Ос-касета средно - размер

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ос-касета средно - размер

Мнениеот juslen » Пет Юли 19, 2013 8:49 am

Здравейте,

Как точно се определя размера на ос-касетата за средно движение?

Имам две рамки, на които ще слагам касети - едната е чисто нова МТБ 26" 51cm (за изграждане), а другата трекинг велосипед 28" с амортизирана касета. И двете са с 68mm цилиндър за средното. Въпроса е как точно да определя дължината на оста. Трекинг машината е с ос 123mm (Shimano CS15) и 24 скорости, обаче ми се струва, че оста идва дълга, понеже предния дерайльор трудно покрива най-големия венец дори след реглаж и веригата леко жули в него. Мисля си дали да не сложа 118mm? Като гледам има достатъчно място и двете страни могат поемат 2.5mm. Курбелите са с плочи 48/38/28 и има около 7-8mm разстояние между 28 и рамката.

:beer:
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Рейтинг: 1242

Re: Ос-касета средно - размер

Мнениеот uBaH » Пет Юли 19, 2013 8:56 am

За ширината на муфата, респективно тялото на средното явно си наясно.
Дължината на оста се определя от модела на курбелите. Ако са шимански, на сайта им (секция technodocs) има доста подробни описания, кой компонент с какво и как се комбинира. Всичко написано там се отнася за идеалния вариант, в който се гони определен chain line, използват се съвместими (според производителя) компоненти и т.н.

На практика обаче, доста често се налагат импровизации и напасаване, както явно ще се получи в твоя случай.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот juslen » Пет Юли 19, 2013 9:21 am

Частите на трекинг-а не са висок клас, но всичките са Shimano. Курбели FC-M171 48/38/28 (старите бяха FC-TS51 с плочи 42/32/22, но и там имаше същия проблем с големия венец), касета CS-HG31-8ск. (11-32), дерайльори F/RD-M330.

Aми май ще пробвам с по-къса ос.

Другото колело (МТБ) ще бъде с подобни части (бюджетен проект).
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот juslen » Пет Юли 19, 2013 11:41 pm

Сложих vp-bc73c (68/118mm) на трекинг-а. Пасна добре, но доста си поиграх докато настроя скоростите. Веригата вече не закача на крайните венци. Утре ще я тествам тая касета и ако ми допадне, мятам и на байка една такава. Като за 11лв. вАжи. :beer:
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот juslen » Нед Юли 28, 2013 10:58 am

Откакто сложих комбинацията нови курбели + ос-касета има един луфт в курбелите само под тяга. Странично на място нямат луфт, но като завъртя педалите с тяга се усеща едно леко изпускане. Вече не мога да разбера дали е от левия, десния или двата. Чува се и едно периодично цъкане отпред. Стегнал съм курбелите почти до отказ и пак го правят. Курбелите са нови, ос-касетата е нова, педалите са гресирани и регулирани за луфт, отзад главината и венец касетата са нови, веригата е нова. Не знам вече какъв е проблема. Освен курбелите и квадрата на оста да са несъвместими или пък курбелите нещо да са дефектни. :dontknow:
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот juslen » Вто Юли 30, 2013 12:08 pm

Проблема е отстранен - ос-касетата не е била добре затегната. :beer:
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX