Като начинаещ байкър съм намислил да си купувам твърдак до около 500лв. Ще се кара по равни планински пътеки, без агресивни спускания или тежки изкачвания, в общи линии за удоволствие през свободното време. Ситуацията обаче е малко по-особена - колелото ще се кара в баварските алпи, т.е. в Германия. Опциите за мене са две - или да купя велосипеда директно в Германия, или да си го взема от БГ (ще се прибирам през юли) и да си го транспортирам в баварско. Поради високите цени на велосипедите тук съм се насочил към БГ марка, но ако все пак някой знае за някоя марка с добро съотношение цена/качество, която да се продава в Германия, ще се радвам на информацията.
Изискванията ми са велосипедът да е максимално надежден, да има минимална вероятност да се развали нещо, защото няма как да си ползвам гаранцията от чужбина. Важно ми е скоростите да се сменят леко и комфортно. Насочил съм се към V-Brake, защото като видях цените на хидравличните дискови спирачки тотално се отказах от тях.
Иначе, доколкото успях да се ориентирам от нета, обмислям следните модели:
1. Cross GRIP 921 - явно е нов модел, защото на сайта на Cross не намерих никакво инфо. Харесва ми, че е с 29" гуми и че вилката е със 100мм ход, с реглаж на твърдостта. В нета нещо няма изчерпателно инфо за тоя модел, някой има ли впечатления??
2. Sprint Apolon 2013 - доколкото разбрах, компонентите тук са по-висок клас, отколкото при Кроса, плюс това предната вилка се заключва. Обаче на няколко места, вкл. и в този форум, четох, че колелото бързо се "раздрънква" - проблеми със спиците (откачени пръстенчета на спиците), некачествени педали и т.н... А и някак си на външен вид не ми харесва особено...
3. Cross Gravito 26" - 80mm ход на вилката, не успях да схвана има ли реглаж на твърдостта или не. По-евтино от другите модели, които съм изброил, може би на този етап ми е фаворит, защото ми изглежда добро съотношението цена/качество, а и така ще ми останат малко пари за аксесоари - фар, калници ти т.н. Транспортът до Германия също не е като да е без пари, така че цената на тоя модел много ме привлича, но дали си заслужава?
4. Drag ZX-3 Pro 2013 - Рамката не ме кефи на външен вид, обаче колелото изглежда да е с добри характеристики за парите си. Според повечето калкулатори обаче за мен ще е подходяща 19" рамка, каквато при този модел не се предлага.
Какво ще ме посъветвате да правя? Имам и още един въпрос - откъде е най-добре да се закупи велосипедът? Кои онлайн/офлайн магазини (в София) са за препоръчване? Нямам вече никакъв поглед в/у магазините у нас ...