Важна тема: вилки SR Suntour XCR

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Важна тема: вилки SR Suntour XCR

Мнениеот magnumz » Сря Май 15, 2013 6:04 am

magnumz написа:Вилката ми е xcm v3. Реших да отворя пружината и да махна еластомера. Сега като цяло уж работи по-добре. Притеснява ме, че като стисна предната и като се дам напред я набивам леко по-лесно от преди. Сага ми стана почти колкото трябва и ми харесва повече както работи сега. Чудя се дали да режа еластомера и да го върна или да го оставям навън :)
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот magnumz » Сря Юли 17, 2013 11:33 am

От любопитство да ви питам може и на ЛС да ми се каже. Как ги правите тия цигании с увеличаването на хода на XCM/XCR? С увеличаване на шишовете или? От интерес питам.
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот nask0o » Чет Сеп 26, 2013 10:11 am

Купих си наскоро Sr Suntour XCR SF11 120mm ход като цяло съм доволен като мекота и, че излиза малко по-бавно от най-стария модел. Проблема ми е че примърдва вилката а е на 1 ден чисто нова е може ли причината да е некадърно поставяне на вилката.. Също така като позатегна пружините това намалява. Вилката ще се кара основно XC. Да попитам относно 10мл масло да сложа дали е удачно и дали ще удължи живота на вилката и желателно ли е всеки ден след като карам да забърсвам тръбите.

2013-09-25 20.50.12.jpg
Drag Zx Limited Edition !!!
nask0o

Рейтинг: 1180

Мнениеот Yavkata » Пет Сеп 27, 2013 5:19 am

Напълно нормално е за вилката да "примърдва" леко когато е напълно разгъната и при натисната спирачка. Идва си от фабричния лек луфт между ботушите и стейшъните. При сгъната вилка вилка и натисната спирачка движението трябва да изчезне. Естествено трябва да провериш дали няма и движение между вилката и челото, вследствие неправилно монтирани или не добри затегнати чашки. Маслото не е от такова значение, по-добре във жлебчетата на втулките да напълниш с хубава грес за вилки. Задължително почиствай стейшъните не само след каране, но дори и по време на каране ако видиш, че са замърсени. Един от проблемите на тази вилка е, че праховия семеринг се набива с мръсотия и движението почва да насича.
Избърсваш със салфетка стейшъните, капваш по две-три капки финно масло, сгъваш я няколко пъти , избършваш излишното масло и си караш.
Общо взето след каране в дъжд, ще трябва да поразглобяваш вилката за източване на водата и смазване.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот df0rmati0n » Съб Окт 05, 2013 8:09 pm

nask0o написа:Купих си наскоро Sr Suntour XCR SF11 120mm ход като цяло съм доволен като мекота и, че излиза малко по-бавно от най-стария модел. Проблема ми е че примърдва вилката а е на 1 ден чисто нова е може ли причината да е некадърно поставяне на вилката.. Също така като позатегна пружините това намалява. Вилката ще се кара основно XC. Да попитам относно 10мл масло да сложа дали е удачно и дали ще удължи живота на вилката и желателно ли е всеки ден след като карам да забърсвам тръбите.

2013-09-25 20.50.12.jpg

Абсолютно същия проблем и на мен ми стана само след 1 час каране в града. Този луфт не ми се струва напълно нормален тъй като това нарушава карането по асфалт или черен път без много неравности. Докато карам по асфалта усещам леко примръдване във вилката, някак си не е плътно. Незнам дали въобще да ходя до магазина да питам какво да правя? Не искам да се излагам :) Странното е че XCT-то ми го нямаше този луфт а е на 300 км.
Аватар
df0rmati0n

Рейтинг: 1230

Мнениеот df0rmati0n » Нед Окт 06, 2013 11:40 am

До колкото разбирам е нормално да има луфт в началото но не и когато е натисната вилката. Да обаче при мен луфта и тракането го има не само когато е разгъната вилката ами и когато е компресирана. Отгоре на всияко тракането не е само в едната посока ами и нагоре и надолу. Притеснява ме доста това че се губи цялата стабилност на предното колело. Идва ми да се върна на старото ХСТ въпреки по слабата му работа.
Ето клипчета да видите за какво става въпрос. Благодаря
http://www.youtube.com/watch?v=4RZxGOWtrto
http://www.youtube.com/watch?v=u6rHSIiZON0 - камерата монтирана на кормилото. Ето точно така се усеща и на реално когато си хванал кормилото.
Аватар
df0rmati0n

Рейтинг: 1230

Мнениеот ckabp » Вто Фев 04, 2014 2:42 pm

Някой има ли от старите xcr-и 120мм ход? че да измери външната чат на стеншъна :) при ход 120мм предполагам, че стеншъна тряа да екъм 130-135мм
Кийп калм енд му тегли една майна
ckabp

