Шофьори!!!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Шофьори!!!

Мнениеот Blackdog » Чет Юли 28, 2005 2:49 pm

There's a lady who's sure ...
Blackdog

Рейтинг: 1200

Мнениеот Rotting » Чет Юли 28, 2005 3:22 pm

Хм, ;) не съм съгласен само със сцените на:
- извърлянето на боклуците
- косото паркиране
- заемането на мястото за инвалиди
:popcorn:

А иначе ми се е случвало за малко да направя верижна катастрофа зад мен заради това, че спрях да пусна пешеходец. Опита учи - от тогава преди даже да си помисля да дам път на пресичащ, гледам в огледалото за задно виждане - предпочитам само псувня пред псувня и смачкана броня.
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот Openeye » Пон Окт 31, 2005 6:49 pm

Има едно неписано правило, че "на пешеходец не се спира" поне в София, което не е много правилно. Ако спреш създаваш суматоха която протича в следния ред: свистене на гуми (от спирачки зад теб), клаксони, псувни, ръкомахания.....:D
Важното е и ти да не оставаш по назад ръкомахай псувай и т.н. прави се на нервен.... обаче трябва да се внимава срещу кого. Веднъж ми се случи едни от една А8-ца, не ги видях добре май беше сам, обаче искокнаха ТРИМА кисели гЪзари. Трябваше да се чупя с мръсна газ и добре, че познавах квартала та се скрих из уличките. От тогава си нося едно арматурно желязо фи 30мм навито с тиксо в единия край (за дръжка) Ако изпадна в състояние на крайна отбрана мисля да го изплзвам... но дано не се налага.
Ride Out Of The Ordinary
Аватар
Openeye

Мнениеот TOYAGA » Пон Окт 31, 2005 7:01 pm

[quote]От тогава си нося едно арматурно желязо фи 30мм навито с тиксо в единия край (за дръжка) [/quote]

Екстра! Тъкмо няма да се чудят кво да ти наръгат в задника следващия път - еле па с тва тиксо, дет' си го намотал... :)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот PtD » Пон Окт 31, 2005 7:10 pm

[quote="Openeye"]

...От тогава си нося едно арматурно желязо фи 30мм навито с тиксо в единия край (за дръжка) Ако изпадна в състояние на крайна отбрана мисля да го изплзвам... но дано не се налага.
[/quote]

Добро е като идея, но работи само за по-леки случаи. Има доста голяма вероятност да отнесеш и стрелба!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Openeye » Пон Окт 31, 2005 7:42 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote]От тогава си нося едно арматурно желязо фи 30мм навито с тиксо в единия край (за дръжка) [/quote]

Екстра! Тъкмо няма да се чудят кво да ти наръгат в задника следващия път - еле па с тва тиксо, дет' си го намотал... :)
[/quote]

Благодаря, подобно !:D
Ride Out Of The Ordinary
Аватар
Openeye

Мнениеот Phil » Пон Окт 31, 2005 7:45 pm

Днес ме спряха куки, щото минах на червено и искаха и акт да ми пишат, на косъм се разминах.
Всичко много хубаво, ама бях с колелото. А оня пич чак палката ми маха и ми разправя "Отбий в дясно" :eek:
Почуствах се ъъъ странно.
Do I have to get naked people for you to remember my name?
----
"If you know SuSE, all you know is SuSE, if you know Slackware - you know Unix"
Phil

Мнениеот Bodom » Пон Окт 31, 2005 8:40 pm

Кат са гладни и на велосипедисти налитат :eyebrow:
Аватар
Bodom

Рейтинг: 1722

Мнениеот Openeye » Пон Окт 31, 2005 9:48 pm

[quote="Phil"]

Днес ме спряха куки, щото минах на червено и искаха и акт да ми пишат, на косъм се разминах.
Всичко много хубаво, ама бях с колелото. А оня пич чак палката ми маха и ми разправя "Отбий в дясно" :eek:
Почуствах се ъъъ странно.
[/quote]

Братле, мани майтапа обаче всички ние с колелетата сме си участници в движението и Закона за Движението по Пътищата си важи в пълна сила....
Ride Out Of The Ordinary
Аватар
Openeye

Мнениеот Phil » Пон Окт 31, 2005 10:07 pm

Абсолютно съм съгласен с теб и не отричам, че съм си виновен, ама, бате, чак с палката да ме привиква :D Много важен дойде :)
----
Phil

Мнениеот Openeye » Пон Окт 31, 2005 10:14 pm

[quote="Phil"]

