да я сменяш, ако проблема е само този, вероятно нещо не са правилно наредени конусите и контрагайките или пък са сменени с такива, които не са от тази главина. Кажи и модела на главината. А и друго - като стягаш куикрелийза, забелязва ли се осезаемо прибиране на ботушите на вилката един към друг?
Brave

Мнениеот cokich » Пет Юни 07, 2013 1:46 pm

Нямам възможност да я разглобя и я снимах само така,главината е Promax не знам точно модела,но мисля,че е най евтиния.И да като стягам куикрелийза ботушите се прибират,но според мен се прибират твърде много.
http://i.imgur.com/gWhi5Lg.jpg
http://i.imgur.com/synbOk7.jpg
cokich

Мнениеот Brave » Пет Юни 07, 2013 2:20 pm

Обърни велосипеда на кормило и седалка, свали предното колело и измери разстоянието (върешно) межу дропаутите на вилката. То трябва да бъде 100 мм. Ако е толкова, и все пак при затягане на куикрелийза наблюдаваш осезаемо приближаване на дропаутите (няколко мм) явно нещо не е наред с остта ( в смисъл не е с правилните конуси и гайки или липсват части, не че е счупена). Възможно е да липсват шайби между конусите и притягащите гайки. За съжаление снимките не са от най-добрата позиция - в случая по-добре би било да снимаш перпендикулярно на остта и по възможност без гуменото уплътнение от страната на диска.
Имай предвид, че без значение от това дали ще си направиш спирачката да не трие в диска, по-правилно е проблема да се отстрани от където идва първоначално, защото каране със събрани крака на вилката не е полезно за втулките и семерингите й, пък и като цяло влошава работата й, защото съзадава излишно триене.
Brave

Мнениеот cokich » Пет Юни 07, 2013 3:28 pm

Разстоянието между дропаутите е 100мм и куикрелийза пак затяга и то доста според мен.Ето снимка на куикрелийза по късно ще снимам и колелото както каза.
http://i.imgur.com/3BRhNlG.jpg
cokich

Мнениеот screamBoy » Пет Юни 07, 2013 6:48 pm

по тези двете снимки ме се струва че оста е по-скрита откъм диска, май трябва да стърчи мааалко повече

тези главини се отварят само с гаечни ключове (т.е. без спец инструменти) и най-много някоя отверка (даде, отвертка) ... та ако ти се играе може да се пробваш да пренаредиш карантиите да дойде по към другата страна а от тази да сложиш една шайба ... нещо такова ми се мотае ... то реално отхлабваш от едната страна (все тая от коя) и завиваш гайката от другата и така се придвижва тялото на движението по оста ... в смисъл има конус-гайка, лагер, тялото и от другата страна пак лагер и конус ... а конусите са на резба към оста ... в екстремен случай единия конус е неподвижен, но тези с кухите оси май нямат такива ... накратко препоръчвам ти да си поиграеш със разглоб-сглоб

парцал, рядка до средногъста грес за всеки случай ако тая нещо й се случи и мерак .. е и време де ... предполагам иначе в сервиз петарка ... най-сложното според мен е после като стягаш конусите да нацелиш хем да не хлопа хем да не е стегнато и да върти леко

позабалвявай се, педалите са на същия принцип а се прецакват много по-често и ще ти е полезно
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот cokich » Пет Юни 07, 2013 8:51 pm

Утре ще пробвам да преместя остта,а сега сложих една гайка между главината и дропаут-а и така вилката се отдалечи леко и сега проблема е почети решен.Утре ще пробвам с преместването на остта.
cokich

Мнениеот ivan4o_sv » Съб Юни 08, 2013 7:36 pm

Здравейте, според мен проблема не е в главината или в каплата. По вероятно е да е изядено ухото от вътрешна страна където се фаща каплата. Аз и мой приятел имахме същия проблем, в един момент се изяжда ухото не можеш да нагласиш спирачката. В повечето случеи се изяжда от дясната страна защото, като натиснеш по ряско спирачката и мести малко смата капла и така се изява ухото. Управа се с тънка шайба 1-2мм от страна на спирачката между гайката на оста и ушите на вилката и всичко преключва. Най добре снимай ушите на вилката от вътрешна страна и ги покажи :agree: :beer:
viewtopic.php?f=19&t=113661 СПЕШНО
RAM-a вадя от гараж,
после ......
Аватар
ivan4o_sv

Рейтинг: 1203

Мнениеот cokich » Съб Юни 08, 2013 8:17 pm

Точно това направих сложих шайба,надявам се не е проблем.Утре ще снимам да се види по добре.
cokich

Назад към Веломеханик