Avid Elexir 1-проблем

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Avid Elexir 1-проблем

Мнениеот Nocturne » Пон Юни 24, 2013 10:17 pm

Здравейте,

става въпрос за задна дискова Avid Elexir 1 с ротор Avid G3 clean sweep 160мм.

Спирачката свири и ''прескача'' при натискане. Не спира добре, шуми доста. След почистване с обезмаслител и шкурка на накладките, проблема го няма точно 15мин каране и после пак почва да не спира добре и да скърца. Гледана е че няма течове тва онва... 2ма ''майстори'' са я гледали-не могат да разберат защо така се получава.
Предната ми е същата, само че с Magura Storm ротор и спира идеално. Силно и безшумно си кове.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Re: Avid Elexir 1-проблем

Мнениеот zafirovp » Вто Юни 25, 2013 11:09 pm

Същите симптоми, като при омаслени накладки. От сервиза караха ли колелото? С гледане няма как да се разбере дали има омасляване. Купи нови накладки или ги замени временно със такива от приятел, като преди това обезмаслиш ротора. А сигурен ли си, че са разработени правилно?
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Nocturne » Сря Юни 26, 2013 7:42 am

Ами караха го да, в бившия БАС това. Уж каза че няма спирачна течност по тях, но за всеки случай ги мина с шкурка и обезмаслител.

Какво имаш в предвид под правилно разработени? Други накладки да взема, за да видя от тях ли е? Ако спирачката пуска масло и тях ще развали.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот kotseto » Пет Юни 28, 2013 2:13 pm

Имам същия проблем със същата спирачка, къде ли не ходих, вече започна да ми писва - ходенето на сервиз оправя нещата за кратко, после пак...

1) обезмаслявах неколкократно
2) минаваха диска със шкурка един път
3) сменях накладки - това оправи проблема за 4-5 карания, после хайде пак. Старите не бяха съвсем износени - до около половината.

в един сервиз (ще си спестя името му) ми държаха колелото 4 дни и накрая "не можахме да го оправим". Защо не са могли? Не знаят...

Единственото, което ми идва наум е ако самата спирачка изпуска постоянно малко. Вече ми писна сериозно обаче и май просто е време за смяна.
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот xcrider » Пет Юни 28, 2013 2:17 pm

Имах проблем с теч от М446. От едното бутало течеше масло и омазняваше редовно накладките - накрая като ги убедих за проблема, ми я смениха с нова. Личеше си мазното, олепено с прах от накладките, провери и при теб около буталата(под накладките).
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Stoks1 » Пет Юни 28, 2013 8:04 pm

Тези Elixir 1-ците са супер боклуци много хора се оплакват от тях :) Ако имаш някакви средства се метни на 5-ците поне или нещо по-висок клас :)
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот Петър Велков » Съб Юни 29, 2013 9:19 am

Да се изкажа и аз.

RAM AM.ONE-чето ми дойде с такива спирачки, задната е ОК, но предната беше с абсолютно същите симптоми - спиране в стил "с пирон в ротора". Дойчин от TrueRiders я гледа като теле в железница, механиците им също, и в други сервизи така - шкурих накладки, обезмаслявах, сменях накладки с неоригинални, после и с оригинални Avid-ски - ефектът траеше 1-2 спирания и толкоз.

Накрая смених ротора с 203-ка GS3 (или както там му беше модела) втора употреба и колелото ми започна да спира ;)

Иначе и аз бих ги сменил с удоволствие. Качвал съм се и на други колелета с хидравлични спирачки и на нито едно от тях не са били по-лоши от моите!
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Рейтинг: 2000

Мнениеот Nocturne » Съб Юни 29, 2013 9:39 am

Мен ми се върти в главата дали ако купя нов ротор ще се оправи, но няма логика да е от него...