Абсолютно съм съгласен с теб и не отричам, че съм си виновен, ама, бате, чак с палката да ме привиква :D Много важен дойде :)
[/quote]

Някой от тях си избиват комплексите, не им обръщай внимание. Недей да падаш на таяхното ниво....
Да го духат :hbang2::hbang2::hbang2:
Ride Out Of The Ordinary
Аватар
Openeye

Мнениеот 21 » Пон Окт 31, 2005 10:32 pm

В Австралия за каране без каска(на градско) глобявят.А дали ще минеш с кола или с байк на червено мисля,че си еднакво опасен,както за себе си,така и за другите участници в движението.В една нормална държава това да те спре вероятно е дълг на полицая .Не съм запознат дали има право да спре колоездач,но определено,от гледна точка на безопасността е постъпил правилно(не съзирам като причина за решението му да те спре,да е дълбокоскрито желание да му дадеш бакшиш,надявам все да не е бил такъв случаят:thumbu:)
Какъвото и да е станало,това ти е добра поука да не правиш подобни опити.
Хайде със ЗДРАВЕ и по-умната.;)
21

Рейтинг: 1210

Мнениеот 21 » Пон Окт 31, 2005 10:41 pm

Как няма да е важен,той всеки ден надали спира колоездачи.Май взаимно сте се изненадали:D
21

Мнениеот Phil » Вто Ное 01, 2005 10:16 am

В Англия няма такива гюмета като нашите, защото имат камери, НО ако случайно някой колоездач бъде засечен от патрулка и няма каска започват глоби и 'кратка поучителна лекция с поука' за движение по пътищата и градска безопастност. Което е много добре, докато това се прави с цел опазване на живот, а не припечелване на някой друг лев :^:
----
Phil

Мнениеот 21 » Вто Ное 01, 2005 10:27 am

:thumbu:Съгласен съм с теб.
21

Мнениеот TOYAGA » Вто Ное 01, 2005 10:48 am

@ Phil

В Германия пресичането на червено и всякаквите други безобразия по пътищата с велосипед ще се отразят на сметката ти от точки в талона (ако имаш книжка) по същия начин, по който ако си прегрешил зад волана на МПС. Ако те хванат да караш кьор-кютук пиян примерно, ще ти вземат книжката без да им мигне окото, ще платиш солено, а ако си прекалил над определена степен ще те бутнат и в дранголника... Така и трябва - щом си на пътя, значи си длъжен да се държиш съобразно правилата! Имам познат, който беше одран за превишена скорост от общината на селото, в което живее, щото не намалил на влизане и камерата го снимала с над 60 при ограничение 40...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Phil » Вто Ное 01, 2005 11:43 am

Бе, то не само в Германия и Англия, просто при нас всичко е с една (голяма) идея по-различно :)
Аз съм съгласен да плащам глоби, когато нарушавам правилника, ако знам, че този правилник не се мери според джоба на лейтенант Еди-кой си, щото иска да има кинти за "някоя квартална кръчма", а според закона удобрен от съответните власти :D
Ама на нас бая време ще ни трябва докат' заприличаме на европейска държава. Абе, честно казано, и така ми е добре :beer:

Едит: Сега се сетих, оня ден некъв лейтенант спрял един приятел, който отивал към поликлиниката и му преровил цялата кола + джобовете с обяснението : "Аз съм сигурен, че си скрил тревата тук някъде, по-добре ми кажи сега, че после като я намеря ще стане лошо". След един час ровене, не намерил нищо и му казал: "Айде, пич, извадИ късмет, бегай!"
:clap:
----
Phil

Мнениеот nikitzo » Вто Ное 01, 2005 7:58 pm

Е аз си купих колелото за да си поркам колкото искам, а да не се съобразявам с гадната таратайка и после да се прибирам с жълтури и тем подобни.
А за куките нека се опита някой да ме спре да видим какво ще стане. Добре, че познавам столицата добре и мога да мина навсякъде с колелото.
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот Brave » Вто Ное 01, 2005 8:11 pm

Необмислено изказване за човек, возещ се на най-опасното за водача пътно превозно средство след мотоциклета. Не знам, дали съзнаваш, но собствените ти забавени реакции, особено по тъмно, когато обикновенно човек се връща от "поркане" е много вероятно да доведат до наранявания или, недай Боже, смърт точно на тебе, а не на останалите участници в движението. Разбира се да караш колело в пияно състояние е много по алтруистично отколкото да караш кола, но когато те изчегъртват от асфалта, вероятно няма да ти е до това. Дано не възприемеш зловещия ми тон, като някакво лично отношение, просто предупреждавам, като шофьор с известен опит зад волана, който освен това има навика да си кара байка по София, т.е. виждал е проблема и от двете страни.

Колкото до пешеходците - понякога за тях е много по-опасно да ги пуснеш, казвам го от личен опит, когато в изблик на законолюбие спрях на зебрата на бул. Янко Сакъзов, срещу кино "Левски", за да пусна един възрастен мъж да си пресече както е редно и един тъп педераст (с голф 3, явно е знакова кола), щеше да го отнесе, защото реши, че не може и той да е такъв будала, че да се нареди да чака зад мен на пътека и реши да ме изпревари с мръсна газ, при това на разстояние две огледала + 5 см. Просто ако дядото беше с половин крачка напред, умираше пред очите ми. Тъй че внимавайте с подобни ситуации, после като разказвах на приятели за случката, се оказа, че не е изолиран случай. Въобще в тази джунгла, човек трябва да мисли, слуша и гледа 5 пъти по-внимателно, отколкото в белите страни, дано и тук стане така, като е при тях, че с моите непрестанни командировки по България, участието в тежка катастрофа не е въпрос на "дали", а на "кога".
Brave

Мнениеот bikerider » Вто Ное 01, 2005 8:41 pm

[quote="Brave"]

Необмислено изказване за човек, возещ се на най-опасното за водача пътно превозно средство след мотоциклета.
[/quote]

Глупости! Няма опасно превозно средство, има шофьори/карачи-идиоти...

Има правилник, който затова е измислен. Не съм чул досега някой да е блъснал осветен като хората колоездач, каращ В посоката на движение и плътно в дясно.

Някои колоездачи много обичат да се разглеждат като нещо извън правилника или пък просто хал-хабер си нямат от правила и спазване на ред. Това е причината.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот nikitzo » Вто Ное 01, 2005 9:09 pm

[quote="Brave"]

Необмислено изказване за човек, возещ се на най-опасното за водача пътно превозно средство след мотоциклета. Не знам, дали съзнаваш, но собствените ти забавени реакции, особено по тъмно, когато обикновенно човек се връща от "поркане" е много вероятно да доведат до наранявания или, недай Боже, смърт точно на тебе, а не на останалите участници в движението. Разбира се да караш колело в пияно състояние е много по алтруистично отколкото да караш кола, но когато те изчегъртват от асфалта, вероятно няма да ти е до това. Дано не възприемеш зловещия ми тон, като някакво лично отношение, просто предупреждавам, като шофьор с известен опит зад волана, който освен това има навика да си кара байка по София, т.е. виждал е проблема и от двете страни.

[/quote]

Brave бъди по-brave все пак има поркане и поркане за мен и 2 бири са поркане например. Достатъчно за да не можеш после да караш кола.
А колелата, че не са част от движението не са то е ясно защото никъде на са засегнати в првилника или поне преди 7 години не бяха когато взех книжка.
Затова аз ще продължа да карам колело в София като дивак а това, че имам шоф. книжка само ми помага да се пазя от хавотомобилете.

П.С. Абе карането пиян е малко гадно. Разбрах го преди 2-3 години след 2-3 мастички и 2-3 бирички след това, когато незнам какво стана ама направих 2-3 салта и после плюех пясък на "пробива Дим. Несторов":rofl::rofl::rofl::rofl:
Аватар
nikitzo

Мнениеот Brave » Вто Ное 01, 2005 9:11 pm

@Bikerider: Не ме разбра - може би трябваше да обясня по-явно какво имам предвид - най-опасно след мотоциклета е, защото не предоставя никава защита на каращия - дори съприкосновение с огледалото на автомобил може да донесе тежки наранявания на велосипедист. А колкото до добре осветения велосипедист, моля те, на тези форуми ти си един от най-трезво мислещите хора, помисли си само колко пъти през последната година, хора загиваха, чакайки си кротко на спирката на автобуса, защото някой идиот кара пиян или с безумна скорост. Какво те кара да мислиш, че никой не може да те забърше, както си караш по правилник. Определено, ако ще се стълкновявам с някой, предпочитам да съм зад стоманените греди във вратите, и деформационните зони на купето на колата ми, вероятно няма да го отречеш. Просто не си сам на пътя, за да зависиш само от собствените си решения - може да си сто пъти дисциплиниран, и пак да умреш, а идиота, който те е смазал, ще се оттърве със смачкан калник, една книжка по-малко и 2-3 години условна присъда. Затова, аз карам и кола и колело с мисълтта, че АЗ трябва да се пазя, не мога да разчитам на другите, защото ми трябва само един кретен, не повече. Затова съм твърдо против карането пил, дори на велосипед.

@Никицо: За това колко съм brave, то си е друг въпрос, всъщност съм доста предпазлив - все пак не отговарям само за себе си - дори само крака да си строша, кой ще ми храни детето? Пък и имах неприятен случай - един страшно свестен приятел на семейството, преди няколко години се уби с колата си, защото не успя да я овладее и се тресна в един Икарус, а беше пил съвсем малко. Няма никакво доказателсттво, че ако беше съвсем трезвен, щеше още да е жив, но със сигурност щеше да има повече шансове. Предупреждавам, защото тия тъпи машини убиват. Не е само този случай - мога и други да разкажа, но предпочитам да не го правя - става ми твърде гадно, като си спомням.
Brave

Мнениеот hlebarka » Вто Ное 01, 2005 9:24 pm

[quote="bikerider"]

[quote="Brave"]

Необмислено изказване за човек, возещ се на най-опасното за водача пътно превозно средство след мотоциклета.
[/quote]

Глупости! Няма опасно превозно средство, има шофьори/карачи-идиоти...

[/quote]

Прав си, сами пс не са опасни, но да караш колело в града е по-опасно от това да караш кола, или да се возиш на каквото там се возиш.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот nikitzo » Вто Ное 01, 2005 9:33 pm

[quote="hlebarka"]
или да се возиш на каквото там се возиш.

[/quote]

на неуморния

@Brave съжалявам
Аватар
nikitzo

Мнениеот bikerider » Сря Ное 02, 2005 11:58 am

[quote="Brave"]

@Bikerider: Не ме разбра - може би трябваше да обясня по-явно какво имам предвид - най-опасно след мотоциклета е, защото не предоставя никава защита на каращия - дори съприкосновение с огледалото на автомобил може да донесе тежки наранявания на велосипедист. А колкото до добре осветения велосипедист, моля те, на тези форуми ти си един от най-трезво мислещите хора, помисли си само колко пъти през последната година, хора загиваха, чакайки си кротко на спирката на автобуса, защото някой идиот кара пиян или с безумна скорост. Какво те кара да мислиш, че никой не може да те забърше, както си караш по правилник. Определено, ако ще се стълкновявам с някой, предпочитам да съм зад стоманените греди във вратите, и деформационните зони на купето на колата ми, вероятно няма да го отречеш. Просто не си сам на пътя, за да зависиш само от собствените си решения - може да си сто пъти дисциплиниран, и пак да умреш, а идиота, който те е смазал, ще се оттърве със смачкан калник, една книжка по-малко и 2-3 години условна присъда. Затова, аз карам и кола и колело с мисълтта, че АЗ трябва да се пазя, не мога да разчитам на другите, защото ми трябва само един кретен, не повече. Затова съм твърдо против карането пил, дори на велосипед.
[/quote]

Прав си разбира се, не може да се разчита само на правилника, но това което казвам е, че не може и да се игнорира. Може и да се опасно да се кара, може и да сме най-незащитените, но те репликирах, защото видях другата крайност в това което казваш. Не мисля, че трябва да се паникьосваме и да викаме наляво и надясно колко е опасно да се кара.
Трябва просто да се знае правилника, да се СПАЗВА, и да се отварят очите на 4 за идиоти. Това е за мен рецептата.

Е конкретно възразих срещу изказа ти, че велосипеда е най-опасното превозно средство за водача си. Нещо което ти сам потвърди - опасни са лумпените - нещо което не съм оспорвал никога.
Ако трябва да стъпя на твоя изказ - за мен автомобила е далеч по-опасен за водача си от велосипеда. Аз лично нито тежа над 500 кила с колелото си, нито мога да вдигна 100км/ч за 8 секунди, сещаш се. Нещата зависят ЕДИНСТВЕНО от водача и в това отношение доста повече хора са загинали в автомобил отколкото на велосипед.
Така че кое е по-опасно за водача си - нека първо погледнем голямата картинка и официалните статистики, какво ще кажеш?

Edit:
[quote="Brave"]
на тези форуми ти си един от най-трезво мислещите хора
[/quote]

Благодаря за комплимента :):beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Brave » Сря Ное 02, 2005 4:08 pm

Искаш статистика:
ето ти един сайт:
[url]http://www.bhsi.org/stats.htm[/url]

За да ви улесня, ще извадя няколко изречения,от "Injuries to Bicyclists
From A Monograph by the Johns Hopkins Injury Prevention Center" за да ми повярвате какво говоря:

1. Motor vehicles are involved in 90-92 per cent of bicyclist deaths and 12 per cent of injuries.
Казвам го, за да затвърдя мнението, че не велосипедиста е опасен за себе си, а колите около него. Всъщност, карането на велосипед е много безопасен спорт, ако се избягва карането по улиците на градове и по шосета.
2. Two-thirds of fatally injured bicyclists are tested for alcohol; 32 per cent of those tested have been drinking.
Поздрав за nikitzo. :beer:
3. Bicyclist death rates per trip or per person mile of travel greatly exceed the rates for car occupants.
От друг източник - шанса, за смърт при автомобил е около 0.016 на 1 000 000 мили срещу 0.036 при
велосипед. Същата статистика е много по-приятна - дори е в полза на велосипеда при сравнение на час каране, но тъй като самата тема е за ползването на велосипеда като превозно средство, вместо автомобила, първата статистика е по-показателната. За съжаление цифрите, които показвам са за САЩ, в България едва ли някой се е заемал с подобна статистика, а за съжаление, напълно непригодената за велосипедисти среда в София, вероятно (няма статистика)повишава многократно риска от смърт или нараняване и прави карането значително по опасно. Според проучванията(повечето са за Великобритания) в Европа процента загинали велосипедисти е малко по-висок като цяло - вероятно заради особеностите на местната пътна инфраструктура - по-тесни и по-криволичещи пътища, но това е чисто, неподкрепено с факти теоритизиране.

Въпреки тази статистика, аз ходя на работа често с колелото, тъй че не мислете, че го отричам като транспорт, напротив - според повечето източници, всъщност карането на велосипед е анти -рисково в дългосрочен план, защото намалява риска от сърдечносъдови заболявания - причината за смъртта на всеки четвърти човек, намалява замърсяването, служи като чудесна анти-стрес профилактика, дава възможност, съвременния човек висящ по 8+ часа на бюро пред РС да смени типа на натоварване - от умствено на физическо, което е предпоставка за качествена почивка. Просто смятам, че е редно човек да съзнава рисковете на които се излага.

Поздрави на всички - карайте и колите и колелата си внимателно и спазвайте правилата.

П.П. Абсолютен фанатик съм :hbang2:, щом успях да загубя 2 часа, за да си докажа тезата, която, никой не е отрекъл...
Brave

Мнениеот brokicho » Сря Ное 02, 2005 8:49 pm

Тъи като все още нямам книжка може би мнението ми няма да бъде много компетентно и ще бъде само от страната на колоездач макар че от доста време карам мотор(нелегално) ама кво да се прави като ме влече не е правилно знам но и друго ще ви кажа аз като карам винаги карам там където ще застраша единствено себе и няма да има други пострадали а докато изляза от населеното място щото се пак не живея в гората :) винаги съм се оглежал и внимавал и си мисля чя вече съм изградил рутината на обикновения моторис но това само си го мисля може да не е така и все пак не си позволявам изцепки като някои начинаещи келемца дето вчера са се качили на колата/мотора и започват да се прават на състезатели!мисля, че точно от такива индивиди идват проблеми по българските пътища (само да не се обидят някои начинаещи шофюри защотот съм свидетел и на много добре каращи момчета)
сега ще ви разкажа за два случая в които полицията постапва по доста учудващи за мен начини.
1.бяхме на софия и на излизане от нея по посока благоевград точно преди чешмата с минерална вода или малко след ниея беше не помня изкача полицяи и ни спира а татко кара със 70 про ограничение 40(вие веднага ще си кажете егати пезрасъдния шофюр и с право НО тук ще скоча срещу всички Ви защотото от както се помня винги е карал внимателно даже аз съм му мранкал мноог често защо кара толкова бавно ама тва е друга история)та те му написаха САМО едно фишче за 10лв а за тва според мене поне акт или онемане на контролни точки или поне аз така си мисля.а тои не им е давал предлагал и тем подобни неща като рушвети.тва не е цялата история ама да не се задълбочаваме в подробности достатъчно съм ви отекчил сигурно.
2. пак излизаме от софия и спираме на владая там нали има пунк на полицията за да изчакме едни приятели и по едно време дотичва един полицаи и аз си помислих за тоя ще прави проблем а тоя идва т започва да пита вие защо спярха да нямате проблем с колата ако има нещо кажете да ви помогнем демек изключително отчив и приятен полицая евала на такива.
а за колета мога да ви кажа че съм изключително отвратен от голяма част от шофюрите
аз си карам изключително внимателно наи в дясно и тия кат почнат да свиркат тва онова когато си се средоточил жъху карането примерно в нанагорно и ти свирне некои е многоо неприятно изпитвал съм го дори скочих от колелото от страхи другото е когато съм на някакво обикновено кръстовище например аз се движя по главния път а от дясно ми се вклучва дръг път винаги трябва да внимавам защото малко от шофорите ще то дадът предимство.
и последното което бих ви препоръчал избягваите да карате когато е тъмно вече и нямате светлини и ако има тротоар и трафика е натоварен караите там и последното е внимаваите с малките деца когато карате и града те винаги щъкат насам натам и не се знае кога ще ти скочат ж спиците.
АКО ВИ СЕ СТРУВА ТОВА КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ ГЛУПОСТ НЕ МИ СЕ СЪРДЕТЕ АМА ТАЗИ ТЕМА МИ Е МАЛКО БОЛНА И ЗА ТОВА
аз за огромно съжаление също съм потърпевш, не пряко, от пиянство и безрасъдно каране:indiffe: :peace:
Моля, извинете ме за допуснатите правописни грешки!
brokicho

