Развалена резба на Post Mount ухо

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Развалена резба на Post Mount ухо

Мнениеот URNEST » Нед Окт 18, 2009 4:21 pm

Здравейте,
Проблема мисля че е сериозен. Вилката ми има post mount уши за директен монтаж на калипера. Част от резбата на долното ухо се развали от пренатягане (знам, тъпа моя грешка...). Получава се така че последните навивки на болта няма къде да хванат и той не може да се стегне. Прекарах медчик през резбата, но уви няма подобрение. Как да процедирам сега?
Имам два варианта за сега:
Да пробвам с по-къс болт, който няма да стига до развалената резба във вилката, който ще бъде залепен със съответния Локтайт.
Да сложа по дълъг болт, който ще продължи след развалената резба, така че тя да остане посредата. проблема тук е че не знам дали ще имам достатъчно дълбочина, а последното нещо което искам да е да разпробивам вилакта.
Мислех си за вариант да нарежа следващия размер резба, със съответния болт, но той няма да минава през дупките на калипера.
За сега това е. Всякакви съвети са добре дошли, най-вече от хора с личен опит.
Моля без :offtopic: Грешката вече е направена, няма връщане назад.
Аватар
URNEST

Рейтинг: 2000

Re: Развалена резба на Post Mount ухо

Мнениеот CRAZY RIDER. » Нед Окт 18, 2009 4:33 pm

Според мен най-добрия вариант е с метчик да "нарежеш" следващият размер резба и съответно да сложиш болт отговарящ на новата резба.
Преди време един познат така беше решил проблема.
ИзображениеЖивей бързо,няма утре...има днес !
Аватар
CRAZY RIDER.

Рейтинг: 1173

Мнениеот bdz43r » Нед Окт 18, 2009 4:59 pm

Болта се завива, но превърта в изронената резба или не може да се завие докрай и остава да стърчи?
Аватар
bdz43r

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 18, 2009 7:09 pm

възможно решение е и течния метал (не съм сигурен, че точно така беше наименованието), ползва се чат- пат за запълване на пукнатини в цилиндрови блокове на ДВГ
и вече вместо болт, да имаш шпилка към която да монтираш преходника (или направо спирачния апарат) с помощта на гайка
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот URNEST » Нед Окт 18, 2009 11:18 pm

CRAZY RIDER. написа:Според мен най-добрия вариант е с метчик да "нарежеш" следващият размер резба и съответно да сложиш болт отговарящ на новата резба.

Както бях споменал, имам съмнението, че ако сложа по-дебел болт, то той няма да минава през дупките на калипера, а не ми се иска и него да разпробивам.
bdz43r написа:Болта се завива, но превърта в изронената резба?

Точно така. Завива си се докрай, но превърта и не може да се стегне. За това си мисля че с къс болт и повечко Локтайт може и да реша проблема.
Ozzie написа:възможно решение е и течния метал...и вече вместо болт, да имаш шпилка към която да монтираш преходника (или направо спирачния апарат) с помощта на гайка

А не може ли да се излее нещо в ухото и да се нареже нова резба със същия размер? Нещо от рода на Бизон например, чувал съм че има доста добри якостни характеристики. Иначе идеята да стърчи резба и с гайка да си затягам калипера не ме кефи.
Аватар
URNEST

Мнениеот tanec » Нед Окт 18, 2009 11:37 pm

URNEST написа:
CRAZY RIDER. написа:Според мен най-добрия вариант е с метчик да "нарежеш" следващият размер резба и съответно да сложиш болт отговарящ на новата резба.

Както бях споменал, имам съмнението, че ако сложа по-дебел болт, то той няма да минава през дупките на калипера, а не ми се иска и него да разпробивам.

Не съм много компетентен, но си мисля, че този вариант не е удачен и от гледна точка на снемане на материал от вилката, което ще отслаби това място, къде мисля има доста големи натоварвания.
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот Stancho » Пон Окт 19, 2009 7:51 am

@Urnest то може да пробваш и да запълниш дупката и след това с помощта на бормашина и метчик да направиш всичко на ново. Премери дълбочината и отиди при професионалист да пробие новата дупка, за не е под ъгъл.
А има и нещо друго. Ако са ти превъртяли само последните 2 - 3 резби, то би трябвало другите преди това да държат. Ако те не държат - значи всичките са заминали. ;)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Sasho_snegorina » Пон Окт 19, 2009 8:47 am