Със сигурност повече боклуците на Avid, които никак не са евтини няма да взема. Ще ми се да купя едни Magura MT2 или MT4 и да приключа въпроса, след като този проблем явно няма 'оправяне'.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот xcrider » Съб Юни 29, 2013 11:43 am

Shimano?
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот I.V.G. » Пон Юли 08, 2013 3:36 pm

Я накисни 2дни накладките в кореселин и дисковете изтрии хубаво с кореселин и докладвай какво е станало.Моите ги оправих така от омасляване.
I.V.G.

Рейтинг: 1220

Мнениеот Nocturne » Пон Юли 08, 2013 6:46 pm

То дори да го направя ако спирачката си изпуска постоянно няма никакъв смисъл :(

Ще го реша проблема генерално след известно време като взема нови спирачки. Мерси на писалите в темата.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот Firebike » Сря Юли 10, 2013 12:53 am

Това е често срещан проблем при Авидските спирачки.Сега :Първо махни накладките и виж дали отзад тях има отбелязано мазно бутало..Ако има значи спирачката пуска масло,но ако няма вземи малко обезмаслител и намокри една клечка за уши с него и провери дали диска е омаслен където е винтилиран (тоест на дупките за охлаждане),ако е омаслен в дупките го обезмасли добре или ако имаш възможност си купи нов и мисля ,че ще се оправи :)
Надявам се да съм помогнал :beer: П.С ако накладките са мазни няма да стане нищо :)
Firebike

Рейтинг: 1180

Мнениеот Nocturne » Сря Юли 10, 2013 4:33 am

Добре, ще пробвам да обезмасля диска и накладките. Ако стане както преди, ще е ок за първите 100 метра и после пак.

Спирачка която пуска масло има ли как да се оправи генерално или не?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот kobso1245 » Сря Юли 10, 2013 12:46 pm

Nocturne написа:Добре, ще пробвам да обезмасля диска и накладките. Ако стане както преди, ще е ок за първите 100 метра и после пак.

Спирачка която пуска масло има ли как да се оправи генерално или не?

Нови уплътнения? Тя е сравнително нова като модел, та не вярвам да няма резервни части за нея.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот Nocturne » Съб Юли 13, 2013 11:03 pm

Еми обезмаслих накладките, после шкурка, съхнене. Спря няколко пъти добре и после пак същото. Явно много бързо се омаслява не знам. Ще потърся някой друг механик и ще видя уплатнения ли какво може ли да се сменят и да се оправи.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот compira » Нед Юли 14, 2013 2:32 pm

До тук не видях да си пробвал с други накладки въпреки, че те посъветваха. Досега колкото пари си дал за майстори все щеше да си вземеш други. Все пак е хубаво да провериш за теч и разбира се преди да сложиш новите пак си обезмасли ротора (да сменяш ротор защото е мазен е действие за хора които предпочитат да си купят нов ротор вместо просто да изпият парите с приятели)... Та обобщаващо: ако няма теч, обезмасляваш и нови накладки. Ако има теч, оправяш го и по предната схема. Ако не успеят да ти оправят теча... нова спирачка.
Аватар
compira

Мнениеот Nocturne » Нед Юли 14, 2013 7:53 pm

Аз не виждам кой ме е посъветвал да сменя накладките от горе писалите..., но видях 2ма, които са написали, че са ги сменяли, а резултат няма. А един дори е сменял и ротора.
Парите за майстори, които съм дал, са мисля един път 4 или 5лв, това е.
До сега честно казано, не съм се заел сериозно с този проблем. Но сега мисля да го направя. Ако открия какво може да я оправи и откъде е проблема-ще напиша, за да съм полезен и на други с такива проблеми. Все пак спирачката е една от най-популярните масовки и има доста хора с тях.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот compira » Вто Юли 16, 2013 1:36 pm

Ами още в първия отговор това те съветват. Аз със смяна на накладки съм си оправял проблема на механична и на хидравлична дискова. За най-лесно може да си размениш наклакдите на предна и задна спирачка, но преди това не забравяй да провериш за теч и да обезмаслиш роторите.
Аватар
compira

Назад към Веломеханик