Рейтинг: 1184

Мнениеот sex mashina » Сря Фев 05, 2014 10:51 am

XCR ако се кара FR колко време ще издържи. :beer:
Последна промяна sex mashina на Сря Фев 05, 2014 11:07 am, променена общо 1 път
sex mashina

Рейтинг: 990

Мнениеот sex mashina » Сря Фев 05, 2014 11:02 am

Имам три въпроса:
Прелауди от Duro стават ли на XCR.
Ако стават от каде мога да си купя.
От каде мога да си купя прелауди за XCR. :beer:
sex mashina

Рейтинг: 990

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Сря Фев 05, 2014 2:06 pm

sex mashina написа:XCR ако се кара FR колко време ще издържи. :beer:

До първия дроп :crazy:

sex mashina написа:От каде мога да си купя прелауди за XCR. :beer:

От официалния вносител, вероятно след поръчка.
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот Boyan1984 » Сря Фев 05, 2014 7:55 pm

Приятели, искам да ви попитам относно тази вилка: Suntour SF11-XCR-LO - каква поддръжка изисква?
Карам умерено XC-избягвам да скачам, дупки и т.н., правя планински преходи, като гледам да не минавам и да не скачам камънаци и прочее неща които могат да повредят колелото и мене. Абе с две думи - не съм агресивен карач :peace:
Та колко време би изкара една такава вилка и каква поддръжка изисква.
Благодаря предварително, бирите са от мене :beer:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 05, 2014 8:21 pm

Редовно пръскане със силиконов спрей или тефлонов на стейшъните, отразява се добре и на семерингите. Може и да го замениш с фино масло за вилки или някакво друго фино, макар , че това няма да е толкова добре за семерингите. Тази обработка е желателна преди всяко каране. Пръскаш или накапваш, натискаш няколко пъти и забърсваш излишното. След мокро/кално каране или през някой и друг месец , разглобяваш и почистваш от вътре ботушите, ако има нужда сменяш греста в жлеба между семерингите и втулките. При нормално каране и редовна подръжка, може би вилката би изкарала между 2 и 4 години преди съвсем да се разхлопа.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Boyan1984 » Сря Фев 05, 2014 8:23 pm

Не звучи толкова зле, тъкмо ще имам време да събера пари за по-добра :)
А какви са тези спрейове дето казваш? Сори за тъпите въпроси, ама за първи път ще се сблъскам с такова чудо и всичко ми е една голяма неисвестна.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Чет Фев 06, 2014 1:54 am

Има много информация по темата... Лично съм се спрял на тефлонов спрей Motip и червената тефлонова грес на Weldtite, като ги използвам не само за вилки.
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот evin » Вто Фев 11, 2014 10:15 am

Тефлоновите спрейове съхнат много бързо на жега. Миналото лято направих един 50-километров преход и преди да тръгна напръсках обилно стейшъните. На връщане смазката беше изсъхнала и всичко скърцаше и пукаше. От тогава слагам някаква руска синя високотемпературна грес и нямам проблеми. И много важно нещо - задължително почистване от прах всяка седмица или след всяко каране по запрашен терен!
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Вто Фев 11, 2014 8:52 pm

На тези спрейове това им е идеята, след изсъхване оставят тънък филм който е напълно достатъчен за нормалната работа на вилката. Обилното и мокро омазване само лепи повече мръсотия, да не говорим за грес върху външната част на стеншъните... :boggled:
За една вилка не е нормално да скърца и пука (повярвай ми, сега се връщам от 54 км кална разходчица), трябва да преосмислиш поддръжката.
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот evin » Сря Фев 12, 2014 10:04 am

Моите наблюдения са, че металът на стейшъните лятото на топло се разширява доста, докато семерингите не толкова и те буквално избърсват тефлоновата смазка, която е тънка и с недостатъчна молекулярна здравина. Цялата смазка остава в горния край на стейшъна, там, където е влязъл най-дълбоко.

Под гресиране имам предвид супер фин слой грес, който изпълнява ролята на допълнителен "семеринг", защото слоят уплътнява луфта при целия ход на вилката.

Може проблемът да е в моите селиконови спрейове, но ползвам 2 модела от сериозни производители - Motip и някакъв израелски.

Сега чакам да пристигне новата ми вилка Fox и ще видя дали при нея е същото
Аватар
evin

Мнениеот darki » Сря Фев 12, 2014 1:33 pm

evin написа:Моите наблюдения са, че металът на стейшъните лятото на топло се разширява доста,

Това сериозно ли ???
Щото тук в тази табличка http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coeff ... aciers.svg
са дадени коефициенти на термично разширение на сплавите (металите) и тяхното изменение при различните нива на температура ??;-)
Та както е видно първа стъпка са стоте градуса температура :magnify:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Yavkata » Чет Фев 13, 2014 1:23 pm

evin написа:Моите наблюдения са, че металът на стейшъните лятото на топло се разширява доста, докато семерингите не толкова и те буквално избърсват тефлоновата смазка, която е тънка и с недостатъчна молекулярна здравина. Цялата смазка остава в горния край на стейшъна, там, където е влязъл най-дълбоко.