Лоша работа, но мисля, че има начин да се реставрира. До колкото разбирам, болта, който е превъртял е от този вид -> http://www.niko-bikes.com/eshop/images/ ... e-cage.jpg , тоест с прекъсната резба. Може ли да кажеш колко мм е дължината на резбата на твоя болт, за да добием представа колко от резбите са заминали? Точно на долния болт действат най-големите усилия от спирането, и мисля, че проблема не бива да се подценява. Ботушите на Травис-а до колкото знам са магнезиеви, както на повечето вилки, и това успожнява работата. Преди време имаше тема тук за вълшебните пръчки "HTS-2000 Aluminium Repair", мисля, че това е възможно най-добрия и надежден начин за изграждане на изцяло нова резба. Четох доста в интернет за тези "пръчки" и останах доста очарован от свойството на материала след "отливане", погледни това видео -> http://www.youtube.com/watch?v=N-cv3R4fWZc , единствения проблем е - "Low Temperature. Between 380°C - 408°C Working Temperature.", което ще съсипе част от боята на ботушите. Все пак според мен, ако болта е от вида на този, който съм показал в началото, мисля, че няма начин да са съсипани всички резби, което увеличава шанса, обикновен болт, с цяла резба да свърши идеална работа. Ако решиш да се спреш на варианта с "вълшебните пръчки" и доставка, съм съгласен да участвам в поръчката с няколко бройки, че имам един клипер със счупено ухо. Успех. Не е лошо да помислиш за инвестиране на парички в Динамометричен ключ :agree:.
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот Ozzie » Пон Окт 19, 2009 9:30 am

URNEST написа:Да сложа по дълъг болт, който ще продължи след развалената резба, така че тя да остане посредата. проблема тук е че не знам дали ще имам достатъчно дълбочина, а последното нещо което искам да е да разпробивам вилката.

дълбочина ще имаш, ама на практика смисъл няма, тъй като ботуша долу е кух
само ще му направиш една дупка повече
а и има голяма вероятност да уредиш близка среща на въпросния по- дълъг болт с левия крак на вилката :D

А не може ли да се излее нещо в ухото и да се нареже нова резба със същия размер?

сигурно може, но не съм сигурен, че ще получиш същата здравина, ако да речем запълниш отвора на 3/4 с въпросния течен метал и навиеш шпилка, която да подрежеш до толкова, че примерно като стегнеш гайката, нищо да не стърчи над последната
не е естетически красиво, ама някой неща трябва да се преглътнат понякога

Иначе идеята да стърчи резба и с гайка да си затягам калипера не ме кефи.

кат' не те кефи...
дрилиш до следващия размер ('щот разбирам, че положението вече е безнадеждно осрано)
режеш нова резба и ако пак се осере тотално си купуваш нови ботушки и друг път ше внима'аш повече
:thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот MauiWowie » Пон Ное 30, 2009 7:24 pm

Виждам че темата е стара и човека най вероятно вече си е решил проблема но за протокола (на някой може да му е полезен) искам да напиша как аз реших подобен проблем. Значи ако нищо друго не стане може да напълниш резбата с моментно лепило завираш болта и си готов. Карах една вилка така (вкл. и спусках)половин година не е мръднала, а в момента и баща ми си я кара. За по сигурно бях намазал и болта, шайбите и преходника с лепило. Абе с две думи омазваш всичко с лепило и няма мърдане. Звучи доста мърляшки та го препоръчвам само за в краен случай но иначе ефект определено има.Естествено ако се прибегне до тази бих казал крайна процедура е хубаво да се проверява от време на време състоянието и ако се налага да се маже допълнително с лепило профилактично :D.
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Мнениеот WestIce » Пон Ное 30, 2009 10:09 pm

Сетих се за още вариянти. Ако има някаква останала резба на вилката, пък и да няма не пречи, слагаш преходника и намираш някаква скоба която да мине през ботуша и преходника - т.е. да стегне преходника към ботуша, китосваш около нея, боядисваш, някоя лепенка и е готово. Самоче няма да сваляш преходника повече :D. Също така, с лепило може да намажеш там където ухото на вилката се допира с преходника, за да няма мърдане. Сега, ще си взимам вилка с PM стандарт за монтиране на спирачка и тази тема ме подсети, да внимавам с резбите, защото съм имал инцидент с една лапа вече :)

Edit: Когато пускате теми за проблем с дадено нещо, пишете след това как сте се справили с проблема, защото това може да бъде от полза и за други. Дразня се от такива неща, без да се обиждаш.

Edit2: Ето и още един изключително прост, но е трудно да се досетиш за него вариянт http://www.pinkbike.com/photo/3730537/ :)
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот SeSSion » Чет Дек 03, 2009 1:15 pm

Не може ли, ако има поне малко останала резба болта да се увие с тефлонова лента и да се завие така. Би трябвало да стане.
SeSSion

Мнениеот URNEST » Чет Дек 03, 2009 5:00 pm

Проблема го реших с по-дълъг болт, който предварително имаше намазан Loctite против саморазвиване на резби (синички). Карах няколко пъти от тогава и не съм има проблеми. :)
Аватар
URNEST

Мнениеот TENDER » Нед Дек 06, 2009 11:26 pm

WestIce написа:Edit2: Ето и още един изключително прост, но е трудно да се досетиш за него вариянт http://www.pinkbike.com/photo/3730537/ :)
Би ли обяснил какъв е вариянта? Въпреки линка ми е трудно да се досетя. Може би не ми достига въображение.

