Дурал или друга здрава сплав за изработка на ос-болт?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Дурал или друга здрава сплав за изработка на ос-болт?

Мнениеот novice » Съб Юли 13, 2013 1:54 pm

Здравейте!
Трябва ми заготовка на някаква лека, но здрава сплав за изработка на този детайл:
Изображение
Това е проходната ос на кобилицата на РАМ АМ. Така изглеждаше преди да я разпробием с колегата MAN6 :D :D :D :
Изображение
А я разпробихме, понеже сплавта, от която е направена оста-болт е много мека и вътрешните шестограми, който служеха за развиването и се бяха овализирали - т.е. не можеше да се развива заради това.
Сега на нейно място съм сложил временно обикновен стоманен болт 10-ка с гайка, но той стяга лагерите на кобилицата и ще ги разбие, ако детайлът не се изработи като оригинала - т.е. когато е стегнат да не стяга лагерите зад главите на мъжкия и женския болтове.
Някой има ли идея къде в София има заготовки на леки сплави, с подходящи якостни качества? Стругарят ми има само чист алуминий и стомана като заготовки и ми препоръча тази фирма за други сплави: http://www.astoilov96.com/, но тя ми е леко далечко в Дружба, идва ми леко на другия край на града и нямам много време да я посещавам. Някаква идея за по-близки до центъра или в южните квартали фирми, предлагащи заготовки? Трябва ми цилиндър с размери 100мм и диаметър 20мм макс. И преди някой да е казал да търся в Тру райдърс такъв болт - те такива консумативи не продават, а Теко доколкото го познавам ще го изработи от стомана на струг. А понеже стоманеният заместител, който в момента е на кобилицата ми е около 3 пъти по-тежко паве от кашкаваления, разпробит оригинал, не ми се иска да го изработвам от стомана. Смятам също, че пък чистият алуминий би бил твърде мек или греша?
Не на последно място, някъде другаде освен в заводски условия може ли да се изработят глави с вътрешен шестограм?
Благодарско ако някой си е правил такива детайли преди и сподели къде има подобни заготовки! :beer: :beer: :beer:
Или ако някой има тотално разбита рамка АМ, която не ползва, ще се развам да купя неговата оригинална ос от кашкавал! :D
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Re: Дурал или друга здрава сплав за изработка на ос-болт?

Мнениеот Skoinks » Съб Юли 13, 2013 7:40 pm

За вътрешния шестограм мога да ти кажа, че се ползва фреза със специална глава (не чак толкова специална де). Не е никак сложно. Главата представлява петоъгълник на Рольо (Reauleaux). Същия метод се ползва и за квадратни дупки, но с триъгълна глава.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот compira » Нед Юли 14, 2013 2:51 pm

Шестостена за инбусен ключ се изковава в 99,9999% от случаите и това се ползва най-вече за серийно производство. В твоя слуй може да пробваш да направиш шестостен (или форма пасваща на камъка на гедорето който ще ползваш) от външната страна ако е достатъчно широка периферията и да си ползваш стария и по-лек болт.
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот xargs » Нед Юли 14, 2013 8:09 pm

Най-добре потърси в някой вело магазин.
В София, успяхме да намерим такъв болт за един трек в сервиза на Веломания на бул. България. Имаха една две кутии пълни с такива болтове. :^:
Аватар
xargs

Мнениеот novice » Нед Юли 14, 2013 9:19 pm

xargs, какъв болт точно сте намерили във веломания и кога е било това? Размери? На мен ми е важна сплавта и да е по-голям, за да може на стругар евентуално да се дооформи за моята рамка. Щото на TREK се съмнявам, че са сложили баш такъв болт като на жълтурската рамка на Астро - РАМ АМ.

Skoinks, имаш ли познат майстор, който да прави такива вътрешни шестостени? Понеже не че не може болтът да си остане с оригиналната глава, но това е излишество на материал и става много тежко с нея. А и оригиналният болт е кух зад вътрешните си шестостени и в него е навита шпилка с резба в мъжката половина, която се навива после и в женската.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот Skoinks » Нед Юли 14, 2013 9:53 pm

Познавах един фрезист, който съм виждал да го прави, но той се пенсионира, та за съжаление не мога да ти помогна. Иначе за главата, ето това представлява:

Изображение

Изображение

Предполагам няма да е много трудно да се намери майстор, който разполага с инструмента.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот APD » Нед Юли 14, 2013 10:21 pm

Не с инструмента, а с накрайник. Зенкер или фрезер го пишат по онлайн магазините.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот novice » Нед Юли 14, 2013 11:45 pm

Благодаря за помощта! :beer: Утре ще търся във веломания ако имат подобни болтове, ако не в някоя фирма за метали заготовка. Но първо ще врътна при стругаря една стоманена ос, копие на оригинала, да може да се кара на първо време. :D

EDIT: Преди малко останах с увиснало чене, когато видях, че... оригиналният болт, този от снимката в първия ми пост го лови магнит! Т.е. не е от дурал, въпреки че изглежда мек като кашкавал и се беше овализирал. И може би е толкова лек единствено защото е куха ос - и двете половинки на болта. Т.е. ще търся болт с плитка глава с вътрешен шестостен и евентуално при преработката му ще помоля стругаря да го направи кух.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот APD » Пон Юли 15, 2013 12:52 am

Що не потърсиш по магазините нужният ти размер нит-гайка и инбусният болт за нея?
APD

Мнениеот xargs » Пон Юли 15, 2013 12:08 pm

Тъй като не намерихме оригиналния болт (то напрактика не е болт, ами машинен елемент) за Трек-а, сложихме точно такъв елемент какъвто си показал на снимката. Потърси, може да ти излезе късмета.

А в Ангел Стоилов сигурно има материал какъвто ти трябва, но понякога отказват да режат малки парчета, а и обстановката там, не е точно предразполагаща. Във всеки случай е един от най-добре заредените складове за метали в София.

Ако не успееш да намериш заместител на "болта" може да потърсиш по малко парче материал при някой друг стругар.
Аватар
xargs

Мнениеот novice » Пон Юли 15, 2013 1:02 pm

APD написа:Що не потърсиш по магазините нужният ти размер нит-гайка и инбусният болт за нея?

Точно това ще направя, щом като оригиналът се оказа със съдържание на стомана, а не алуминиев. :agree:

xargs, благодаря ти! Макар да се съмнявам размерите на това, което си купил от веломания да става без корекции и на РАМ-а, ще проверя какво имат на отиване към Евроболт. :beer:
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот novice » Вто Юли 16, 2013 6:13 pm

Понеже не мога да редактирам вече горния пост, да отбележа напредъка по задачката в топика.
Оригиналният болт е анодизиран алуминий, последно :D , това, което се привлича от магнита всъщност се оказа шпилката, която е навита в мъжката половинка на болта-ос.

Отидох при Любо от Веломания и той каза, че не са имали подобни болтове за Трек, но ще ми го изработи от алуминиеви втулки за шокове на неговия струг. :beer: Още един плюс за него, като механик и майстор от мен! :)
За съжаление няма да може да ми направи имбусни глави на новия болт-ос, но аз търся фрезист, способен да го направи, така че да не правя главите на новия болт по-дебели, заради нуждата от чела за гаечен ключ на тях. Ако някой знае за фрезист в западните и южни квартали, способен да изработи имбуси, да се обажда моля! :beer:
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот novice » Нед Юли 28, 2013 2:08 pm

Проблемът беше решен при Любо от Веломания.
Използва готов кух имбусен болт, в който се навива друг имбусен болт. В момента карам с този с черната глава. Другото е от две предварително разпробити алуминиеви заготовки (с навита в тях шпилката от оригиналната ос), които той стругова и им направи глави за гаечен ключ, но се оказа, че дупките им не са центрирани добре и при пъхане в рамката не можеха да се завият една за друга. Любо впоследствие ги попрестърга още, за да може да се завиват, но няма да ги ползвам, заради негладката им повърхност и вече по-малкия диаметър на места, пък и при рекламацията, той ми даде черният болт, а това алуминиевото остана като бонус. :D
Черният болт е стоманен и е малко по-тежък от оригиналната алуминиева ос, но засега ще карам с него. Иначе в napravisam форума окрих поне няколко колеги, готови да помогнат с изработка на болт с вътрешен имбус, така че ако на някой му се налага да го прави, да пита. Аз за себе си ако имам време, по-нататък може да врътна един нов болт от алуминий. Засега ще карам с този от Любо.
ИзображениеИзображение
Благодаря на всички участници по темата! :beer: и още веднъж благодарско на Любо от манията, който държи да останете доволни и приема рекламации, докато не ви види отново изправни на пътя! Евала, Любо! :beer:
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот APD » Нед Юли 28, 2013 10:12 pm

INBUS
APD

Мнениеот novice » Нед Юли 28, 2013 11:11 pm

Но на български, на какъвто говорим тук, е имбус. :)
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот marsa » Пон Юли 29, 2013 12:01 am

По принцип (не че му е тук мястото де, но) не е вярно, защото наименованието "инбус" произлиза от реално съкращение, докато "имбус" - от нечий синузитен нос.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот novice » Пон Юли 29, 2013 10:49 am

Да де, само че като потърсиш за инбус, гугъл даже те коригира, че не търсиш правилното нещо... Дори в Уикипедия пише, че масово по света хората го мис-спелуват имбус. Така че... можем да си спорим до утре с ефект 0. Кой крив, кой прав...
Изображение
Аватар
novice

Назад към Веломеханик