SR Suntour / хидравличен патрон

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

SR Suntour / хидравличен патрон

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Нед Юли 28, 2013 5:10 pm

Здравейте, тези дни един колега се сдоби със SR Suntour Epicon X2 RL R Lite 2012, за нещастие се оказа, че локаута и ребаунда не работят (очевидно поради липасата на масло), вилката съм я профилактирал основно, но опряхме до хидравличния патрон - понеже аз таквоз животно не съм отварял, не мога да намеря достатъчно достоверна информация, пък и сервизи наблизо никакви (ако някой се сети за такъв в окръг Бургас :beer: ), реших да се обърна към Вас, хората с повече опит...

Патрона сме го отворили, от вътре източихме около 30 мл, локаута доколкото разбирам представлява въздушна камера с клапан (горната, къса част на патрона, устройството на който ми е "тъмна Индия"), не виждам вентил или нещо подобно...
Има ли смисъл да продължаваме с разглобяването и търсенето на теча ?
Откъде най-често текат тези патрони, какво е лекарството ?
С какво и колко масло да го напълним, има ли особености при пълненето и обезвъздушаването (дали се прави и как) ?
Колегата EccentricMOTION някъде беше споменал за 50-70 мл 2.5W Motorex, но все пак второ мнение няма да е излишно :popcorn:

Снимков материал:
1.jpg

2.jpg

3.jpg

Благодарско на всеки осмелил се да ми изчете писанията :beer:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Re: SR Suntour / хидравличен патрон

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Вто Юли 30, 2013 5:21 pm

Днес, след цял ден обикаляне из Бургас, не успях да намеря сервиз който да се справи с проблема :xx(:
Гледам и няма желаещи да дадат акъл, май ще го пращам в София... там поне няма проблем с обслужването и резервните части. :banghead:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Юли 30, 2013 10:08 pm

Пак ще си позволя да се намеся - в левия ботуш е въздушната пружина, а в десния хидравличния патрон, който отговаря за ребаунд и заключване. С настройката на ребаунда регулираш преминаването на маслото през отвор/шим, а заключването е хидравлично- т.е. блокираш пътя на маслото. Фабричното масло на вилките е 5 или 7.5w, което често се приема като прекалено гъсто, правещо вилката 'бавна' и тромава. Често фабричното масло се подменя с рядко такова(с нисък вискозитет), именно 2.5w, което прави вилката много отзивчива и динамична. Количеството трябва да е толкова, че да залива шайбите, отвор или каквото имаш в хидравличния патрон(вероятно около 50-70мл). Хидравличния патрон няма общо с въздушната пружина, поради което няма вентил.
Ако я пращаш в Сф - търси Любо от DragZone на бул. България. Той е човека, гарантирам ти за неговите способности!
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот penmark » Вто Юли 30, 2013 11:24 pm

Количеството е 75ml 2.5w или 5w. Рибаунда влияе само при разгъване на вилката.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Сря Юли 31, 2013 11:40 am

EccentricMOTION написа:Пак ще си позволя да се намеся - в левия ботуш е въздушната пружина, а в десния хидравличния патрон, който отговаря за ребаунд и заключване. С настройката на ребаунда регулираш преминаването на маслото през отвор/шим, а заключването е хидравлично- т.е. блокираш пътя на маслото. Фабричното масло на вилките е 5 или 7.5w, което често се приема като прекалено гъсто, правещо вилката 'бавна' и тромава. Често фабричното масло се подменя с рядко такова(с нисък вискозитет), именно 2.5w, което прави вилката много отзивчива и динамична. Количеството трябва да е толкова, че да залива шайбите, отвор или каквото имаш в хидравличния патрон(вероятно около 50-70мл). Хидравличния патрон няма общо с въздушната пружина, поради което няма вентил.
Ако я пращаш в Сф - търси Любо от DragZone на бул. България. Той е човека, гарантирам ти за неговите способности!

Доколкото знам, Suntour имат сервизируеми патрони с въздушна и маслена камера, което съвсем не значи, че горепосочения е такъв... Също така, доколкото разбирам, в маслената камера на патрона не трябва да има въздух (нека се замислим за ефекта от присъствието на такъв, в заключено състояние), което не мога да постигна при текущото разглобено устройство на патрона (освен ако не го потопя в бидон с масло :) )... На всичкото отгоре не ми се иска, месец след като съм го напълнил, маслото да е в ботуша, но освен да навия малко тефлонова лента на резбата, за друго немога да се сетя...
Та текущата информация и логическите разсъждения на които бях подложен, действат леко объркващо, затова немога да пристъпя към действие...
Точно там ще го пращам :agree:

Пък ние може да си продължим разсъжденията, така профилактично за в бъдеще, ако случа и на трета вилка с повредена хидравлика, факт е, че не ми върви :D
Ако някой знае нещо - да споделя :popcorn:
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот penmark » Сря Юли 31, 2013 7:26 pm

Много го мислиш, малко действаш. :D
http://www.youtube.com/watch?v=bxz3MhvjzyU
Аватар
penmark

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Сря Юли 31, 2013 7:46 pm

penmark написа:Много го мислиш, малко действаш. :D
http://www.youtube.com/watch?v=bxz3MhvjzyU

Това вече съм го гледал, но патрона няма много общо...
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот penmark » Сря Юли 31, 2013 9:05 pm

Кое няма общо? Маслото се сменя 1:1. Пък и мисълта ми беше да видиш, че не го прави под вакуум. Нали имах рейдън х1. Сервизирах го със затворени очи.
Аватар
penmark

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Чет Авг 01, 2013 11:24 pm

Патрона е само с ребаунд, което предполага определени конструктивни и функционални различия при наличието на локаут... Но знам ли, не предполагах, че ще е толкова примитивно :D
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Назад към Веломеханик