Edit: Схванах. Цилиндричните тела които са в ушите. Само че на снимката изглежда че е фабрично направено.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот WestIce » Пон Дек 07, 2009 12:44 pm

Точно така ;) Този вариянт и скобата с крайни. Първо трябва да се пробва с лепило.
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот radeviq » Пет Юли 05, 2013 9:15 pm

Колеги, да споделя отпит със същия проблем. На кратно историята: вечерта преди Обиколката центровам предна спирачка и "хоп" горния болт превърта ... мислех, че е малкото зло и ще се размина с едното ходене до Евроболт, но часа беше 10 и някак трябваше да се кара на другия ден, за това обилно мазане с моментно лепило и завиване на болта, което се оказа достатъчно за състезанието. Идва понеделник след състезанието, отивам да си купя болт, прибирам се доволен и .. греда - новия болт също му спича купона. Съответно започвам да мисля болни схеми и да се ровя из форума, няколко консултации в сервизи и в крайна сметка днес си намерих чудно решение (да не говорим, че е и адски евтино!). Решението на всичките ми проблеми се яви под формата на пружинка. Ремонта се състои в разширяване на отвора с бургия 7ца, изрязване на нова резба с метчик 8ца и навиване на пружинката, след което монтиране на спирачката. Утре мисля да тествам с каране, но като цяло всичко изглежда добре и здраво затегнато. При цена на пружинката от 1,20 и евентуално метчик за 5лв. (аз си имах) ремонта стана идеален.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот steal_legend » Пет Юли 05, 2013 10:58 pm

При мен стана с по-дълъг болт. :agree:
steal_legend

Рейтинг: 1235

Мнениеот UnitedRule » Съб Юли 06, 2013 5:46 pm

и аз, същия проблем, превъртял горен болт, със 180 диск съм, залепих със локтайд, ща тествам тези дни и ще споделя мнение, иначе мн полезна тема, както и идеите на всички колеги, :beer:
UnitedRule

Рейтинг: 1200

Мнениеот papinu » Нед Юли 07, 2013 3:03 pm

radeviq написа:... Съответно започвам да мисля болни схеми и да се ровя из форума, няколко консултации в сервизи и в крайна сметка днес си намерих чудно решение (да не говорим, че е и адски евтино!). Решението на всичките ми проблеми се яви под формата на пружинка. Ремонта се състои в разширяване на отвора с бургия 7ца, изрязване на нова резба с метчик 8ца и навиване на пружинката, след което монтиране на спирачката. Утре мисля да тествам с каране, но като цяло всичко изглежда добре и здраво затегнато. При цена на пружинката от 1,20 и евентуално метчик за 5лв. (аз си имах) ремонта стана идеален.

Моята рамка (Canyon Nerve XC 2012) е направена по същия начин.
Сменях си спирачките и сваляйки задната, която е с 'Post Mount' монтаж забелязах, че вместо да има резба в ушите то там е набита такава 'пружинка', която съм сигурен, че е от по-подходящ материал отколкото от алуминий ако беше нарязана резбата направо в ухото.
За нагледност прилагам и снимка:
IMG_3867.JPG
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот compira » Нед Юли 07, 2013 7:13 pm

papinu написа:
radeviq написа:... Съответно започвам да мисля болни схеми и да се ровя из форума, няколко консултации в сервизи и в крайна сметка днес си намерих чудно решение (да не говорим, че е и адски евтино!). Решението на всичките ми проблеми се яви под формата на пружинка. Ремонта се състои в разширяване на отвора с бургия 7ца, изрязване на нова резба с метчик 8ца и навиване на пружинката, след което монтиране на спирачката. Утре мисля да тествам с каране, но като цяло всичко изглежда добре и здраво затегнато. При цена на пружинката от 1,20 и евентуално метчик за 5лв. (аз си имах) ремонта стана идеален.

Моята рамка (Canyon Nerve XC 2012) е направена по същия начин.
Сменях си спирачките и сваляйки задната, която е с 'Post Mount' монтаж забелязах, че вместо да има резба в ушите то там е набита такава 'пружинка', която съм сигурен, че е от по-подходящ материал отколкото от алуминий ако беше нарязана резбата направо в ухото.
За нагледност прилагам и снимка:
IMG_3867.JPG

Това са ремонтни пружини и изискват специфични инструменти, които се продават в комплекти и излизат доста скъпо. Използват се за ремонт на развалени резби или направо на ново изделие за по-голяма здравина. Такъв ремонт могат да ти направят в почити всеки автосервиз и ще е предполагам на поносима цена (все пак са си взели вече комплекта, а самата пружинка е евтина)
Аватар
compira

Мнениеот veskoz » Пон Юли 08, 2013 9:03 am

С Локтайт става, (ако не е мноооого осрана резбата) но е по-добре перманентно да се фиксира шпилка. По надеждно е и дава възможност за лесен демонтаж/реглаж на калипера. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот penmark » Пон Юли 08, 2013 8:29 pm

При мен не беше вилката а резба на болт за диск на задната главина. Навих резба на главината и добре, че имам познати стругари, които отреагираха бързо. :beer:
Преди малко го монтирах. :)
Изображение

Изображение

Ако някога недай си боже ми се прецака PM-а на вилката пак този вариант ще пробвам. :)
Аватар
penmark

Назад към Веломеханик