Под гресиране имам предвид супер фин слой грес, който изпълнява ролята на допълнителен "семеринг", защото слоят уплътнява луфта при целия ход на вилката.

По-големи глупости отдавна не бях чел :bigeyes: Това за метала на всички вилки ли се отнася или само за ХСR???
Аватар
Yavkata

Мнениеот evin » Чет Фев 13, 2014 1:57 pm

За всеки метал, ако не си проспал часовете по физика
Моят байк е черен, вилката ми е черна, и 3 часа каране на слънце на 40 градуса водят до невъзможност да се пипне рамката. Нещо чудно?
Аватар
evin

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Чет Фев 13, 2014 3:11 pm

Това, че семерингите избърсват смазката, може да говори само добро за тях (за съжаление ефективността им при XCR е крайно недостатъчна) - излишното в горния край на стеншъна се забърсва.
Доколкото знам, основната им функция е да пречат на смазката отвътре да излезе навън, както и да предпазват от проникването на външни тела във вътрешността на вилката, които са способни буквално да изпилят втулките и стеншъните... А щом заедно със стеншъните може да проникне слой грес, способен да "улътни луфта", имаме сериозен проблем.
А относно разширението, не мисля, че някой от нас има такива проблеми, въпреки че семерингите на XCR са далеч от идеални (пропускащи и в двете посоки) имат пружинки, които им позволяват да обират такива дребни отклонения, както и да се регулират.
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот tito_s » Съб Апр 12, 2014 1:37 pm

Имам едно питане приятел си взе колело с вилка SR SANTOUR XCR 130mm, на която синьото лосче на десния ботуш на което пише Speed Lock нещо го притеснява та трябва ли да заключва в крайно положение, че при него само става по твърдо и по меко при крайно ляво и крайно дясно положение .
tito_s

Рейтинг: 1190

Мнениеот Vorac » Вто Апр 15, 2014 3:39 pm

Това е хидравлично заключване. В крайно заключено положение трябва да има няколко милиметра ход като се хвърлиш върху кормилото.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот OLDDraxX » Пон Май 05, 2014 6:55 pm

tito_s написа:Имам едно питане приятел си взе колело с вилка SR SANTOUR XCR 130mm, на която синьото лосче на десния ботуш на което пише Speed Lock нещо го притеснява та трябва ли да заключва в крайно положение, че при него само става по твърдо и по меко при крайно ляво и крайно дясно положение .

ето го и отговора за твоя приятел: https://www.youtube.com/watch?v=MWgA8iVHMnw
:beer:
Boardman ProC 27.5/Mavic Crossmax SL Tubeless/RockShox SID WC 100mm/Avid Elixir 7/Sram X01 1x10sp/Cannondale Hollowgram 40t/Mavic Crossmax 2.1 ///9.3kg
Аватар
OLDDraxX

Рейтинг: 1180

Мнениеот malcho125 » Нед Юли 06, 2014 4:10 am

Здравейте колеги, днес ми подариха XCR 011 със lockout, та въпросът ми е: като отлепя вилката рязко се чува едно "туп", не се чува много силно, но пак ме дразни, това нормално ли е, има ли някакъв проблем ? :confused:
malcho125

Рейтинг: 1200

Мнениеот evin » Пон Юли 07, 2014 8:29 pm

Нормално е
Гледай да отскачаш, като я събираш първо
Това е правилната техника за всяка вилка
Аватар
evin

Мнениеот malcho125 » Пон Юли 07, 2014 8:37 pm

Ок мерси :)
malcho125

Рейтинг: 1200

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пет Авг 15, 2014 5:33 pm

evin написа:Нормално е
Гледай да отскачаш, като я събираш първо
Това е правилната техника за всяка вилка

Не виждам как ще му помогне това...
"Туп" се дължи на слабите негативни пружини, колкото по-голямо припомпване - толкова по-силно "туп".
Не е подвод за притеснение, това е "нормален" нюанс в този клас вилки, като влияе най-вече на нервите :D
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот aiwa » Чет Авг 21, 2014 11:10 pm

Здравейте аз си търся семеринги за въпросната вилка. А и ако може да
попитам дали мога да сложа друга пружина на таи вилка като например от sr suntour duro.
aiwa

Рейтинг: 1182

Мнениеот sonscp » Пет Сеп 05, 2014 7:23 pm

aiwa написа:Здравейте аз си търся семеринги за въпросната вилка. А и ако може да
попитам дали мога да сложа друга пружина на таи вилка като например от sr suntour duro.

Ако мислиш, че прожините на дуро са нещо по-различно.. ;)
Семеринги едва ли, това са евтини вилки.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

ПредишнаСледваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти