Въпрос за избор на твърдак

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за избор на твърдак

Мнениеот icu12345 » Нед Юни 30, 2013 1:18 pm

Здравейте ;) Поздравления за форума - научих много неща и пре всичко много ме радва факта, че имаме задружно MTB общество.

Като начинаещ байкър съм намислил да си купувам твърдак до около 500лв. Ще се кара по равни планински пътеки, без агресивни спускания или тежки изкачвания, в общи линии за удоволствие през свободното време. Ситуацията обаче е малко по-особена - колелото ще се кара в баварските алпи, т.е. в Германия. Опциите за мене са две - или да купя велосипеда директно в Германия, или да си го взема от БГ (ще се прибирам през юли) и да си го транспортирам в баварско. Поради високите цени на велосипедите тук съм се насочил към БГ марка, но ако все пак някой знае за някоя марка с добро съотношение цена/качество, която да се продава в Германия, ще се радвам на информацията.

Изискванията ми са велосипедът да е максимално надежден, да има минимална вероятност да се развали нещо, защото няма как да си ползвам гаранцията от чужбина. Важно ми е скоростите да се сменят леко и комфортно. Насочил съм се към V-Brake, защото като видях цените на хидравличните дискови спирачки тотално се отказах от тях.

Иначе, доколкото успях да се ориентирам от нета, обмислям следните модели:
1. Cross GRIP 921 - явно е нов модел, защото на сайта на Cross не намерих никакво инфо. Харесва ми, че е с 29" гуми и че вилката е със 100мм ход, с реглаж на твърдостта. В нета нещо няма изчерпателно инфо за тоя модел, някой има ли впечатления??

2. Sprint Apolon 2013 - доколкото разбрах, компонентите тук са по-висок клас, отколкото при Кроса, плюс това предната вилка се заключва. Обаче на няколко места, вкл. и в този форум, четох, че колелото бързо се "раздрънква" - проблеми със спиците (откачени пръстенчета на спиците), некачествени педали и т.н... А и някак си на външен вид не ми харесва особено...

3. Cross Gravito 26" - 80mm ход на вилката, не успях да схвана има ли реглаж на твърдостта или не. По-евтино от другите модели, които съм изброил, може би на този етап ми е фаворит, защото ми изглежда добро съотношението цена/качество, а и така ще ми останат малко пари за аксесоари - фар, калници ти т.н. Транспортът до Германия също не е като да е без пари, така че цената на тоя модел много ме привлича, но дали си заслужава?

4. Drag ZX-3 Pro 2013 - Рамката не ме кефи на външен вид, обаче колелото изглежда да е с добри характеристики за парите си. Според повечето калкулатори обаче за мен ще е подходяща 19" рамка, каквато при този модел не се предлага.

Какво ще ме посъветвате да правя? Имам и още един въпрос - откъде е най-добре да се закупи велосипедът? Кои онлайн/офлайн магазини (в София) са за препоръчване? Нямам вече никакъв поглед в/у магазините у нас ...
icu12345

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос за избор на твърдак

Мнениеот Stoks1 » Нед Юни 30, 2013 9:22 pm

Здравей, така на пръв поглед като погледна велосипедите, който си посочил, мога да ти кажа 2-рия и 3-тия да ги изключиш напълно. Не са с хубави компоненти и рамките са някак си зле :D :D Като за тези пари Cross GRIP 921 ми изглежда най-сносен и приличен. Ако бих избирал сега твърдак бих избрал него да си взема (лично мое мнение). Незнам ти на кой си се насочил, но аз ще избера него. В София някой представител на Cross търси или може би някое телефонче из нета да те ориентират към някой магазин.. Похвали се после в форума и със снимка :)
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот icu12345 » Нед Юни 30, 2013 11:03 pm

Ами като че ли фаворити са ми варианти 1 и 3. Голяма ли е разликата в компонентите? За съжаление много малко разбирам от конкретни модели команди, вилки и т.н.. Има ли сериозно предимство за Grip-a или е по-скъп заради по-големите гуми?
icu12345

Мнениеот kobso1245 » Нед Юни 30, 2013 11:18 pm

И на 2-те са им сходни компонентите(голяма разлика не виждам). Тук по-скоро дилемата ще е 26-ца или 29-ка(зависи от това колко си висок).
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот ЕAngel » Пон Юли 01, 2013 9:29 am

Stoks1 написа: мога да ти кажа 2-рия и 3-тия да ги изключиш напълно. Не са с хубави компоненти и рамките са някак си зле

Може ли да обосновеш това твърдение, или е въпрос на "вътрешно усещане"?
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот icu12345 » Пон Юли 01, 2013 10:11 am

Аз също ще се радвам на обосновка, защото се колебая най-много именно между опции 1 и 3. Висок съм 184см и тежа 80кг. Прочетох, че 29" имали своите предимства, но ме притеснява друго - така при правилно настроена височина на седалката едвам ще стигам земята, заради по-големите гуми..

