Изправяне на капла в полеви условия с подръчни средства

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Изправяне на капла в полеви условия с подръчни средства

Мнениеот Петър Велков » Сря Юни 26, 2013 8:39 am

Мараба!

Днес сутринта официално си отиде всичкото ми добро настроение. След обиколката на Витоша в събота довтасах с влака до Бургас и от там с шосейката до Созопол на гости при приятел (който за съжаление до утре е в Бургас, така че нямам "връзка с местните").

Днес бе денят, в който трябваше да обиколя южното ни Черноморие - от тук до Резово са има-няма 70км, тамън за еднодневна разходка в двете посоки. Снощи заредих провизии, приготвих раницата, заредих батерията на GoPro-то да документирам.... и ето какво ми се случи в Созопол, на две преки от къщата, в която спя:

Линк към снимка от FB (през бавно 3G съм и няма WiFi подръка)

Общо взето малко преди изгрев проспах една шахта с дълги отвори, широки малко повече от гумата ми, спрях в един от тях и тежестта ми наклони колелото. Преди да успея да стъпя на земята, каплата вече изглеждаше така.

Та, въпросът ми е, как и дали мога да го изправя това нещо, в случай че не успея да намеря велосервиз в Созопол? Утре трябва да стигна до Бургас, за да мога да си хвана влака обратно към София.
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Рейтинг: 2000

Re: Изправяне на капла в полеви условия с подръчни средства

Мнениеот APD » Сря Юни 26, 2013 8:55 am

С гумен чук и цепеница за подложка.

Са, отделен е въпроса, че тия колела не са за нашите пътища, ама ...
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот evilzet » Сря Юни 26, 2013 9:37 am

Не са ли скъсани спиците !?
Освен да опиташ в същата шахта, със свалена капла да я огънеш наобратно. Просто няма какво да губиш. И дано да не опира във вилката странично, спирачките е ясно, че ще ги отхлабиш...
evilzet

Мнениеот Петър Велков » Сря Юни 26, 2013 9:42 am

Скъсани спици няма, гумата също си е читава.

Инат съм, искам си разходката до Резово, гушвам каплата и заминавам за Бургас - намериха ми сервиз там!

Благодаря за съветите, ако не друго поне това с гумения чук ми върна малко настроението :beer:
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот marsa » Сря Юни 26, 2013 10:44 pm

Като гледам как се е покривила каплата най-вероятно е нископрофилна стоманена, респективно едностенна и би трябвало да се изправи прилично от добър майстор. Виж, ако е алуминиева няма надежда, но нямаше и да изглежда по подобен начин. Дай отзиви и снимки, когато имаш възможност.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Петър Велков » Пет Юни 28, 2013 6:22 pm

Здравейте на всички.

Старата шина остана при приятелите ми в Созопол, така че кривочът не мога да го снимам. Шината е алуминиева с капси и (според един софийски веломеханик) ръчно нанасяно (?!) керамично покритие. Мога да снимам задната - бяха еднакви, белгийски са (ако правилно си спомням) и отстрани керамичното покритие им е изтъркано до гол алуминий от използване на неправилни гумички на спирачките (според същия веломеханик). За случката не ме е яд единствено заради изтърканото керамично (или каквото и да е) покритие на шината - новата за нищо не става (или не е монтирана правилно), но така и така бях решил да сменям шините и главините (леглата на лагерите не са ОК, предната е с умишлено оставен минимален луфт). В сервизчето в Бургас възкликнаха колко хубаво ми било колелото - спиците били хубави. И шините явно са били, ама едно време...

За щастие, ако не друго поне успях вчера да си направя планираната разходка - от Созопол до Резово, сандвич почивка, обратно до Созопол (с рапан-почивка на един див плаж) и от Созопол до Бургас за да си хвана влака за София. Сумарно за деня - 170км по шосе. Новата шина започна да "бие" още преди да изляза от Созопол сутринта :)

Снимка с табелата на Резово
Снимка на границата
Панорама от плажа с рапаните

Странджа е красива, някой ден бих я пробвал по пътеки с планинското. И по шосе е готино, ама не е същото :)

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот TiratroN » Съб Юни 29, 2013 3:56 pm

Според мен идеята с гумения чук си е напълно сериозна. Едно време брат ми караше едно колело с алуминиеви капли (е верно сега всички са алуминиеви ама тогава моите бяха железни) и един път ми се наложи да му изправям каплата. Напъвам спиците с ключа, разхлабвам от другата страна, а каплата все си стои крива. И тогава ми хрумна нещо :) Изхаках я с ръка от едната страна и тя взе че си отиде на мястото.
TiratroN

Рейтинг: 1225

Назад към Веломеханик