Конуси за задна главина Shimano FH-M475

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Конуси за задна главина Shimano FH-M475

Мнениеот juslen » Пон Юли 22, 2013 10:58 pm

Здравейте,

Задната главина (Shimano FH-M475) на моя Cross Ridge започна да издиша на 6600км. Колелото е в гаранция още месец. Левия конус е изяден. До момента не бях я отварял, докато диска отзад не започна да закача в апаратчето. При свалянето на каплата, гайката отляво се отвиваше на ръка, а оста се мандахерцаше... :bigeyes: В монтирано положение нямаше никакъв луфт, затова и не съм заподозрял нищо, но белята вече е факт. Предполагам фабрично не е била законтрена добре.

Както и да е, предполагам номера няма да мине в гаранционния сервиз, щом съм отворил главината, та ... търся си ляв конус - M10x15mm (Y-220 98080). Проблема е, че не намирам дори аналог. Минах през фирмените магазини на Веломания и този размер е изчерпан. Някой сеща ли се за друго място, където да търся?

Другия вариант е да поръчвам от Англия или да си пробвам късмета в гаранционния сервиз.
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Рейтинг: 1242

Re: Конуси за задна главина Shimano FH-M475

Мнениеот marsa » Пон Юли 22, 2013 11:47 pm

Гаранцията няма да "мине", или ако достатъчно добре се направиш на неразбиращ, "минаването" ще е да ти почистят и смажат главината и да те изпроводят със здраве. Конусните главини (в частност главините на Шимано) се нуждаят от честа поддръжка. Особено лявата страна при ниските модели си е бомба със закъснител.

Явно си се поинтересувал, щом си стигнал до SJS, в общи линии за конуси това е мястото. У нас няма да намериш конуси за нито един модел на Шимано в нито един магазин. Аз имам две главини, които чакат нови конуси, така че предлагам да направим обща поръчка, не се съмнявам че ще се появят още желаещи.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот thepowerofone » Вто Юли 23, 2013 7:35 am

Имам и аз задна главина FH-M475 и наскоро реших да я обслужа - всичко ОК, с изключение на задния ляв конус, който беше тръгнал. Осъзнах бързо, че конусче в БГ няма да си намеря, но не ми се даваха и пари за поръчка от чужбина за такава тривиална дреболия (хм, явно не). Купих една куха ос за главина на резба с конусите и гайките (3 лв.), като пробвах дали се навиват плътно на моята (нали има размери 9.5, 10, 10.5) и отидох при познат стругар да ми направи улейче за пръстените - направи ми, макар и да е доста кален конуса. За целта, конусът бе навит на оста и законтрен с една от контрагайките.

Да спомена само, че аз оригиналните пластмасови пръстенчета на конусите съм ги махнал и съм сложи гумени О-пръстени. Бях свалил фриихъба от главината и бях отишъл с него и един от конусите в магазин, в който има О-пръстени. Бях пробвал няколко размера и си избрах този, който като е монтиран на конуса, влиза достатъчно плътно, но все пак свободно, във фрийхъба. Същото и с прредната главина, която е с друг размер конуси. Взех си една шепа от тях за резерва (за година каране не ми се е налагало) и така. Много добре уплътняват и греста си остава чиста. Нищожни количества от нея се процеждат и позволяват смазването на О-пръстена. Тоз левият конус обаче напук беше тръгнал.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот Brave » Вто Юли 23, 2013 8:39 am

Може да се окаже доста по-изгодно от поръчката от Англия, да се купи главина на шимано, която не е за диск (защото са по-евтини) и да и се вземат конусите, а след време, когато се наложи и фрихъба. Даже има бонус - куикрелийз. Разбира се, трябва внимателно да се сравнят моделите за да са еднакви/съвместими конусите.
Brave

Мнениеот juslen » Вто Юли 23, 2013 9:42 am

Явно ще се поръчват конусите от sjs. Честно казано не ми се занимава с home made изпълнения. Правил съм го и понякога наистина не си струва труда и времето, а и крайния резултат не винаги е задоволителен.

Днес или утре поръчвам конусите от sjs. Ще взема и десен за резерва, обаче първо ще отворя и предната главина (HB-M475) да не се окаже, че ще трябват и за нея.

На некой друг ако му трябват конуси от сайта, да ми пише на ЛС. Поръчвам до UK адрес и от там чрез посредник до BG. Така излиза по-евтино. Цената до UK e £2.50 до 250гр. тегло на артикулите; £3.50 до 1кг. След това цената до BG е 2.20лв./кг. С други думи доставката на десетина конуса като моя до BG ще струва £2.50 + 2.20лв.
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот raptor1987 » Вто Юли 23, 2013 5:34 pm

Имах същия проблем, намерих конус при Дани на Летоструй.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот subritual » Вто Юли 23, 2013 8:55 pm

Хм, и на мен ще ми трябват конуси, но главнината е някаква спешалайзд, нямам представа за модел. Има ли лесен начин да разбера? :dontknow: :crazy:
Изобщо има ли някакъв универсален начин за избор, според големината на съчмите и диаметъра на леглото им в главината?
Аватар
subritual

Мнениеот juslen » Сря Юли 24, 2013 9:48 pm

raptor1987 написа:Имах същия проблем, намерих конус при Дани на Летоструй.

Днес минах от там и намерих конус М10, обаче на 14мм, т.е. една идея по-къс и без семеринги против прах. Поиграх си доста докато издялкам необходимата компенсираща шайба и в крайна сметка нагодих диска да не опира в апаратчето. Обаче ми се струва, че отляво оста е малко крива, понеже при въртене закача леко на едно място...та май конуса не ми е най-големия проблем в момента. Сега трябва да търся и друга ос, че ще замине и останалото.

Тия главини май трябва задължително да се отварят за профилактика на 2к. Предната поне, да чукна дърво, е ОК.

За момента отлагам поръчката от sjs. Ще си поиграя още ден-два с това, което сделах днес, че може да се наложи да поръчам и куха ос от сайта.
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот subritual » Сря Юли 24, 2013 11:56 pm

Точно днес си мислех, че после ще падне и една игра с гумичките.
Тези оригиналните толкова добре пасват и пазят от кал....
Пиши после пак впечатления. :agree:
Аватар
subritual

Мнениеот juslen » Нед Юли 28, 2013 6:12 pm

Гумички или семеринги няма да си играя да правя. Ще карам така и ще отварям на 1000-2000км за профилактика. Вече минах 60км с този конус и няма проблеми. Няма луфт, накладките не закачат в диска и каплата има добра инерция. Май ми се е сторило, че оста е крива. След като развъртях каплата на колелото, оста вече се движи гладко, без да закача никъде. За момента ще го карам така. Но все пак бих си взел някой друг конус за резерва от sjs. Ако се съберем повече мераклии мога да поръчам и да разделим доставката до БГ. :beer:
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Назад към Продукти за крос-кънтри