Иначе, относно конкретните модели: Колега (запален велосипедист от един друг мой любим форум) ми обърна внимание на следното: Gravito има заден дерайльор Shimano Acera RD-M360, докато при Grip 921 имаме ALTUS RD-M310, т.е. излиза, че Гравито има по-висок клас драйльор? В същото време обаче ходът на вилката при 29-цоловият модел е по-голям? За съжаление, по повечето сайтове липсва 100% пълна информация за всички компоненти.. дали някой може да потвърди колко е ходът на двете вилки?
icu12345

Мнениеот icu12345 » Сря Юли 03, 2013 7:20 pm

Някой може ли да сподели опит с 29-инчовите модели? Какви предимства предлагат пред 26 цола?
icu12345

Мнениеот nask0o » Сря Юли 03, 2013 9:23 pm

Според мен Sprint Apolon или Drag Zx3 един от двата велосипеда ще ти свършат работа. За Драга бих казал командите са хубави, вилката не е знае какво, но е добре общо взето колелцето си е здравичко.
Drag Zx Limited Edition !!!
nask0o

Рейтинг: 1180

Мнениеот ivan_251 » Пет Юли 05, 2013 12:11 am

А ето какво ще кажа за Tourney RD-TX35.(задният дерайльор на драг zx3 pro).Дерайльора е от най-нисък клас.Нямам спускане в планината и да не ми се е налагало да правя пълен набор от настройки с една дума този дерайльор НЕ е за каране в планитата.Става колкото да се разхождаш в парка в града и наравно по черни пътеки за това е перфектен.А за това как карам ,ми 15 годишният ми съсед кара колело с по-твърдо окачване и го карам да ме чака 10 минути сигурно,не съм особено по агресивното каране.

Нищо не разбирам ?Как може един велосипед да е PRO и да е с най-нисък клас части,някой от който дори не стават за планинско колоездене.

Вилката- suntour m2025_(вилката на zx3 pro) и такова животно съм пробвал -характеристики който аз съм забелязал
малоходна,без рибаунд,твърда с фабричен луфт с перспективата за още по-голям такъв.Не позволяваща слагането на дискова спирачка в много от случайте,а дори и да го позволява ще и влия отрицателно заради луфта.

Наистина за тези пари не можеш да очакваш кой знае какъв велосипед,да не се чупи,ако караш интензивно сам ще усетиш слабите места,но наистина трябва да стигнеш до консенсус.ZX3 не е твоят велосипед.Ако бях на твое моясто бих си взел GRIP 921,при избора на подходяща рамка дори хора с нисък ръст могат да стигнат земята.В смисъл не е задължително човек да е висок за да кара 29",но все пак е препоръчително високите хора да карат 29"
Аватар
ivan_251

Рейтинг: 1210

Мнениеот icu12345 » Пет Юли 05, 2013 9:12 pm

ZX3 pro и аз го отписах.
Grip 921 има повече ход на вилката, за сметка на това пък Gravito има един клас по-висок заден декланшор. :banghead:
icu12345

Мнениеот ivan_251 » Съб Юли 06, 2013 5:49 pm

Разликата между Altus-a и Accera-та е минимална,както ценово така и в работата и качеството.Задния дерайльор е само една малка част,докато грипа е по-голямо като размер колело.Има по-големи капли,рамка ,което е го и прави по-скъпо,въпреки по-ниския клас заден дерайльор.От всичко сега гледай рамката най-вече да ти е точна.Останалото и постепенно се износва ,чупи,ако караш интензивно в планината няма начин да не поискаш да смениш някой части след време.
Аватар
ivan_251

Рейтинг: 1210

Мнениеот icu12345 » Съб Юли 13, 2013 8:02 pm

Взех Grip-a, само че му купих метални педали вместо пластмасовите, също така го оборудвах и с калници. Покарах го днес малко и много му се радвам. Нямам търпение да го занеса в планината ;)
icu12345

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти