Проблем със задна ос?!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със задна ос?!

Мнениеот MaRRty. » Пет Юни 14, 2013 11:49 am

Здравейте, наскоро счупих куха задна ос (10х145) и дойде време да я сменя. Сложих всичко както трябва и като сложих каплата на рамката и затегнах QR-a гайките на самата ос опират в рамката и каплата няма никаква инерция, изглежда все едно оста е къса, а е едно към едно със старата, та въпроса ми е някой може ли да ми каже от какво е това ?
- Не е важно какво колело караш, важно е как го караш!
- Карай по мен, ако вдигаш 300km/h!
Аватар
MaRRty.

Рейтинг: 1113

Re: Проблем със задна ос?!

Мнениеот Ozzie » Пет Юни 14, 2013 12:07 pm

Очевидно нещо някъде е затегнато повече отколкото трябва.
Като свалиш колелото от рамката и го завъртиш на ръка, има ли нужната инерция? Върти ли се гладко, без да усещаш някакви задържания и т.н.?

MaRRty. написа:...гайките на самата ос опират в рамката...

Е къде другаде да опират, че не можах да схвана какво казваш?

...а когато е на рамката и я завъртя, оста като се завърти и контрагайките се въртят с оста жули в рамката.

Значи нещо не е направено както трябва да бъде. С гадаене във форума едва ли ще се реши проблема.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот MaRRty. » Пет Юни 14, 2013 12:11 pm

Когато каплата е свалена и я въртя на ръка си има нужната инерция.......... а когато е на рамката и я завъртя, оста като се завърти и контрагайките се въртят с оста жули в рамката.
Аватар
MaRRty.

Мнениеот marsa » Пет Юни 14, 2013 2:16 pm

Здравей. Реглажа на главина на конуси си иска малко опит и пиниз, в началото не става добре и от първия път. Също така обикновено няма как да го направиш без тънкостенни ключове. Има два тънки момента - единият е че на някои главини част от уплътненията могат да се поставят и погрешно, трябва да се прецени точната позиция. Другото е, че като се регулират конусите (на главини с QR) трябва да се остави минимална хлабина (луфт), който се обира при стягане на машинката, защото оста се компресира минимално в частта между лагерите. С други думи ако главината няма абсолютно никакъв луфт немонтирана, то тя ще "затяга" повече или по-малко като е на байка. Трябва да намериш точната настройка, при която хем има луфт немонтирана, хем няма когато главината е монтирана. За да проби може да ползваш две широки гайки вместо дропаутите на рамката, за да не монтираш колелото всеки път. Направиш ли го няколко пъти ще става лесно и по усет от първи път.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот MaRRty. » Пет Юни 14, 2013 3:03 pm

Грешката беше в мен , бях пренатегнал конуса, който прилепва към лагерите .... Благодаря все пак :beer:
Аватар
MaRRty.

Назад към Веломеханик