Рейтинг: 1735

Мнениеот Admin » Сря Ное 02, 2005 10:35 pm

[quote="brokicho"]

а за колета мога да ви кажа че съм изключително отвратен от голяма част от шофюрите
аз си карам изключително внимателно наи в дясно и тия кат почнат да свиркат тва онова когато си се средоточил жъху карането примерно в нанагорно и ти свирне некои е многоо неприятно изпитвал съм го дори скочих от колелото от страх [/quote]

Твоя е грешката, че се плашиш! ;) Свикни да не го правиш. Повечето шофьори, които подават звуков сигнал, го правят единствено с цел да предупредят колоездача за това, че идват иззад него и според мен това е много полезно. Ако си караш плътно вдясно и т.н., при подаване на такъв сигнал нито има нужда да се стряскаш, нито пък да правиш нещо, просто си караш, знаейки, че зад теб има някой, което все пак действа превантивно, така че да не вземеш да смениш рязко посоката. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Phil » Сря Ное 02, 2005 11:01 pm

От друга страна има такива, които подават звуков сигнал непосредствено преди да се врежат в теб. Изпитвал съм го на собствен гръб, като единственото което ме спаси тогава, освен късмета, беше бързото ми отскачане с кормилото настрани, та да може ГОЛФА (защо ли) да профучи на сантиметри от ръкохватката. Иначе директно си ми минаваше през краката и то без вината да е моя. Не че щеше да има значение :)
Някой по-нагоре каза, че тук не е въпроса "дали", а "кога" и е адски прав. Има прекалено много "шофьори"
----
Phil

Мнениеот afterburner » Сря Ное 02, 2005 11:15 pm

[quote="Admin"]

[quote="brokicho"]

аз си карам изключително внимателно наи в дясно и тия кат почнат да свиркат тва онова когато си се средоточил жъху карането примерно в нанагорно и ти свирне некои е многоо неприятно изпитвал съм го дори скочих от колелото от страх [/quote]

Твоя е грешката, че се плашиш! ;) Свикни да не го правиш. Повечето шофьори, които подават звуков сигнал, го правят единствено с цел да предупредят колоездача за това, че идват иззад него и според мен това е много полезно. Ако си караш плътно вдясно и т.н., при подаване на такъв сигнал нито има нужда да се стряскаш, нито пък да правиш нещо, просто си караш, знаейки, че зад теб има някой, което все пак действа превантивно, така че да не вземеш да смениш рязко посоката. :)
[/quote]

Това което казваш е така, но аз като шофьор от вчера и скоро изял правилника и листовките мога да кажа, че в тях се съдържа точно такъв въпрос. Колоездач каращ в дясно на пътя и кола почваща изпреварване. Въпросът бе дали е позволено да се ползва звуков сигнал... категорично не, защото както каза brokicho сигналът може да изплаши колоездача... друг въпрос е забраната на употребяване на звуков сигнал в град освен при избягване на ПТП...
Аватар
afterburner

Рейтинг: 1700

Следваща

Назад към Други